ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ୯୫% ଜମିଜମା ରେକର୍ଡ ଡିଜିଟାଇଜ୍ ହୋଇଛି
26 OCT 2024 2:23PM by PIB Bhubaneswar
ଜମି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ଜମି ମାଲିକାନା ପରିଚାଳନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭୂମି ପ୍ରଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି | କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ନିକଟରେ ଜଟିଳ କାଗଜପତ୍ର ଏବଂ ମାଲିକାନା ବିବାଦ ସହିତ ଜଡିତ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୬ ରୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୯୫% ଜମି ରେକର୍ଡକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ଜମି ମାଲିକାନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ।
ଜମି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ର ଆବଶ୍ୟକତା
ଭାରତରେ ଜମି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ବିବାଦ, ଠକେଇ ଏବଂ ମାନୁଆଲ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ଜମି ପରିଚାଳନାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମାଲିକାନା ସୂଚନା ଅନଲାଇନରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ବେଆଇନ ଜବରଦଖଲକୁ ହ୍ରାସ କରୁଛି । ଡିଜିଟାଇଜ୍ ହୋଇଥିବା ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ବିବାଦ ସମାଧାନକୁ ସରଳ କରିଥାଏ, ଅଦାଲତର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଜମି ଅଧିକାରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ । ଜିଓସ୍ପେସିଆଲ ମ୍ୟାପିଂ ସହିତ ଏକୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଜମି ପରିଚାଳନା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ସଠିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଯୋଜନା ସକ୍ଷମ ହୁଏ । ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ, ଡିଜିଟାଲ ରେକର୍ଡ ଉଚିତ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତରେ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସୁଲଭ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭୂମି ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି ।
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଜମି ରେକର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଡିଆଇଏଲଆରଏମପି)
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଡିଆଇଏଲଆରଏମପି), ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଜାତୀୟ ଜମି ରେକର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଥିଲା, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଣ୍ଠି ରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୬ରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଭାବରେ ପୁନର୍ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଜମି ସୂଚନା ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ବିକଶିତ କରି ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜମି ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ରିୟଲ ଟାଇମ୍ ଜମି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଜମି ବ୍ୟବହାରକୁ ଅପ୍ଟିମାଇଜ୍ କରିବା, ଜମି ମାଲିକ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଫାଇଦା ଦେବା, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଜମି ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବା, ଜାଲିଆତି କାରବାରକୁ ରୋକିବା, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଭୌତିକ ପରିଦର୍ଶନ ବନ୍ଦ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ଡାଟା ଅଂଶୀଦାର କରିବା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ଉପଲବ୍ଧି:
ଡିଆଇଏଲଆରଏମପି ଅଧୀନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ପ୍ରାୟ ୯୫% ଜମି ରେକର୍ଡ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ହୋଇଛି, ଯାହା ୬.୨୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି । ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କାଡାଷ୍ଟ୍ରାଲ ମାନଚିତ୍ରର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ୬୮.୦୨% ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୮୭ ପ୍ରତିଶତ ସବ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଅଫିସ (ଏସ୍ଆରଓ)କୁ ଜମି ରେକର୍ଡ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସରକାର ଡିଆଇଏଲଆରଏମପିକୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଜମି ରେକର୍ଡ ସହିତ ଆଧାର ଆଧାରିତ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ଅଦାଲତର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଭଳି ନୂତନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଯୋଡାଯାଇଛି ।
ଡିଆଇଏଲ୍ ଆର୍ ଏମ୍ ପି ଅଧୀନରେ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ
କ. ୟୁନିକ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପାର୍ସଲ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ନମ୍ବର (ୟୁଏଲପିଏନ୍):
ଉଲପିନ୍ ବା 'ଭୁ-ଆଧାର' ଏହାର ଭୂ-ସମନ୍ୱୟ ଆଧାରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜମି ପାର୍ସଲ ପାଇଁ ୧୪ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଆଲଫାନ୍ୟୁମେରିକ୍ କୋଡ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହା ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ୍ କାରବାରକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା, ସମ୍ପତ୍ତି ବିବାଦର ସମାଧାନ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରୟାସରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ଖ. ନ୍ୟାସନାଲ ଜେନେରିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ସିଷ୍ଟମ (ଏନଜିଡିଆରଏସ):
ଏନଜିଡିଆରଏସ ବା ଇ-ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଡିଡ୍ / ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରବେଶ, ଦେୟ, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଦସ୍ତାବିଜ ସନ୍ଧାନକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୧୨ଟି ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ ସହିତ ତଥ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରିଛନ୍ତି।
ଗ. ଇ-କୋର୍ଟ ଏକୀକରଣ:
ଜମି ରେକର୍ଡକୁ ଇ-କୋର୍ଟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ପ୍ରାମାଣିକ ଜମି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ମାମଲାର ଦ୍ରୁତ ସମାଧାନ ଏବଂ ଜମି ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା । ୨୬ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକୀକରଣକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି।
ଘ. ଜମି ରେକର୍ଡର ଲିପିକରଣ:
ଜମି ରେକର୍ଡ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଅନୁସୂଚୀ ଅଷ୍ଟମରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ୨୨ଟି ଭାଷା ମଧ୍ୟରୁ ଯେକୌଣସି ଭାଷାରେ ଜମି ଦସ୍ତାବିଜକୁ ଅନୁବାଦ କରୁଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି।
ଙ. ଭୂମି ସମ୍ମାନ:
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୬୮ଟି ଜିଲ୍ଲା 'ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଗ୍ରେଡିଂ' ହାସଲ କରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ୯୯% ରୁ ଅଧିକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ, ଯଥା ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଏବଂ ମାନଚିତ୍ର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି।
ଫର୍ମର ତଳ ଭାଗ
ସିଦ୍ଧାନ୍ତ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଜମି ସୂଚନାର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଭାରତ ସରକାର ଭୂମି ଶାସନରେ ଏକ ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି । ଜିଓସ୍ପେସିଆଲ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ଜମି ପାର୍ସଲ ଚିହ୍ନଟ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଜମି ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ସଂଗଠିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ | ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଶେଷ କରି ଅବହେଳିତ ସମୁଦାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ମାଲିକାନାର ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ପ୍ରମାଣ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରେ - ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କାରଣ । ଯେହେତୁ ଜମି ରେକର୍ଡ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି, ସେମାନେ ଏକ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସମାନ ସମାଜ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଉଚିତ ସ୍ଥାନ ଦାବି କରିପାରିବେ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ ।
ସଂଲଗ୍ନ
· https://dolr.gov.in/
● https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1876506
● https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2004365
● https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1989671
● https://x.com/OfficeofSSC/status/1848252355726151735

Ministry of Rural Development
95% of Land Records in Rural India Digitized
26 OCT 2024 2:23PM by PIB Delhi
Introduction
Rural India is undergoing a significant transformation with the digitization of land records, modernizing the management of land ownership. This initiative enhances transparency and efficiency in land administration, empowering millions of rural households. Union Minister of Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan recently emphasized the importance of this shift, addressing long-standing challenges related to complex paperwork and ownership disputes. He noted that nearly 95% of land records have been digitized in rural India since 2016, marking a critical advancement towards ensuring secure and accessible land ownership in rural areas.[1]
Need for Digitization of Land Records[2]
The digitization of land records in India has transformed land management by addressing traditional challenges like disputes, fraud, and inefficient manual processes. Now, ownership information is easily accessible online, enhancing transparency and reducing illegal encroachments. Digitized records simplify dispute resolution, easing court burdens, and empower marginalized communities by improving access to land rights. Integration with geospatial mapping enhances land management, enabling accurate surveys and planning. During land acquisitions or disasters, digital records ensure fair and timely compensation. Overall, this shift has paved the way for a more transparent, accessible, and efficient land governance system in India.
Digital India Land Records Modernization Programme (DILRMP)
The Digital India Land Records Modernization Programme (DILRMP), previously known as the National Land Record Modernization Programme, was restructured as a Central Sector Scheme in April 2016, with full funding from the central government. Its main goal is to establish a modern and transparent land records management system by developing an Integrated Land Information Management System. This system aims to provide real-time land information, optimize land use, benefit landowners and potential buyers, support policy-making, reduce land disputes, prevent fraudulent transactions, eliminate physical visits to offices, and enable data sharing with various organizations.
Achievements:
Significant progress has been made under DILRMP. Around 95% of land records have been computerized, covering over 6.26 lakh villages. Digitization of cadastral maps has reached 68.02% at national level. Additionally, 87% of Sub-Registrar Offices (SROs) have been integrated with land records. The government extended DILRMP until 2025-26, adding new features like Aadhaar-based integration with land records and computerization of revenue courts.
Key Initiatives under DILRMP
1. Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN):
The ULPIN or "Bhu-Aadhar" provides a 14-digit alphanumeric code for each land parcel, based on its geo-coordinates. Implemented in 29 States/UTs, it helps streamline real estate transactions, resolve property disputes, and improve disaster management efforts.
1. National Generic Document Registration System (NGDRS):
NGDRS or e-Registration provides a uniform process for deed/document registration across the country, allowing online entry, payments, appointments, and document searches. So far, 18 States/UTs have adopted it, and 12 others share data with the national portal.
1. e-Court Integration:
Linking land records with e-Courts aims to provide authentic land information to the judiciary, aiding in faster case resolution and reducing land disputes. Integration has been cleared in 26 States/UTs.
1. Transliteration of Land Records:
To overcome language barriers in accessing land records, the program is transliterating land documents into any of the 22 languages listed in Schedule VIII of the Indian Constitution. This is already in use in 17 States/UTs.
1. Bhoomi Samman:
Under this initiative, 168 districts across 16 States have achieved "Platinum Grading" for completing over 99% of the program's core components, including land record computerization and map digitization.
Bottom of Form
Conclusion
The Government of India is spearheading a transformative shift in land governance, focusing on enhancing transparency and accessibility of land information. By leveraging modern technologies like geospatial mapping and unique land parcel identification, this initiative seeks to establish a more organized and efficient approach to managing land records. This change is especially important for marginalized communities, as it empowers them with secure and accessible proof of ownership—an essential factor for economic growth and stability. As land records become clearer and more accessible, they pave the way for a more inclusive and equitable society, where every individual can claim their rightful place and contribute to the nation’s progress.
References
· https://dolr.gov.in/
Click here to see PDF.