জল শক্তি মন্ত্রালয়
নোবেম্বর ৪দা চান্দি ঘাত, হরিদ্বারদা গঙ্গা উতসব ২০২৪ পাংথোক্লগনি
26 OCT 2024 2:44PM by PIB Imphal
গঙ্গা উতসব ২০২৪গী সেলেব্রেশন অসি নোবেম্বর ৪দা হরিদ্বারগী চান্দি ঘাত্তা নেস্নেল মিসন ফোর ক্লীন গঙ্গা (NMCG)না শিল্লগনি। গঙ্গাবু ‘জাতিগী তুরেল’ ওইনা লাউথোকখিবগী কুমওনগী নিংশিং থৌরম ওইনা NMCGনা চহি খুদিংগী থৌরম অসিবু পাংথোকই। মসিগী কুম্মৈ অসিগী মরু ওইবা পান্দমদি গঙ্গা তুরেলগী কঞ্জার্বেশনবু প্রোমোত তৌবা, তুরেল অসিগী কলচরেল অমসুং স্পিরিচুৱলগী মরু ওইবা অমসুং লু-নানবগী মতাংদা ময়ামদা খঙহনবা। মসিনা থৌরম অসিগী নিপালশুবা এদিশন ওইগনি অমসুং গঙ্গা তুরেল তোরবান্দা পাংথোকপা অহানবা ওইগনি। থৌরম অসি জিলাগী গঙ্গা কাউন্সিলশিংনা গঙ্গা বেসিনগী রাজ্যশিংগী জিলা ১৩৯দা থৌরম অসি পাংথোক্লগনি।
গঙ্গা উতসবকী মরু ওইবা থৌরম অদু য়াম্না চাউনা পাংথোক্লগনি, থৌরম অসিবু জল শক্তি কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সি.আর. পাতিলনা লুচিংদুনা পাংথোক্লগনি। থৌরম অসি হৌদোকপদা শক্নাইরবা মীওই কয়া অমনা শরুক য়ারগনি, মসিদা উত্তরাখন্দগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পুশ্কার সিং ধামি য়াওনা, জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাজ ভুশন চৌধরী অমসুং জল শক্তি মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রীমতি দেবশ্রী মুখর্জীশু শরুক য়ারগনি। মসিগী মথক্তা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদগী মরু ওইবা মীথুংলেন কয়া অমনশু থৌরম অসিদা শরুক য়ারবা য়াই।
থৌরম অসিদা BSFকা খুৎশম্নদুনা লাক্কদৌরিবা গঙ্গা ৱিমেন রাফতিং এক্সপেদিশনগীদমক্তা লমথাবগী থৌরমশু য়াওগনি। নুমিৎ ৫০নিগী ওইবা এক্সপেদিশন অদু গঙ্গা তুরেলদা লৈবা অচৌবা সিতী অমসুং তাউন ৯ ফাওদুনা গঙ্গা সাগরদা লোইশিল্লগনি। মসিগী পুৱারি ওইরবা এক্সপেদিশন অসিনা গঙ্গা বেসিগী মরু ওইবা রাজ্য মঙাদা জিলা কয়া অমদা শিনবা থবক-থোরমশিং অদুগা চপ মান্নবা মতম অমত্তদা পাংথোক্লগনি।
হন্দক্কী চহি অসিগী থৌরম অসিনা তুরেলগী কুম্মৈ পাংথোকপগী য়াম্না ফজরবা থৌরম অমা ওইনা উৎলগনি অমসুং রিভর সিতীজ এলাইন্সকী লমজিং-লমতাক মখাদা তুরেল খোংবান্দা লৈবা সিতী কয়া অমনা মসিদা শরুক য়ারবা য়াই। এলাইন্স অসি লৈবাক অসি শিনথুংনা লৈরিবা তুরেল খোংবান্দা লৈবা সিতী ১৪৫না পুন্দুনা শেম্বনি। এলাইন্স অসিগী মরু ওইবা পান্দমদি ইনকলুসিব ওইবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা অর্বান দেবেলপমেন্তকীদমক্তা ঈশিংগী অৱাংৎপা লৈতবা সিতীশিং ওইহন্নবা ময়াম পুম্নমক্না পাম্নবা পোল্যুশন লৈতবা অমসুং ঈচেল লেপ্তবা তুরেল ওইহন্নবা রিভর সেন্সিতিব ওইবা অর্বান প্লানিং তৌদুনা সহর মনুংগী অশেংবা তুরেলশিং ওইহনবা হায়বসিনি। মসিগী কুম্মৈ অসিনা ঐখোয়গী খুনাই অসিদা তুরেলগী কলচরেল অমসুং স্পিরিচুৱলগী মরু ওইবা অদুবা উৎলগনি।
কুম্মৈ অসিদা, “গঙ্গা সমৱাদ” হায়না মিংথোনবা সেসন অমা শিল্লগনি, মসিদা শক্নাইরবা মীওইশিং, রেলিজিয়র অমসুং স্পিরিচুৱল লীদরশিং অমসুং মরু ওইবা মীওইশিংনা হিংরম কয়া অমগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি। মসিগী সমৱাদ অসিগী পান্দমদি নহাশিংবু রিভর কঞ্জার্ভেশন অমসুং এৱেয়রনেস শন্দোক্নবা পুক্নিং থৌগৎপনি। তেক্নিকলে সেসন অমশু পাংথোক্লগনি, মসিদা এক্সপর্তশিংনা রিভর রিজুভনেশনগা মরি লৈনবা ৱাফম কয়া অমগ মতাংদা খন্নরগনি।
কুম্মৈ অসিদা গাত পর হাত কৌবা থৌরম অমশু য়াওগনি, লোইননা নামামি গঙ্গেগী অনৌবা থৌরাং অসিগী মতাংদা উত্থোকপা লোকেল দিপার্তমেন্তশিংনা হাংবা স্তোল কয়া অমশু য়াওগনি। রিভর কঞ্জারভেশনগী মতাংদা কঙহন্নবগীদমক্তা অঙাংশিগীদমক্তা মখল-মখা কয়া অমগী থৌরম কয়া অমশু পাংথোক্লগনি, মসিদা ক্বিজশিং, ফিলম স্ক্রীনিংশিং, মেজিক শোশিং, পপেত শোশিং অমসুং লাই য়েকপা অমসুং শংবগী কমপিতিশনশীং য়াওগনি। নহাশিংগী মরক্তা রিভর কঞ্জারভেশনগী মতাংদা এৱেয়রনেস লৈহন্নবগী পান্দমদা নুক্কদ নাতকশিংশু পাংথোক্কনি। তুরেলশিংগী কলচরগী খোংচৎ অমসুং মখোয়গা মরি লৈনবা ৱারিশিংগী মতাংদা অখন্নবা সেসন অমশু লৈগনি। থৌরম অদুদা নামামি গঙ্গেগী মতাংদা একজিবিশন য়াওগনি, মসিদা মসিগী অণৌবা থৌরাং অসিগী শক্লোন কয়া অমগী মতাংদা উৎলগনি। মসিদা নত্তনা গঙ্গা মাহোতসব সেলেব্রেশন অসিগী শরুক অমা ওইনা অপিকপা ফুদ ফেস্তিভল অমশু য়াওগনি।
‘গঙ্গা উতসব ২০২৪’না মীশিংবু তুরেলশিংগা হেন্না মরি চেৎশিনহল্লগনি অমসুং গঙ্গা তুরেলগী কঞ্জার্ভেশনগী পান্দম অসিবু হেন্না চাউথোকহল্লগনি। মসিগী মথক্তা গঙ্গা তুরেল অসি ভারতকী সিভিলাইজেশনগী য়াম্না মরু ওইবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লিবনি, অমসুং কুম্মৈ অসিগী খুত্থাংদা মসিগী হেরিতেজ অমসুং মরু ওইবা অদুগী মতাংদা হেন্না খঙনবা হোৎনরগনি। কুম্মৈ অসিগী মরু ওইবা পা্দম অমনা লু-নানবগী মতাংদা মীয়ামদা এৱেয়রনেস লৈহনবা, লোইননা তুরেল মোৎহনবা থিংবা অমসুং মখোয়বু অমুক হন্না হান্নগুম্না ফগৎহনবদা ময়াম পুন্না হোৎনমিন্ননবা থৌগৎপা অসিনি। থৌরম অসিনা গঙ্গা তুরেলবু হান্নগুম্না খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা লংনা লৈহনবদা মতেং পাংলগনি অমসুং তুরেল অসিগী ফজরবা পুৱারি অমসুং শেংলবা মগুন অদুবু লেংদনা লৈহনবদা মতেং পংলগনি।

Ministry of Jal Shakti
Ganga Utsav 2024 to be held on November 4 at Chandi Ghat, Haridwar
26 OCT 2024 2:44PM by PIB Delhi
The celebration of Ganga Utsav 2024 is being organised by the National Mission for Clean Ganga (NMCG) on November 4 at Chandi Ghat in Haridwar. NMCG commemorates this event every year to mark the anniversary of declaring the Ganga River as the 'National River.' The primary aim of this festival is to promote the conservation of the Ganga River, highlight its cultural and spiritual significance, and raise public awareness about cleanliness. This would be the eighth edition of the event and first one being celebrated on the bank of river. The event will also be celebrated across the Ganga basin states in 139 Districts by District Ganga Committees. Also, each state will have one main event in the state.
The central event of Ganga Utsav is being celebrated with grandeur, led by Union Minister for Jal Shakti, Shri C.R. Patil. The inauguration ceremony is likely to witness the presence of several distinguished personalities, including the Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami, Minister of State for Jal Shakti, Shri Raj Bhushan Chaudhary, and Secretary of the Ministry of Jal Shakti, Mrs. Debashree Mukherjee. In addition, several other important guests from Union and State Governments are also likely to attend the event.
The event will also consist of the flag-off ceremony for the upcoming Ganga Women Rafting Expedition in collaboration with BSF. The 50-day long expedition will conclude at Ganga Sagar traversing through 9 major cities & towns across the Ganga river. This historic expedition will coincide with various activities organized across several districts in the five key states of the Ganga basin.
This year’s event would be showcased as a model event for celebration of river and is likely to be attended by several river cities under the aegis of River City Alliance. The alliance has been established comprising of 145 river cities across the country. The main objective of the alliance is to achieve healthy urban rivers by adopting integrated approach of river sensitive urban planning which envisages pollution free and continuously flowing river celebrated by all leading to water secure cities for inclusive and sustainable urban development. This festival will serve as a significant platform to highlight the cultural and spiritual importance of rivers in our society.
During the festival, a session titled "Ganga Samvad" will be organized, featuring discussions among prominent figures, religious and spiritual leaders, and key personalities on various topics. The aim of this samvad is to inspire youth to connect with river conservation and spread awareness. A technical session will also be held where experts will discuss significant issues related to river rejuvenation.
The festival will also include a program called Ghat Par Haat, along with various stalls set up by local departments to showcase the aspects of the Namami Gange initiative. A range of activities will be organized for children to engage them in river conservation, including quizzes, film screenings, magic shows, puppet shows, and drawing and painting competitions. There will also be Nukkad Nataks aimed at raising awareness about river conservation among the youth. A dedicated session will also focus on the cultural journey of rivers and the stories associated with them. The event will include an exhibition on Namami Gange, showcasing various facets of this initiative. Furthermore, a small food festival will also be part of the Ganga Mahotsav celebrations.
'Ganga Utsav 2024' would promote peoples connect with the river and further the cause of conservation of the Ganga River. Additionally, The Ganga River has been a vital center of India's civilization, and through this festival, efforts will be made to deepen the understanding of its heritage and significance. Another key objective of the festival is to raise public awareness about cleanliness, to encourage collective efforts to prevent river pollution and rejuvenate them. The event will assist in restoring the river Ganga to its pristine State and retain the dynamic historic and sacred character of the river.