ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୬ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
23 OCT 2024 5:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କାଜାନଠାରେ ଋଷ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୧୬ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ବ୍ରିକ୍ସ ନେତାମାନେ ବହୁପକ୍ଷବାଦକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଭଳି ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ୧୩ଟି ନୂଆ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗୀ ଦେଶକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଦୁଇଟି ଅଧିବେଶନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସଂଘର୍ଷ, ପ୍ରତିକୂଳ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ସାଇବର ବିପଦ ସମେତ ଅନେକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ଯାହା ବ୍ରିକ୍ସ ଉପରେ ଅଧିକ ଆଶା ରଖିଛି । ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠୀ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଜନ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜାତିସଂଘରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରିକ୍ସକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ । ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ବର ଚିନ୍ତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ୍। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ସମେତ ନୂତନ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କର ଆଞ୍ଚଳିକ ଉପସ୍ଥିତି ନୂତନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା, ସହାୟକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା, ଇ-କମର୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ପ୍ରୟାସ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଫୋରମ ବ୍ରିକ୍ସ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଓପି୨୮ ସମୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ନିକଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ସବୁଜ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ସେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
୧୬ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଋଷ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀର ସଭାପତିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ତାକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଶେଷରେ ନେତାମାନେ 'କାଜାନ ଘୋଷଣାନାମା'କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ

Prime Minister's Office
Prime Minister participates in the 16th BRICS Summit
23 OCT 2024 5:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 16th BRICS Summit held under Russia’s Chairship, in Kazan today.
The BRICS leaders had productive discussions including on strengthening multilateralism, countering terrorism, fostering economic growth, pursing sustainable development and bringing spotlight on the concerns of the Global South. The leaders welcomed the 13 new BRICS partner countries.
​Prime Minister addressed two sessions of the BRICS Summit. In his address, PM noted that the Summit is happening at a time when the world is undergoing several uncertainties and challenges including conflicts, adverse climatic impacts, and cyber threats, placing greater expectations upon BRICS. PM suggested that the group take a people-centric approach to tackle these challenges. PM also underlined the need for early adoption of a Comprehensive Convention on International Terrorism at the United Nations to combat the menace of terrorism.
PM called upon BRICS to proactively push for global governance reforms. Recalling the Voice of Global South Summits hosted by India during its G-20 Presidency, he stressed that the group must give primacy to the concerns of the Global South. PM noted that the regional presence of the New Development Bank including in GIFT city, India, has created new values and impacts. Highlighting BRICS’ activities to foster economic growth, he emphasized that its efforts on trade facilitation in agriculture, resilient supply chains, e-commerce and Special Economic Zones have generated new opportunities. He underlined the need to prioritise small and medium scale industries. He expressed that the BRICS Startup Forum initiated by India which is to be launched this year would add significant value to the BRICS economic agenda.
Prime Minister elaborated on the recent green initiatives undertaken by India including the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LIFE and Green Credit initiative announced during COP28. He invited BRICS countries to join these initiatives.
Prime Minister congratulated President Putin for successfully hosting the 16th BRICS Summit and conveyed wishes to Brazil as it takes over the presidency of the group. At the conclusion of the Summit, the leaders adopted the ‘Kazan Declaration’.
Address of PM at the Closed Plenary may be seen here.
Address of PM at the Open Plenary may be seen here.