প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
দশেৰা উপলক্ষে সুকনা সামৰিক কেন্দ্ৰত সেনাজোৱানৰ সৈতে শস্ত্ৰ পূজা কৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে
সীমান্তত শান্তি আৰু স্থিতিশীলতা বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় সেনাৰ সতৰ্কতা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক শলাগ
“ভাৰতে কেতিয়াও ঘৃণা বা বিদ্বেষৰ বাবে কোনো দেশক আক্ৰমণ কৰা নাই, কিন্তু আমাৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি ভাবুকি আহিলে আমি কঠোৰ পদক্ষেপ ল’বলৈ কুণ্ঠাবোধ নকৰো”
12 OCT 2024 12:02PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ২০২৪ চনৰ ১২ অক্টোবৰত দশেৰা উপলক্ষে পশ্চিম বংগৰ সুকনা সামৰিক কেন্দ্ৰত পৰম্পৰাগত শস্ত্ৰ পূজা সম্পন্ন কৰে। ভাৰতীয় সেনাবাহিনীৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটো দেশৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ ৰক্ষক হিচাপে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ প্ৰতি সন্মানৰ প্ৰতীক।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কলশ পূজাৰে আৰম্ভ কৰে আৰু পাছত শস্ত্ৰ পূজা আৰু বাহন পূজাও কৰে। তেওঁ অত্যাধুনিক পদাতিক বাহিনী, আৰ্টিলাৰী আৰু যোগাযোগ প্ৰণালী, গতিশীলতা প্লেটফৰ্ম আৰু ড্ৰ’ন প্ৰণালীকে ধৰি কেইবাটাও আধুনিক সামৰিক সঁজুলিকো পূজা কৰে। ভাৰতীয় সেনাৰ জোৱানসকলৰ সৈতে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ অন্তত কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি পৰে।
ভাষণত শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে সীমান্তত শান্তি আৰু স্থিতিশীলতা বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সতৰ্কতা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক শলাগ লয়। তেওঁ কয় যে দশেৰা অপশক্তিৰ ওপৰত শুভশক্তিৰ জয়ৰ প্ৰতীক আৰু জোৱানসকলৰ মানৱীয় মূল্যবোধৰ প্ৰতি সমান সন্মান আছে।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়, "ভাৰতে কেতিয়াও ঘৃণা বা বিদ্বেষৰ বাবে কোনো দেশক আক্ৰমণ কৰা নাই। আমি তেতিয়াহে যুঁজ দিওঁ যেতিয়া কোনোবাই আমাৰ অখণ্ডতা আৰু সাৰ্বভৌমত্বক অপমান কৰে বা ক্ষতি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। অৱশ্যে যদি আমাৰ স্বাৰ্থ বিপন্ন হয়, আমি কঠোৰ পদক্ষেপ ল'বলৈ কুণ্ঠাবোধ নকৰোঁ। শস্ত্ৰ পূজা হৈছে এক স্পষ্ট ইংগিত যে প্ৰয়োজন হ'লে অস্ত্ৰ/সঁজুলি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।"
শক্তি, সফলতা আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে আশীৰ্বাদ বিচাৰি কৰা আচাৰ-অনুষ্ঠানসমূহে দশেৰাৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক তাৎপৰ্য প্ৰতিফলিত কৰে। এইবোৰে দেশৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অস্ত্ৰ ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। ৰাষ্ট্ৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰস্তুতি, সংকল্প আৰু অদম্য সমৰ্পণৰ প্ৰতীক। এই অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব বজাই ৰখা আৰু থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতীয় সেনাৰ পৰম্পৰা আৰু আধুনিকীকৰণৰ মিশ্ৰণ প্ৰতিফলিত হৈছে।
এই কাৰ্যসূচীত সেনা প্ৰধান জেনেৰেল উপেন্দ্ৰ দ্বিবেদী, প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী আৰ কে সিং, ইষ্টাৰ্ণ কমাণ্ডৰ জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং ইন চিফ লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ৰাম চন্দ্ৰ তিৱাৰী, সীমান্ত পথ সংস্থা (বিআৰঅ)ৰ সঞ্চালক প্ৰধান লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল ৰঘু শ্ৰীনিবাসন, ত্ৰিশক্তি কৰ্পৰ জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল জুবিন এ মিনৱালাকে ধৰি অন্যান্য উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh performs Shastra Pooja with troops at Sukna Military Station on the occasion of Dussehra
Lauds soldiers for their vigilance & critical role in maintaining peace & stability along the borders
“India has never attacked any country out of hatred or contempt, but if our interests are threatened, we will not hesitate to take a big step”
12 OCT 2024 12:02PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh performed the traditional Shastra Pooja at the Sukna Military Station in West Bengal on October 12, 2024 on the auspicious occasion of Dussehra. This significant ceremony in the Indian Army symbolises the respect for weapons as the protectors of the nation’s sovereignty.
Raksha Mantri initiated the rituals with Kalash Pooja, followed by the Shastra Pooja and Vahan Pooja. He also offered prayers to a range of modern military equipment, including state-of-the-art infantry, artillery and communication systems, mobility platforms, and drone systems. The event concluded with Raksha Mantri’s interaction with the troops.
In his address, Shri Rajnath Singh commended the vigilance and critical role of the Armed Forces in maintaining peace & stability along the borders. He stated that Dussehra symbolises the victory of good over evil, and the soldiers possess the same respect for human values.
“India has never attacked any country out of hatred or contempt. We fight only when someone insults or tries to harm our integrity and sovereignty; when war is waged against religion, truth & human values. This is what we have inherited. We will continue to preserve this heritage. However, if our interests are threatened, we will not hesitate to take a big step. Shastra Pooja is a clear indication that if need be, the weapons/equipment will be used with full force,” Raksha Mantri said.
The rituals, performed to seek blessings for strength, success & safety reaffirm the cultural and spiritual depth of Dussehra, underscoring the pivotal role of weapon systems in safeguarding the country. They symbolise the preparedness, resolve, and unwavering dedication of the Armed Forces to protect the nation. The ceremony highlighted the Indian Army’s blend of tradition and modernisation, with a focus on preserving India’s sovereignty and promoting indigenous defence systems & platforms.
The event was attended by Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Defence Secretary-designate Shri RK Singh, General Officer Commanding-in-Chief, Eastern Command Lt Gen Ram Chander Tiwari, DG Border Roads Lt Gen Raghu Srinivasan, General Officer Commanding, Trishakti Corps Lt Gen Zubin A Minwalla and other senior officers.