ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରେ ବାତ୍ୟା ଦାନାର ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫଲ୍‌କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଇସିଜି ପ୍ରତିଷେଧକ ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ଜାହଜ ଏବଂ ବିମାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ରଖାଯାଇଛି; ପାଣିପାଗ ଚେତାବନୀ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି; ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଦଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ
23 OCT 2024 2:49PM by PIB Bhubaneshwar
୨୪ – ୨୫ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ ଦାନା ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫଲ୍ କରିବ ବୋଲି ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ସମୁଦ୍ରରେ ଜୀବନ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ (ଆଇସିଜି) ଅଞ୍ଚଳ (ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ)ରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଷେଧକ ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି । ଆଇସିଜି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ ପ୍ରଭାବରୁ ଆସୁଥିବା କୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଆଇସିଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ଜାହଜ, ବିମାନ ଏବଂ ରିମୋଟ ଅପରେଟିଂ ଷ୍ଟେସନକୁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ନାବିକ ମାନଙ୍କୁ ନିୟମିତ ପାଣିପାଗ ଚେତାବନୀ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶ ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛି । ଏହି ଆଲର୍ଟଗୁଡିକ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସମସ୍ତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଜାହଜକୁ ପଠାଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ କୂଳକୁ ଫେରି ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନରେ ଆଶ୍ରୟ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି ।
ଆଇସିଜି ସମୁଦ୍ରରେ କୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ତୁରନ୍ତ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଜାହଜ ଏବଂ ବିମାନଗୁଡିକୁ ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ରଣନୈତିକ ସ୍ଥିତିରେ ରଖିଛି । ଏଥିସହ, ଆଇସିଜି କର୍ମଚାରୀମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡିକୁ ବିଭିନ୍ନ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଯେପରିକି ଗ୍ରାମର ମୁଖିଆଙ୍କ ଜରିଆରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଘୂର୍ଣ୍ଣବଳୟ ଅତିକ୍ରମ ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ଭିତରକୁ ନଯିବା ପାଇଁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ସହାୟତା, ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ରିଲିଫ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଆଇସିଜି ଏହାର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଦଳ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ହାଇ ଆଲର୍ଟରେ ରହିଛି ।

Ministry of Defence
ICG implements preventive measures in view of Cyclone Dana’s likely landfall along West Bengal & Odisha coasts
Vessels & aircraft strategically positioned; Weather warnings & safety advisories being broadcast; Disaster relief teams on standby
23 OCT 2024 2:49PM by PIB Delhi
As Cyclone Dana is forecast to make landfall on October 24-25, 2024 along the coasts of West Bengal and Odisha, Indian Coast Guard (ICG) Region (North-East) has implemented a series of preventive measures to safeguard lives and property at sea. The ICG has been closely monitoring the situation and has taken proactive steps to ensure preparedness for dealing with any emergency arising from the cyclone’s impact.
ICG has tasked ships, aircraft and Remote Operating Stations at West Bengal and Odisha to broadcast regular weather warnings and safety advisories to fishermen and mariners. These alerts are being transmitted continuously to all fishing vessels, urging them to return to shore immediately and seek safe shelter.
The ICG has mobilised its vessels and aircraft, positioning them strategically to respond swiftly to any emergency situation at sea. Additionally, ICG personnel are working in coordination with local administrations and disaster management authorities to ensure a coordinated and effective response.
Fishing communities along the coastline have been informed through various channels, including village heads, to avoid venturing into the sea until the cyclone passes. The ICG is on high alert, with its dedicated disaster relief teams and assets ready to provide assistance, rescue & relief operations.