रक्षा मन्त्रालय
रक्षा मन्त्री राजनाथ सिंहले बढा दशैंको अवसरमा सुकना सैन्य स्टेशनमा सैनिकहरूका साथ शस्त्र पूजा गरे
सीमामा शान्ति र स्थिरता कायम गर्न सैनिकहरूको सतर्कता अनि महत्त्वपूर्ण भूमिकाको गरे सराहना
“भारतले कहिले पनि कुनै देशमाथि घृणा अथवा द्वेषका कारण आक्रमण गरेको छैन, तर यदि हाम्रो हितलाई खतरा भए हामी ठूलो कदम उठाउन सङ्कोच गर्नेछैनौं”
12 OCT 2024 12:02PM by PIB Gangtok
रक्षा मन्त्री राजनाथ सिंहले बढा दशैंको अवसरमा 12 अक्टोबर, 2024 को दिन पश्चिम बङ्गालको सुकना सैन्य स्टेशनमा पारम्परिक शस्त्र पूजा गरे। भारतीय सेनामा यो महत्त्वपूर्ण समारोह राष्ट्रको सम्प्रभुताको रक्षकका रूपमा हतियारप्रति सम्मानको प्रतीक हो।
रक्षा मन्त्रीले कलश पूजाका साथ अनुष्ठान शुरु गरे, जसपछि शस्त्र पूजा अनि वाहनहरूको पूजा गरे। उनले अत्याधुनिक पैदल सेना, तोपखाना अनि सञ्चार प्रणाली, गतिशीलता प्लेटफर्म अनि ड्रोन प्रणालीसहित कैयौं आधुनिक सैन्य उपकरणको पनि पूजा गरे। रक्षा मन्त्रीको सैनिकहरूका साथ संवादपछि कार्यक्रम समापन भयो।
आफ्नो सम्बोधनमा रक्षा मन्त्री सिंहले सीमामा शान्ति अनि स्थिरता कायम गर्न सशस्त्र बलको सतर्कता अनि महत्त्वपूर्ण भूमिकाको सराहना गरे। उनले बढा दशैं दुष्टमाथि असलको जीतको प्रतीक रहेको र सैनिकहरूमा मानवीय मूल्यप्रति समान सम्मान रहेको बताए।
भारतले कहिले पनि कुनै देशमाथि घृणा वा द्वेषका कारण आक्रमण गरेको छैन। हामी तब लड्दछौं, जब कसैले हाम्रो अखण्डता अनि सम्प्रभुताको अपमान गर्दछ वा त्यसलाई नोक्सान पुऱ्याउने कोशिश गर्दछ। तब धर्म, सत्य र मानवीय मूल्य विरुद्ध युद्ध गरिन्छ, यही हामीले विरासतमा पाएका छौं। हामी यस विरासतलाई संरक्षित गर्न जारी राख्नेछौं। तथापि, यदि हाम्रो हितलाई खतरा भए, हामी ठूलो कदम उठाउन सङ्कोच गर्नेछैनौं। शस्त्र पूजा एउटा स्पष्ट सङ्केत हो, यदि आवश्यक परे हतियार/ उपकरण पूरा तागतका साथ उपयोग गरिनेछ”, रक्षा मन्त्राले भने।
शक्ति, सफलता अनि सुरक्षाका लागि आशीर्वाद माग्न गरिने अनुष्ठानले बढा दशैंको सांस्कृतिक अनि आध्यात्मिक महत्त्व दर्शाउँदछ। यसले देशको सुरक्षामा हतियार प्रणालीको महत्त्वपूर्ण भूमिका रेखाङ्कित गर्दछ। यो राष्ट्रको रक्षाका लागि सशस्त्र बलको तयारी, सङ्कल्प र अटूट समर्पणको प्रतीक हो। यस समारोहले भारतीय सेनाको परम्परा र आधुनिकीकरणको मिश्रण दर्शाउँदछ, जसमा भारतको सम्प्रभुता कायम गर्न र स्वदेशी प्रणाली अनि प्लेटफर्मलाई बढावा दिन ध्यान केन्द्रित गरिएको छ।
यस कार्यक्रममा थल सेना अधअयक्ष जेनरल उपेन्द्र द्विवेदी, मनोनित रक्षा सचिव आरके सिंह, पूर्वी कमानका जेनरल अफिसर कमाण्डिङ इन चीफ लेफ्टिनेन्ट जेनरल रामचन्द्र तिवारी, सीमा सडक सङ्गठनका महानिर्देशक लेफ्टिनेन्ट जेनरल रघु श्रीनिवासन, त्रिशक्ति कोरका जेनरल अफिसर कमाण्डिङ लेफ्टिनेन्ट जुबिन ए मिनवाला र अन्य वरिष्ठ अधिकारी सामेल थिए।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh performs Shastra Pooja with troops at Sukna Military Station on the occasion of Dussehra
Lauds soldiers for their vigilance & critical role in maintaining peace & stability along the borders
“India has never attacked any country out of hatred or contempt, but if our interests are threatened, we will not hesitate to take a big step”
12 OCT 2024 12:02PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh performed the traditional Shastra Pooja at the Sukna Military Station in West Bengal on October 12, 2024 on the auspicious occasion of Dussehra. This significant ceremony in the Indian Army symbolises the respect for weapons as the protectors of the nation’s sovereignty.
Raksha Mantri initiated the rituals with Kalash Pooja, followed by the Shastra Pooja and Vahan Pooja. He also offered prayers to a range of modern military equipment, including state-of-the-art infantry, artillery and communication systems, mobility platforms, and drone systems. The event concluded with Raksha Mantri’s interaction with the troops.
In his address, Shri Rajnath Singh commended the vigilance and critical role of the Armed Forces in maintaining peace & stability along the borders. He stated that Dussehra symbolises the victory of good over evil, and the soldiers possess the same respect for human values.
“India has never attacked any country out of hatred or contempt. We fight only when someone insults or tries to harm our integrity and sovereignty; when war is waged against religion, truth & human values. This is what we have inherited. We will continue to preserve this heritage. However, if our interests are threatened, we will not hesitate to take a big step. Shastra Pooja is a clear indication that if need be, the weapons/equipment will be used with full force,” Raksha Mantri said.
The rituals, performed to seek blessings for strength, success & safety reaffirm the cultural and spiritual depth of Dussehra, underscoring the pivotal role of weapon systems in safeguarding the country. They symbolise the preparedness, resolve, and unwavering dedication of the Armed Forces to protect the nation. The ceremony highlighted the Indian Army’s blend of tradition and modernisation, with a focus on preserving India’s sovereignty and promoting indigenous defence systems & platforms.
The event was attended by Chief of the Army Staff General Upendra Dwivedi, Defence Secretary-designate Shri RK Singh, General Officer Commanding-in-Chief, Eastern Command Lt Gen Ram Chander Tiwari, DG Border Roads Lt Gen Raghu Srinivasan, General Officer Commanding, Trishakti Corps Lt Gen Zubin A Minwalla and other senior officers.