ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମିଥ୍ୟା ବୋମା ଧମକକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କଲେ ସରକାର
ଠିକ୍ ସମୟରେ ମିଥ୍ୟା ଧମକକୁ ଅପସାରଣ କରିବା, ଧମକ ସମ୍ପର୍କରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଏବଂ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଦିଆଗଲା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଆଇନ, ୨୦୦୦ ଏବଂ ଆଇଟି ନିୟମ, ୨୦୨୧ ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପଯୁକ୍ତ ତଦାରଖକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ
ଉପଯୁକ୍ତ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅନୁପାଳନ ନ କଲେ ଧାରା ୭୯ ଅଧୀନରେ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯିବ ଏବଂ କୌଣସି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ
ଆଇଟି ନିୟମ, ୨୦୨୧ ଅନୁଯାୟୀ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷାରେ ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ
26 OCT 2024 7:58PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ବିଭିନ୍ନ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳୁଥିବା ମିଥ୍ୟା ବୋମା ଧମକକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରି ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ (ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ) ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି । ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ଆଇଟି ଆଇନ, ୨୦୦୦, ଆଇଟି (ମଧ୍ୟସ୍ଥ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆ ଆଚାର ସଂହିତା) ନିୟମ, ୨୦୨୧ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା (ବିଏନଏସ), ୨୦୨୩କୁ ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକ ନାଗରିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବେଆଇନ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ତୁରନ୍ତ ହଟାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଏଭଳି ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମିଥ୍ୟା ବୋମା ଧମକ ଦିଆଯିବା ଭଳି ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁ ଦେଶର ଜନଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଏଭଳି ମିଥ୍ୟା ବୋମା ଧମକ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ବେଳେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ନିରାପତ୍ତାକୁ ମଧ୍ୟ ବିପନ୍ନ କରିଥାଏ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ‘ଫରୱାର୍ଡିଂ/ରି-ସେୟାରିଂ/ରି-ପୋଷ୍ଟିଂ/ରି-ଟୁଇଟ୍’ ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ଏଭଳି ମିଥ୍ୟା ବୋମା ଧମକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଭାବେ ବ୍ୟାପୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଏଭଳି ମିଥ୍ୟା ବୋମା ଧମକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଭୁଲ ସୂଚନା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ଜନଶୃଙ୍ଖଳା, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାରେ ବ୍ୟାପକ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଆଇଟି ଆଇନ ଓ ନିୟମାବଳୀ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଆଇନ, ୨୦୦୦ (‘‘ଆଇଟି ଆକ୍ଟ’’) ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା (ମଧ୍ୟସ୍ଥ ଗାଇଡଲାଇନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆ ଆଚରଣ ସଂହିତା) ନିୟମାବଳୀ, ୨୦୨୧ (‘‘ଆଇଟି ନିୟମ, ୨୦୨୧’’) ଅଧୀନରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ସମେତ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କର ରାଜ୍ୟର ଜନଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଏଭଳି ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ତୁରନ୍ତ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି।
ଆଇଟି ନିୟମ, ୨୦୨୧ ଅନୁଯାୟୀ ଏଭଳି ଦାୟିତ୍ୱର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, କୌଣସି ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ବେଆଇନ କିମ୍ବା ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ହୋଷ୍ଟ କରିବା, ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଅପଲୋଡ୍, ସଂଶୋଧନ, ପ୍ରକାଶ, ପ୍ରେରଣ, ଷ୍ଟୋର୍, ଅପଡେଟ୍ କିମ୍ବା ସେୟାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ନ ଦେଇ ତୁରନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ସମେତ ସବୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆଇଟି ଆଇନର ଧାରା ୭୯ ଅନୁଯାୟୀ ଯଦି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ଆଇଟି ନିୟମ, ୨୦୨୧ ସହ ଆଇଟି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଳନ ନ କରନ୍ତି କିମ୍ବା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କିମ୍ବା ସହାୟତାପ୍ରାପ୍ତ, ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କିମ୍ବା ସହାୟତା କରନ୍ତି ତାହେଲେ ସେହି ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ କିମ୍ବା ହୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିବା କୌଣସି ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ସୂଚନା, ଡାଟା କିମ୍ବା ଯୋଗାଯୋଗ ଲିଙ୍କ୍ ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତି ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ ।
ଯଦି ଆଇଟି ନିୟମ, ୨୦୨୧ରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉପଯୁକ୍ତ ତଦାରଖ ଦାୟିତ୍ବ ପାଳନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଆଇଟି ଆଇନର ଧାରା ୭୯ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେହି ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନେ ଆଇଟି ଆଇନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ୨୦୨୩ (‘‘ବିଏନଏସ’’) ସମେତ ଯେକୌଣସି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଫଳାଫଳମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ରହିବେ ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଛି:
• ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ତୁରନ୍ତ ହଟାଇବା: ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ସମେତ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯଥେଷ୍ଟ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ କଠୋର ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ବୋମା ଧମକ ସମେତ ବେଆଇନ ସୂଚନାକୁ ଅକ୍ଷମ କିମ୍ବା ହଟାଇବା ଉଚିତ୍ ।
• ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୩ ଅଧୀନରେ ଅପରାଧର ରିପୋର୍ଟିଂ: ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ଭାରତର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ନିରାପତ୍ତା କିମ୍ବା ଆର୍ଥିକ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
• ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ: ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କିମ୍ବା ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ (ଯଥାସମ୍ଭବ, କିନ୍ତୁ ୭୨ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ) କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍‌ କରନ୍ତୁ

Ministry of Electronics & IT
Government Issues Advisory to curb hoax bomb threats on Social Media Platform; Directs them to timely remove hoaxes, report threats, and cooperate with authorities
Calls for strict observance of due diligence by the Intermediaries under the Information Technology Act, 2000 and IT Rules, 2021
Non-Compliance with due diligence requirements shall revoke protection under section 79 and may invite consequential action under any law
Social Media Platforms obligated under IT Rules, 2021 to timely assist authorised government agencies in investigations and cybersecurity; But not later than 72 hours
26 OCT 2024 7:58PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has issued an advisory emphasizing the responsibility of intermediaries, including social media platforms, to curb the spread of hoax bomb threats by the various airlines operating in India. MeitY has stressed that social media intermediaries must adhere to the IT Act, 2000, the IT (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021, and the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), 2023 and these platforms are required to promptly remove unlawful content to maintain public order and security.
The instances of malicious acts in the form of hoax bomb threats to such airlines lead to potential threat to the public order & security of the state. Such hoax bomb threats while affecting a large number of citizens also destabilises the economic security of the country. Further, the scale of spread of such hoax bomb threats has been observed to be dangerously unrestrained due to the availability of the option of “forwarding/re-sharing/re-posting/re-tweeting” on social media platforms. Such hoax bomb threats are mostly misinformation that is massively disrupting the public order, operations of airlines and security of the airline travelers.
Due diligence obligation under the IT Act and Rules
In this regard, it should be noted that intermediaries, including social media intermediaries have a due diligence obligation under the Information Technology Act, 2000 (“IT Act”) and the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 (“IT Rules, 2021”) to promptly remove such misinformation that affects public order and security of the state.
As part of such due diligence obligations, it is the responsibility of concerned intermediaries including social media intermediaries to promptly take necessary action under the IT Rules, 2021 by not allowing any user to host, display, upload, modify, publish, transmit, store, update or share any unlawful or false information. Further, the exemption from liability for any third party information, data, or communication link made available or hosted by social media intermediaries as provided under section 79 of the IT Act shall not apply if such intermediaries do not follow the due diligence obligations as prescribed under the IT Act read with IT Rules, 2021 or abetted or aided, in the commission of the unlawful act.
In case of failure of the intermediaries to observe the due diligence obligations as provided in the IT Rules, 2021, the provision of section 79 of the IT Act shall not be applicable to such intermediary and they shall be liable for consequential action as provided under any law including the IT Act and the Bharatiya Nyaya Sanhita 2023 (“BNS”).
The Ministry has reiterated the following key responsibilities for intermediaries including the social media intermediaries:
1. Prompt Removal of Misinformation: Intermediaries including social media intermediaries must observe their due diligence obligations and disable or remove access to unlawful information, including hoax bomb threats, within strict timelines.
2. Reporting of Offenses under Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023: Intermediaries must report activities or act that threaten or are likely to threaten the unity, integrity, sovereignty, security, or economic security of India
3. Cooperation with Government Agencies: Social media intermediaries are required to provide relevant information and assistance to authorised government agencies within stipulated time frames (as soon as possible but not later than 72 hours) to aid in investigations or cybersecurity efforts.
Full text of the Advisory can be accessed by clicking here