Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Anticipating Cyclone 'DANA's' Impact, Paradip Port Authority Mobilizes Resources, Sets Up Shelters, and Prepares for Emergency Evacuations to Safeguard Lives and Operations
Ahead of Cyclone 'DANA,' Paradip Port Authority Implements Precautionary Measures Including Supply of Medicines, Food, and Safe Relocation of Ships to Mitigate Potential Disruptions
23 OCT 2024 7:13PM by PIB Delhi
As Cyclone "DANA" draws near, anticipated to affect Paradip Port on October 24th and 25th, 2024, the Paradip Port Authority has initiated a series of precautionary measures to ensure safety and minimize potential disruptions. The India Meteorological Department has issued warnings about the cyclone, prompting swift action from port authorities to protect both assets and personnel.
In preparation for the severe weather conditions expected with Cyclone "DANA," the Paradip Port Authority has focused on accelerating all ongoing operations. Directives have been issued to expedite cargo transportation and complete all loading activities from the ships berthed at the port. The priority is to ensure that these processes are wrapped up ahead of the cyclone's arrival, thereby reducing any risk of damage to cargo and equipment. Additionally, ships currently docked at the port have been directed to move and anchor at designated safe locations at sea to avoid potential accidents or damage caused by turbulent waters.
The safety and welfare of the port’s workforce and surrounding communities are most important during this time of crisis. Paradip Port Authority has arranged several critical facilities to aid in this effort. Among these, an adequate supply of essential items, including medicines, drinking water, and food, has been stocked to address any emergency needs that may arise during and after the cyclone’s impact. These provisions ensure that the immediate needs of those affected can be met swiftly, without delay.
Moreover, the Paradip Port Authority has set up buses for the evacuation of people from areas that may be most vulnerable to the cyclone’s effects. These buses will facilitate the timely and efficient relocation of individuals to safer locations, minimizing risks to life and ensuring that everyone is moved out of harm's way before the cyclone's landfall.
To manage any potential damage caused by strong winds and heavy rains, the port has also prepared equipment such as power saws for rapid tree cutting and debris removal. This will enable the quick clearance of roads and pathways, allowing for the continued movement of emergency services and aid distribution during the aftermath of the cyclone.
Additionally, multiple cyclone shelters have been prepared to serve as temporary for those displaced by the storm. These shelters are equipped to accommodate affected individuals and provide a safe environment until it is deemed secure for them to return to their homes.
The Ministry of Ports, Shipping, and Waterways is closely monitoring the situation and coordinating with all relevant authorities to ensure the safety and well-being of all stakeholders at Paradip Port.

ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାତ୍ୟା ‘ଦାନା’ର ପ୍ରଭାବକୁ ଆକଳନ କରି ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା, ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କଲା ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ
ବାତ୍ୟା ‘ଦାନା’ ପୂର୍ବରୁ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଔଷଧ ଓ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜାହାଜର ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସମେତ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଗଲା
23 OCT 2024 7:13PM by PIB Bhubaneshwar
ଆସନ୍ତା ଅକ୍ଟୋବର ୨୪ ଓ ୨୫ ତାରିଖରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ ‘ଦାନା’ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ପ୍ରଭାବିତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ବାତ୍ୟାକୁ ନେଇ ସତର୍କ ସୂଚନା ଜାରି କରିବା ପରେ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଉଭୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି।
​​​​​​​
ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ ‘ଦାନା’ ପ୍ରଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଥିବା ଭୀଷଣ ଖରାପ ପାଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ମାଲ ପରିବହନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ବନ୍ଦରରେ ଥିବା ଜାହାଜରୁ ସମସ୍ତ ଲୋଡିଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ବାତ୍ୟା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଯେପରି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରାଯିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମାଲବାହୀ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଉପକରଣର କୌଣସି କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହେବାର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ଦରରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମୁଦ୍ରରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ଏବଂ ଲଙ୍ଗର କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦୁର୍ଘଟଣା କିମ୍ବା ଅଶାନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ଜଳରାଶି ଦ୍ୱାରା ହେବାକୁ ଥିବା ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ଏଡାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ।
ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ବନ୍ଦରର କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଜନସମାଜର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥିରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଅନେକ ଜରୁରୀ ସୁବିଧାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ବାତ୍ୟା ପ୍ରଭାବ ସମୟରେ ଏବଂ ପରେ ଉପୁଜିଥିବା ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାରେ ଔଷଧ, ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ମହଜୁଦ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ବିଳମ୍ବ ନକରି ପ୍ରଭାବିତଙ୍କ ତତ୍କାଳ ଆବଶ୍ୟକତା ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ବାତ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପାଇଁ ବସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ବାତ୍ୟା ସ୍ଥଳଭାଗ ଛୁଇଁବା ପୂର୍ବରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ପ୍ରତି ଥିବା ବିପଦକୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ ଏହି ବସଗୁଡ଼ିକ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ।
ପ୍ରବଳ ପବନ ଏବଂ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ଯେକୌଣସି ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ତୁରନ୍ତ ଗଛ କାଟିବା ଏବଂ ଆବର୍ଜନା ହଟାଇବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାଳିତ କରତ ଭଳି ଉପକରଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହାଦ୍ଵାରା ରାସ୍ତାଘାଟ ଶୀଘ୍ର ସଫା କରିବା ସହ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସେବା ଚଳାଚଳକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବାତ୍ୟା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସହାୟତା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ବାତ୍ୟାରେ ବିସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ରହିବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ବାତ୍ୟା ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀଗୁଡିକ ପ୍ରଭାବିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ରହିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଫେରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି।
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି।