ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସପ୍ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରୁଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମଞ୍ଚ ୧୦୩ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ୧୭ ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ
04 NOV 2024 5:54PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚ (ଆଇଏସଏ) ୨୯ଟି ଦେଶର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଭାରତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ଏହାର ସପ୍ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରୁଛି।
ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଭାରତର ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଆଇଏସଏ ସଭାର ସଭାପତି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇ କହିଲେ, "ଆଇଏସଏର ସପ୍ତମ ଅଧିବେଶନରେ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ବଡ଼ ଗୌରବର ବିଷୟ । ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେବାର ମିଶନରେ ନିଜକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟର୍ଣ୍ଣିଂ ପଏଣ୍ଟରେ ପାଇଛୁ । ଏକଦା ସୌର ଶକ୍ତି କେବଳ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାସ୍ତବତା, ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ମାର୍ଗ ଆଡକୁ ନେଇଯାଉଛି । ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ଯେଉଁ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ ତାହା ସ୍ୱୀକାର ଯୋଗ୍ୟ ସୌର ଶକ୍ତିର ପ୍ରକୃତ ସମ୍ଭାବନା ଉନ୍ମୋଚନ ହେଉଛି, ଯାହା ଆମକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହା କେତେ ପରିବର୍ତନଶୀଳ ହୋଇପାରେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୨୦ ଟି ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ମେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଆଇଏସଏ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବିଶେଷକରି ଅଳ୍ପ ବିକଶିତ ଦେଶ (ଏଲଡିସି) ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବିକାଶଶୀଳ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଏସଆଇଡିଏସ)ରେ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ପ୍ରୟୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି । ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆଇଏସଏ ୨୭ଟି ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ୨୧ଟି ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ କରିଛି, ସୌର ଶକ୍ତି ବିନିଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ । ଏହି ସଫଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସମର୍ପଣର ପ୍ରମାଣ । ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୧୧ଟି ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସାତଟି ଷ୍ଟାର ସେଣ୍ଟରକୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏହି ସବୁ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଭାପତି ଆଇଏସ୍ଏର ପ୍ରମୁଖ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସୌର ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ସୌର ଡାଟା ପୋର୍ଟାଲ, ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ସୌର ସମ୍ବଳ, ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ରିୟଲ-ଟାଇମ୍ ଡାଟା ପ୍ରଦାନ କରେ, ସରକାର, ନିବେଶକ ଏବଂ ବିକାଶକାରୀମାନେ କିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରେ । ବିଶ୍ବ ସୌର ସୁବିଧାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଶେଷ କରି ଆଫ୍ରିକାରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପୁଞ୍ଜି ଖୋଲିବା । ଡେମୋକ୍ରାଟିକ୍ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଅଫ୍ କଙ୍ଗୋରେ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଭାରତ, ଆଇଏସଏ, ବ୍ଲୁମବର୍ଗ ଏବଂ ଶିଶୁ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ଫାଉଣ୍ଡେସନର ୩୯ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସିଓପି ୨୯ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ,ସୋଲାରଏକ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସଫଳତାର ସହ ସୌର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଭିନବ, ସ୍କେଲେବଲ୍ ସମାଧାନ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ୨୦୨୪ ସଂସ୍କରଣରେ ଭାରତ ସମେତ ଏସିଆ ଓ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୩୦ ଜଣ ବିଜେତା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଓ କ୍ୟାରିବିଆନ୍ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି।
ଜି-୨୦ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମାସିକ ଆଇଏସଏ ନଲେଜ୍ ସିରିଜ୍ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ସୌର ଶକ୍ତି ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମହୋତ୍ସବ, ସିଇଓକକସ୍ ଏବଂ ଆଇଏସଏ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ 'ସୋଲାର ହବ୍' ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡ଼ିକ ସିଓପି୨୭ ପରଠାରୁ ପାର୍ଟିସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସୌରକୁ ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମର୍ଥନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି ।
ଆଇଏସଏ ବିଧାନସଭାର ସହ-ସଭାପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଥାନି ମହମ୍ମଦ ସୋଲିଥି, ଫ୍ରାନ୍ସର ବିକାଶ, ଫ୍ରାଙ୍କୋଫୋନି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଗିଦାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା କହିଛନ୍ତି:
ସଂଗଠନର ବିକାଶ ଏବଂ ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥିର କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚର ସଚିବାଳୟକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମଞ୍ଚ ଆରମ୍ଭରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ସଂଗଠନର ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ୧.୫ ବିଲିୟନ ୟୁରୋ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ୨୦୨୪ରେ ମଞ୍ଚ ପାଇଁ ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାକୁ ନବୀକରଣ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ତିନୋଟି ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ: ପ୍ରଥମତଃ, ଷ୍ଟାର-ସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ । ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଫ୍ରାନ୍ସ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ତୃତୀୟତଃ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଆଇଏସଏ ସଚିବାଳୟର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତିର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚକୁ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଆଲାଏନ୍ସରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ବିକାଶ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସଂଗଠନସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବ।
ସ୍ୱାଗତ ଭାଷଣରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ ମାଥୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ଆମର ସଦସ୍ୟ, ଦସ୍ତଖତକାରୀ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦେଶର ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଆମେ ଆନନ୍ଦିତ । ଆମର ସାମୂହିକ ଉପସ୍ଥିତି ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ପ୍ରତୀକ - ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାଧାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା, ଦକ୍ଷତା ବିନିମୟ କରିବା ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଯାହା ସୌର ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ଚଳାଇବ । ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗର ଏହି ଭାବନାରେ ଆମେ ଆମ ସମୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ପାଇଥାଉ । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ବିଧାନସଭା ସୌର ଶକ୍ତି ସମାଧାନର ପ୍ରୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏସଏକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସଭାରେ କିଛି ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯିବ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ।
ସଭା ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ବିଚାର କରିବ ଏବଂ ଆଇଏସ୍ଏର କାର୍ଯ୍ୟ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ । ଆଲୋଚନାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ଭାଏବିଲିଟି ଗ୍ୟାପ୍ ଫଣ୍ଡିଂ (ଭିଜିଏଫ୍) ସ୍କିମ୍ ର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୯୦% ବନ୍ଦ ରହିଲେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ନିଜେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିବା ଏଲଡିସି ଏବଂ ଏସଆଇଡିଏସରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ମୋଟ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୧୦% ରୁ ୩୫% ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ବାର୍ଷିକ ୧.୫ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ଆଇଏସ୍ଏର ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍ଧ ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଥମେ ଆସ, ପ୍ରଥମ ପାଅ ଭିତ୍ତିରେ ବିଚାର କରାଯିବ। ଭିଜିଏଫ ସରକାରୀ/ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ କିମ୍ବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦେଶର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକାରୀ / ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ।
୨୦୨୪-୨୦୨୬ ଅବଧି ପାଇଁ ସଭାର ତୁରନ୍ତ ପରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସଭାପତି ଓ ସହ-ସଭାପତି ନିର୍ବାଚନ ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀରେ ସାମିଲ ହେବ। ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ନୂତନ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଚୟନ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯିବ।
ସଭା ପରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଦିନିକିଆ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ,ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଏସଏର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ବଜାର ଉପରେ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ରିପୋର୍ଟ ସିରିଜ୍ ର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ବିଶ୍ୱ ସୌର ରିପୋର୍ଟ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ । ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ୬ ତାରିଖରେ ସଭା କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଏନସିଟିରେ ଥିବା ଏକ ଫାର୍ମ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରି ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କୃଷି ପାଇଁ ସେହି ଜମିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟବହାରିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଦେଖିବେ ।
ଆଇଏସଏ ସଭା ବିଷୟରେ:
ସଭା ହେଉଛି ଆଇଏସ୍ଏର ବାର୍ଷିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ । ଏହି ସଂସ୍ଥା ଆଇଏସ୍ଏର ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଚୁକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ନିଆଯିବାକୁ ଥିବା ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥାଏ । ଆଇଏସଏ ଆସନରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରରେ ସଭାର ବୈଠକ ବସିଥାଏ । ଏହା ସୌର ଶକ୍ତିର ନିୟୋଜନ, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା, ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଅର୍ଥର ଆକାର କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମୁଦାୟ ପ୍ରଭାବକୁ ଆକଳନ କରେ । ଆଇଏସ୍ଏର ଷଷ୍ଠ ସଭାରେ ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଇଏସ୍ଏର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରାଯାଉଛି: ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତା, ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ।
ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ:
ମେ ୨୦୨୦ରେ, ଆଇଏସଏ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଶିତ ଦେଶ (ଏଲଡିସି) ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଏସଆଇଡିଏସ)ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ସୌର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରୟୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଯାହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏହି ସୌର ଚାଳିତ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକର ନକଲ କରିବା ପାଇଁ ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ।
୧. ଭୁଟାନ:ପାରୋ ସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସୌର ଚାଳିତ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର
୨. ବୁର୍କିନା ଫାସୋ:ଉତ୍ତର କେନ୍ଦ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଲାଉଡା ଓ କୋରସିମୋର ଗ୍ରାମୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଦୁଇଟି ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରର ସୌରଶକ୍ତି କରଣ
୩. କାମ୍ବୋଡିଆ:କୋହ ରୋଙ୍ଗ ସହରରେ ପ୍ରାଥମିକ ଓ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ସୌରଶକ୍ତିକରଣ
୪. କ୍ୟୁବା: ମାଟାଞ୍ଜାସର ପେରିକୋସ୍ଥିତ ହାଟୁଇ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଏକ୍ସପେରିମେଣ୍ଟାଲ ଷ୍ଟେସନ (ଇଇଆଇଏଚ୍)ରେ ସୌର ଜଳ ପମ୍ପିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୫. ଜିବୁତି: ଆର୍ତା ଅଞ୍ଚଳର ଓମାର ଜଗା ଓ ତାଡ଼ଝୋରା ଅଞ୍ଚଳର ଡୁଗୁମ୍ ଗ୍ରାମରେ ଦୁଇଟି ଅଫ୍ ଗ୍ରିଡ୍ ସୌରଶକ୍ତି ଚାଳିତ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ
୬. ଇଥିଓପିଆ:ଇର୍ଗାଚେଫ୍ ଓ୍ଵାରେଡା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗେଦେଓ ଜୋନରେ ସୌର ଚାଳିତ ପାଣି ପମ୍ପ
୭. ରୋଜବେଲେସ୍ଥିତ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ହସ୍ପିଟାଲର ସୌରଶକ୍ତିକରଣ
୮. ସାମୋଆ: ୪୬ଟି ସ୍ଥାନରେ ଲାଗୁ ହେଲା ସୋଲାର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍
୯. ସେନେଗାଲ:କେବେମେର ବିଭାଗର ଥିପ୍ପେ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି ଅଧୀନରେ ଥିବା ନାଡେନଡର ବରୋରେ ଥିବା ସୌର ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର
୧୦. ଗାମ୍ବିଆ: ୱାସାଡୋ ଏବଂ ଜୁଲାଙ୍ଗେଲରେ ସୌର ଜଳ ପମ୍ପିଂ ପ୍ରଣାଳୀ
୧୧. ଟୋଙ୍ଗା: ଟୋଙ୍ଗାଟାପୁରେ ୪ଟି ଗାଁରେ ସୌରଚାଳିତ ଜଳ ପମ୍ପିଂ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଷ୍ଟାର-ସେଣ୍ଟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ:
ସୋଲାର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆପ୍ଲିକେସନ ରିସୋର୍ସ-ସେଣ୍ଟର (ଷ୍ଟାର-ସି)ରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦକ୍ଷ ସୌର ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା, ଉପକରଣ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଶିକ୍ଷଣ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆଇଏସ୍ଏ ଇଥିଓପିଆ, ସୋମାଲିଆ, କ୍ୟୁବା, କୋଟ୍ ଡି'ଆଇଭରି, କିରିବାଟି, ଘାନା ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ଭଳି ସାତଟି ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର ସେଣ୍ଟର ସଫଳତାର ସହ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିଛି।ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସୌର ଶକ୍ତିର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ରେ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତିରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚ ବିଷୟରେ
ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚ ହେଉଛି ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ଯେଉଁଥିରେ ୧୨୦ ଟି ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତିକୁ କାର୍ବନ-ନିରପେକ୍ଷ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ଥାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଆଇଏସଏର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସୌର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧ ଟ୍ରିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଏହାର ଆର୍ଥିକ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବା । ଏହା କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପରିବହନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୌର ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।
ଆଇଏସଏ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ନୀତି ଏବଂ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରି, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସେୟାର କରିବା, ସାଧାରଣ ମାନଦଣ୍ଡରେ ସହମତ ହେବା ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସଂଗ୍ରହ କରି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇଏସଏ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ଚିହ୍ନଟ, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛି; ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ସୋଲାର ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଏବଂ ଆଡଭାଇଜରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଆଇନ ଏବଂ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୌର ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ; ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ସୌର ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କଲେ; ବିପଦ କୁ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରି ଆର୍ଥିକ ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା; ସୌର ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଶକ୍ତି ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୌର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଡାଟା ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି। ସୌରଶକ୍ତି ଚାଳିତ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ସହିତ, ଆଇଏସଏର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମୁଦାୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସୁଲଭ ଶକ୍ତି ଆଣିବା, ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ।
୬ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୭ରେ ୧୫ଟି ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଆଇଏସଏ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ, ଆଇଏସଏ ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ସଂଗଠନ ଭାବରେ ଭାରତରେ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ହୋଇଥିଲା । ବିଶେଷ କରି ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଏଲଡିସି) ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବିକାଶଶୀଳ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଏସଆଇଡିଏସ୍)ରେ ସୌର ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସମାଧାନ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏସଏ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏମଡିବି), ବିକାଶ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ (ଡିଏଫ୍ଆଇ), ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ସଂଗଠନ, ନାଗରିକ ସମାଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରୁଛି।

Ministry of New and Renewable Energy
The International Solar Alliance Hosts the Seventh Session of its Annual Assembly with representatives from 103 Member & 17 Signatory Countries
04 NOV 2024 5:54PM by PIB Delhi
The International Solar Alliance (ISA) is hosting the seventh session of its Assembly here in the Indian capital with ministers from 29 countries.
Speaking at the inaugural ceremony, the Hon’ble Minister for New and Renewable Energy, India, in his capacity as the President of the ISA Assembly, Shri Pralhad Joshi said: “It is my great honour to stand before you today at the Seventh Session of the Assembly of the ISA. Today, we find ourselves at a key turning point in our mission to reshape the global energy future. Solar energy, once just a vision, is now a powerful reality, leading the world toward a cleaner and more sustainable path. The progress we've made together is undeniable, and the true potential of solar energy is unfolding, showing us just how transformative it can be.” He further added, “As a coalition of 120 Member and Signatory countries, ISA has been at the forefront of mobilising resources and facilitating the deployment of solar projects worldwide, particularly in Least Developed Countries (LDCs) and Small Island Developing States (SIDS). I’m proud to state that ISA has successfully completed 21 out of 27 demonstration projects, showcasing our collective ability to make significant strides in solar energy deployment and support sustainable development across the globe. These successful projects are a testament to our shared commitment and dedication. I congratulate and dedicate the eleven demonstration projects and the seven STAR- Centres launched today to the people of these countries.”
The Hon’ble President also highlighted key interventions of ISA, which are globally pushing the solar agenda. The Solar Data Portal, a platform that delivers real-time data on solar resources, project performance, and investment opportunities across countries, transforms how governments, investors, and developers engage with solar projects by providing transparent and actionable insights. The Global Solar Facility aims to unlock commercial capital for solar projects in underserved regions, especially Africa. A pilot project is underway in the Democratic Republic of Congo, and commitments of USD 39 million from India, ISA, Bloomberg, and Children’s Investment Fund Foundation are on track to be operationalised by COP29.
In addition, the SolarX Startup Challenge has successfully identified and supported innovative, scalable solutions for the solar sector. The 2024 edition announced 30 winners from the Asia and Pacific region, including India, and preparations are underway to host the Third Edition of the challenge for the Latin America and Caribbean region.
The monthly ISA Knowledge Series and the Green Hydrogen Innovation Centre, launched at the G20 Ministerial, are advancing solar energy research and development to expand knowledge-sharing and advocacy. Global events like the International Solar Festival, CEO Caucus, and the ISA pavilion ‘Solar Hub’ at the Conference of Parties since COP27 have encouraged global participation and advocacy for solar as a preferred energy source.
The Co-President of the ISA Assembly, H.E. Mr H.E. Thani Mohamed Soilihi, France's Minister of State for Development, Francophonie and International Partnerships, via a video message, said:
“I would like to thank the Secretariat of the International Solar Alliance for its significant work in developing the organisation and setting out ambitious programmes year after year. France has honoured its pledge at the outset of the International Solar Alliance to contribute €1.5 billion to finance solar projects in the organisation’s Member Countries. That is why we renewed our financial support for the Alliance in 2024, which is based on three priorities: First, support for the STAR-C programme which plays a key role in local capacity building. Second, France wishes to facilitate access to financing for developing economies which are transitioning towards sustainable development. Third, France wants to step up the ISA Secretariat’s internationalisation process to increase its outreach. France will continue to support the International Solar Alliance, to enhance collaboration and speed up the development of solar energy. It will thus encourage new partner countries to join the Alliance and will synergise with the initiatives and organisations in developing renewable energies.”
In his welcome address, Dr Ajay Mathur, Director General of the International Solar Alliance, said, “We are pleased to have honourable ministers from our member, signatory, and prospective countries present here today. Our collective presence symbolises our intention—to explore groundbreaking solutions, exchange expertise, and strengthen partnerships that will drive a new era of solar transformation. In this spirit of global cooperation, we find the collective strength to confront the critical challenges of our time. Over the past years, the Assembly has helped shape the ISA into a global leader in the international arena as the definitive voice on driving energy transition through the deployment of solar energy solutions. This year, too, the Assembly shall be taking up some major initiatives and programmes into consideration that will be laying the foundation for the future.”
The Assembly will also consider the budgets and work plans for the coming year and include updates on ISA’s priority areas of work, programmes, and projects. An important topic of discussion will be the guidelines for the Viability Gap Funding (VGF) Scheme, which provides for 10% to 35 % of the total solar project cost to be given as a grant for developing solar projects in LDCs and SIDS identified by the countries themselves, provided 90% of the project cost is locked in. Proposals from countries will be considered on a first-come, first-served basis until the annual budget provisions of ISA USD 1.5 million per year are available. The VGF can be availed for solar projects set up by government/government institutions or independent developers/beneficiaries selected through a process per the respective country policies.
This year's proceedings will also consist of the election of the president and co-president, who will take over office immediately after the Assembly for the period: 2024 – 2026. The selection of the new Director General, who will assume office in March of 2025, will also be announced.
The Assembly will be followed by a day-long High-Level Technology Conference on Clean Technologies, which will witness the launch of the third edition of ISA’s flagship report series on technology, investment, and market—the World Solar Reports. The Assembly proceedings will culminate on 6 November 2024 with delegates marking a visit to a farm site in NCT of Delhi to witness first-hand the practical implementation of agrivoltaic system, which entails using the same land for solar energy production and agriculture.
About the ISA Assembly:
The Assembly is ISA's yearly apex decision-making body, representing each Member Country. This body makes decisions concerning the implementation of the ISA’s Framework Agreement and coordinated actions to be taken to achieve its objective. The Assembly meets annually at the ministerial level at the ISA’s seat. It assesses the aggregate effect of the programmes and other activities in terms of deployment of solar energy, performance, reliability, cost, and scale of finance. The Sixth Assembly of the ISA is deliberating on the key initiatives of ISA on three critical issues: energy access, energy security, and energy transition.
About the Demonstration Projects:
In May 2020, ISA initiated Demonstration Projects to meet the needs of Least Developed Countries (LDCs) and Small Island Development States (SIDS). The aim was to exhibit solar technology applications that can be scaled up and build the capacity of Member Countries to replicate these solar-powered solutions.
1. Bhutan: Solar cold storage at the National Post Harvest Centre in Paro
2. Burkina Faso: Solarisation of two primary healthcare centres in the rural communes of Louda and Korsimoro in the north centre region
3. Cambodia: Solarisation of primary and secondary schools in Koh Rong city
4. Cuba: Solar water pumping system at the Hatuey Indian Experimental Station (EEIH) in Perico, Matanzas
5. Djibouti: Installation of two off-grid solar-powered cold storage units in Omar Jaga’a in the Arta region and Dougoum village in the Tadjourah region
6. Ethiopia: Solar-powered water pumps in Gedeo Zone, Irgachefe Woreda community
7. Mauritius: Solarisation of the Jawaharlal Nehru Hospital in Rose Belle
8. Samoa: Solar streetlights implemented across 46 locations
9. Senegal: Solar cold storage in the Borough of Ndande, within the Municipality of Theippe in the Kebemer Department
10. The Gambia: Solar water pumping systems in Wassadou and Julangel
11. Tonga: Solar water pumping project in four villages on Tongatapu
About the STAR-Centre Initiative:
Solar Technology Application Resource-Centre (STAR-C)are equipped with specialised training facilities, tools, and structured learning modules designed to cultivate a highly skilled solar workforce. To date, ISA has successfully established and operationalised STAR Centers in seven countries: Ethiopia, Somalia, Cuba, Côte d’Ivoire, Kiribati, Ghana, and Bangladesh. Since their launch, these centres have trained professionals in various aspects of solar energy, preparing them to contribute effectively to the sector’s rapid expansion.
About the International Solar Alliance
The International Solar Alliance is an international organisation with 120 Member and Signatory countries. It works with governments to improve energy access and security worldwide and promote solar power as a sustainable transition to a carbon-neutral future. ISA’s mission is to unlock US$1 trillion of investments in solar by 2030 while reducing the cost of the technology and its financing. It promotes the use of solar energy in the agriculture, health, transport, and power generation sectors.
ISA Member Countries are driving change by enacting policies and regulations, sharing best practices, agreeing on common standards, and mobilising investments. Through this work, ISA has identified, designed and tested new business models for solar projects; supported governments to make their energy legislation and policies solar-friendly through Ease of Doing Solar analytics and advisory; pooled demand for solar technology from different countries; and drove down costs; improved access to finance by reducing the risks and making the sector more attractive to private investment; increased access to solar training, data and insights for solar engineers and energy policymakers. With advocacy for solar-powered solutions, ISA aims to transform lives, bring clean, reliable, and affordable energy to communities worldwide, fuel sustainable growth, and improve quality of life.
With the signing and ratification of the ISA Framework Agreement by 15 countries on 6 December 2017, ISA became the first international intergovernmental organisation to be headquartered in India. ISA is partnering with multilateral development banks (MDBs), development financial institutions (DFIs), private and public sector organisations, civil society, and other international institutions to deploy cost-effective and transformational solutions through solar energy, especially in the least Developed Countries (LDCs) and the Small Island Developing States (SIDS).