কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ITU কলৈদোস্কোপ 2024গী নিনিশুবা নুমিৎনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগীদমক কত্তিং-এদজ AI ইন্নোভেসনশিং উৎখ্রে
"ITU কলৈদোস্কোপ 2024: হেন্না সেক্যুর, ইক্বিতেবল অমসুং সস্তেনেবল ওইবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমগীদমক তেক্নোলোজী অমসুং সস্তেনেবিলিতীবু শম্নহনবা”: DoTগী দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন্স কম্মিসনগী মেম্বর (সর্ভিসেস) রোহিৎ শর্ম
23 OCT 2024 8:42AM by PIB Imphal
নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা ITU- WTSA 2024গী নাকলদা ঙরাং লোইশিনখিবা ITU ক্যালিদোস্কোপ 2024গী নিনিশুবা নুমিত্তা, AI অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পুরকপদা মীৎয়েং থমদুনা অহোংবা পুরক্কদবা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখি। মেরি কারমেন আগুইয়ো তোরেসনা অখন্নবা প্রজেন্তেসন অমা পীদুনা হৌদোকখিবা, নুমিৎ অসিদা ইনক্লুসিব তেক্নোলোজী সোলুসনশিংদা মরুওইনা তেক্নোলোজীগী লমশিংদা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী থোংদা নুপীশিংবু পুক্নিং চিংশিনবা হোৎনবদা মরুওইনা মীৎয়েং থমখি।
মেরি কারমেন আগুইয়ো তোরেসনা অখন্নবা প্রজেন্তেসন অমা পীদুনা হৌদোকখিবা, নুমিৎ অসিদা ইনক্লুসিব তেক্নোলোজী সোলুসনশিংদা মরুওইনা তেক্নোলোজীগী লমশিংদা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী থোংদা নুপীশিংবু পুক্নিং চিংশিনবা হোৎনবদা মরুওইনা মীৎয়েং থমখি।
স্পেনগী বাস্কী কন্ত্রী য়ুনিভর্সিতীদগী ইভা ইবরোলানা প্রজেন্তেসনগী সেসন অদুদা পব্লিক- প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা নুপীমচাশিংবু তেক্নোলোজীদা পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক এপ্লিকেসনশিং অমসুং সর্ভিসশিংগী মতাংদা প্রজেন্তেসন পীখি। ভারত সরকারগী তেলিকম্ম্যুনিকেসন দিপার্তমেন্তকী মেম্বর (সর্ভিসেস) শ্রী রোহিৎ শর্মা অমসুং IETEগী প্রসিদেন্ত শ্রী সুনিল কুমারনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক্তা সোসিএল, ইকনোমিক, এনভাইর্নমেন্ত অমসুং পোলিসী এস্পেক্তশিংদা মীৎয়েং থমখি।
থৌরম অসিদা হেল্থকেয়র, এজুকেসন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক AI এপ্লিকেসনশিংদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং উৎখি। AIনা হেল্থকেয়র, এজুকেসন অমসুং লৌউ-শিংউদা পীরিবা ইথিল য়াওনা, AIনা লমজিংবা দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং খুঙ্গংগী এজুকেসনদা AIগী থৌদাংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। সেসনশিং অসিদা IOTএপ্লিকেসনশিংদা সাইবর সেক্যুরিতীগী মরুওইবা অদুসু অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং কন্তেন্ত শেমগৎপদা AIগী ইথিকেল ইম্প্লিকেসনশিং নৈনখি। অপুনবা ওইনা, থৌরম অসিনা UN সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (SDGশিং) শৌগৎনবা তেক্নোলোজীশিং পুথোকপদা ইন্নোভেসন অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসনগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। নুংথিলগী পোস্তর সেসন অসিনা AIগী এজুকেসন্দা লৌরিবা থৌদাং অমসুং UN সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (SDGশিং) ফংনবা স্পেস সিস্তেমশিং শীজিন্নবগী মতাংদা হীরমশিং য়াওনা অচৌবা রিসর্চ কোলাবোরেসন থৌগৎখি।
DoTগী দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন কম্মিসনগী মেম্বর (সর্ভিসেস) শ্রী রোহিৎ শর্মানা হায়খি, “ITU কলৈদোস্কোপ 2024না তেক্নোলোজী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী ইন্তর্সেক্সন এক্সপ্লোর তৌনবা মরু ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা পীখি। IoTগী দিভাইসশিংনা সাইবর সেক্যুরিতীদা পীরিবা ইম্প্লিকেসনশিংদগী হৌরগা AIনা পুথোকপা কোপিরাইতকী কমপ্লেক্সিতীশিং অমসুং ICT সোল্যুসনশিংগীদমক ইন্তর্নেস্নেল তেক্সেসনগী তুংলমচৎ ফাওবদা, তেক্নোলোজিকেল এদভান্সনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ততা কান্নবা পীবদু য়েংশিন্নবা গ্লোবেল কোওপরেসনগী মরুওইবা অদু খন্ন-নৈনখি। হীরম কয়াদা এক্সপর্তশিংনা য়েংমিন্নখিবা ইনসাইৎশিংনা হেন্না সেক্যুর, ইক্বিতেবল, অমসুং সস্তেনেবল ওইবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগীদমক্তা মপাঙ্গল লৈবা পোলিসীশিং অমসুং ইন্নোভেতিব স্তেন্দর্দশিংগী মথৌ তাবগী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎলি।"
নেস্নেল কম্ম্যুনিকেসন একাদেমীগী দিপুতী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী অতুল সিনহানা হায়খি, "ঙসি উৎখিবা তোঙান তোঙানবা রিসর্চ অসিনা মালেমগী ওইবা অৱাবা কয়া মায়োক্নবদা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা সোল্যুসনশিং উৎলি। মসিদা দিসিপ্লিনশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি শিয়র তৌরিবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা তেক্নোলোজীগী তুংলমচৎপু মীয়ামগী কান্ননবগীদমক শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।"
ITU WTSA নই দিল্লী 2024না ঙরাং IETEগী প্রসিদেন্ত সুনিল কুমারনা চিয়র লৌদুনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক্তা সোসিএল, ইকনোমিক, এনভাইর্নমেন্ত অমসুং পোলিসী এস্পেক্তশিংগী মতাংদা সেসনশিং পাংথোকপা উবা ফংখি। প্রজেন্তেসনশিং অদুদি “রোল ওফ রিফর্বিশ মোবাইল ফোন্স ইন দিজিতেল ইনক্লুজন এন্দ সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত”,”এদভান্সিং ত্রসৱার্দী AI ফোর সস্তেনবেল দিবেলপমেন্ত: রিকম্মেন্দেসন্স ফোর স্তেন্দর্দাইজিং AI ইন্সিদেন্ত রিপোর্তিং” অমসুং “মোদেলিং ইন্তর্নেৎ য়ুজ ইন দি গ্লোবেল দিবেলপমেন্ত কন্তেক্স” অসিনি।
নুমিৎ অসি লোইশিল্লকপদা, ইন্তরেক্তিব ওইবা খন্ন-নৈনবশিংনা মরু ওইনা লৌউ-শিংউদা সাইবর সেক্যুরিতীগী শীংনবশিং অমসুং AIনা পুথোকপা কন্তেন্তদা কোপিরাইতগী ইসুশিং য়াওনা AIগী খুন্নাইগী, শেন্মিৎলোনগী, অমসুং পোলিসীগী ইম্পেক্তশিংদা মীৎয়েং থমখি। সেসনশিং অসিনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা AI পুনশিনবগা লোয়ননা থোক্লকপা অশেংবা মালেমগী শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগী মতাংদা মরুওইবা ইনসাইৎশিং পীখি।
3নি শুবা নুমিৎতা, মরুওইবা পেনেল দিস্কসন অনি, গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিং অমসুং ইন্নোভেসনগী খুদোংচাবশিংগী তুংলমচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি, মসিগী মতুংদা পেপর এৱার্দশিং পীগনি।
কলৈদোস্কোপ 2024না তেক্নোলোজী, স্তেন্দর্দশিং অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী মতাংদা ৱাহন্থোক লৈবা দাইলোগ অমা মখা তানা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা দিজিতেলগী তুংলমচৎ অমগীদমক মালেম পুম্বনা হোৎনরিবশিংবু মাংলোমদা পুখৎলি।
ITU কলৈদোস্কোপকী মরমদা
ITU কলৈদোস্কোপ অসি একাদেমিক অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অদু কোকহন্নবা, তেলিকম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীশিংগী মালেমগী থাক্তা মান্নবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবা হোৎনবদা থৌদাং লৌরিবা চহিগী ওইবা থৌরম অমনি। 2008দা হৌরকখিবদগী, কলৈদোস্কোপ অসি দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসনগী তুংলমচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী খ্বাইদগী ইথিল লৈবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরকখি, মসিনা রিসর্চ তৌরিবশিং অমসুং ইন্নোভেতরশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী অফবা থবকশিং উৎনবা মফম অমা পীরি।
ITU কলৈদোস্কোপ 2024 গী ওফিসিএল ৱেবসাইৎ https://www.itu.int/en/ITU-T/academia/kaleidoscope/2024/Pages/default.aspx দা চংবীয়ু নত্ত্রগা গুগলদা ITU কলৈদোস্কোপ 2024 নম্বীয়ু অমসুং ইভেন্ত প্রোগ্রাম, ৱাঙাংলোই অমসুং সেসনশিংগী মরমদা অকুপ্পা ই-পাউ খঙনবগীদমক অহানবা উৎলিবা ৱেবসাইৎ অদু খনবীয়ু।
WTSA 2024গী মরমদা:
ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন (ITU) না শীনবা WTSA 2024 অসি মালেমগী তেলিকম্ম্যুনিকেসন স্তেন্দর্দশিং শেমগৎনবা অমসুং চৎনহন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌরি। মসিনা মালেম শিনবা থুংনা কম্ম্যুনিকেসনগী তুংগী মওং শেম্নবগীদমক্তা রেগ্যুলেতরশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিংবু পুনশিন্নরি।
চাং নাইনা অপদেৎশিং ফংনবগীদমক DoT গী হেন্দলশিং ফোলো তৌবীয়ু,
X - https://x.com/DoT_India
ইনস্তা- https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]

Ministry of Communications
Day 2 of ITU Kaleidoscope 2024 Highlights Cutting-Edge AI Innovations for Sustainable Development
"ITU Kaleidoscope 2024: Bridging Technology and Sustainability for a more secure, equitable, and sustainable digital ecosystem ": Rohit Sharma Member (Services), Digital Communications Commission, DoT
23 OCT 2024 8:42AM by PIB Delhi
The second day of ITU Kaleidoscope 2024, which concluded yesterday on the sidelines of ITU-WTSA 2024 in New Delhi, brought forward transformative discussions focused on AI and digital technologies driving sustainable development. Kicking off with a special presentation by Mari Carmen Aguayo Torres, the day emphasized inclusive technology solutions, particularly through public-private partnerships to attract women to tech fields.
Kicking off with a special presentation by Mari Carmen Aguayo Torres, the day emphasized inclusive technology solutions, particularly through public-private partnerships to attract women to tech fields.
Eva Ibarrola, from the University of the Basque Country, Spain, chaired the session for the presentation on Attracting Girls to Technology Through Public-Private Partnership, and Applications and Services for Sustainable Development. Mr. Rohit Sharma, Member (services), Department of Telecommunications, Government of India and Mr. Sunil Kumar, President – IETE chaired the sessions on Social, economic, environmental and policy aspects for sustainable development.
The event presented groundbreaking insights into AI applications for healthcare, education, and sustainable development. Themes included AI’s impact on healthcare, education, and agriculture, with discussions on AI-driven diagnostics and AI's role in rural education access. The sessions also emphasized the importance of cybersecurity in IoT applications and explored AI's ethical implications in content creation. Overall, the event underscored the critical need for innovation and international collaboration in developing technologies that support the UN Sustainable Development Goals (SDGs). The afternoon poster session fostered vibrant research collaboration, with topics covering AI’s role in education and the use of space systems to achieve the UN Sustainable Development Goals (SDGs).
Mr. Rohit Sharma Member (Services), Digital Communications Commission, DoT said, “ITU Kaleidoscope 2024 provided a crucial platform for exploring the intersection of technology and sustainability. From the cybersecurity implications of agricultural IoT devices to the complexities of AI-generated copyright and the future of international taxation for ICT solutions, the discussions highlighted the importance of global cooperation in ensuring that technological advancements contribute to sustainable development. The insights shared by experts across fields underscore the need for robust policies and innovative standards to create a more secure, equitable, and sustainable digital ecosystem."
Mr. Atul Sinha Dy. Director General National Communications Academy said that, "The diverse research presented today showcases practical solutions to pressing global challenges, emphasizing the need for cross-disciplinary collaboration. I am confident that the ideas shared will help shape the future of technology for the greater good."
ITU WTSA New Delhi 2024 witnessed another happening day yesterday with Mr. Sunil Kumar, President IETE, who chaired sessions on Social, economic, environmental and policy aspects for sustainable development, with presentations on The Role of Refurbished Mobile Phones in Digital Inclusion and Sustainable Development”, “Advancing Trustworthy AI for Sustainable Development: Recommendations for Standardising AI Incident Reporting” and on “Modelling Internet Use in the Global Development Context.
Concluding the day, interactive discussions focused on the social, economic, and policy impacts of AI, particularly cybersecurity challenges in agriculture and copyright issues in AI-generated content. These sessions provided critical insights into real-world challenges and opportunities that arise with the integration of AI into key sectors.
On Day 3, two important panel discussions will take the spotlight, delving into the future of global standards and innovation opportunities, followed by the presentation of paper awards.
Kaleidoscope 2024 continues to inspire meaningful dialogue around technology, standards, and sustainability, propelling forward global efforts for a more inclusive digital future.
About ITU Kaleidoscope
ITU Kaleidoscope is an annual event that has been instrumental in bridging the gap between academia and industry, promoting the exchange of ideas that contribute to the global standardization of telecommunications technologies. Since its inception in 2008, Kaleidoscope has become one of the most influential platforms for discussing the future of digital communications, providing a space where researchers and innovators can present their most promising work.
Visit the official ITU Kaleidoscope 2024 website at https://www.itu.int/en/ITU-T/academia/kaleidoscope/2024/Pages/default.aspx or simply type ITU Kaleidoscope 2024 in google and select the first displayed website for detailed information on the event program, speakers, and sessions.
About WTSA 2024:
WTSA 2024, organized by the International Telecommunication Union (ITU), serves as a platform for the development and implementation of global telecommunications standards, uniting regulators, industry leaders, and policymakers to shape the future of communications worldwide.
For regular updates, Follow DoT Handles
X - https://x.com/DoT_India
Insta- https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
YT- https://www.youtube.com/@departmentoftelecom]