অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত ইনিসিএতিবকী মখাদা ইকোমার্ক রুল্স থোকখ্রে
ইকোমার্ক স্কীম্না অকন্বা এনভাইরনমেন্তেল স্তেন্দর্দকা লোয়ননা সস্তেনেবল কঞ্জুম্পসন অমসুং ইকো-ফ্রেন্দলী প্রদক্সন য়োকখৎকনি
স্কীম অসি সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ (CPCB)না ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ্স (BIS)কা খোঙবু ওইদুনা পায়খৎকনি
04 OCT 2024 12:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১দা লাউথোকখিবা 'LiFE' (লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত) মিসন পরিংদা, এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ২৬, ২০২৪দা ইকোমার্ক রুল্স থোকখ্রে‍। মসিনা ১৯৯১গী ইকোমার্ক সস্কীমগী মহুৎ শিনগনি‍।
স্কীম অসিনা 'LIFE’কী পরম ঙাকপা, ইনর্জী য়ামদনা শীজিন্নবা, রিসোস্র ইফিসিএন্সী অমসুং সর্কুলর ইকনমী য়োকখৎপা এনভাইরনমেন্ত-ফ্রেন্দলী পো্থোকশিংগী দিমান্দ হেনগৎহন্বদা পুক্নিং থৌগৎকনি‍। স্কীম অসিনা পোত্থোকশিংগী অচুম্বা লেবেলিং লৈহন্নবা অমসুং লান্না লমজিংবা ইনফোর্মেসন থিংনবা পান্দম থম্লি‍।
ইকোমার্ক স্কীমগী মখাদা এক্রেদিত তৌরবা প্রদক্তশিংনা অকক্নবা এনভাইরনমেন্তেল ক্রাইতেরিয়া ঙাক্না চত্তুনা মহৌশাগী ফীভমদা শাফু হেক য়ারিবমখৈ য়ামদনা পীহনগনি‍। মসিনা এনভাইরনমেন্তেল ইসুশিংগী মতাঙদা কঞ্জ্যুমরগী এৱ্যারনেস হেনগৎহনগনি অমসুং সস্তেনেবল কঞ্জুম্পসন পুক্নিং থৌগৎকনি‍। মসিনা মেনুফেকচররশিংবু এনভাইরনমেন্তেল্লী ফ্রেন্দলী প্রদক্সনগী মায়কৈদা চঙশিন্নবা ইথিল পীগনি‍।
স্কীম অসি সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ (CPCB)না ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দ্স (BIS)কা খোঙবু ওইদুনা পায়খৎকনি
স্কীম অসি সস্তেনেবল লাইফস্তাইল য়োকখৎপগী মশক থোকপা খোঙথাঙ অমা ওইরি, অমসুং লনাই অমদি অপুন্বগী ফিরেপকী খুত্থাঙদা ভারত্তা সস্তেনেবল কঞ্জুম্পসন পুক্নিং থৌগৎকনি‍। মসি মালেমগী সস্তেনেবিলিতী গোলশিংগী পরিংদা পায়খৎপনি অমসুং মহৌশাগী ফীভম কায়হন্দনা অমসুং ঙাক শেন্দুনা থম্নবা লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফমগী মমি তারি‍।
গেজেত নোতিফিকেসন মখাদা পীরিবা লিঙ্ক অসিদা চঙলগা য়েংবা য়াগনি: -
https://moef.gov.in/storage/tender/1727787383.pdf

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Ministry of Environment, Forest and Climate Change notifies Ecomark Rules under Lifestyle for Environment initiative
Ecomark Scheme to Promote Sustainable Consumption and Eco-Friendly Production with Strict Environmental Standards
The scheme will be implemented by the Central Pollution Control Board (CPCB) in partnership with the Bureau of Indian Standards (BIS)
04 OCT 2024 12:05PM by PIB Delhi
In alignment with the 'LiFE' (Lifestyle for Environment) Mission announced by Prime Minister Sh. Narendra Modi in 2021, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change has notified the Ecomark Rules on 26th September 2024. It replaces the Ecomark scheme of 1991.
The scheme will encourage the demand for environment-friendly products aligning with the principles of 'LIFE’, promote lower energy consumption, resource efficiency and circular economy. The scheme seeks to ensure accurate labelling and prevent misleading information about products.
Products accredited under the Ecomark Scheme will adhere to specific environmental criteria, ensuring minimal environmental impact. It will build consumer awareness of environmental issues and encourage sustainable consumption. It will also motivate manufacturers to shift towards environmentally friendly production.
The scheme will be implemented by the Central Pollution Control Board (CPCB) in partnership with the Bureau of Indian Standards (BIS).
The scheme marks a significant step in promoting sustainable lifestyles and, through individual and collective decision making, encourages sustainable consumption in India. It aligns with global sustainability goals and reflects the government's commitment to conservation and protection of the environment.
The gazette notification can be accessed through the following link: -
https://moef.gov.in/storage/tender/1727787383.pdf