নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ঘূর্ণীবতাহ 'ডানা'ৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিৰোধৰ বাবে পাৰাদ্বীপ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই সম্পদ স্থানান্তৰ, শিবিৰ স্থাপন আৰু জীৱনৰ সুৰক্ষাৰ বাবে জৰুৰীকালীন উদ্ধাৰ অভিযানৰ ব্যৱস্থা কৰিছে
ঘূর্ণীবতাহ 'ডানা'ৰ পূবে পাৰাদ্বীপ কৰ্তৃপক্ষই সম্ভাব্য ব্যাঘাত লাঘৱ কৰিবলৈ ঔষধ, খাদ্য আৰু জাহাজৰ নিৰাপদ স্থানান্তৰকে ধৰি সতৰ্কতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰে
23 OCT 2024 7:13PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২৪ আৰু ২৫ অক্টোবৰত পাৰাদ্বীপ বন্দৰত প্ৰভাৱ পেলাব বুলি আশা কৰা ঘূর্ণীবতাহ 'ডানা' ওচৰ চাপি অহাৰ লগে লগে পাৰাদ্বীপ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰাল কৈ সম্ভাব্য ক্ষতি হ্ৰাস কৰাৰ বাবে সতৰ্কতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। ঘূর্ণীবতাহ সন্দৰ্ভত ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান কেন্দ্ৰই সতৰ্কতা জাৰি কৰিছে, বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই সম্পত্তি আৰু মানুহৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ক্ষীপ্ৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
ঘূর্ণীবতাহৰ লগতে শোচনীয় বতৰৰ আশাৰে পাৰাদ্বীপ কৰ্তৃপক্ষই চলি থকা সকলো কাম তৰান্বিত কৰাত মনোনিবেশ কৰিছে। বন্দৰত ৰখোৱা জাহাজৰ পৰা মাল পৰিবহন ক্ষীপ্ৰ কৰাৰ লগতে সকলো লোডিঙৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে। ঘূর্ণীবতাহ অহাৰ পূৰ্বে এইসমূহ কাম সম্পূৰ্ণ কৰাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সামগ্ৰী আৰু সঁজুলিৰ ক্ষতিৰ আশংকা হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ ওপৰিও বন্দৰত ডক কৰা জাহাজসমূহ সাগৰৰ নিৰ্দিষ্ট নিৰাপদ স্থানলৈ স্থানান্তৰিত আৰু লঙগৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ, যাতে সম্ভাব্য দুৰ্ঘটনা অথবা সাগৰৰ অশান্ত পানীৰ ক্ষতিৰ পৰা হাত সাৰিব পৰা যায়।
এই সংকটৰ সময়ত বন্দৰৰ কৰ্মচাৰীৰ আৰু চৌপাশে থকা জনগোষ্ঠী সমূহৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই পৰিস্থিতিত সহায় কৰিবলৈ পাৰাদ্বীপ কৰ্তৃপক্ষই কেইবাটাও জৰুৰীকালীন পদক্ষেপ হাতত লৈছে। ইয়াৰ বাবে ঘূর্ণীবতাহৰ প্ৰভাৱৰ সময়ত অথবা পিছত উদ্ভৱ হ'ব পৰা যিকোনো জৰুৰীকালীন প্রয়োজনীয়তাৰ বাবে ঔষধ, খোৱাপানী, খাদ্যকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্রীৰ পৰ্যাপ্ত যোগান মজুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰা এইটো নিশ্চিত কৰা হৈছে যে ক্ষতিগ্ৰস্ত সকলে প্ৰয়োজনীয়তা সমূহ পলম নোহোৱাকৈ তাৎক্ষণিকভাবে লাভ কৰিব।
তদুপৰি ঘূর্ণীবতাহৰ অধিক প্ৰভাৱ পৰাৰ সম্ভাৱনা থকা স্পৰ্শকাতৰ স্থানৰ পৰা জনসাধাৰণক উদ্ধাৰৰ বাবে পাৰাদ্বীপ কৰ্তৃপক্ষই বাছৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। এই বাছ সমূহে জনসাধাৰণৰক সময়মতে সুৰক্ষিত স্থানলৈ স্থানান্তৰ কৰাত সহায় কৰিব, জীৱনৰ বিপদ হ্ৰাস কৰিব আৰু ঘূর্ণীবতাহ স্থলভাগ পোৱাৰ পূৰ্বেই সকলোকে সেই স্থানৰ পৰা আঁতৰাই নিব।
প্ৰচণ্ড বতাহ আৰু বৰষুণৰ ফলত হ'ব লগা সম্ভাব্য ক্ষতি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই ক্ষীপ্ৰতাৰে গছ কটাৰ বাবে আৰু ধ্বংসাৱাশেষ আঁতৰাবলৈ পাৱাৰ কাটাৰৰ দৰে সঁজুলি প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াৰ ফলত দ্ৰুত গতিত পথ সমূহ মুকলি হোৱাৰ লগতে জৰুৰীকালীন সেৱা আৰু সাহায্য বিতৰণ অব্যাহত ৰাখিব পাৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও ধুমুহাৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকৰ আশ্রয়ৰ বাবে কেইবাটাও অস্থায়ী আশ্ৰয় শিবিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই শিবিৰ সমূহ ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকৰ সুবিধা অনুসৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু যেতিয়ালৈকে তেওঁলোক ঘৰলৈ ঘূৰি যোৱাটো সুৰক্ষিত বুলি নিশ্চিত নহয় তেতিয়ালৈকে থকাৰ এটা নিৰাপদ পৰিবেশ প্ৰদান কৰা হয়।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে পৰিস্থিতিটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণভাবে পৰ্যবেক্ষণ কৰি আছে আৰু সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পাৰাদ্বীপ বন্দৰৰ সকলো অংশীদাৰৰ সুৰক্ষা আৰু মংগল নিশ্চিত কৰিছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Anticipating Cyclone 'DANA's' Impact, Paradip Port Authority Mobilizes Resources, Sets Up Shelters, and Prepares for Emergency Evacuations to Safeguard Lives and Operations
Ahead of Cyclone 'DANA,' Paradip Port Authority Implements Precautionary Measures Including Supply of Medicines, Food, and Safe Relocation of Ships to Mitigate Potential Disruptions
23 OCT 2024 7:13PM by PIB Delhi
As Cyclone "DANA" draws near, anticipated to affect Paradip Port on October 24th and 25th, 2024, the Paradip Port Authority has initiated a series of precautionary measures to ensure safety and minimize potential disruptions. The India Meteorological Department has issued warnings about the cyclone, prompting swift action from port authorities to protect both assets and personnel.
In preparation for the severe weather conditions expected with Cyclone "DANA," the Paradip Port Authority has focused on accelerating all ongoing operations. Directives have been issued to expedite cargo transportation and complete all loading activities from the ships berthed at the port. The priority is to ensure that these processes are wrapped up ahead of the cyclone's arrival, thereby reducing any risk of damage to cargo and equipment. Additionally, ships currently docked at the port have been directed to move and anchor at designated safe locations at sea to avoid potential accidents or damage caused by turbulent waters.
The safety and welfare of the port’s workforce and surrounding communities are most important during this time of crisis. Paradip Port Authority has arranged several critical facilities to aid in this effort. Among these, an adequate supply of essential items, including medicines, drinking water, and food, has been stocked to address any emergency needs that may arise during and after the cyclone’s impact. These provisions ensure that the immediate needs of those affected can be met swiftly, without delay.
Moreover, the Paradip Port Authority has set up buses for the evacuation of people from areas that may be most vulnerable to the cyclone’s effects. These buses will facilitate the timely and efficient relocation of individuals to safer locations, minimizing risks to life and ensuring that everyone is moved out of harm's way before the cyclone's landfall.
To manage any potential damage caused by strong winds and heavy rains, the port has also prepared equipment such as power saws for rapid tree cutting and debris removal. This will enable the quick clearance of roads and pathways, allowing for the continued movement of emergency services and aid distribution during the aftermath of the cyclone.
Additionally, multiple cyclone shelters have been prepared to serve as temporary for those displaced by the storm. These shelters are equipped to accommodate affected individuals and provide a safe environment until it is deemed secure for them to return to their homes.
The Ministry of Ports, Shipping, and Waterways is closely monitoring the situation and coordinating with all relevant authorities to ensure the safety and well-being of all stakeholders at Paradip Port.