কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ভারতকী ফুদ বাউলদা ফৌ লৌশিন্বগী থবক মপুং ফানা চত্থরি
কেন্দ্রনা লৌশিনবগী পান্দম ফংনবা লেপ্লি অমসুং ফৌ মরু অমত্তা লৌশিন্দনা তোক্লোই
30 OCT 2024 6:52PM by PIB Imphal
পঞ্জাব/ হরীরিয়ানা প্রোক্যুরমেন্ত এস্তিমেত - KMS 2024-25
পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফুদ বাউলনি অমসুং চহি খুদিংগী মতৌগুম মথঙশিৎনা ফৌ LMT ১৮৫ অমসুং LMT ৬০ স্তেত অনিসিদগী KMS 2024-25 মনুংদা লৌশিনগদৌরি‍। স্তেত অনি অসিনা সেন্ত্রেল পুল প্রোক্যুরমেন্তকী চাদা ৪০ রোম ওইরি‍। প্রোক্যুরমেন্ত ওপরেসন স্তেত অনিমক্তা মপুং ফানা চত্থরি‍। ফৌ লৌশিনবগী থবক পঞ্জাবতা ওক্তোবর ১, ২০২৪দগী অদুগা হরিয়ানাদনা সেপ্তেম্বর ২৭, ২০২৪দগী হৌখ্রবসু, সেপ্তেম্বরদা নোং কন্না চুখিবা অমসুং মদুনা মরম ওইরগা ফৌদা ঈশিং মনিলগী চাং ৱাংনা য়াওবনা মরম ওইরগা, ফৌ লোকপা অমসুং লৌশিনবগী থবক্তা থিন্থহনখি‍। অদুম ওইনমক, থেঙনা হৌখ্রবসু, স্তেত অনিমক চাউরাক্না লেপখিবা মতম হায়বদি পঞ্জাবকীনা নবেম্বর ৩০, ২০২৪ অমসুং হরিয়ানাগীনা নবেম্বর ১৫, ২০২৪ ফাওবদা ফৌ লৌশিনবগী থবক লোইশিন্নবা পান্দম থম্লিবা অদু ফংনবা লম্বীদা নীংথিনা চঙশিল্লি‍।
প্রক্যুরমেন্ত ওপরেসন
হৌজিক ফাওবদা, পঞ্জাবকী লৌমী লাখ ১০ অমসুং হরিয়ানাগী লৌমী লাখ ৪.০৬না মখোয়গী পোত্থোকশিং KMS 2024-25 মনুংদা য়োন্নবা রেজিস্তর তৌরক্লে‍। হরিয়ানাদা ওক্তোবর ২৯, ২০২৪ ফাওবদা থৌ LMT ৪৫ লৌশিন্দুনা, ওক্তোবর ২৯, ২০২৩ ফাওবদা লৌশিনখিবা LMT ৫২গী ৮৭% য়ৌবা ঙম্লে‍। পঞ্জাবতা ওক্তোবর ২৯, ২০২৪ ফাওবদা ফৌ LMT ৬৭ লৌশিন্দুনা, মমাঙ চহিগী মান্নবা মতমদা লৌশিনখিবা LMT ৮৪গী ৮০০% য়ৌবা ঙম্লে‍। মমাঙ চহিগা য়েংনবদা, হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাবতা ফৌ লৌশিনবগী চাং অসি ওক্তোবর ২৯, ২০২৪ ফাওবদা ভারত পুম্বদা লৈখিবা লৌশিনবগী পর্সেন্তেজকা মান্ননা চৎলি‍।
রাইস মিল্লরশিং ফেসিলিতেত তৌবা
চহি খুদিংগী মতৌগুম, রাইস মিল্লরশিং মিল্লিং ওপরেসনগীদমক স্তেত লৈঙাক্না ওন বোর্দ তৌরে‍। কস্তম মিল্দ রাইস (CMR) দেলিভর তৌনবা এপ্লাই তৌরকখিবা মিল্লর ৪৪০০গী মনুংদা, ওক্তো১র ২৯, ২০২৪ ফাওবদা পঞ্জাবকী স্তেত লৈঙাক্না মিল্লর ৩৮৫০দা থবক শিন্নখ্রে‍। মখা তানা, হরিয়ানাদা মিল্লর ১৪৫২না CMR দেলিভর তৌনবা এপ্লাই তৌরকখি অমসুং স্তেত লৈঙাক্না মিল্লর ১৩১৯দা থবক শিন্নখ্রে‍। নুমিৎ খুদিংগী চাংচত্তা, ফৌ LMT ৪ রোম পঞ্জাব মন্দদগী লৌখত্তুনা লেমহৌরিবা ফৌ LMT ১১৮৮ লৌখৎপগী থবক নবেম্বর ৩০, ২০২৪ ফাওবদা ইকোম কোম্না লোইশিনবা ঙমগনি হায়না পানরি‍। মসিগা মান্ননা, হরিয়ানাগী মতাঙদসু, লেমহৌরিবা LMT ১৫ অসি নোংমদা চাউরাক্না LMT ১.৫কী চাংদা লৌখৎলিবা অসি য়েংলগা নবেম্বর ১৫, ২০২৪ ফাওবদা লায়না ঙমগনি হায়না পারি‍। ধন্দ অমসুং পুন্দ্রি য়াওনা কাইথল অমসুং কুরুক্ষেত্রা দিস্ত্রিক্তশিংদগী লৌশিনবগী থবক মপুং ফানা চত্থরি অমসুং মমাঙগী ফিগরগা চাং য়ৌরপ্না চঙশিল্লি‍।
রাইস মিল্লরশিং ফেসিলিতেত তৌনবা অকক্নবা পান্দমগা লোয়ননা, এপতা য়ুম্ফম ওইবা FCI গ্রীভান্স রিদ্রেসেল সিস্তেম (FCI GRS) কঞ্জ্যুমর এফ্যার্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা ওক্তোবর ২৮, ২০২৪দা রাইস মিল্লরশিংগীদমক হৌদোকখ্রে‍। মসিনা রাইস মিল্লরশিংদা মখোয়গী ৱাকৎশিং FCI না মতিক চানা, ত্রান্সপেরেন্ত ওইনা, অমসুং মতম চানা লোইশিন্বদা মতেঙ ওইগনি‍।
MSP রেজিম মপাঙ্গল কনখৎহনবা
কেন্দ্র লৈঙাক্না MSP রেজিমগী কান্নবশিং লৌমী পুম্নমক্না ফংবা ঙমহন্নবা লেপ্লি‍। ফৌগী ২০১৩-১৪দা MSP লুপা ১৩১০/Qtl ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪দা লুপা ২৩০০/Qtl দা হেনগৎখ্রে‍। ২০১৮-১৯দগী হৌনা, ওল ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী য়ামদ্রবদা ৫০% লৈহনগদবা MSP ফংহনখ্রে‍। ওক্তোবর ২৯, ২০২৪ ফাওবদা, পঞ্জাবকী লৌমী ৩৫০৯৬১দা লুপা করোর ১৩২১১ অমসুং হরিয়ানাগী লৌমী ২৭৫২৬১দা লুপা করোর ১০৫২৯ KMS 2024-25কী ওইনা থাদোকখ্রে‍। শেনফম অসি লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা প্রোক্যুরমেন্তকী পুং ৪৮গী মনুংদা DBT খুত্থাঙদা চঙহল্লি‍। প্রোক্যুরমেন্তকী থৌওং পুম্বা, ইফিসিএন্সী, ত্রান্সপেরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতীগী ফীভম ফগৎহন্নবা দিজিতাইজ তৌদুনা MSP রেজিম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কেন্দ্র লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফমগী মমি তারি‍।
রেকোর্দ বজেতরী এলোকেসন
ফুদ সবসিদীগী বজেতরী এলোকেসন অমসুং রিলীজ হৌখিবা চহি তরাসিদা মমাঙগী চহি তরাদা লৈখিবদুদগী শরুক মরি হেন্না হেনগৎহনখ্রে‍। ২০০৪-০৫ তগী ২০১৩-১৪দা লুপা করোর লাখ ৫.১৫ ওইরম্বদগী ফুদ সবসিদীগী শেনফম ২০১৪-১৫ দগী ২০২৩-২৪দা লুপা করোর লাখ ২১.৫৬ লোম ওইরে‍। কোবিদ মতমদা, ফুদ সবসিদীগী ফন্দ এলোকেসন, দিসেম্বর ২০২২ ফাওবা চৎনখিবা NFSA বেনিফিসরী খুদিংদা চেঙ কেজি ৫ লেম্না ফংহনখিবদুনা মরম ওইরগা, ফনা য়াম্না হেনগৎহনখি‍। ১.১.২০২৩দগী হৌনা, খুন্নাইগী লায়রবা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভম মায়োক্নরিবা কাঙলুপকী য়াইফনবা অমসুং লৈবাক পুম্বদা মান্নবা ফীভম পুরক্নবা মীৎয়েঙ থম্লগা সেন্ত্রেল ইসু প্রাইস (CIP) জিরো ওইহনখ্রে‍। AAY ইমুং অমসুং PHH বেনিফিসরীশিংদা ০১.০১.২০২৩দগী হৌনা PMGKAYগী মখাদা লেম্না চেঙ ফংহল্লি‍।
কেন্দ্র লৈঙাক্না পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাদা মথঙশিৎনা ফৌ LMT ১৮৫ অমসুং LMT ৬০ লৌশিন্নবগী পান্দম ফংনবা, অমসুং ফৌ মরু অমত্তা লৌশিন্দনা তোক্লোই হায়না খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Paddy Procurement in full swing in the Food bowl of India
Center committed to achieve procurement targets and not a single grain will be left unprocured
30 OCT 2024 6:52PM by PIB Delhi
Punjab/ Haryana Procurement Estimates- KMS 2024-25
Punjab and Haryana are the food bowls of our country and like every year 185 LMT and 60 LMT of paddy is estimated to be procured from these two states respectivelyduring KMS 2024-25. These two States account for almost 40 percent of Central Pool procurement. The procurement operations are ongoing in full swing in both the States. Though the procurement of paddy commenced on October 1, 2024 in Punjab and on September 27, 2024 in Haryana, due to heavy rainfall in September and the resultant higher moisture content in paddy, the harvesting and procurement were delayed.However, despite a late start, both the states are well on track to achieve the estimates of paddy procurement by stipulated datesi.e November 30th2024 for Punjab and November 15th for Haryana.
Procurement operations
Till date 10 lakh farmers in Punjab and 4.06 lakh farmers in Haryana have registered to sell their produce in KMS 2024-25. In Haryana 45 LMT of Paddy has been procured till 29th October, 2024 which is 87 % of 52 LMT procured till 29th October, 2023. In Punjab 67 LMT of Paddy has been procured till 29th October, 2024 which is 80% of the quantity of 84 LMT procured last year on the same date. Compared to the previous year, the procurement of paddy in Haryana and Punjab is similar compared to the pan-India procurement in percentage terms, by 29th Oct 2024.
Facilitation of Rice Millers
Like every year, rice millers are on boarded by the State government for the milling operations. Out of 4400 millers who applied for delivery of Custom Milled Rice (CMR), work has been allotted to 3850 millers by the state government of Punjab by Oct 29th, 2024. Further, in Haryana, 1452 millers applied for delivery of CMR and work has been allotted to 1319 millers by the state government. Every day on an average, around 4 LMT of Paddy is being lifted from the Punjab Mand is which indicates that the remaining estimate of 118 LMT of paddy will be smoothly achieved by November 30th, 2024.Similarly,in case of Haryana, the remaining estimate of 15 LMT shall be easily achievedby 15th Nov, 2024 keeping in view the average lifting of paddy of appx 1.5 LMT per day.Procurement of Paddy in Kaithal and Kurukshetra districts, including mandis at Dhand and Pundri, is in full swing and almost at the level of last year's procurement figures.
With the specific aim of facilitating Rice millers, an app based FCI Grievance Redressal System (FCI GRS) for Rice Millers has been launched on 28th October 2024 by the Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution. This will facilitate rice millers in getting their grievances addressed by the FCI in an efficient, transparent and time bound manner.
MSP Regime Strengthened
Union Government is committed to ensure that the benefit of MSP regime is smoothly realized by all the farmers. The MSP of paddy has increased from Rs 1310/Qtl in 2013-14 to Rs 2300/Qtl in 2023-24. Since 2018-19, MSP has been assured with a return of at least 50% over all-India weighted average cost of production. As on 29th Oct, 2024, an amount of Rs 13211 crore has been released to350961 farmers in Punjab and an amount of Rs 10529crore has been released to 275261 farmers in Haryana for KMS 2024-25. The amount is being credited to the bank accounts of the farmers through DBT within 48 hours of procurement. The entire procurement operations have been digitized to improve efficiency, transparency and accountability which reflects the commitment of the Union Government to further strengthen the MSP regime.
Record Budgetary Allocation
The budgetary allocation and release for food subsidy has increased to more than four times in the last ten years than the preceding ten years. Around 21.56 lakh Crores has been spent on food subsidy during 2014-15 to 2023-24 as compared to around 5.15 lakh Crores during 2004-05 to 2013-14. During the COVID period, the fund allocation towards food subsidy was increased substantially due to 5Kg of additional food grains made available to each NFSA beneficiary free of cost, which continued till December 2022. Since 1.1.2023, the Central Issue Price (CIP) has been made zero keeping in view welfare of the poor and vulnerable sections of the society and ensuring uniformity in the entire country. AAY households and PHH beneficiaries are being provided foodgrains free of cost under PMGKAY from 01.01.2023.
The Union Government is committed to procure the estimated target of 185 LMT and 60 LMT of Paddy in Punjab and Haryana respectively, and not a single grain shall be left unprocured.