প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী ১৬শুবা ব্রিক্স মীফম শরুক য়াখ্রে
23 OCT 2024 5:42PM by PIB Imphal
রুসিয়ানা ময়াই তাংবল লৌদুনা কাজান্দা পাংথোক্লিবা ১৬শুবা ব্রিক্স মীফমদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শরুক য়াখ্রে।
মালেমগী লুপশিংগী থবক মপাঙ্গল কনখৎহনা, তেরোরিজম থেংনবা, শেন-থুম চাউখৎপা য়াংখৎহনবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎপা অমসুং গ্লোবেল সাউথকী দরকার ওইবশিং মালেমদা খঙহনবা য়াওনা কান্নরবা হিরম কয়া ব্রিক্স লুচিংবশিংনা খন্নখ্রে। লুচিংবশিংনা অনৌবা ব্রিক্স পার্তনর লৈবাক ১৩ তরাম্না ওকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ব্রিক্স মীফমগী সেসন অনিমক্তা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্কী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, মালেম অসি তম্বা ঙমদবা ফিবম কয়া মায়োক্নরিঙৈ মতম অমদা মীফম অসি পাংথোক্লি অমসুং মুক্নবশিং, অইং-অশাগী খল হোংলকপনা পীরিবা অকনবা চৈথেংশিং অমসুং সাইবরগী শিংনবশিং ব্রিক্স মীফমদা পুখৎলে। তেরোরিজমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা ইন্তরনেসনেল তেরোরিজমগী মতাংদা কমপ্রেহেন্সিপ কনভেন্সন অমা অথুবা মতমদা চৎনবা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমগী লৈঙাক্লোন্দা অওনবশিং পুরক্নবা হোৎনবদা থৱায় য়াওনবা ব্রিক্সতা তকশিল্লি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিঙৈ মনুংদা ভারতনা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ মীফমশিং পাংথোকখ্রে। ব্রিক্সনা গ্লোবেল সাউথনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং মরুওইনা লৌগদবনি। ভারতকী গিফ সিতি য়াওনা নিউ দিবলপমেন্ত বেঙ্ক লিংখৎপা অসিনা অনৌবা গুনশিং অমসুং ইথিলশিং ফংহল্লে। শেন-থুমগী চাউখৎপা য়াংখৎনবা ব্রিক্সনা থবক কয়া পায়খৎলে। ঐখোয় শেন-থুমগী মতেং পাংনবা অসিদা লৌউ-শিংউ, সপ্লাই চেনশিং, ই-কম্মর্স অমসুং স্পিসিএল ইকোনোমিক জোনশিংদা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা পীগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিগী মরক্তা, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ চাউবা উদ্যোগশিংদা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙগদবনি। চহি অসিদা ভারতনা হৌদোক্কদবা ব্রিক্স স্তার্দঅপ ফোরম্না ব্রিক্সকী শেন-থুমগী পান্দমশিংদা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা হন্দক পায়খৎখিবা থবকশিংগী মনুংদা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স, কোএলিসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, মিসন লাইফ অমসুং কোপ-২৮ মনুংদা গ্রিন ক্রেদিৎগী থবক য়াওরি। হায়রিবা থবকশিং অসিদা ব্রিক্স লৈবাকশিং শরুক য়ানবা মহাক্না তকশিনখি।
১৬শুবা ব্রিক্স মীফম মাইপাক্না পাংথোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি পুতিন থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ব্রাজিলনা লুপ অসিগী প্রসিদেন্তগী ফম পায়খিবদা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। মীফম লোইশিল্লকপদা, লুচিংবশিংনা কাজান দিক্লারেসন চৎনখ্রে।
ক্লোজ প্লেনারিদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল মফম অসিদা ফংগনি।
ওপন প্লেনারিদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল মফম অসিদা ফংগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister participates in the 16th BRICS Summit
23 OCT 2024 5:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 16th BRICS Summit held under Russia’s Chairship, in Kazan today.
The BRICS leaders had productive discussions including on strengthening multilateralism, countering terrorism, fostering economic growth, pursing sustainable development and bringing spotlight on the concerns of the Global South. The leaders welcomed the 13 new BRICS partner countries.
​Prime Minister addressed two sessions of the BRICS Summit. In his address, PM noted that the Summit is happening at a time when the world is undergoing several uncertainties and challenges including conflicts, adverse climatic impacts, and cyber threats, placing greater expectations upon BRICS. PM suggested that the group take a people-centric approach to tackle these challenges. PM also underlined the need for early adoption of a Comprehensive Convention on International Terrorism at the United Nations to combat the menace of terrorism.
PM called upon BRICS to proactively push for global governance reforms. Recalling the Voice of Global South Summits hosted by India during its G-20 Presidency, he stressed that the group must give primacy to the concerns of the Global South. PM noted that the regional presence of the New Development Bank including in GIFT city, India, has created new values and impacts. Highlighting BRICS’ activities to foster economic growth, he emphasized that its efforts on trade facilitation in agriculture, resilient supply chains, e-commerce and Special Economic Zones have generated new opportunities. He underlined the need to prioritise small and medium scale industries. He expressed that the BRICS Startup Forum initiated by India which is to be launched this year would add significant value to the BRICS economic agenda.
Prime Minister elaborated on the recent green initiatives undertaken by India including the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LIFE and Green Credit initiative announced during COP28. He invited BRICS countries to join these initiatives.
Prime Minister congratulated President Putin for successfully hosting the 16th BRICS Summit and conveyed wishes to Brazil as it takes over the presidency of the group. At the conclusion of the Summit, the leaders adopted the ‘Kazan Declaration’.
Address of PM at the Closed Plenary may be seen here.
Address of PM at the Open Plenary may be seen here.