ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୪ ସକାଳ ୯ଟାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଏକ ଘଣ୍ଟା ଶ୍ରମଦାନ କରିବାକୁ ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ
ବର୍ଜ୍ୟ ରୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ପରିମଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ଅଭିନବ ସମାଧାନ ସମେତ ଦେଶର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତାକାଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ ସମାରୋହ ପାଳନ ହେବ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି - ୫୫% ରୁ ଅଧିକ ଗାଁକୁ 'ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍' ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି
01 OCT 2024 5:13PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଆର ପାଟିଲ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନର ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଏସବିଏମ୍)ର ୧୦ତମ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରର ପୂର୍ବ ସଂଧ୍ୟାରେ ଏକ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବେ । ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ (ଡିଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍) ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ବିନି ମହାଜନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ନାଗରିକ, ଯୁବକ, ମହିଳା, କର୍ପୋରେଟ୍, ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଗଠନ, ନାଗରିକ ସମାଜ, ତାରକା, ଧାର୍ମିକ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମେତ ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀ, କଲୋନୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଅକ୍ଟୋବର, ୨, ୨୦୨୪ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଆସନ୍ତାକାଲି ସକାଳ ୯ଟାରୁ ୧୦ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲୋକମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଶ୍ରମଦାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବାର ଧାରଣାରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଅନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏସବିଏମର ଚାଲିଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସହାୟତାରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ (ଓଡିଏଫ) ମାନ୍ୟତା ପାଇବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍ ଗ୍ରାମର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉଥିବାବେଳେ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖରେ ହେବାକୁ ଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ ଦେଶର ଯାତ୍ରାଉପରେ ପ୍ରତିଫଳନର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ପରିମଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ଅଭିନବ ସମାଧାନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ସେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ତାରକାମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ମିଶନର ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଏସବିଏମ)ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅନନ୍ୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ନିକଟରେ ନେଚର ମାଗାଜିନ୍ ମିଶନର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲା ଏବଂ ଆକଳନ କରିଥିଲା ଯେ ଏହା ବାର୍ଷିକ ୬୦,୦୦୦-୭୦,୦୦୦ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ସେହିପରି ୨୦୧୮ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ)ର ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ୨୦୧୯ରେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଝାଡ଼ାବାନ୍ତି ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକାଯାଇଛି, ଯାହା ଏସବିଏମ୍-ଜିର ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ଦର୍ଶାଉଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶ୍ରୀମତୀ ବିନି ମହାଜନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନକୁ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅମୂଲ୍ୟ ସାମୂହିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପରିମଳ ଏକ ସାମାଜିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରେ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମନ୍ୱିତ ନେତୃତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେବଳ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ କ୍ରମାଗତ ବିକଶିତ ଯାତ୍ରା, ଯାହାର ମୂଳରେ ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ୫୫% ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମକୁ 'ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍' ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ୫ ଲକ୍ଷ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ଦେଶର ୩୦୦୦ ବ୍ଲକରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ବେଳେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପିଚୁ ବଦଳରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନାରେ ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ପାଖାପାଖି ୪୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କେବଳ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଏହି ଉଦ୍ଭାବନ ଭାରତରେ ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ପରିମଳର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନର ୨୦୨୪ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖ ୧୫୫ତମ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶେଷ ହେବ । ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏସଏଚଏସ ଅପଡେଟ୍ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା , ଯେଉଁଥିରେ ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ସ୍ୱଭାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସଂସ୍କାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା'ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା 'ସମଗ୍ର ସମାଜ ଆଭିମୁଖ୍ୟ' ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନାଗରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଭାବନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଅନେକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ/ ବିଧାୟକ ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଏସଏଚଏସ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ:
• ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗର ୨୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଜନଭାଗିଦାରୀରେ ପ୍ରାୟ୨୫ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପାଖାପାଖି ୫ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
• ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪.୮୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୨.୫୩ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ୭.୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ (ସିଟିୟୁ)ର ରୂପାନ୍ତରଣ କରାଯାଇଛି।
• ପାଖାପାଖି ୧.୫୭ ଲକ୍ଷ ସଫେଇ ମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିରଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ୩୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୩୬.୩୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଫେଇ ମିତ୍ର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
• ଏକ ପେଡ୍ ମା' କେ ନାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୫୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରାଯାଇଛି।
• ଷ୍ଟେଟ୍ ଲିଡରବୋର୍ଡସ୍
• ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ ର ରୂପାନ୍ତର - ଶୀର୍ଷ ୫ ଟି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଗୁଜରାଟ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ।
• ସଫେଇ ମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ଆୟୋଜନ - ଶୀର୍ଷ ୫ ଟି ରାଜ୍ୟ ହେଉଛି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ
• ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମେ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ - ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ହେଲା ବିହାର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୋବରଧନ, ଅମୃତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହେବ । ରାଷ୍ଟ୍ର ଏହି ଅବସର ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ସରକାର ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଭାଗିଦାରୀ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ । ନିର୍ମାଣରେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀ ସାମିଲ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ସହନଶୀଳ ଭାରତ ଗଠନରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister requests people from all walks of life to undertake an hour of ‘Shramdaan for Swachhata’, from 9:00 am on 2nd October, 2024
Prime Minister-led Swachh Bharat Diwas Celebrations tomorrow to showcase the nation’s journey, including innovative solutions like waste-to-energy initiatives and climate-resilient sanitation infrastructure
Swachh Bharat Mission sees remarkable strides - over 55% villages declared ‘ODF Plus Model’; nearly 40,000 km of rural roads constructed using plastic waste till date
01 OCT 2024 5:13PM by PIB Delhi
Union Minister for Jal Shakti, Shri C.R. Patil addressed the media in New Delhi today, on the latest updates and insights from the ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign. The interaction was held on the eve of the 10th anniversary celebrations of the Swachh Bharat Mission (SBM), which will be graced by Prime Minister, Shri Narendra Modi tomorrow in the National Capital. Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ms. Vini Mahajan also graced the occasion.
In his address, Shri Patil requested people from all walks of life, including citizens, youth, women, corporates, industry associations, cultural organizations, civil society, celebrities, religious and spiritual leaders and media among others to actively take part and lead Swachhata related activities in their neighborhood, colonies and villages on the 2nd October, 2024. He further requested that all over the country people may kindly do ‘Shramdaan for Swachhata’ from 9 – 10 am tomorrow and contribute to the concept of Swachhata Hi Sewa.
The Union Minister emphasized the ongoing progress of SBM, remarking that the mission, with the support of all States and Union Territories, has transformed sanitation across India, from achieving Open Defecation Free (ODF) status to expanding solid and liquid waste management. As the focus now shifts toward enhancing ODF Plus Model villages, the upcoming Swachh Bharat Diwas on 2nd October will serve as a moment of reflection on the nation’s journey, showcasing innovative solutions such as waste-to-energy initiatives and climate-resilient sanitation infrastructure. He also mentioned that the 2nd October event will highlight the work and support received from global influencers and celebrities, who not only acknowledge the progress of the last 10 years but also offer their continued support for the mission’s future vision.
During his interaction, Shri Patil reflected on the significant impact of the Swachh Bharat Mission (SBM), referencing studies conducted by international bodies that have highlighted various facets of this unique movement. He noted how Nature magazine recently praised the mission’s efforts, estimating that it helped avert 60,000-70,000 child deaths annually. Similarly, a 2018 World Health Organization (WHO) report estimated that over 3 lakh diarrhoeal deaths were prevented in 2019 compared to 2014, further showcasing the life-saving potential of SBM-G.
Speaking at the event, Ms. Vini Mahajan emphasized the invaluable collective support from all Central Ministries, States and UTs to the Swachhata Hi Seva 2024 campaign. She highlighted that sanitation is a societal issue that unites us all, driven by cohesive leadership from the highest levels to local communities. Cleanliness, she noted, is not just a milestone but an ever-evolving journey, with behavior change at its core. She informed that the Swachh Bharat Mission has made remarkable strides, with over 55% of villages declared ‘ODF Plus Model’, 5 lakh waste collection vehicles in operation, and significant progress in greywater and plastic waste management. Notably, plastic waste management is being implemented in 3,000 blocks across the country, with plastic waste being used in road construction to replace bitumen. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, nearly 40,000 km of rural roads have been built using this sustainable technique, with 13,000 km completed in the last two years alone. These innovations showcase our commitment to sustainability and the future of sanitation in India, she added.
The 155th Gandhi Jayanti on 2nd October 2024, will be the culmination of the Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign that was initiated on 17th September. The media was briefed on significant SHS updates from all States/UTs, which has seen massive participation from people from all walks of life. The theme for SHS 2024, ‘Swabhav Swachhata, Sanskar Swachhata’, aimed to reignite the spirit of collective action and citizen participation for cleanliness across India, under the ‘whole of society approach’. The campaign has witnessed active participation from State governments, local authorities and community groups, with Hon. President and Vice President of India, with many Chief Ministers, Union Minister, MP/MLAs and Governors leading local Swachhata activities.
Key SHS Milestones achieved so far:
• To date almost 25 lakh events have been completed with public participation of more than 20 crore people across all walks of the society, with more than 19 lakh events across rural area and almost 5 lakh events in urban areas.
• Transformation of more than 7.35 lakh Cleanliness Target Units (CTUs) have been done with participation of more participants with more than 4.83 lakh events in rural areas and 2.53 lakh events in urban areas.
• Nearly 1.57 lakh Safai Mitra Suraksha Shivirs have been conducted in which over 36.34 lakh Safai Mitras have benefitted across the country with participation from over 38 lakh people.
• Under Ek Ped Maa Ke Naam initiative more than 55 lakh trees have been planted nationwide.
• State Leaderboards
• Transformation of Cleanliness Target Units - The Top 5 State performers are Uttar Pradesh, Bihar, Gujrat, Tamil Nadu and Rajasthan.
• Conducting of Safai Mitra Suraksha Shivirs - Top 5 State are Andhra Pradesh, Bihar, Telangana, Uttar Pradesh, and Tamil Nadu
• Swachhata Mein Jan Bhagidari - The top States are Bihar, Uttar Pradesh, Telangana, Maharashtra, and Andhra Pradesh
The Swachh Bharat Diwas event will also witness inauguration and foundation stone laying of sanitation and cleanliness projects under GOBARdhan, AMRUT and National Mission for Clean Ganga. As the Nation celebrates the occasion, Government of India will continue to empower local governments, expand partnerships, and embrace innovations that drive sustainable solutions. Incorporation of new technologies and recycled materials in construction will help building a cleaner and more resilient India.
Video Link:
https://youtube.com/live/vT7u8I0UOgI