Cabinet
Cabinet approves Chennai Metro Rail Project Phase II comprising three corridors - (i) Madhavaram to SIPCOT, (ii) Light House to Poonamallee Bypass and (iii) Madhavaram to Sholinganallur
Phase II will comprise 128 stations with new lines of 118.9 km enabling total Metro Rail Network of 173 kms in Chennai
Financial implications will be Rs.63,246 crore
Commuter friendly multi-modal integration at 21 locations
Approved corridors connect North to South and East to the West of Chennai
03 OCT 2024 8:23PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Ministry of Housing & Urban Affairs for Chennai Metro Rail Project Phase-II comprising three corridors. The total length of the approved lines will be 118.9 km with 128 stations.
The project completion cost is Rs.63,246 crore and is planned to be completed by 2027. Once Phase-II is fully operational, the Chennai city will have a total Metro Rail network of 173 Km. The Phase II Project comprises following three corridors:
• Corridor-(i): from Madhavaram to SIPCOT for a length of 45.8 Km with 50 stations.
• Corridor-(ii): from Lighthouse to Poonamalle Bypass for a length of 26.1 Km with 30 stations, and
• Corridor-(iii): from Madhavaram to Sholinganallur for a length of 47 Km with 48 stations.
Once Phase-II is fully operational, the Chennai city will have a total Metro Rail network of 173 Km.
Benefits and Bolstering Growth:
The Phase-II of Chennai Metro Rail Project represents a significant advancement in the city's infrastructure development. Phase-II acts as a major expansion of the Metro Rail Network in the city.
Enhanced Connectivity: Phase-II will add approximately 118.9 Km of new metro lines. The Corridors of Phase-II connects North to South and East to the West of Chennai passing through the major influence areas at Madhavaram, Perambur, Thirumayilai, Adyar, Sholinganallur, SIPCOT, Kodambakkam, Vadapalani, Porur, Villivakkam, Anna Nagar, St. Thomas Mount connecting large number of industrial, commercial, residential and institutional establishments and also provides effective Public Transport for the work force engaged in these clusters and connectivity to various parts of the city. It will extend connectivity to rapidly growing areas like Sholinganallur, which serves as a hub for the south Chennai IT corridor. By connecting Sholinganallur via ELCOT, the metro corridor will cater to the transportation needs of the burgeoning IT workforce.
Reduction in Traffic Congestion: Metro Rail as an efficient alternate road transport and with Phase-II as an extension to the Metro Rail network in the Chennai city is expected to alleviate traffic congestion and will be particularly impactful on heavily congested routes of the city. Reduction in road traffic can lead to smoother movement of vehicles, reduction in travel time, increasing overall road safety etc.
Environmental Benefits: With the addition of Phase-II Metro Rail Project and increase in overall Metro Rail Network in Chennai city, can significantly reduce carbon emissions compared to traditional fossil fuel-based transport.
Economic Growth: Reduced travel times and improved access to different parts of the city can enhance productivity by allowing individuals to reach their workplaces more efficiently. The construction and operation of Phase-II will generate numerous jobs in various sectors, from construction workers to administrative staff and maintenance personnel. Also, the enhanced connectivity can stimulate local businesses, especially in areas near new metro stations which can also attract investment and development in previously less accessible regions.
Social Impact: The expansion of Phase-II Metro Rail network in Chennai will provide more equitable access to public transport, benefiting diverse socio-economic groups and reducing transport disparities which will contribute to a higher quality of life by reducing commute times and improving access to essential services.
The Phase-II Chennai Metro Rail Project is set to be a transformative development for the city. It promises to deliver enhanced connectivity, reduced traffic congestion, environmental benefits, economic growth, and improved quality of life. By addressing key urban challenges and providing a foundation for future expansion, Phase-II will play a crucial role in shaping the city's development trajectory and sustainability.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଚେନ୍ନାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ ଏଥରେ ରହିଛି ତିନିଟି କରିଡର ଯଥା (୧) ମାଧବରାମରୁ ସିପକୋଟ୍ (୨) ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ରୁ ପୁନାମାଲି ବାଇପାସ୍ ଏବଂ (୩) ମାଧବରାମରୁ ସୋଲିଙ୍ଗନାଲୁର
ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୨୮ଟି ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ୧୧୮.୯ କିଲୋମିଟର ର ନୂତନ ଲାଇନ୍ ରହିବ, ଏହା ସହିତ ଚେନ୍ନାଇରେ ମୋଟ ୧୭୩ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ
୬୩,୨୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ
୨୧ଟି ସ୍ଥାନରେ ଯାତ୍ରୀ ଅନୁକୂଳ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ
ମଞ୍ଜୁର କରିଡର ଚେନ୍ନାଇର ଉତ୍ତରକୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବକୁ ପଶ୍ଚିମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ
03 OCT 2024 8:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଚେନ୍ନାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୨ ପାଇଁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତିନୋଟି କରିଡର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ଅନୁମୋଦିତ ଲାଇନର ସମୁଦାୟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୧୨୮ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୧୧୮.୯ କିଲୋମିଟର ହେବ |
ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ୬୩,୨୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହେବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଚେନ୍ନାଇ ସହରରେ ମୋଟ ୧୭୩ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ରହିବ। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ତିନୋଟି କରିଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ :
- କରିଡର-(i): ମାଧବରାମରୁ ସିପକୋଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୦ଟି ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୪୫.୮ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ।
- କରିଡର-(ii): ଲାଇଟହାଉସରୁ ପୁନାମାଲେ ବାଇପାସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୦ଟି ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୨୬.୧ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ, ଏବଂ
- କରିଡର-(iii): ମାଧବରାମରୁ ସୋଲିଙ୍ଗନାଲୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୮ଟି ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୪୭ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଚେନ୍ନାଇ ସହରରେ ମୋଟ ୧୭୩ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ରହିବ ।
ଏହା ବିକାଶ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ:
ଚେନ୍ନାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ।
ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ: ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୧୮.୯ କିଲୋମିଟର ନୂଆ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍ ଯୋଡ଼ାଯିବ। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର କରିଡର ଚେନ୍ନାଇର ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବକୁ ପଶ୍ଚିମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ଏଥିରେ ରହିଥିବା ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମାଧବରାମ, ପେରାମ୍ବର, ଥିରୁମୟିଲାଇ, ଆଦ୍ୟାର, ସୋଲିଙ୍ଗାନାଲ୍ଲୁର, ସିପକୋଟ୍, କୋଡାମ୍ବକ୍କମ୍, ବଡ଼ପାଲାନି, ପୋରୁର, ଭିଲିଭାକ୍କମ, ଆନ୍ନା ନଗର ତଥା ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ ମାଉଣ୍ଟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଶିଳ୍ପ, ବାଣିଜ୍ୟିକ, ଆବାସିକ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଗତି କରେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ଏବଂ ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଦକ୍ଷିଣ ଚେନ୍ନାଇ ଆଇଟି କରିଡର ପାଇଁ ଏକ ହବ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସୋଲିଙ୍ଗାନାଲୁର ପରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବ । ଇଏଲସିଓଟି ଜରିଆରେ ସୋଲିଙ୍ଗାନାଲୁରକୁ ସଂଯୋଗ କରି ମେଟ୍ରୋ କରିଡର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆଇଟି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଯାତାୟତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ।
ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ: ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଏକ ଦକ୍ଷ ବିକଳ୍ପ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଭାବରେ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭାବରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହିତ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଏବଂ ସହରର ପ୍ରବଳ ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସଡ଼କ ଯାତାୟାତ ହ୍ରାସ ଫଳରେ ଯାନବାହନ ଚଳାଚଳ ସହଜ ହୋଇପାରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ସାମଗ୍ରିକ ସଡ଼କ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଇତ୍ୟାଦି ।
ପରିବେଶ ଲାଭ: ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ ସହରରେ ସାମଗ୍ରିକ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ପାରମ୍ପରିକ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଆଧାରିତ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିବ ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି: ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସହରର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରବେଶ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ ପହଞ୍ଚିବା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ । ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିର୍ମାଣ ଓ ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀ ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ, ବିଶେଷକରି ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ ।
ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ: ଚେନ୍ନାଇରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସାର୍ବଜନୀନ ଯାତାୟତକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବ, ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ ପରିବହନ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଯାହା ଯାତାୟତ ସମୟ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ଉନ୍ନତ ମାନର ଜୀବନ ଧାରଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଚେନ୍ନାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହର ପାଇଁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ। ଏହା ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ, ପରିବେଶ ଲାଭ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଜୀବନଧାରଣର ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହରାଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସହରର ବିକାଶ ଧାରା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ବକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।