ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ପକ୍କା ରାସ୍ତାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହିତ ଅନେକ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆବାସ ସଖୀ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଯୋଜନା ଉପକରଣର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
ଆଜିଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି କଚ୍ଚା ଘରର ସର୍ଭେ, ପକ୍କା ଘର ତାଲିକାରେ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଥିବା ନାମକୁ ସାମିଲ କରାଯିବ, ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ଭେ ଶେଷ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ରବି ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଘୋଷଣା ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ମୋ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା ଭଗବାନଙ୍କୁ ପୂଜା କରିବା ପରି: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
08 OCT 2024 6:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୈରୁଣ୍ଡାଠାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗ୍ରାମୀଣ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆବାସ ସଖୀ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ସହ ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧୦୦ଟି ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିଚାଳିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର- ସିଏମଟିସିର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ପକ୍କା ରାସ୍ତାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଓ ଯୋଜନା ଉପକରଣର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୫ଟି ନୂଆ ଆରଏସଇଟିଆଇ ଟ୍ରେନିଂ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କମଲେଶ ପାସୱାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ପଟେଲ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ସଚିବ ଶୈଳେଶ କୁମାର ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଅଧିକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ କଚ୍ଚା ଘରର ସର୍ଭେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ୨୦୧୮ର ପକ୍କା ଘର ତାଲିକାରେ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନାମ ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ। କୌଣସି ଭଉଣୀ କିମ୍ବା ଭାଇ ଯେପରି ବାଦ୍ ନ ପଡ଼ିବେ ସେଥିପାଇଁ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସର୍ଭେ ଶେଷ ହେବ। ଫୋନ୍, ମୋଟରସାଇକେଲ୍ କିମ୍ବା ସ୍କୁଟର ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଲୋକଙ୍କ ନାମ ଯୋଡ଼ାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଲାଡଲି ବେହନାଙ୍କ ସହ ଲଖପତି ଦିଦି ତିଆରି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲିବ । ଲଖପତି ଦିଦି ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତି ଦିଦିଙ୍କ ମାସିକ ଆୟ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବା ଦରକାର। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଲୋକ ଆବାସ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ମାସିକ ଆୟ ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ନାମ ଯୋଡ଼ାଯିବ। ଲଖପତି ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ୨.୫ ଏକର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳସେଚିତ ଜମି ଏବଂ ୫ ଏକର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣଜଳସେଚିତ ଜମି ଥିବା ଚାଷୀ ମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । କୃଷକଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟ ପ୍ରତିଦିନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି। ବିଦେଶୀ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଯୋଗୁଁ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ସୋୟାବିନ ଦରକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଘରୋଇ ସୋୟାବିନ ଦର ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆମଦାନୀ ତେଲ ଉପରେ ୨୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ କରିବେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ସୋୟାବିନ୍ କିଣିବାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଖୋଲା ରହିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପୁରା ମୁଗ କିଣି ସାରିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ବାସମତୀ ଚାଉଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ହାର କୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବିଦେଶୀ ରପ୍ତାନି ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ଡାଲି, ବିରି ଏବଂ ହରଡ଼ କିଣିବା, ୧୦୯ ଟି ନୂତନ ବିହନ ପ୍ରଜାତି ଆରମ୍ଭ କରିବା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ରବି ଫସଲ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଘୋଷଣା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୋ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ଭଗବାନଙ୍କ ଉପାସନା ସହିତ ସମାନ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିହୋର ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ପଛରେ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅର୍ଥ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ ୬୮ ହଜାର ଘର ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦେବେ। ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବା ହିଁ ମୋ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗରିବଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରହିବ ଏବଂ କୃଷିର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଗତି ଜାରି ରହିବ । ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଆୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବୁ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକ ସିଏମ୍ ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କେନ୍ଦୁପତ୍ରରେ ବୋନସ୍ ଦେଇଥିବାରୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ନବରାତ୍ରୀର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।

Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chauhan today launches several schemes and laid the foundation stone of 500 km newly paved roads in Madhya Pradesh
Shri Shivraj Singh Chauhan launches Awas Sakhi mobile app and village road survey & planning tool under Pradhan Mantri Awas Yojana
Survey of kuccha houses is starting from today across the country, names left out in the list of pucca houses will be included, survey will be completed within 6 months: Shri Chouhan
Minimum support price for Rabi crop is about to be announced, for me serving people is like worshipping God: Shri Chauhan
08 OCT 2024 6:54PM by PIB Delhi
Union Rural Development Minister Shri Shivraj Singh Chouhan participated in the Rural Self Employment Programme of the Ministry of Rural Development at Bhairunda, Madhya Pradesh. He launched the Awas Sakhi Mobile App under the Pradhan Mantri Awas Yojana and inaugurated 100 Community Managed Training Centres - CMTCs in 18 states. He laid the foundation stone for 500 km of newly paved roads under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana and launched the Gram Sadak Survey & Planning Tool. Also, approval was given for setting up 5 new RSETI training centers in Madhya Pradesh. Madhya Pradesh Chief Minister Shri Mohan Yadav, Minister of State for Rural Development Shri Kamlesh Paswan, Panchayati Raj Minister of Madhya Pradesh Shri Prahlad Patel, Rural Development Secretary Shailesh Kumar and many officials of the ministry and state government were present at the event.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that survey of kuccha houses is starting across the country from today and the names of those who were left out in the list of pucca houses of 2018 will now be included. This survey will be completed within 6 months so that no sister or brother is left out. He also added that name of people will be added to the Pradhan Mantri Awas Yojana even if they own a phone, motorcycle or scooter. Along with Ladli Behna, the campaign to make Lakhpati Didi will also run across the country. Lakhpati Didi means that every Didi should have an income of more than 10 thousand rupees every month. The Government of India is continuously working under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi. Earlier, only those earning 10 thousand rupees were eligible for the Awas Yojana, but now even if the income is 15 thousand rupees per month, the name will be added to the Awas Yojana. 100 crore rupees have been allocated for the Lakhpati Didi initiative. Farmers with irrigated land up to 2.5 acres and non-irrigated land up to 5 acres are eligible for Pradhan Mantri Awas Yojana benefits. The cabinet makes daily decisions to support farmers. To counteract falling soybean prices due to foreign oil imports, the Government of India will impose a 27.5 percent tax on imported oil, aiming to increase domestic soybean prices. The central government has approved purchasing soybeans in Madhya Pradesh at the minimum support price, and registration is open. Madhya Pradesh has already purchased the entire moong crop. Additionally, the minimum export rate on Basmati rice has been abolished, allowing foreign export and potential price increases."
Shri Chouhan said our government has taken various initiatives for farmers including purchasing lentils, black gram, and pigeon pea at minimum support prices, releasing 109 new seeds varieties. The minimum support price for the Rabi crop is about to be announced. For me, serving you is worship of God and Sehore district will also not be left behind. The central government and the state government will give money. He said that in Madhya Pradesh, 3 lakh 68 thousand houses have been given to the poor which will be given by the state government. Your service is the mission of my life. The central government will leave no stone unturned for Madhya Pradesh. Under the leadership of the Prime Minister, the poor will continue to be served and agriculture will also continue to progress. We will double your income. He added that more CM state schools will be opened. Shri Chouhan also congratulate the government for giving bonus on tendu leaves and wished Navratri to all the people present at the event.