କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବାର ପରିଚାଳନା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବା ମାମଲାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି
କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବରୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଇନ୍-ସିଟୁ ଏବଂ ଏକ୍ସ-ସିଟୁ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ମେସିନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ହଟ୍ ସ୍ପଟ୍ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲାପାଳ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ସହ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବାକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିବା ଦରକାର
ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ସରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ୨ଜି ଇଥାନଲ, କମ୍ପ୍ରେସ୍ଡ ବାୟୋଗ୍ୟାସ, ବାୟୋମାସ୍ କୋଜେନେରେସନ୍, ପେଲେଟିଂ ଏବଂ ବ୍ରିକେଟିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଇତ୍ୟାଦି ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଇନ୍-ସିଟୁ ବିଶୋଧନ ନିମନ୍ତେ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପରିଚାଳନା ମେସିନ୍ ସହିତ ପରିପୂରକ ପଦ୍ଧତିରେ ଜୈବିକ-ବିଶୋଧନର ପାଉଡର୍ ଆକାର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ
26 OCT 2024 5:42PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଜାଳିବା ପରିଚାଳନା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଠକ ଡକାଯାଇଛି। ଏହି ବୈଠକରେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ, ଏନସିଟି ଦିଲ୍ଲୀର ପରିବେଶ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ (ଡିଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲୁ), ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର), ପରିବେଶ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏନସିଆରରେ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗ ଇତ୍ୟାଦିର ସଦସ୍ୟମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଟି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବା ରୋକିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଧାନ ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ନପୋଡ଼ି ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ହରିୟାଣା ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ପାନିପତଠାରେ ୨ଜି ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକର ପିଛା ୧୦୦୦/- ଟଙ୍କା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଅତିରିକ୍ତ ଟପ୍ ଅପ୍ / ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବ୍ୟତୀତ ଅତିରିକ୍ତ ଟପ୍ ଅପ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଧାନ ନଡ଼ାର ସାଧାରଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦର ୨୫୦୦ ଟଙ୍କା, ଧାନ ନଡ଼ା ର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଗୋଶାଳାକୁ ଏକର ପିଛା ସର୍ବାଧିକ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ପରିବହନ ଶୁଳ୍କ, ଅନ୍ୟ ଫସଲରେ ଧାନର ବିବିଧତା ପାଇଁ ମେରା ପାଣି ମେରି ବିରାସତ (ଏମପିଏମଭି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଏକର ପିଛା ୭୦୦୦ ଟଙ୍କା ଅନୁଦାନ, ଧାନର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିହନ (ଡିଏସଆର) ପାଇଁ ଏକର ପିଛା ୪୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘୋଷଣା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଗତ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପଞ୍ଜାବରେ ୩୫%, ହରିୟାଣାରେ ୨୧% କମ୍ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେଉଁ ସବୁ ହଟସ୍ପଟ୍ ଜିଲ୍ଲାରେ ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ପୋଡ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ନିୟୋଜିତ କରି ପରିସ୍ଥିତିର ରଣନୈତିକ ଯୋଜନା ଓ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଶସ୍ୟ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପରିଚାଳନା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଏନସିଟି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ୬୦୦.୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ମଧ୍ୟରୁ ୨୭୫.୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାରେ କୃଷକ, ସମବାୟ ସମିତି, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଇନ୍-ସିଟୁ ଏବଂ ଏକ୍ସ-ସିଟୁ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା ମେସିନ୍ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର) ଅଧୀନରେ ଥିବା ୩ଟି ଏଟିଏଆରଆଇ ଏବଂ ୬୦ ଟି କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (କେଭିକେ) ମାଧ୍ୟମରେ ଫସଲ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଜୈବ ବିଶୋଧନର ଉପକାରିତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଧାନ ନଡ଼ାର ଦକ୍ଷ ଏକ୍ସ-ସିଟୁ ପରିଚାଳନା କୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଧାନ ନଡ଼ା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋ-ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କରିବା ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି | ଧାନ ନଡ଼ା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ହିତାଧିକାରୀ/ ଏଗ୍ରିଗେଟର ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ ଅବଦାନରେ ନମନୀୟତା ସହିତ ଧାନ ନଡ଼ା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସରକାର ୧.୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟର ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ୬୫% ହାରରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବାୟୋମାସ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ଶେଷ ଉପଭୋକ୍ତା ଉଦ୍ୟୋଗପାଇଁ ଧାନ ନଡ଼ାର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ।
ଆଗାମୀ ଋତୁରେ ଧାନ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମାଇକ୍ରୋ ସ୍ତରରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ୩.୦୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମେସିନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଜରୁରୀ। ସିଆରଏମ ମେସିନ୍ ସହ ବାୟୋ-ଡିପ୍ଲୋମିଟରରର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବରେ ନଡ଼ାର ବିଶୋଧନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ / ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ତଥା କିଷାନ ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ପାଇଁ ଆଇଇସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ପ୍ରକାଶନ, ସେମିନାର, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ସହିତ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ । କ୍ଷୁଦ୍ର ଜମି ଧାରଣ ଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ। କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଏହି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଜାର ଦରଠାରୁ କମ୍ ଦରରେ ଭଡ଼ା ଭିତ୍ତିରେ ମେସିନ୍ ମିଳିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଫସଲ ବିବିଧତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଣାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଧାନ ଫସଲ ବଦଳରେ ବିକଳ୍ପ ଫସଲ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଧାନ ନଡ଼ା, ଆଖୁ ବର୍ଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଇତ୍ୟାଦି ଯେକୌଣସି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଜଳିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ପ୍ରଦୂଷଣର ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହି ସମସ୍ୟା ତୀବ୍ର ହେବା ଫଳରେ ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖରାପ ହେଉଛି। ତେଣୁ ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ଚାଷ ଜମିରେ ହିଁ ଧାନ ନଡ଼ାର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ପୂର୍ବରୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିବା ଉପରୋକ୍ତ ଢାଞ୍ଚାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯଦି ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଢଙ୍ଗରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ପୋଡ଼ିବା କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଧାନ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପୋଡ଼ିବା ଘଟଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ମିଶନ ଜିରୋ ପୋଡ଼ିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Minister Level Inter-Ministerial Meeting on the issues of Management of Crop Residue Burning held on today
With the holistic approach of all the stakeholders and farmers of the States of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh States, considerable reduction in stubble burning cases have been reported
States need to ensure effective utilization of more than 3 lakh in-situ and ex-situ management machines already supplied with the financial assistance under the Crop Residue Management scheme of Department of Agriculture & Farmers Welfare
The District Collector of the hot spot districts should take proactive steps and monitor the situation at ground level to further reduce the paddy stubble burning.
Focus also should be on creating necessary infrastructure like 2G Ethanol, Compressed Biogas, Biomass cogeneration, pelleting and Briquetting plants etc. for ex-situ utilization of parali to make it a viable source of income to farmers.
States to promote use of powdered form of bio-decomposer in complementary mode with crop residue management machines for effective in-situ decomposition
26 OCT 2024 5:42PM by PIB Delhi
An Inter-Ministerial Meeting to address the issues of Management of Crop Residue Burning has been convened on today under the Co-chairmanship of Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan and Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav. The meeting was attended by the Ministers of Agriculture of the State of Punjab, Haryana & Uttar Pradesh, Minister for Environment Forest & Wildlife Government of NCT of Delhi and senior officers of State Governments of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Delhi and Senior Officers of the Department of Agriculture & Farmers Welfare (DA&FW), Indian Council of Agricultural Research (ICAR), Ministry of Environment Forest and Climate Change, Central Pollution Control Board, Commission for Air Quality Management in Delhi and NCR.
The Ministers of the State Governments of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and NCT of Delhi informed the actions being taken by them to prevent paddy stubble burning and the various initiatives being implemented to support the farmers to manage the paddy stubbles without burning. The Minister of Government of Haryana informed the incentives being provided by the State to the farmers which include an incentive @ Rs. 1000/- per acre for management of crop residue by making bales, additional top up of Rs. 500/MT in addition to above in the clusters identified by Indian Oil Corporation Limited for 2G Ethanol plant at Panipat, declaring common determined Rate of Paddy Straw @ Rs 2500/ MT, transportation charges @ Rs. 500 per acre limited to maximum of Rs. 15000 to Gaushalas for consumption of paddy straw bales, one time grant of Rs. 7000 per acre under Mera Pani Meri Virasat (MPMV) initiative for diversification of paddy to other crops, incentive of Rs. 4000 per acre for Direct Seeding of Rice (DSR).
The burning incidents are reported 35% less in Punjab, 21% less in Haryana this year as compared to last year 2023 of the same time period. Further, the States have been advised to strategically plan and handle the situation by way of deploying all necessary resources by identifying the hotspot districts where the burning incidents may likely to occur in future.
The Government of India under Centrally Sponsored Scheme on Crop Residue Management is already extending financial support to the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and NCT of Delhi to address air pollution in Delhi & National Capital Region due to stubble burning. During the current year, so far, the funds amounting to Rs. 275.00 Crores have already been released to the States out of total allocation of Rs. 600.00 Crores. The scheme promotes the use of in-situ and ex-situ crop residue management machines through financial assistance to farmers, Cooperative societies, Farmers Producer Organizations and Panchayats. The scheme also focuses on creating mass awareness on stubble management through different States agencies and 3 ATARIs & 60 Krishi Vigyan Kendra (KVKs) under Indian Council of Agricultural Research (ICAR). Looking into the advantages of bio-decomposer, provisions have been made under the scheme and the States have been advised to carry out large scale demonstrations of this technology on farmers’ fields. With a view to enable efficient ex-situ management of paddy straw, provisions have been made to establish techno-commercial projects for paddy straw supply chain with a flexibility in financial contribution of beneficiary/ aggregator and Industries utilizing the paddy straw. The Government provides financial assistance @ 65% on the capital cost of machinery costing up to Rs. 1.50 crores and this intervention aims at establishing a robust supply chain of paddy straw for various end user industries in biomass power generation and biofuel sectors.
For effective control of paddy stubble burning during the ensuing season, the States have already developed a comprehensive action plan at micro level and it is high time to ensure effective implementation of these plans. It is also necessary that a suitable mechanism is in place at the State level to ensure effective utilization of more than 3.00 lakh machines already supplied so far. Extensive use of bio-decomposer in a complimentary mode with the CRM machines is also necessary to effectively ensure in-situ decomposition of straw. IEC activities for mass awareness of farmers through intensive campaigns in the electronic/print media, social media as well as through Kisan Melas, publications, seminars, advisories with the involvement of all stakeholders in this sector should be taken up. The farmers having small land holdings may be encouraged to take the advantage of Custom Hiring Centres and the States should ensure that these farmers get the machines on rental basis at rates lower than the market rates. The more area may be brought under Crop Diversification Programmes and alternative crop choices may be adopted in place of paddy crop. The burning of any waste like paddy straw, sugarcane trash, industrial waste etc. is increasing the levels of pollution in the Country and more specifically the problem is acute in Delhi leading to human health deterioration. Therefore, collaborative efforts in mission mode may be adopted at State Level to utilize the paddy straw in the farms itself (पराली को खेत में ही खपाओ). If all the actions within the above framework as already requested are taken at the State level in a holistic manner, the stubble burning can be effectively controlled.
Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Union Minister of Environment, Forest and Climate Change appreciated the efforts of the State Government in bringing down the cases of paddy stubble burning and advised to work towards mission zero burning.