Ministry of Commerce & Industry
PM GatiShakti National Master Plan completes 3 years of transforming India's Infrastructure landscape
PM GatiShakti has reduced logistics cost and enabled better service delivery:Shri Piyush Goyal
More than 44 central Ministries and 36 States and Union territories onboarded: Secretary DPIIT
12 OCT 2024 3:57PM by PIB Delhi
The PM GatiShakti National Master Plan (NMP) for muti-modal connectivity, launched by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 13th October 2021, completes three years today having achieved significant milestones in transforming the country’s infrastructure landscape.
On this occasion, the Union Commerce and Industry Minister, Shri Piyush Goyal said, “PM GatiShakti has brought about a paradigm shift in how India plans and implements infrastructure projects. By integrating data from multiple Ministries and States, we have created a more efficient, transparent, and outcome-driven system. The impact is visible in faster project execution, lower logistics costs, and better services reaching every corner of the country.”
According to Secretary DPIIT, Shri Amardeep Singh Bhatia, “PM GatiShakti NMP launched as the transformative approach 3 years ago by Hon’ble Prime Minister, has accelerated the infrastructure planning & development process leveraging geospatial technology and the Whole of the Government approach. During the last three years, more than 44 Central Ministries and 36 States/UTs have been onboarded, their data layers have been integrated and are provided with their own geospatial planning portal.”
With its vision to bring synergy across Ministries/Departments, and States/UTs, the PM GatiShakti has successfully laid the groundwork for seamless, multi-modal connectivity and accelerated economic growth. The PM GatiShakti has redefined how India plans and executes large-scale infrastructure projects. By harnessing geospatial data from 44 Central Ministries and 36 States/UTs, the platform has significantly improved inter-ministerial coordination and streamlined project execution.
Key Achievements:
On boarding Whole of the Government on the Single platform
PM GatiShakti has integrated 44 Central Ministries and 36 States/UTs with more than 1600 data layers, making it a crucial tool for planning and executing infrastructure projects. To date, over 200 big-ticket infrastructure projects have been evaluated by the Networking Planning Group (NPG) from the perspective of the principles of the PM GatiShakti viz. integrated planning & development of multimodal infrastructure, last-mile connectivity to economic and social nodes, intermodal connectivity, enhance logistics efficiency and synchronised implementation of projects.
Social Sector Impact: Extending the PM GatiShakti to the Social Sector Ministries, the focus is on increasing the usage of the PM GatiShakti for social development, identifying social gaps (schools, hospitals, anganwadis) using, and developing applications and planning tools for capturing data. This has enabled better infrastructure planning in essential areas such as primary healthcare, education, postal services, and tribal development, ensuring that even remote and underserved areas are part of India’s infrastructure growth story.
PM GatiShakti State Master Plans (SMPs): All 36 States/UTs have developed the PM GatiShakti State Master Plan (SMP) portals, aligned with the PM GatiShakti National Master Plan platform to synchronise infrastructure assets and enhance regional development. This unified approach has helped States streamline their capital investment for accelerating infrastructure development. Over 533 projects have been mapped by States/UTs on the PM GatiShakti portal.
EXIM and Trade Facilitation: Aligned with the National Logistics Policy (NLP), the PM GatiShakti has been instrumental in addressing critical infrastructure gaps, reducing logistics costs, and improving India’s logistics performance. According to the World Bank's 'Logistics Performance Index Report (2023) India’s rank (38) has improved by six places from 44 in 2018.
Regional Workshops and Stakeholder Engagement: Following the spirit of cooperative federalism, over the last three years, five regional workshops have been conducted, covering all 36 States/UTs to facilitate knowledge sharing, best practices, and project demonstration by Central and States Governments. These engagements have played a key role in strengthening local adoption and ownership of the GatiShakti framework.
Driving Sustainable, Data-Driven Development: The PM GatiShakti’s data-driven approach is powered by GIS-based tools and a real-time monitoring system that enables faster and more informed decision-making. The platform ensures that projects are aligned with national priorities and completed on time, minimising delays and reducing cost overruns. This integration is key to meeting India’s Net Zero by 2070 commitments, as the platform promotes the use of green infrastructure and sustainable logistics solutions.
Training and Capacity Building: As the PM GatiShakti is a new initiative with an advanced GIS platform, DPIIT has undertaken the task to train officials for build their capacities. The PM GatiShakti National Master Plan (PMGS NMP) has seen significant progress in capacity building through the institution of courses and workshops. A course on the PM GatiShakti, available on the iGoT platform, has already been completed by over 20,000 officials. Additionally, all Central Training Institutes (CTIs) have integrated a course module on the PM GatiShakti into their regular officers' training curriculum. The resource persons and master trainers from DPIIT and BISAG-N conduct regular sessions on the PM GatiShakti across various CTIs and ATIs, including institutions like Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA), Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy (SVPNPA), and Sushma Swaraj Institute of Foreign Service (SSIFS). There have also been approximately 150 interactive training sessions on the PM GatiShakti with Ministries/Departments, and States/UTs, engaging over 1,000 officials.
Extending PMGS to the Districts: As India moves forward, the PM GatiShakti is expected to continuously evolve to keep playing a pivotal role in expanding multi-modal infrastructure, developing Smart Cities, and enhancing the country’s industrial capabilities through Industrial Corridors and Mega Investment Regions. Building upon the vision of the PM GatiShakti National Master Plan and the significant usage demonstrated by Central Ministries/Departments as well as States/UTs, a PM GatiShakti District Master Plan (PMGS DMP) portal is being developed with technical support of BISAG-N (Bhaskaracharya National Institute for Space Applications and Geoinformatics) for collaborative planning at the District level by State/District authorities. The NMP platform’s emphasis on cross-sectoral cooperation and emerging technologies such as AI and IoT will further revolutionise infrastructure management and planning.
Taking PMGS to international level and for promoting the use of PM GatiShakti and Geospatial technology in the integrated planning of infrastructure, diplomatic engagements are underway with countries in the neighbourhood and other developing countries like Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Madagascar, Senegal and Gambia.
The government is also considering providing access to non-government users for the data (non-sensitive and shareable) relevant to the planning of the infrastructure and developmental activities by the sector. Such access to the data shall be provided in the most secure manner.
As India celebrates three years of the PM Gati Shakti, the initiative continues to fulfil its promise of creating a modern, interconnected infrastructure network that is key to India's Atmanirbhar Bharat vision.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফীভমদা অওনবা পুরকপা চহি 3 মপুং ফাখ্রে
পি.এম. গতি শক্তিনা লোজিস্তিক্সতা চংবা শেনফম হন্থহনখি অমসুং সর্ভিস দেলিভরী হেন্না নীংথিনা তৌবা ঙমহনখ্রে: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় 44 হেন্না অমসুং রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 36 ওনবোর্দ তৌখ্রে: DPIITগী সেক্রেতরী
12 OCT 2024 3:57PM by PIB Imphal
মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীগীদমক ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর 13, 2021 হৌদোকখিবা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান (NMP)না লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফীভমদা অওনবা পুরকপদা মরুওইবা মাইলস্তোনশিং ফংদুনা ঙসি চহি অহুম মপুং ফারে।
থৌরম অদুদা, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা হায়খি, “পি.এম. গতিশক্তিনা ভারতনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং করম্না থৌরাং তৌবা অমসুং পায়খৎপগে হায়বগী মওং-মতৌদা অহোংবা পুরক্লি। তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং রাজ্যশিংদগী লাকপা দেতা পুনশিন্নদুনা, ঐখোয়না হেন্না ইফিসিএন্ত, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং আউৎকম-দ্রিভন সিস্তেম অমা শেমখি। মসিগী ইম্পেক্ত অসি প্রোজেক্তশিং হেন্না থুনা পায়খৎপা, লোজিস্তিক্সকী মমল হন্থহনবা অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা হেন্না ফবা সর্ভিসশিং ফংহনবদা উবা ফংই”।
DPIITগী সেক্রেতরী, শ্রী অমরদীপ সিংহ ভাতিয়ানা হায়খিবগী মতুং ইন্না, “চহি অহুমগী মমাংদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ত্রান্সফোর্মেতিব এপ্রোচ ওইনা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী গতিশক্তি NMPনা জিওস্পাসিএল তেক্নোলোজী অমসুং হোল ওফ দি গভর্নমেন্ত এপ্রোচ পুম্নমক শীজিন্নদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লান্নিং অমসুং দিবেলপমেন্ত প্রোসেস অসি খুমাং চাউশিলহনখ্রে। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় 44অমসুং রাজ্য/UT 36 হেনবনা মসিগী থৌওং অসিদা শরুক য়াখ্রে, মখোয়গী দেতা লেয়রশিং অসি পুনশিন্নখ্রে অমসুং মখোয়দা মখোয়গী জিওস্পাসিএল প্লান্নিং পোর্তেল ফংহনখ্রে”।
মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংগা লোয়ননা সিনর্জী পুরক্নবা মীৎয়েং থমদুনা পি.এম. গতিশক্তিনা মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং খোঙজেল য়াংবা ইকনোমিক গ্রোথকী য়ুম্ফম মায় পাক্না শেমখ্রে। পি.এম. গতিশক্তিনা মতৌ করম্না ভারতনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা প্রোজেক্তশিং থৌরাং তৌরিবা অমসুং পায়খৎপগে হায়বদু নৌনা ৱাহন্থোক পীরি। কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় 44অমসুং রাজ্য/UT 36কী জিওস্পাসিএল দেতা শীজিন্নদুনা, প্লেৎফোর্ম অসিনা ইন্তর-মিনিস্ত্রীএল কোওর্দিনেসন অমসুং প্রোজেক্ত একজিক্যুসনবু য়াম্না ফগৎহনখি।
মরু ওইবা মায়পাকপশিং:
সিঙ্গল প্লেৎফোর্মদা হোল ওফ দি গভর্নমেন্ত ওন বোর্দ তৌরি
পি.এম. গতিশক্তিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় 44 অমসুং রাজ্য/UT 36না দেতা লেয়র 1600 হেন্না পুনশিনখ্রে। মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং থৌরাং তৌবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইহল্লি। হৌজিক ফাওবদা, অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত 200 হেনবনা নেৎৱর্কিং প্লান্নিং গ্রুপ (NPG) না পি.এম. গতিশক্তিগী ৱাখল্লোনশিং হায়বদি ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিং এন্দ দিবেলপমেন্ত ওফ মল্তিমোদেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইকোনোমিক অমসুং সোসিএল নোদশিংদা লাস্ত মাইলগী কন্নেক্তিবিতী, ইন্তরমোদেল কন্নেক্তিবিতী, লোজিস্তিক ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবা অমসুং প্রোজেক্তশিং ইনক্রোনাইজ তৌদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মীৎয়েংদগী ‌ইভাল্যুএৎ তৌখ্রে।
সোসিএল সেক্তর ইম্পেক্ত: পি.এম. গতিশক্তি অসি সোসিএল সেক্তর মন্ত্রালয়শিংদা শন্দোক্তুনা মীৎয়েং অসি সোসিএল দিবেলপমেন্তকীদমক পি.এম. গতিশক্তিগী শীজিন্নবা হেনগৎহনবা, শীজিন্নদুনা সোসিএল গেপশিং (স্কুলশিং, হোস্পিতালশিং, অঙ্গনৱাদিশিং) মশক খঙদোকপা অমসুং দেতা লৌনবগীদমক এপ্লিকেসনশিং অমসুং প্লান্নিং তুলশিং শেমগৎপদা থম্লি। মসিনা প্রাইমরী হেল্থকেয়র, এজুকেসন, পোস্তেল সর্ভিস অমসুং ত্রাইবেল দিবেলপমেন্তকুম্বা মরুওইবা লমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লান্নিং হেন্না ফগৎহনখ্রে। মসিনা মনুং হঞ্জিনবা অমসুং অন্দরসর্ব ওইবা মফমশিং অসিসু ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর গ্রোথ স্তোরিগী শরুক অমা ওইহনখ্রে।
পি.এম. গতিশক্তি স্তেত মাস্তর প্লানশিং (SMPশিং): রাজ্য/UT 36 পুম্নমক্না পি.এম. গতিশক্তি স্তেত মাস্তর প্লান (SMP) পোর্তেলশিং শেমগৎখ্রে। মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর এসেৎশিং সিনক্রোনাইজ তৌনবা অমসুং লমদমগী চাউখৎ থৌরাং হেনগৎহন্নবা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান প্লেৎফোর্মগা লোয়নবা এলাইন তৌগনি। অসিগুম্বা অপুনবা থৌওং অসিনা রাজ্যশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা মখোয়গী কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তশিংবু মওং তানা পাংথোকপদা মতেং পাংলি। রাজ্যশিং/UTশিংনা পি.এম.গীতিশক্তি পোর্তেলদা প্রোজেক্ত 533 হেন্না মেপ তৌখ্রে।
EXIM অমসুং ত্রেদ ফেসিলিতেসন: নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী (NLP) গা মান্ননা পি.এম. গতিশক্তিনা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাবা কোকহন্নবা, লোজিস্তিক্সকী মমল হন্থহন্নবা অমসুং ভারতকী লোজিস্তিক্স পর্ফোমেন্স ফগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ৱার্ল্ বেঙ্ককী 'লোজিস্তিক্স পর্ফোমেন্স ইন্দেক্স রিপোর্ত (2023) 'গী মতুং ইন্না 2018দা ভারতকী রেঙ্ক (38) অসি মফম 44দগী মফম তরুক হায়গৎলে।
রিজনেল ৱার্কশোপশিং অমসুং স্তেকহোল্দর এঙ্গেজমেন্ত: কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না, হৌখিবা চহি অহুম অসিদা, রিজনেল ৱার্কশোপ মঙা পাংথোকখ্রে, মসিদা রাজ্য/UT 36 পুম্নমক শরুক য়াখি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা গতিশক্তিগী ফ্রেমৱার্ক অসি লমদম অসিদা শীজিন্নবা হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
সস্তেনেবল, দেতা-দ্রিভেন দিবেলপমেন্ত দ্রাইভিং: পি.এম. গতিশক্তিগী দেতা-দ্রিভেন এপ্রোচ অসি GIS দা য়ুম্ফম ওইবা খুৎলাইশিং অমসুং য়াম্না থুনা অমসুং হেন্না খঙনা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংলিবা রিএল-তাইম মোনিতরিং সিস্তেমনা পাঙ্গল পীরি। প্লেৎফোর্ম অসিনা প্রোজেক্তশিং অসি নেস্নেল প্রাইওরিতিশিংগা চুংশিন্নবা অমসুং মতম চানা লোইশিনবা, অপনবা হন্থহনবা অমসুং মমল হেনগৎলকপা হন্থহনবা হায়বসিসু শোয়দনা ওইহল্লগনি। মসিগী ইন্তিগ্রেসন অসি 2070 ফাওবদা ভারতকী নেৎ জিরোগী ৱাশকশিং ফংনবগী মরুওইবা অমনি, মরমদি প্লেৎফোর্ম অসিনা গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা লোজিস্তিক সোলুসনশিং শীজিন্নবা হেনগৎহল্লি।
ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং: পি.এম.গতিশক্তি অসি এদভান্স GIS প্লেৎফোর্মগা লোয়ননা অনৌবা খোঙথাং অমা ওইবনা, DPIITনা মখোয়গী কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক ওফিসিএলশিং ত্রেনিং পীনবগী থবক পায়খৎলি। পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান (PMGS NMP) না কোর্সশিং অমসুং ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা কেপাসিতী বিল্দিংদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। iGoTগী প্লেৎফোর্মদা ফংলিবা পি.এম. গতিশক্তিগী কোর্স অমা ওফিসিএল 20,000 হেনবনা লোইশিনখ্রে। মসিগী মথক্তা, সেন্ত্রেল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (CTI) খুদিংমক্না পি.এম. গতিশক্তিগী মতাংদা কোর্স মোদ্যুল অমা মখোয়গী রেগুলর ওফিসরশিংগী ত্রেনিং করিক্যুলমদা য়াওহনখ্রে। DPIIT অমসুং BISAG-Nগী রিসোর্স পর্সন অমসুং মাস্তর ত্রেনরশিংনা লাল বহাদুর শাস্ত্রী নেস্নেল একাদমী ওফ এদমিনিস্ত্রেসন (LBSNAA), সরদার বল্লভভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদমী (SVPNPA), অমসুং সুশ্মা স্বরাজ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফোরেন সর্ভিস (SSIFS)গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা CTIশিং অমসুং ATIশোংদা রিগ্যুলর সেসনশিং পাংথোক্লি। মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংগা লোয়ননা পি.এম. গতিশক্তিগী মতাংদা ইন্তরেক্তিব ত্রেনিং সেসন 150 লৈখ্রে, মসিদা ওফিসিএল 1,000 হেন্না শরুক য়াখ্রে।
জিলাশিংদা PMGS পাকথোক চাউথোকহনবা: ভারতনা মাংলোমদা চংশিল্লকপগা লোয়ননা, পি.এম. গতিশক্তিনা মল্তি-মোদেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবদা, স্মার্ত সিতীশিং শেমগৎপদা অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং অমসুং মেগা ইনভেস্তমেন্ত রিজনশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রীএল কেপাসিতীশিং হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌদুনা লেপ্তনা চাউখৎলগনি হায়না পানরি। পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মীৎয়েং অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং রাজ্যশিং/UTশিং অসিনা শীজিন্নবগী মতিক চাবা থৌওং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, রাজ্যশিং/জিলাগী ওথোরিতীশিংনা দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা পুন্না থৌরাং তৌনবগীদমক BISAG-N (ভাস্করাচার্য় নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর স্পেস এপ্লিকেসনস এন্দ জিওইনফোর্মেতিক্স) না তেক্নিকেল সপ্পোর্ত তৌদুনা পি.এম. গতিশক্তি দিস্ত্রিক্ত মাস্তর প্লান (PMGS DMP) পোর্তেল অমা শেমগৎলি। NMP প্লেৎফোর্মনা সেক্তরশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অমসুং AI অমসুং IoTগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মেনেজমেন্ত অমসুং প্লান্নিংদা অহোংবা পুরক্লগনি।
PMGSপু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা অমসুং পি.এম. গতিশক্তি অমসুং জিওস্পাসিএল তেক্নোলোজীবু ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিংদা শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা, য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিং অমসুং নেপাল, বঙ্গলাদেশ, শ্রী লঙ্কা, মাদাগাস্কার, সেনেগল অমসুং গাম্বিয়াগুম্বা অতোপ্পা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগা দিপ্লোমেতিক এঙ্গেজমেন্তশিং পাংথোক্লি।
সরকারনা সেক্তর অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিবেলপমেন্তকী থবক থৌরমশিংগী থৌরাং তৌবদা মরু ওইবা (নন-সেন্সিতিব অমসুং শেয়র তৌবা য়াবা) দেতাগীদমক নন-গভর্নমেন্ত য়ুজরশিংদা এক্সেস পীনবসু খন্নরি। দেতাগী অসিগুম্বা এক্সেস অসি খ্বাইদগী সেক্যুর ওইবা মওংদা ফংহনগনি।
ভারতনা পি.এম. গতি শক্তিগী চহি অহুম মপুং ফারকপদা, ইনিসিএতিব অসিনা মোদর্ন, ইন্তর কন্নেক্তেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর নেৎৱার্ক অমা শেমগৎনবা মাগী ৱাশক অদু মখা তানা মপুং ফাহল্লি। মসি ভারতকী আত্মনির্ভর ভারত ভিজনগী মরুওইবা অমনি।