নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলনৰ ঘোষণা কৰাৰ লগে লগে দেশৰ সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ গুৰুত্ব হৈ পৰিল চৰ্চাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু
২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰত ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলনৰ বাবে পৰিকল্পনা উন্মোচন
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শনৰ বাবে সামগ্ৰিক ধাৰণা বিকশিত কৰাৰ সমিতি গঠনৰ পৰিকল্পনা
বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলন আয়োজনৰ ওপৰত আলোচনা
05 OCT 2024 5:48PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ভাৰতৰ আগশাৰীৰ পুৰাতত্ত্ববিদ, সংগ্রহশালাবিদ বা মিউজিঅ'লজিষ্ট , আৰু ইতিহাসবিদসকলৰ সৈতে এক উল্লেখযোগ্য বৈঠক আহ্বান কৰি দেশৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যক প্ৰচাৰৰ বাবে এক পথ নিৰ্ধাৰণ কৰে। বৈঠকত ভাৰতৰ প্ৰাচীন সামুদ্ৰিক ইতিহাসৰ নথিভুক্তকৰণ আৰু উদযাপনৰ ক্ষেত্ৰত এক সহযোগিতামূলক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়, যিয়ে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক গতিপথ গঢ় দিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
আলোচনাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আকৰ্ষণ আছিল আগন্তুক ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলন, যি ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰৰ মাজভাগত অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব। এই অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ ১০,০০০ বছৰ পুৰণি সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য অন্বেষণ কৰিবলৈ বিশ্বজুৰি বিশেষজ্ঞ, গৱেষক আৰু অনুশীলনকাৰীসকলক একত্ৰিত কৰিব, যি সামুদ্ৰিক সংস্কৃতিৰ ওপৰত ভাষা, সাহিত্য, কলা আৰু স্থাপত্যৰ প্ৰভাৱৰ দৰে বিভিন্ন বিষয়ৰ সমাধান কৰিব। সন্মিলনখনত ভাৰতৰ উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহৰ অনন্য পৰম্পৰা, ৰন্ধনপ্ৰণালী, ক্ৰীড়া আৰু সাজ-পোছাক আদিও প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, "ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ইতিহাস কেৱল অতীতৰ উত্তৰাধিকাৰী নহয়; ই ভৱিষ্যতৰ বাবে এক পথপ্ৰদৰ্শক। এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে আমি সামুদ্ৰিক সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক বিশ্বজুৰি আগশাৰীৰ নেতা হিচাপে স্থান দিয়াৰ লগতে আমাৰ চহকী ঐতিহ্য উদযাপন কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো।"
বৈঠকৰ সময়ত বিশিষ্ট ইতিহাসবিদসকলে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ এই পদক্ষেপক ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰসাৰৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে স্বীকৃতি দি প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক "বিশ্বগুৰু" হিচাপে লোৱা দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্বক প্ৰচাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এই সন্মিলন এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ'ব। শীঘ্ৰেই এক বিশদ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুতৰ বাবে এখন সমিতি গঠন কৰা হ'ব, যিয়ে বিষয়ভিত্তিক অধিৱেশন, কৰ্মশালা আৰু আন্তঃক্ৰিয়ামূলক কাৰ্যকলাপ নিশ্চিত কৰিব।
এই অনুষ্ঠানটোৱে সামুদ্ৰিক সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বিশ্বজুৰি উপস্থিতি আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ মঞ্চ নিৰ্ধাৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
India’s Maritime Legacy Takes Center Stage as Shri Sarbananda Sonowal announced Indian Maritime Heritage Conclave
Plans Unveiled for Indian Maritime Heritage Conclave in December 2024
Committee to Develop Comprehensive Concept for Showcasing India’s Maritime Legacy
Discussions focused upon organizing the Indian Maritime Heritage Conclave with international subject experts
05 OCT 2024 5:48PM by PIB Delhi
The Minister of Ports, Shipping, and Waterways Shri Sarbananda Sonowal convened a significant meeting today with leading archaeologists, museologists, and historians of India to chart a course for promoting the nation’s rich maritime heritage. The meeting focused on a collaborative approach to documenting and celebrating India’s ancient maritime history, which has played a vital role in shaping its cultural and economic trajectory.
A key highlight of the discussion was the upcoming Indian Maritime Heritage Conclave, scheduled for mid-December 2024. This prestigious event will bring together global experts, researchers, and practitioners to explore India’s 10,000-year-old maritime legacy, addressing diverse topics such as the influence of language, literature, art, and architecture on maritime culture. The conclave will also showcase the unique traditions, cuisine, sports, and clothing of India’s coastal states.
Speaking on the occasion, Shri Sonowal said, “India’s maritime history is not just a legacy of the past; it is a guiding light for the future. Through this conclave, we aim to celebrate our rich heritage while positioning India as a global leader in maritime conservation.”
During the meeting, prominent historians expressed their appreciation for the Ministry of Ports, Shipping, and Waterways' initiative, recognizing it as a vital step towards preserving and promoting India's maritime heritage. Their insights underscored the significance of this collaborative effort in bringing India’s rich maritime legacy to the global forefront.
In line with the Prime Minister’s vision of India as a “Vishwaguru”, the conclave is set to be a milestone event in promoting India’s leadership in the field of maritime heritage conservation. A committee will soon be formed to create a detailed concept plan, ensuring thematic sessions, workshops, and interactive activities that foster deep engagement and knowledge sharing.
The event is expected to set the stage for India to further elevate its global presence in maritime culture and heritage preservation.