লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ এন্দ এজুকেসন – ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চনা স্বচ্ছতা হী সেবা অমসুং স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গীদমক “সফাই মিত্রা সুরক্ষা শিভির্স” পাংথোকখ্রে
01 OCT 2024 2:24PM by PIB Imphal
মালেমগী মেরিতাইম নুমিৎ পাংথোকপগা মরী লৈননা দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ এন্দ এজুকেসন - ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চকী এস্তাব্লিশমেন্ত পুম্নমক্তা "সফাই মিত্র সুরক্ষা শিভির্স" হায়না মিংথোনবা অখন্নবা থৌরাং অমা পাংথোকখি। ইনিসিএতিব অসিনা সেনিতেসন ৱার্করশিং নৎত্রগা সফাই মিত্রশিংগী সেফতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংবু প্রোফেস্নেলগী ওইবা খুদোংথীবশিংদগী ঙাকথোক্নবা PPE কিৎশিং অমসুং প্রোতেক্তিব গীয়রশিং পীনবা পান্দম থম্লি। লৈবাক শিনবা থুংনা হোৎনরিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা, সেনিতেসন ৱার্করশিংগী সেফতিগী মতাংদা এৱেরনেস পীনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি মখোয়গী সেফতিগী মরুওইবা অদুদা পুক্নিং চিংশিন্নবা অমসুং মখোয়গীদমক হেন্না সেফ ওইবা ৱার্ক এনভাইর্নমেন্ত অমা প্রোমোৎ তৌবদা অচৌবা কম্ম্যুনিতি অমা শরুক য়াহন্নবা ৱাকথোন অমসুং সাইকল রেলিগুম্বা থৌরমশিং পাঙথোকখি। ইনিসিএতিব অসিনা সেনিতেসন ৱার্করশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু ময়েক শেংহনখি অমসুং মখোয়গী হকশেল অমসুং ঙাক-শেনবগীদমক মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ICAR স্তাফ, মহৈরোইশিং অমসুং কন্ত্রেক্ত ৱার্করশিংনা "স্বচ্ছতা হী সেবা" কেম্পেনগী মখাদা দিসপোজেবল গ্লোবশিং, মাস্কশিং, অসিনচিংবা য়েন্থোক্তুনা সেনিতেসন ৱার্করশিংবু থবক শুফমগী খুদোংথীবশিংদগী ঙাকথোক্নবা থবক পায়খৎখি। ICAR দা থবক তৌরিবা সফাই মিত্রশিংদা মাস্কশিং অমসুং দিস্পোজেবল গ্লোবশিং য়েন্থোকখি।
ICAR ইন্সতিত্যুৎশিংগী মনুংদা অমদা অখন্নবা কেম্পেন ৱাকথোন অমা পাংথোক্তুনা, ইন্সতিত্যুৎ অসিগী ওফিসর অমসুং এমপ্লোয়ি পুম্নমক্না কেম্পসতা সেফাই মিত্রগা লোয়ননা মফম অদু শেংদোকখি। থৌরম অদুগী মনুংদা, সফাই মিত্রশিংদা মখোয়গী মরুওইবা মথৌশিং পাংথোক্লিঙৈদা মখোয়গী য়াইফ-থৌরাং হেনগৎহন্নবা সেফতী প্রোতোকোলশিংগী মতাংদা মরুওইবা পাউতাকশিং পীখি। লেমহৌরিবা মফমশিং অসিদা লেমহৌরিবা শিন্মীশিংবু শাফনা লৈহন্নবা অমসুং সেন্সিতিব এরিয়াশিংদা ক্লিনিতী ঙাক্না চৎনবগীদমক বাইওসেক্যুরিতীগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা অখন্নবা সেসন অমা পাংথোকখি। মখোয়গী হোৎনবা অসিদা মখা তানা মতেং পাংনবা, শরুক য়ারিবা শিন্মী পুম্নমকপু গাম্বোৎ, হেন্দ সেনিতাইজর অমসুং PPE কিৎশিং ফংহনখি। মসিনা মখোয়গী হকশেল অমসুং সেফতীগীদমক ইন্সতিত্যুৎ অসিনা লৌরিবা থৌদাং অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। PPE কিৎশিং য়েন্থোকপদা নত্তনা, প্রোগ্রাম অসিনা ইন্তরেক্তিব ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ফংহনখি। মসিদা শরুক য়ারিবশিংবু মখোয়গী য়ুমদা, মীয়াম তিনবা মফমদা অমসুং মখোয়গী থবক মফমশিংদা ক্লিনলিনেস অমসুং সেনিতেসনগী থৌওংশিংগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। থৌরম অদুগী মনুংদা, শরুক য়ারিবশিংদা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা মশা-মউ ফনা থম্নবগী মরুওইবা অদুগী মতাংদা তাকপী-তম্বীখি অমসুং মখোয়বু ময়ুমদা অমসুং থবক মফমদা মশা-মউ ফনা থম্নবগী থবকশিংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং ফগৎলকপা য়াবা থৌওংশিং অদুগী মতাংদা থম্মোয় শেংনা খন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Department of Agricultural Research and Education - Indian Council of Agricultural Research organizes "Safai Mitra Suraksha Shivirs" for Swachhata Hi Seva and Special Campaign 4.0
01 OCT 2024 2:24PM by PIB Delhi
A special initiative titled "Safai Mitra Suraksha Shivirs" was conducted across all Department of Agricultural Research and Education - Indian Council of Agricultural Research establishments in conjunction with the celebration of World Maritime Day. The initiative aimed at ensuring the safety and well-being of sanitation workers or Safai Mitras by providing them with PPE kits and protective gear to safeguard against occupational hazards. As part of this nationwide effort, a special focus was placed on creating awareness of sanitation workers safety. Events such as walkathons and cyclerallies were organized to emphasize the importance of their safety and to engage the larger community in promoting a safer working environment for them. This initiative highlighted the crucial role of sanitation workers and reiterated the commitment to their health and protection.
An activity on Distribution of disposable gloves, masks, etc., to safeguard the sanitation workers from occupational hazards” was conducted by ICAR staff, students, and contractual workers under the ‘Swachhta Hi Sewa’ campaign. The Safai Mitra working in ICAR were distributed the masks and disposable gloves.
Through a special campaign walkathon at one of the ICAR Institutes, all the officers and employees of the institute cleaned the premises with the Safai Mitra in the campus. During the event, Safai Mitras were provided with vital information on safety protocols to enhance their well-being while performing their essential duties. A dedicated session on biosecurity measures was conducted to ensure that the workers remain safe while handling waste and maintaining cleanliness in sensitive areas. To further support their efforts, all participating workers were equipped with gumboots, hand sanitizers and PPE kits, reinforcing the institute's commitment to their health and safety.In addition to distributing the PPE kits, the program provided an interactive platform where participants were encouraged to share their thoughts on cleanliness and sanitation practices at home, in public spaces, and at their workplaces. During the event, participants were also educated on the importance of maintaining cleanliness in their daily lives and were encouraged to openly discuss challenges and potential improvements in hygiene practices both at home and at work.