গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
৮৪০ মেট্ৰিক টন পিঁয়াজ লৈ দিল্লীত দ্বিতীয়খন ৰেল উপস্থিত
উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ বাবে আজাদপুৰ মাণ্ডিত পিঁয়াজসমূহ মুকলি কৰা হ’ব, প্ৰতি কেজিত ৩৫ টকাকৈ খুচুৰা বিক্ৰীৰো ব্যৱস্থা
নাছিকৰপৰা আৰু ৮৪০ মেট্ৰিক টন পিঁয়াজ কঢ়িয়াই নিয়া ৰেল গুৱাহাটী পাবগৈ
30 OCT 2024 2:49PM by PIB Guwahati
আজি উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মূল্য স্থিতিশীলতা পুঁজিৰ অধীনত ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেচনে (NAFED) ক্ৰয় কৰা আৰু ৮৪০ মেট্ৰিক টন পিয়াঁজ দিল্লী-এনচিআৰত বিতৰণৰ বাবে দিল্লীৰ কিষানগঞ্জ ৰেলৱে ষ্টেচন পাইছেহি। ২০২৪ৰ ২০ অক্টোবৰত এনচিচিএফে কাণ্ডা এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে কিষাণগঞ্জ ষ্টেচনলৈ ১,৬০০ মেট্ৰিক টন পিয়াঁজ অনাৰ পিছত এয়া হৈছে দ্বিতীয়টো ৰেলযোগে দিল্লী-এনচিআৰলৈ বুজন পৰিমাণৰ পিয়াঁজৰ সৰবৰাহ। বজাৰত সামগ্ৰিকভাৱে উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ বাবে আজাদপুৰ মাণ্ডিত এই পিঁয়াজৰ অধিকাংশ মুকলিৰ সমান্তৰালকৈ ষ্টকৰ এটা অংশ প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৩৫ টকা দৰত খুচুৰাভাৱে বিক্ৰী কৰা হ’ব।
আজাদপুৰ মাণ্ডিত বুজন পৰিমাণৰ পিয়াঁজ মুকলিৰ প্ৰভাৱ তলত দিয়া গ্ৰাফত দেখা যাবঃ
এইদৰে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভিন্ন অঞ্চললৈ সময়মতে, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু ব্যয়-সাশ্ৰয়ীভাৱে ৰেল ৰেকেৰে বুজন পৰিমাণৰ পিঁয়াজ সৰবৰাহ কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে ২০২৪ৰ ২৬ অক্টোবৰত নাছিকৰপৰা ৮৪০ মেট্ৰিক টন পিয়াঁজ ৰেল ৰেকেৰে চেন্নাই পাইছিলগৈ। আজি পুৱা নাছিকৰপৰা গুৱাহাটীলৈ আন এক ৰেল ৰেকে ৮৪০ মেট্ৰিক টন পিয়াঁজ লৈ ৰাওনা হৈছে। এনেদৰে ৰেলযোগে বৃহৎ পৰিমাণৰ চালানে সমগ্ৰ দেশতে ট্ৰাকেৰে পিঁয়াজৰ নিৰন্তৰ সৰবৰাহ বৃদ্ধি কৰিব।
চৰকাৰে এই বছৰ মূল্য স্থিতিশীলতা বাফাৰৰ বাবে ৪.৭ লাখ টন ৰাবি পিঁয়াজ ক্ৰয় কৰে আৰু ৫ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪ৰ পৰা খুচুৰা বিক্ৰীৰ জৰিয়তে প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৩৫ টকাত আৰু লগতে সমগ্ৰ দেশৰ ডাঙৰ-ডাঙৰ মাণ্ডিসমূহত বৃহৎ বিক্ৰীৰ জৰিয়তেও মুকলি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। আজিলৈকে বাফাৰত থকা ১.৪০ লাখ টনৰো অধিক পিঁয়াজ নাছিক আৰু আন-আন উৎসস্থলৰপৰা পথ পৰিবহণৰ জৰিয়তে ট্ৰাকেৰে গ্ৰাহক কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। আজিলৈকে এনচিচিএফে ২২ খন ৰাজ্যৰ ১০৪ স্থান আৰু নাফেডে ১৬ খন ৰাজ্যৰ ৫২ স্থানক সামৰি লৈছে। প্ৰতি কেজিত ৩৫ টকাকৈ খুচুৰা উপভোক্তাক পিয়াঁজ বিতৰণৰ বাবে সফল, কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ আৰু ৰিলায়েন্স ৰিটেইলৰ দৰে খুচুৰা শৃংখলৰ সৈতেও সংস্থাসমূহে অংশীদাৰিত্ব কৰিছে। তদুপৰি খুচুৰা বিতৰণৰ বাবে ৯ খন ৰাজ্য চৰকাৰ/সমবায় সমিতিলৈ ৮৬,৫০০ মেট্ৰিক টন পিয়াঁজ আবন্টন জনোৱা হৈছে।
পিঁয়াজৰ সৰবৰাহ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰেপৰা আজিলৈকে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, উত্তৰ প্ৰদেশ, তামিলনাডু আৰু দিল্লী আদি প্ৰধান ৰাজ্যসমূহত পিঁয়াজৰ খুচুৰা মূল্য যথেষ্ট সুস্থিৰ হৈছে। অক্টোবৰত সৰ্ব-ভাৰতীয় গড় খুচুৰা মূল্য বহুলাংশে সুস্থিৰ হৈ থাকে। ৰেলযোগে গুৱাহাটীলৈ পিয়াঁজৰ চালানে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যকেইখনত ইয়াৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু ইয়াৰ ফলত অঞ্চলটোত মূল্য সুস্থিৰ হব বুলি আশা কৰা হৈছে। নাছিক মাণ্ডিতো মূল্য ২৪ ছেপ্টেম্বৰত প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৪৭ টকাৰ শীৰ্ষৰপৰা হ্ৰাস পাইছে আৰু ২৯ অক্টোবৰত ইয়াৰ মূল্য প্ৰতি কেজিত ৪০ কিলোগ্ৰাম হৈছে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Second train with 840 metric tonnes of onion arrives in Delhi
Onions to be released in Azadpur Mandi to augment availability, part stock to retail for Rs 35 per kg
Train carrying another 840 metric tonnes of onion from Nashik to reach Guwahati
30 OCT 2024 2:49PM by PIB Delhi
Today another 840 MT of onions procured by National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) under the price stabilization fund of Department of Consumer Affairs has arrived at Kishanganj Railway Station of Delhi for disposal in Delhi-NCR. This is the second bulk transportation of onions by train to Delhi-NCR after NCCF brought 1,600 MT of onions to Kishanganj Station on 20th October, 2024 by Kanda express. Most of the onions will be released in Azadpur Mandi to augment overall availability in the market while part of the stock will go for retail sale at Rs 35 per kg.
The impact of bulk disposal of onion at Azadpur Mandi may be seen at graph given below:
Bulk transportation of onions by rail rake has been adopted, for the first time, for a timely, reliable and cost-effective delivery of onions to various regions. NAFED had earlier transported 840 MT of onions by rail rake from Nashik which arrived at Chennai on 26th October, 2024. Another rail rake from Nashik to Guwahati has left Nashik early this morning with 840 MT of onions procured by NCCF. Bulk shipments by rail augments the continuous transportation of onions by trucks across the country.
The government had procured 4.7 lakh tons of rabi onion for the price stabilization buffer this year, and started the release from 5th September, 2024 through retail sale at Rs 35 per kg and also through bulk sales in major mandis across the country. Till date over 1.40 lakh tonnes of onion in the buffer have been dispatched from Nashik and other source centres to consuming centres through trucks by road transport. As on date, NCCF has covered 104 destinations in 22 States and NAFED covered 52 destinations in 16 States in their onion disposal. The agencies have also partnered with retail chains such as SAFAL, Kendriya Bhandar and Reliance Retail for distribution of onions to retail consumers at Rs 35 per kg. In addition, 86,500 MT of onion has been allotted to 9 States Governments/Cooperative Societies for retail distribution.
Since the start of onion disposal till date, the retail prices of onion have substantially stabilized in major States such as Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, UP, Tamil Nadu and Delhi. All-India average retail prices remained largely stable during October. The onion shipment by rail to Guwahati will enhance availability in North-eastern States and is expected have dampening impact on prices in the region and also on the all-India average. Mandi prices in Nashik mandi also declined from the peak of Rs.47 per kg on 24th September and is currently at 40 kg on 29th October, 2024.