Ministry of Jal Shakti
Union Minister Shri C.R. Patil Highlights Prime Minister's Commitment to Ganga Conservation while inaugurating Ganga Utsav 2024 at Haridwar
Minister of State Shri Raj Bhushan Choudhary underscores Ganga Utsav’s role in promoting conservation and reverence for Maa Ganga
Ganga Utsav is Organized by NMCG to Celebrate Ganga River's National Status and Promote Conservation Efforts
04 NOV 2024 8:37PM by PIB Delhi
Union Minister for Jal Shakti Shri C R Patil inaugurates Ganga Utsav 2024 at Chandi Ghat in Haridwar today in august presence of Minister of State for Jal Shakti Shri Raj Bhushan Chaudhary and Uttarakhand Minister for Women & Child Welfare Smt. Rekha Arya. The Secretary of the Ministry of Jal Shakti, Mrs. Debashree Mukherjee was also present on the occasion. Ganga Utsav 2024 is organised by the National Mission for Clean Ganga (NMCG) to mark the anniversary of declaring the Ganga River as the National River. The primary aim of this festival is to promote the conservation of the Ganga River, emphasize its cultural and spiritual importance, and raise public awareness about cleanliness. This eighth edition of the event was the first to be held on the riverbank, with celebrations extending across 139 districts in the Ganga basin states. Each state hosted a main event organized by District Ganga Committees.
Speaking on the occasion, Union Minister for Jal Shakti Shri C R Patil shared the Prime Minister's message that the Ganga benefits 600 million people of this country and revered as a mother, it gives selflessly without taking. Sh. Patil emphasized that revering rivers as mothers is deeply rooted in our culture and conserving the river is a noble initiative that we all must ensure. Shri Patil recalled that, upon becoming Prime Minister, Shri Narendra Modi expressed that “Maa Ganga has called me.” Since then, the Prime Minister has shown unwavering commitment to raising awareness and rallying public support for the conservation of Maa Ganga.
Union Minister Shri Patil noted that Prime Minister’s Jal Sanchay, Jan Bhagidari initiative has gained widespread support, with people actively participating in the cause. Rainwater harvesting structures are being constructed across states to store water. He emphasized that Jan Samarthan (public support) is essential for conserving Maa Ganga, as it requires a collective, holistic effort from everyone.
Sh. Patil also interacted and had a discussion with spiritual leaders and gurus present in the Utsav under a session titled Ganga Samvad. Speaking at the session, Sh. Patil emphasized for river conservation and rejuvenation and urged everyone to spread awareness about this to save Maa Ganga. Sh. Patil flagged off Ganga Women Rafting Expedition. The 50-day long expedition will conclude at Ganga Sagar traversing through 9 major cities & towns across the Ganga River. This historic expedition will coincide with various activities organized across several districts in the five key states of the Ganga basin. He also felicitated BSF River Rafting team on the occasion.
Speaking at the event, Union Minister of State for Jal Shakti, Shri Raj Bhushan Choudhary, highlighted that Ganga Utsav is a unique festival dedicated to river conservation, with many activities planned to promote the conservation and cleanliness of the Ganga. He emphasized that rivers are not just sources of water but are also sacred and deeply significant, especially Maa Ganga, which unites us all. He affirmed that, under Prime Minister Narendra Modi's leadership, efforts are underway to ensure the cleanliness and conservation of Maa Ganga.
Sh. Raj Bhushan Chaudhary said that through the Namami Gange initiative, ₹7,144 crore has been sanctioned in Bihar for 39 Sewage Treatment Plants (STPs), with 17 already completed. Conservation efforts are also focused on Ganga's tributaries. These projects are essential for conserving Maa Ganga, a river with rich historical and cultural significance and help in driving national development through conservation of rivers, he added.
Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami had also conveyed through Video message for conservation of Maa Ganga.
Union Minister of State Shri Raj Bhushan Choudhary flagged off National Book Trust (NBT) Bus as part of Ganga Utsav 2024. The NBT bus with literature regarding river Ganga carries out 'Ganga Pustak Parikrama' with the theme 'Ganges through the ages: A Literary Bioscope'. The bus will travel through major 10 cities in the 5 riparian states along the Ganga River basin.
This year’s event saw participation from several river cities under the River City Alliance, an organization that now includes 145 river cities nationwide. The alliance's main objective is to promote healthy urban rivers through an integrated approach to river-sensitive urban planning. This approach aims for pollution-free, continuously flowing rivers that are cherished by all, contributing to water-secure cities and fostering inclusive, sustainable urban development. The festival serves as a key platform to underscore the cultural and spiritual importance of rivers in our society.
The festival featured a "Ghat Par Haat" market along with stalls from local departments to highlight various aspects of the Namami Gange initiative. A range of engaging activities for children, including quizzes, film screenings, magic shows, puppet shows, and drawing and painting competitions, promoted their involvement in river conservation. Additionally, Nukkad Nataks (street plays) focused on raising awareness about river conservation among the youth. The event also included an exhibition on Namami Gange, showcasing the diverse facets of this important initiative.
Minister of State for Jal Shakti, Shri Raj Bhushan Choudhary and other dignitaries also participated in Ganga Arti at Haridwar.

ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହରିଦ୍ୱାରଠାରେ ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବ ୨୦୨୪କୁ ଉଦଘାଟନ କରି ଗଙ୍ଗା ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଆର ପାଟିଲ
ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ
ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ପାଳନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏନଏମସିଜି ଦ୍ୱାରା ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
04 NOV 2024 8:37PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଆର ପାଟିଲ ଆଜି ହରିଦ୍ୱାରର ଚଣ୍ଡୀ ଘାଟରେ ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବ ୨୦୨୪ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଜଳଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଆର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି କାର୍ଯକ୍ରମ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଦେବଶ୍ରୀ ମୁଖାର୍ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଗଙ୍ଗା ନଦୀକୁ ଜାତୀୟ ନଦୀ ଘୋଷଣା କରିବାର ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ (ଏନଏମସିଜି) ଦ୍ୱାରା ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବ ୨୦୨୪ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପର୍ବର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ସଂରକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଗଙ୍ଗା ଅବବାହିକା ରାଜ୍ୟର ୧୩୯ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଜିଲ୍ଲା ଗଙ୍ଗା କମିଟି ପକ୍ଷରୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଆର ପାଟିଲ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଗଙ୍ଗା ଦେଶର ୬୦୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଜଣେ ମା' ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ, ଏହା ନନେଇ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ ଦେଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ମା’ ଭାବରେ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ନଦୀର ସଂରକ୍ଷଣ ଏକ ମହାନ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହାକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ‘‘ମା’ ଗଙ୍ଗା ମୋତେ ଡାକିଛନ୍ତି’’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଇଥିଲେ। ସେବେଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଜନସମର୍ଥନ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ, ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଅଭିଯାନ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ମା’ ଗଙ୍ଗାର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଜନସମର୍ଥନ ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ସାମୂହିକ, ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ‘ଗଙ୍ଗା ସମ୍ବାଦ’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଅଧିବେଶନ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତା ଏବଂ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ଗଙ୍ଗା ମହିଳା ରାଫ୍ଟିଂ ଅଭିଯାନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ୫୦ ଦିନ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନ ଗଙ୍ଗା ସାଗରଠାରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ପାର ହୋଇ ୯ଟି ପ୍ରମୁଖ ସହର ଓ ନଗର ପରିକ୍ରମା କରିବ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଅଭିଯାନ ଗଙ୍ଗା ଅବବାହିକାର ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ମିଶିବ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ବିଏସଏଫ ରିଭର ରାଫ୍ଟିଂ ଟିମକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଲାଗି ସମର୍ପିତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପର୍ବ ଏବଂ ଗଙ୍ଗାର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନଦୀ କେବଳ ଜଳର ଉତ୍ସ ନୁହେଁ ବରଂ ପବିତ୍ର ଏବଂ ଗଭୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବିଶେଷକରି ମା' ଗଙ୍ଗା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମା' ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରରେ ୩୯ଟି ସିୱେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏସଟିପି) ପାଇଁ ୭,୧୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଗଙ୍ଗାର ଶାଖା ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ସମ୍ପନ୍ନ ନଦୀ ମା’ ଗଙ୍ଗାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ନଦୀମାନଙ୍କର ସଂରକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂହ ଧାମୀ ମଧ୍ୟ ମା’ ଗଙ୍ଗାର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ସବ ୨୦୨୪ରେ ଜାତୀୟ ପୁସ୍ତକ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଏନବିଟି) ବସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ସମ୍ପର୍କିତ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ବଳିତ ଜାତୀୟ ବୁକ୍‌ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଏନବିଟି) ବସ୍ ‘ଗଙ୍ଗା ପୁସ୍ତକ ପରିକ୍ରମା’ ଶୀର୍ଷକରେ ‘ଗଙ୍ଗା ଯୁଗ: ଏକ ସାହିତ୍ୟ ବାୟୋସ୍କୋପ୍’ ଶୀର୍ଷକରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଅବବାହିକାରେ ଥିବା ୫ଟି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ୧୦ଟି ସହର ଦେଇ ଏହି ବସ୍ ଯାତ୍ରା କରିବ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନଦୀ ସହର ମେଣ୍ଟ ଅଧୀନରେ ଅନେକ ନଦୀ ସହର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୪୫ଟି ନଦୀ ସହର ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି । ନଦୀ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସହରୀ ଯୋଜନାର ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁସ୍ଥ ସହରାଞ୍ଚଳ ନଦୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ମେଣ୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଦୂଷଣ ମୁକ୍ତ, ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହିତ ନଦୀ ଯାହାକୁ ସମସ୍ତେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଏହା ଜଳ ସୁରକ୍ଷିତ ସହର ଏବଂ ସମାବେଶୀ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସହରୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଆମ ସମାଜରେ ନଦୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପର୍ବ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ନମାମୀ ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ବିଭାଗର ଷ୍ଟଲ ସହିତ ‘‘ଘାଟ ପର ହାଟ’’ ମାର୍କେଟ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ, ମ୍ୟାଜିକ୍ ସୋ, କଣ୍ଢେଇ ନାଚ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଚିତ୍ରାଙ୍କନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମେତ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଆକର୍ଷଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣରେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ ନୁକ୍କଡ ନାଟକ (ପଥପ୍ରାନ୍ତ)ରେ ମଧ୍ୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଜଳଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ହରିଦ୍ୱାରରେ ଗଙ୍ଗା ଆଳତିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।