Ministry of Ports, Shipping and Waterways
India Charts Course towards Maritime Decarbonization at High-Level Conference
The conference organised by Ministry of Ports, Shipping and Waterways underscored India's commitment to achieving net-zero carbon emissions by 2070
Through initiatives like the Harit Sagar Green Port Guidelines and Harit Nauka Green Transition Guidelines, we are setting a global example in the adoption of green energy, sustainable port operations, and cleaner shipping practices: Shri TK Ramchandran, Secretary, MoPSW
Expert sessions highlighted global best practices and regulatory strategies to drive maritime decarbonisation
03 OCT 2024 5:27PM by PIB Delhi
The Conference on Maritime Decarbonization in India, co-hosted by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) and the Asian Development Bank (ADB), concluded today at Le Meridien, New Delhi. The event brought together over 200 delegates, including leaders from key Indian ports, central and state government officials, industry stakeholders, international experts, and academia to discuss the future of green shipping and port operations.
The conference underscored India's commitment to achieving net-zero carbon emissions by 2070 and highlighted strategic initiatives to decarbonize its maritime sector, aligned with the Maritime India Vision 2030. Discussions covered a range of critical themes, including green port infrastructure, clean harbor craft, the use of zero-carbon fuels, emissions reduction strategies, and the electrification of inland waterways.
In his keynote address, Shri T. K. Ramachandran, Secretary, MoPSW, reinforced India’s determination to transform its maritime sector. He said "India's maritime sector is not just a key driver of nation’s economy but also a critical player in our fight against climate change. Through initiatives like the Harit Sagar Green Port Guidelines and Harit Nauka Green Transition Guidelines, MoPSW is setting a global example in the adoption of green energy, sustainable port operations, and cleaner shipping practices. Our efforts today will define the maritime landscape of tomorrow, ensuring a balance between economic growth and environmental sustainability."
“MoPSWs ambition to embrace low or zero-emission fuels and transform all vessels in Indian waters into green vessels by 2047 exemplifies forward-thinking approach to climate action and sustainable maritime practices”.
“The National Green Hydrogen Mission, with its goal of making India a global hub for green hydrogen production, reflects commitment to achieve net-zero emissions by 2070. By reducing carbon intensity and adopting 'Working with Nature' principles, MoPSW ensures that India’s maritime sector not only supports economic growth but also aligns with broader climate objectives, driving innovation and sustainability in every step”.
Ms. Mio Oka, Country Director for India at the Asian Development Bank (ADB), highlighted the pivotal role of the maritime sector in achieving India’s climate goals, underscoring ADB's longstanding commitment to financing sustainable development. She emphasized ADB's support in helping India reduce carbon intensity by 45% by 2030 and achieve net-zero emissions by 2070. Mr. Hiroaki Yamaguchi, Senior Director of the Transport Sector at ADB, echoed these sentiments, focusing on decarbonizing ports and shipping, and enhancing green corridors, positioning India’s maritime industry as a leader in global decarbonization efforts. Both reaffirmed ADB's dedication to providing financial and technical assistance to support India's green maritime transition.
One of the event's highlights was a special session on Green Ports and Maritime Decarbonization, where experts shared knowledge and best practices for reducing the carbon footprint of Indian ports. The session included presentations from Ajay Kumar Singh, Head of DNV Maritime Advisory India, who discussed the role of smart ports in enhancing energy efficiency, and Lawrence Ong, Deputy Director of Maritime and Port Authority of Singapore, who shared insights into Singapore’s decarbonization journey.
In another session, discussions focused on the role of zero-carbon fuels in maritime operations, with experts highlighting the need for early adoption of alternative fuels like green hydrogen and ammonia. Captain Prashant S. Widge of Maersk Line shared a shipowner’s perspective on the global challenges and opportunities in transitioning to green fuels, while Madhu Nair, CMD of Cochin Shipyard, presented the Indian experience with alternative fuels.
The conference also spotlighted Inland Waterways as a key area for decarbonization, with presentations from R. Lakshmanan, Joint Secretary (IWT), MoPSW, and P. J. Shaji, CGM of Kochi Water Metro, showcasing successful efforts in reducing emissions and improving efficiency in water-based transportation. Shri Lakshmanan also suggested transitioning to low-emission alternative fuels would help tapping into the complete potential of IWT as a sustainable transportation mode.
During the session Shri. R. Lakshmanan, Joint Secretary (Ports), MoPSW emphasized the importance of continued collaboration within the sector, to drive tangible progress toward achieving decarbonization goals in India's maritime industry. He emphasized on MoPSW blueprint for Ecosystem Development for Green Hydrogen Production and Export at Major Ports.
The conference was expertly moderated by distinguished professionals from ADB and KPMG, ensuring insightful discussions and seamless coordination throughout the event. The conference concluded with a panel discussion moderated by Dr. Yesim Elhan-Kayalar, Advisor, ERDI, ADB, on India's maritime decarbonization priorities and the path forward for sustainable and green shipping practices.
As part of the outcomes, the conference emphasized the need for continued collaboration between government bodies, industry leaders, and international organizations to achieve shared decarbonization goals. It also set the stage for further discussions on innovative financing models and regulatory frameworks that support green shipping and port development.
As India moves forward with its ambitious goals, the insights gained from the Conference on Maritime Decarbonization will play a crucial role in shaping policies and practices that contribute to a cleaner, greener maritime sector.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
অৱাংবা থাক্কী কনফরেন্সতা মেরিতাইম দিকার্বোনাইজেসনগী মাইকৈদা ভারতনা লম্বী য়াৎখ্রে
পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না শিনবা কনফরেন্স অসিনা 2070 ফাওবদা নেৎ-জিরো কার্বোন ইমিসন ফংনবা ভারতকী ফিরেপ অদু তাক্লি
হরিত সাগর গ্রীন পোর্ত গাইদলাইনশিং অমসুং হরিত নৌকা গ্রীন ত্রাঞ্জিসন গাইদলাইনশিংগুম্বা থৌশিলশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না গ্রীন ইনর্জী,সস্তেনেবল পোর্ত ওপরেসনশিং অমসুং হেন্না ক্লিন ওইবা শিপ্পিং প্রেক্তিসশিং পায়খৎপদা মালেমগীদমক ফিদম্নফম ওইরবা খুদম অমা থম্মি: MoPSWগী সেক্রেতরী শ্রী তি কে রামচন্দ্রন
এক্সপর্ত সেসনশিংনা মেরিতাইম দিকার্বোনাইজেসনদা শাহৌ পীনবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং অমসুং রিগ্যুলেতরী স্ত্রেতেজীশিং উৎখি
03 OCT 2024 5:27PM by PIB Imphal
পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয় (MoPSW) অমসুং এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক (ADB) না পুন্না য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকপা ভারত্তা মেরিতাইম দিকার্বোনাইজেসনগী কনফরেন্স ঙসি নই দিল্লীগী লে মেরিদিয়নদা লোইশিনখ্রে। মরুওইবা ভারতকী পোর্তশিংগী লুচিংবশিং, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিং, ইন্দস্ত্রী স্তেকহোল্দরশিং, ইন্তর্নেস্নেল এক্সপর্তশিং অমসুং একাদেমিসিয়ন য়াওনা দেলিগেৎ 200 হেনবনা গ্রীন শিপ্পিং অমসুং পোর্ত ওপরেসনশিংগী তুংলমচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈননবা থৌরম অসিদা পুনশিনখি।
কনফরেন্স অসিনা 2070 ফাওবদা নেৎ জিরো কার্বোন ইম্মিসন ফংহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু পনখি অমসুং মেরিতাইম ইন্দিয়া ভিজন 2030গা মরী লৈননা মেরিতাইম সেক্তরদা দিকার্বোনেজ তৌনবা স্ত্রেতেজিক ইনিসিএতিবশিং ফোংদোকখি। গ্রীন পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ক্লিন হরবর ক্রাফ, জিরো কার্বোন ফ্যুলশিং শীজিন্নবা, ইম্মিসন হন্থহন্নবা থৌরাংশিং, অমসুং ইন্তরলেন্দ ৱাতরৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন য়াওনা মরু ওইবা হীরম কয়াদা খন্ন-নৈনখি।
মহাক্কী মরুওইবা ৱারোলদা MoPSWগী সেক্রেতরী, শ্রী তি.কে. রামচন্দ্রন্না ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরদা অহোংবা পুরক্নবা ৱারেপ লৌবগী ৱাফম অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর অসি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা দ্রাইভর অমা ওইবতা নত্তনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মায়োক্তা ঐখোয়না লান্থেংনরিবা অসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। হরিত সাগর গ্রীন পোর্ত গাইদলাইনশিং অমসুং হরিত নৌকা গ্রীন ত্রাঞ্জিসন গাইদলাইনশিংগুম্বা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা, MoPSWনা গ্রীন ইনর্জী, সস্তেনেবল পোর্ত ওপরেসনশিং, অমসুং ক্লিনর শিপ্পিং প্রেক্তিসশিং শীজিন্নবদা মালেমগী ওইনা ফিদম্নফম ওইরবা খুদম অমা ওইরি। ঙসি ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিনা তুংলমচৎকী মেরিতাইম লেন্দস্কেপ মশক তাক্লগনি, মসিনা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা অমসুং অকোইবগী ফিবম লেংদনা থম্বগী মরক্তা তংদু লৈহল্লগনি।"
“MoPSWনা 2047 ফাওবদা ভারতকী ঈশিং মনুংদা লৈরিবা জহাজ খুদিংমক গ্রীন জহাজশিংদা ওন্থোক্নবা অমসুং হন্থবা নত্রগা জিরো-ইম্মিসন ফ্যুলশিং শীজিন্ননবা পান্দম থম্লিবা অসি ক্লাইমেৎ এক্সন অমসুং সস্তেনেবল মেরিতাইম প্রেক্তিসকী মায়কৈদা খুমাং চাউশিন্নবা পাম্বৈগী খুদম অমনি”।
“নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন অসিনা ভারতপু গ্রীন হাইদ্রোজেন পুথোকপগী মালেমগী হব অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা 2070 ফাওবদা নেৎ জিরো ইম্মিসন ফংনবা হোৎনবগী পান্দম অদু উৎলি। কার্বোন ইন্তেন্সিতী হন্থহন্দুনা অমসুং 'ৱার্কিং ৱিথ নেচর' প্রিন্সিপলশিং শীজিন্নদুনা, MoPSWনা ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংবতা নত্তনা ক্লাইমেৎকী পাক চাউরবা পান্দমশিংগা ইরোইননা ইনোভেসন অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা খোঙথাং খুদিংদা মতেং পাংলি।”.
থৌরম অদুগী মরুওইবা শরুকশিংগী মরক্তগী অমা হায়রগদি গ্রীন পোর্তস অমসুং মেরিতাইম দেকার্বোনাইজেসনগী মতাংদা অখন্নবা সেসন অমা ওইখি। মফম অদুদা এক্সপর্তশিংনা ভারতকী পোর্তশিংগী কার্বন ফুতপ্রিন্স হন্থহন্নবা লৌশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং য়েন্থোকখি। সেসন অদুদা DNV মেরিতাইম এদভাইজরী ইন্দিয়াগী হেদ, অজয় কুমার সিংহনা প্রজেন্তেসনশিং পীখি। মহাক্না ইনর্জী ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবদা স্মার্ত পোর্তশিংগী থৌদাং অদু খন্নখি। অমসুং সিঙ্গাপুরগী দেকার্বোনেজাইজেসন খোঙচৎকী মতাংদা লৌশিংশিং পীরম্বা সিঙ্গাপুরগী মেরিতাইম অমসুং পোর্ত ওথোরিতীগী দিপুতি দাইরেক্তর, লরেন্স ওংনা ৱা ঙাংখি।
অতোপ্পা সেসন অমদা, মেরিতাইম ওপরেসনশিংদা জিরো-কার্বোন ফ্যুলশিংগী থৌদাংদা মীৎয়েং থমখি। এক্সপর্তশিংনা গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং অমোনিয়াগুম্বা অতোপ্পা ফ্যুলশিং অথুবা মতমদা শীজিন্নবগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। মের্সক লাইনগী কেপ্তেন প্রশান্ত এস. ৱিজনা গ্রীন ফ্যুএলদা ওন্থোকপদা মালেমগী ওইবা শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগী মতাংদা শিপ ওনরশিংগী ৱাখল্লোনশিং শিয়র তৌখি অদুগা কোচিন শিপয়ার্দকী CMD মাধু নায়রনা অতোপ্পা ফ্যুলগা মরী লৈনবা ভারতকী এক্সপরিয়েন্স অদু উৎখি।
কনফরেন্স অদুদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ অসি দেকার্বোনাইজেসনগী মরুওইবা লম অমা ওইনা শন্দোক্না তাকখি। MoPSWগী জোইন্ত সেক্রেতরী (IWT), আর লক্ষ্মনন, কোচি ৱাতর মেত্রোগী CGM পি.জে. শাজীনা ঈশিং য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সপোর্তেসনদা ইম্মিসন হন্থহন্নবা অমসুং ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা মায় পাকপা থবকশিং উৎলি। শ্রী লক্ষ্মনন্না হায়খি মদুদি ইম্মিসন য়াম্না হন্থবা অতোপ্পা ফ্যুলদা ওন্থোকপনা IWT গী মপুং ফাবা পোতেন্সিএল অসি সস্তেনেবল ত্রান্সপোর্তেসন মোদ অমা ওইনা শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি।
মীফম অদুগী মনুংদা MoPSWগী জোইন্ত সেক্রেতরী (IWT), আর লক্ষ্মনন্না ভারতকী মেরিতাইম ইন্দস্ত্রীদা দেকার্বোনাইজেসনগী পান্দম ফংনবগীদমক সেক্তর অসিগী মনুংদা লেপ্তনা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না মরুওইবা পোর্তশিংদা গ্রীন হাইদ্রোজেন পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্ত তৌনবগীদমক ইকোসিস্তেম দিবেলপমেন্তকীদমক MoPSW ব্ল্যুপ্‌রিন্ততা মীৎয়েং থমখি।
কনফরেন্স অসি ADB অমসুং KPMG গী শক্নাইরবা প্রোফেস্নেলশিংনা হৈ-শিংলবা মওংদা লমজিংখি। মসিনা থৌরম অদুগী মনুংদা ময়েক শেংনা খন্ন-নৈনবশিং অমসুং মওং চুম্বা কোওর্দিনেসন অমা লৈহন্নবা হোৎনখি। কনফরেন্স অদু ERDI, ADB, এদভাইজর দা. য়েসিম এলান-কায়ালর মোদরেৎ তৌখিবা ভারতকী মেরিতাইম দেকার্বোনাইজেসনগী মরুওইবশিং অমসুং সস্তেনেবল অমসুং গ্রীন শিপ্পিং প্রাক্তিসকীদমক মাংলোমদা চংশিন্নবা লম্বীগী মতাংদা পাংথোকপা পেনেল দিস্কসন অমগা লোয়ননা লোইশিনখি।
আউতকমশিংগী শরুক অমা ওইনা, কনফরেন্স অসিনা সরকারগী বোদীশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওর্গানাইজেসনশিংগী মরক্তা শরুক য়ামিন্নরিবা দেকার্বোনাইজেসনগী পান্দমশিং ফংনবগীদমক মখা তানা খুৎশম্নবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা গ্রীন শিপ্পিং অমসুং পোর্ত দিবেলপমেন্ততা মতেং পাংলিবা ইন্নোভেতিব ফাইনান্সিং মোদেলশিং অমসুং রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংগী মতাংদা মখা তানা খন্ন-নৈনবগী ফম্পাক অমসু শেমখি।
ভারতনা মাগী অচৌবা পান্দমশিংগা লোয়ননা মাংদা চংশিনবগা ইরোইননা কনফরেন্স অসিদগী ফংলকপা লৌশিং অসিনা মেরিতাইম দিকার্বোনাইজেসনগী লমদা হেন্না ক্লিন অমসুং গ্রীন ওইবা মেরিতাইম সেক্তরদা শরুক তম্মিবা পোলিসীশিং অমসুং প্রেক্তিসশিং শেম্বদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি।