উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
লাল বহাদুর সাস্ত্রী নেস্নেল এৱার্দ ফোর এক্সেলেন্স ২০২৪দা উপ-রাস্ত্রপতীনা পীখিবা ৱারোল
01 OCT 2024 1:50PM by PIB Imphal
ময়ামগী মফমদা য়াইফরবা কোরৌ ওইমিন্নরসি!
শ্রী অনিল সাস্ত্রী জী, চেয়রমেন, লাল বহাদুর সাস্ত্রী ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেনেজমেন্ত‍। ঐ মতম শাংনা অনিল জীগা লোয়নদুনা লাক্লে‍। ঐখোয় অনিমক ১৯৮৯দা লোক সভাদা মীখল মায় পাক্লকখিবনি‍।
ঐখোয় মতম অমত্তদা কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরদা লৌশিনখি, অমসুং মতমদুদা মহাক্কী মপা, ঐখোয় পুম্নমক্কী ৱাখল অমসুং থম্মোয়নুংদা লৈরিবা লৈবাকসিগী প্রধান মন্ত্রী শ্রঈ লাল বহাদুর সাস্ত্রীগী ফজরবা ৱাখল্লোনশিং মাগী মফমদা মমি তাই হায়বা ঐ খঙখি‍।
মরম অসিনা হীরম খুদিংদা মীওইবা খুন্নাইগীদমক লেপ্লিবা মীশক অমা ওইনা মীৎকুমসিদা লৈবাকসিগী খ্বায়দগী মশক নাইবা মীওইশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা শ্রীমতী রাজাশ্রী বির্লাগী মফমদা লেমজনিংঙাই ওইরবা মনা অসি লান্থোক্নবা তাঞ্জা ঐগী ইফমদা পীবিবগীদমক ঐহাক্না অদোমগী লমন তোনশিঞ্জরে‍। তাঞ্জা চারুবনা মনা অসি ২৫শুবা মনানি‍। মনা অসিগীদমক মতিক চারবা মীওইনি‍।
শ্রী সুনিল কুমার গুপ্তা, সেক্রেতরী তু ভাইস প্রসিদেন্ত, সাস্ত্রী ইমুংগী অথোইবা মীওইশিং, ঐনা মখোয়বু নীংথিনা খঙইই, রাজাশ্রী জীগা লোয়নবিরক্লিবা অথোইবা মীওইশিং, জুরীগী মেম্বরশিং অমসুং ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা মনা অসি লান্থোক্লিবা অসি মীয়ামগী অমসুং বোর্দ ওফ গভর্নরশিংগী থম্মোয়নুংদগী মপুং ফানা থোরকপা ইহুল অদুগী মতুং ইন্না পাঙথোকপসিদা ঐনা থাগৎচরি‍।
ঐ বির্লা ইমুংগা ঐগা লৈনবা মরী তাকচগে‍। মতমদু ১৯৭০-৭১গী মতম্নি‍। মফমনা ঝুনঝুনু দিস্ত্রিক্তকী মনুং হঞ্জিন্না লৈবা খুঙ্গং অমনি‍।
থৌরম অদুনা ঐখোয়গী ইমুংগী মরী মতা অমনা শ্রী জি.দি. বির্লাবু ওকপগী থৌরম্নি‍। ফোতো অমা কাপকদবগী তৌরম্মি‍। মীপুম খুদিংমক পরেং লেপ্লম্মি‍।
অহান্বা পরেংদা জি.দি. বির্লা জীনা ময়ায়দা লেপখি‍। ফীভম, ঐগী চহি মতাঙ, অমসুং ঐগা লৈনরিবা মরীনা মরম ওইরগা ঐনা মনিংগী পরেংদা লেপ্লম্মি‍।
মরম অদুনা ঐগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা মরুওইবা মফম কল্লম্মি‍। অদুদগী জি.দি. বির্লা জীগী ময়াম্বা চঙলকখি‍। মতমদুদা মাঙদা ফম্লিবা মীওইশিংদুদগী কনাগুম্বা অমত্তনা ফম্ফম অমত্তা থাদোক্নিংলমদে‍।
জি.দি. বির্লা জীগা ফোতো নম্মিন্নবগী তাঞ্জা অমা কনানবু মাঙহন্নিংগদগে? জি.দি. বির্লা জীনা তুমিন্না মহাক্কী ময়াম্বগীদমক মাগী মফমদু পীরম্মি‍। অদুগা মহাক্না মনিংগী পরেংদা লাকখি‍। মহাক্না ঐগী নহা ওইরিবা লেঙজুমদা মাগী মখুৎ থম্লকখি‍। মতমদুদা ঐ ইশাবু থৌজানবিরবা মীশক অমগুম ফাওখি‍।
অদুদগী ঐ মহাক্কী মরমদা অমসুং মহাক্না লৈবাক্কীদমক কত্থোকখিবশিংগী মরমদা হেন্না খঙবা হেল্লকখি‍। মতমদু খন্দুনা য়েংবিয়ু, অকিবনা থল্লবা মতম, ব্রিতিস লৈঙাক – ওৎপি-নৈবিবা, অমসুং লমন খুম্নিংবনা থল্লবা মতম্নি‍। মহাক্না নীংতম ঈহৌদা শেল থাদরম্মি‍। মহাক অমসুং অথোইবা গান্ধীজী শেল শীজিন্নবদা য়াম্না খুদোং চারমদে মদুদি মখোয়না বেঙ্কিং কম্মিসন থিবগী শেঞ্জং থিবা ঙম্লমদে‍।
মরম অসিনা থিখিবা শেলশিংদু রেকোর্দকী মতুং ইন্না, অচুম্বা রেকোর্দকী মতুং ইন্না তৌখি‍। করিগুম্বা মফম অমদা মথৌ তারবদি, থাদরিবা শেনফমশিং অদু মরম চানা শীজিন্ননবগীদমক কনাগুম্বা অমনা পীরকপা ওইগনি‍।
মহাক্কী মপুন্সি চুপ্পা, জি.দি. বির্লাজীনা ফজরবা ৱাখল পরিং অমগীদমক চপ য়ুংনা লেপ্লম্মি‍। ঐখোয়না নীং তম্লবা মতুংদা মখোয়গী চাদা নাউদা মখা তারকখি‍। ঐনা মথঙদা লোয়নখিবসি অদিত্য বির্লাজীনি‍। ঐনা হায়খিবগুম ঐগা অনিলগা পুন্না মীখল মায় পাকমিন্নখি‍। ৮৯দা ঐ মন্ত্রী অমা ওইরম্মি‍। ১৯৯০দা FICCI দা থৌরম অমা পাঙথোকখি‍। মদু জি.দি. বির্লা জীগী অথোইবা পুন্সিগা মরী লৈনখি‍।
নুমিৎ অদুদা কাউন্সিল ওফ মিনিস্তর পুম্বা মীফম অমা লৈখি অমদি মদুনা মরম ওইরগা শরুক য়ানবা মন্ত্রী অমত্তা লৈখিদে‍। ঐনা পাউজেল অমা ফংখি‍। জি.দি. বির্লাগী ইমুংগা মরী লৈনবা ঝুনঝুনুদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা লমদম অদু হৌজিকসু মরী লৈনবা হেনগৎলক্লি‍।
বির্লাজীনা মসিবু লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী থাক্তা মমি তাহনখি‍। ঐনা থৌরমদু শরুক য়ানবা ঐগী প্রধান মন্ত্রীদগী অয়াবা লৌখি‍। ঐখোয়না রাজনিতীদা উরিবা মখল অমত্তগী খুৎ থিংজিনবগী মওং লৈখিদবা অদিত্য বিরলাজীগা ঐগা লৈনখিবা মরী অসি পুক্নিংগী ওইবা অচেৎপা মরীনি‍। অদুবু মহাক্না ঐগী রাজনিতীগী ইথিলগী মরমদা হংলকখি অমসুং ঐবু ইন্দস্ত্রী হাউসতা লাক্নবা পাউজেল্লকখি‍।
ঐনা মফমদুদা পোৎশক অনিখক উনবা তাঞ্জা ফংখি‍। অমনা, মী অতৈনা লঞ্চ চারিঙৈদা ঐখোয়সু লঞ্চ চাখি‍। অদুগা লঞ্চ অদু হায় প্রদক্তিবিতী লঞ্চ অমসুং ন্যুত্রিসন ভেল্যু লৈবা অখন্ননা শেম শারবা লঞ্চনি‍। অমদি মতমদুদা অদিত্য বিরলাজীনা প্রোফেস্নেলিজমগী লমদা অওনবা অমা পুরকখিবা ঐনা অহান্বা ওইনা উখি‍। মহাক্না অচেৎপা য়ুম্ফম থোল্লমখি‍। ঐখোয়না মহাকপু ঙন্না কায়নখ্রে‍। অদুবু মহাক্না খ্বায়দগী ৱাংবা ইথিকেল স্তেন্দর্দ অমসুং গ্লোবেল প্রজেন্সকীদমক খঙনবা কাঙলুপ অমা শেম্লমখি‍।
ঐনা ৱেস্ত বেঙ্গল স্তেতকী গবর্নর ওইরক্লবা মতুংদা ঐনা কুমার মঙ্গলম জীগা খঙনখি‍। বিরলা পার্কতা মহাক কোবিদনা মরম ওইরগা পন্দুনা লৈরমখি‍। মহাক আইন কয়ামুক য়াম্না ঙাক্না চৎচবগে হায়ববু ঐনা হায়রবসু মহাক মফমদুদগী লেঙবা পামখিদে‍।
অদুদগী পুক্নিং নুংশিনিংঙাই ওইরবা মীৎকুপ অমা লাকখি, মীৎকুপ অদুদি মহাক্না খঙবা, নাদুনা লৈরবা মহাক্না চৎলুবা পাম্বা মীওই অমা শুপ্নতগী মিতর ৩০০ লাপ্না লৈরম্মি‍। অদুবু অথিংবা লৈবনা মরম ওইরগা, কুমারনা আইনগী চৈরাক য়াওদনা মিতর ৩০০দু লান্বা ঙমখিদে‍। মতমদুদা ঐনা মহাক্কী কয়ারক হন্না ৱারী শাননবগী তাঞ্জা ফংখি‍। মহাক্না মীনুংশিগী লম্বীখক্তমক চৎখি‍। মদুনা কনাগুম্বনা হায়রম্বা, করিগুম্বা নহাক্না মীয়ামগী লৈঙাকপু মকা মরেং ফন্না শাৎকায়হন্বা পাম্লবদি কৈদৌনুংদা অশম্বা লম্বী চৎকনু হায়বদু নীংশিংহনখি‍। অশম্বা লম্বীশিং অসি চৈনাতনা থল্লি‍। মথৌ তারকপা মতমদা, মদুনা খ্বায়দগী শিংনবনা থল্লবা অমসুং খ্বায়দগী শাংবা অমদি লোইনাইদবা লম্বী ওইরকই‍। অসিগুম্বা অশম্বা লম্বীশিং অসিনা মঙাল অমত্তা ফংদ্রবা শুক্না মম্লবা লৈনুংহুৎ অমদা অদোমবু পুশিল্লি‍।
অদুদগী ঐনা ফম অসি পায়রকখি অমদি ইমুং অদুগা ৱারী শাননবা অতোপ্পা তাঞ্জা অমা ফংখি‍। ইমুংদুগী মীওইশিংগা ঐগী পুন্সিগী খ্বায়দগী নুংঙাইবা, নীংশিংদুনা লৈহৌরগদবা মীৎকুপ খরা লেনমিন্নখি, অমদি ইমুং অদুগা হকথেংননা ৱারী শানবগী তাঞ্জা ফংখি‍। মদুগী ক্রেদিত্তি য়েৎননিংঙাই লৈতনা লেমজনিংঙাই ওইরবা মনা ফংলিবা মীওইসিনা ফংগদবনি‍।
ঐখোয়গী মীহৌরোলগী ফজরবা শক্তমশিং উত্তুনা অচেৎপা খোঙফমদা দেকেদ অহুম লেপ্তুনা মহাক্না য়াম্না পাক শন্না কোনশিন্দুনা অমদি মীয়ামগী দোমেনদা কভরেজ পীবদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমদনা মহৈ মশিং অমসুং অনা লায়েংগী তোঙান তোঙানবা মওংশিংদা মীওইবা খুন্নাইগী থৌগল তৌদুনা লাক্লি‍। লৌশিং হায়বসি ইরিবদুদা মমি তাদে তৌথোরকপদা মমি তাই হায়নরিবসি তশেংনা চুম্মি‍।
খ্বায়দগী ফবা এম্বেসেদর অমা হায়বসি ৱাহৈনা ৱাখল্লোন কয়া নীংথিনা ফোঙদোকপা ঙম্বা মীশক্তুনি‍। মরম অসিনা কোর্পোরেত সোসিইএল রেস্পোঞ্জিবিলিতীবু মওং চুম্না শীজিন্নদুনা মদুগী ফন্দিংবু খ্বায়দগী মথৌ তাবা মফমদা শীজিন্নদুনা মীওইবা খুন্নাইগী থৌগল তৌরিবা মীওইশিংগী মরক্তগী মহাক্না খ্বায়দগী থাক ৱাংনা লেপ্লি অমসুং মরম অদুনা মনা অসি মাগী মফমদা লান্থোকপদা তশেংনা মতিক চাই হায়না ঐনা চাউথোক্না হায়বা ঙম্মি‍।
মহাক্না মনা কয়া ফংখ্রে, ঐনা হায়খিবগুম পদ্ম ভুসন‍। মহাক্কীম চানুপানা পদ্ম ভুসন ফংখিবা মতমদা ঐনা ইপ-রাস্ত্রপতী অমা ওইনা ইমুং অসিবু তরাম্না ওক্নবা তাঞ্জা ফংখি‍। অদুবু অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্বা মীওই খরা লৈরি‍। মসিনা ঐখোয়দা ফাওহল্লি মদুদি মনা অসি মতিক চাবা মীওই অমদা পীরে হায়না অমদি মরম অদুনা ঐনা জুরীগী মফমদা, লৈবাকসিনা মথৌ তারকপা মতম, শিংনবনা থল্লবা মতম, লৈবাকসিনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লিবা, মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা শরুক কয়া হেন্না য়াঙনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লিবা মতমসিদা মনা অসিগীদমক চপ চারবা মীওই অমা খন্বিবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
ঐখোয়না করিগুম্বা অমা তৌবদা লমজিং পথাপশিং, ঐখোয়গী ৱাখল্লোনবু নীংশিংহল্লিবা লমজিং মৈরা অদুবু ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা কাউরোইদবনি‍। ঐখোয়না উরিবসি অচম্বা মওং মতৌ, ফজরবা লীচৎ, মী অতৈবু ৱাখল নুংঙাইহন্বা মরী অমা উরি অদুগা মতাঙসিদা লান্থোক্লিবা মনা অসিনা নীংশিংহল্লিবা লাল বহাদুর সাস্ত্রী ঐগী ৱাখলদা লাকই‍। মহাক্কী মমিংখক্তনা লৈবাক নিংবগী মতৌ নীংশিংহল্লি, মহাক্কী মমিংতনা অচুম্বা সিস্তেম অমগী খোঙফম নীংশিংহল্লি‍।
সাস্ত্রী জীনা পব্লিক সর্ভিসকী মশক তাক্লম্মি, সাস্ত্রীজীনা মশাবু কত্থোকচবগীদমক লেপখি, সাস্ত্রীজীনা ৱাহৈনা নত্তবা থবক্না, থৌওংনা মশক তাক্লম্মি‍। ঐখোয়না চাক তাংবা থেংনখিবা মতমদা লৈবাক পুম্বনা মহাক্কা লোয়ননা লেপখি‍। করিগুম্বা ঐনা শোয়বা নৎত্রগদি, চরা অমা হেন্দোকউ হায়বগী অকন্বা খোল্লাউ অমগা লোয়ননা মীয়াম্না শরুক য়ামিন্নবগী ৱাখল্লোন হৌদোক্লম্বসি মহাক্না অহান্বনি‍।
মহাক্কুম্বা অথোয়বা মীওইশিং ঐখোয়গী ইরক্তা মথৌ তাই‍। মখোয়না ঐখোয়গী পুক্নিং ৱাখলদা লৈ, ঐখোয়বু লমজিংই, ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি, ঐখোয়দা ইনোৎ হাপ্লি‍। ঐহাক লান্মী অমসুং লৌমী অনিমক্নি হায়বা মহাক্কী খোল্লাউ অদু চুম্নগী খোল্লাউ অমখক নত্তে‍। খোল্লাউ অদু মতমদুদা থেংনখিবা ফীভম, খল্লুবদা পুক্নিং ৱাগদবা শিংনবশিং অদুনা ওইহল্লকখিবা খোল্লাউনি‍।
মহাক্না ফম পায়খিবা ফীভমদু খন্দুনা য়েংবিয়ু, মহাকখক্তনি থৌদাং অদু য়াবা ঙমখিবা‍। পুন্সিগী খ্বায়দগী ৱাংবা থাক্তা য়েংবিয়ু, মহাক মন্ত্রী ফম অমা পায়রম্মি অদুদগী অহোবা অমা লৈরম্মি, মহাক্না মরম ওইরগদি নৎখিদে অদুবু মহাক্না কোপীবুক্কী ৱাংমদা চৎখি‍। মহাক্না থৌদাং পুম্নমক লৌখি অমসুং পোর্তফোলিও য়াওদবা মন্ত্রী অমা ওইহনখি‍। ইমুং অসিনা ইচেল অদুমক্তদা চেন্থবা ঐনা উই, মখোয়না মাগী পরমদা হিংলি‍।
ঐখোয়না অঙকপনা থল্লবা পেরামিতরশিংদা ইভেন্ত মেনেজমেন্ত তৌদুনা পীবা মশক নাইবা থাক লেপ্পা মতম অমনা হিংলি‍। মীয়ামবু ঐখোয়না লাম্বা ফংদবা থাক অমদা থাঙ্গৎনরি‍। মখোয়না মীয়ামগী ওইবা ফম পায়রি অদুবু অওনবা অমদি লাকখ্রে‍। খুদম ওইইনা ঐখোয়গী লেমজনিংঙাই ওইরবা পদ্ম এৱার্দ‍। মনা অসি মতোন লোম্না মতিক চারবা মীওইশিংদা পীরি, মদুননি মনা অসিনা অচৌবা ইকায়খুম্নবা লোয়নদুনা চৎলিবা‍।
থৌরম অসিসু ইচেল অসিমক্তদা চেন্থরি, ঐনা থৌরম অনিদা, হেল্লম্বসু য়াই, থৌরমসিগা লোয়নদুনা লাকখ্রে, মসিদগী হেন্না পুন্সিদা করিবু তান্নরুখিনি‍। ঐখোয়না সাস্ত্রী জী কায়নখিবদু ঐ সাইনিক স্কুলদা ক্লাস সেভেন তম্লিঙৈ মতমদনি‍। ঐখোয়না খোয়দাজনা য়েংনখিবা বিরলা ইমুং হৌজিক অথোইবা থাক অমদা লৈরে‍। মীওইবা খুন্নাইগী থৌগলদা খ্বায়দগী চাউনা থৌদাং লৌরিবা বিরলা ইমুংগী মীওইশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা শ্রীমতী রাজাশ্রী বিরলাগী মফমদা ঐহাক্না মনা অসি খুৎশিন্নজগদৌরিবা অসি ঐগী ৱাখল পুক্নিংদা মতম পুম্বদা মাঙদনা লৈহৌরগদবা মীৎকুপ্নি, অমদি মনা অসিদা কনানসু কাউবা লৈররোইদবা লৈবাক অসিগী অথোইবা মপারীশিংগী মরক্তগী মীওস অমগী মমিং হক্তুনা য়াওরি‍।
ঐখোয়না মন্ত্রীগী পোর্তফোলিও পায়রিঙৈদা অদোম্না ঐগীদমক লেপখিবগুম ঐনা মতম পুম্বদা অদোমগীদমক লেপখিগনি‍। অমুক্কা হন্না, শ্রীমতী রাজাশ্রী বিরলাগী মফমদা লাল বহাদুর সাস্ত্রীগী মিংদা মনা অমা খুৎশিন্নজবগী তাঙনা ফংবা তাঞ্জা অসি ফংজবদা ঐহাক্না নোল্লুকপা, ইশাবু ইকায়খুম্নবিবা, অমসুং খুদোংচাবা পীবিরে হায়না ফাওরি‍।
খুরুমজরি!
ময়ামবু থাগৎচরি‍।

Vice President's Secretariat
Text of Vice-President's address at conferment of the Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence 2024
01 OCT 2024 1:50PM by PIB Delhi
Very Good Morning to all of you!
Shri Anil Shastri ji, Chairman, Lal Bahadur Shastri Institute of Management. I have long association with Anil ji. We both were elected to Lok Sabha in 1989.
We were inducted in the Council of Ministers at the same time, and then I came to know that he reflected the sublime values of his father, Shri Lal Bahadur Shastri, Prime Minister of this country, who lives on in our memories and in our hearts.
I am therefore grateful to you for affording this opportunity to me to confer this prestigious award on one of the finest human beings in the country at the moment, who exemplifies commitment to humanity in all facets, Smt. Rajashree Birla, the awardee. As luck would have it, this is the 25th award. Well earned, well deserved.
Shri Sunil Kumar Gupta, Secretary to Vice president, distinguished members of Shastri family, I know them personally, distinguished members accompanying Rajashree ji, members of the jury and my commendations to you for having being so thoughtful that the reception of this award will be completely as per heart of the people and board of governors.
Let me indicate my connection with the Birla family. It was sometime in the year 1970-71. The venue was a remote village in Jhunjhunu district.
The occasion was late Sri G.D. Birla Ji being received by a relative of our family. There was to be a photograph. Everyone was lined up.
The first row, G.D. Birla Ji was there at the centre. I was in the last row. Given the situation, my age, and the relationship I shared.
So the family members had predominance, Then walked in the elder brother of G.D. Birla Ji. Now no one in the front row was prepared to yield a seat.
Who would miss an occasion to be photographed with G.D. Birla Ji? G.D. Birla Ji quietly made the seat available for his elder brother. And he came to the last row. And put his hand on my young shoulder. I felt blessed by the man.
Then I came to know about him more and what a sacrifice for the country. Imagine those difficult days, daunting scenario, rule of the British – repressive, oppressive, with full vengeance. He fuelled financially the freedom movement. He and great Gandhiji were so frugal in prudently utilising the funds that they would not bear the cost of transaction by paying banking commission.
So the money was transferred as per record, authentic record. If needed at a place, it will be given by someone else so that every contribution is optimally utilised.
All through his life, G.D. Birlaji stood for a value system worth emulation. We got independence man d then the lineage continues. My next association came with Aditya Birlaji. I was elected as I said along with Anil. In 89, I was a minister. There was a function at FICCI in 1990. It had to do something with the great personality of G.D. Birla ji.
That was the day when the entire Council of Ministers were meeting and therefore obviously there was unavailability of a minister to join. I got a message from someone. That being a member of parliament from Jhunjhunu, a land with G.D. Birla family is well connected and the connect is incremental till date.
Birlaji reflects it nationally and globally. I sought leave of my prime minister then to attend that programme. It started a relationship of deep emotive nature with Aditya Birlaji who never had intervention of the kind which we see with politics. But he enquired about my political inclinations and invited me to industry house.
I had the occasion to see two things there. One, We had lunch while others were also having lunch there. And the lunch was tailor made to suit the high productivity post lunch and nutrition value. And then I saw for the first time that Aditya Birlaji had brought about game changing paradigm shift in professionalism. He laid the firm foundations. We lost him early. But in the process he CREATED A group that is known for highest ethical standards and global presence.
I came to know Kumar Manglam ji after I became Governor State of West Bengal. In Birla Park he was stranded on account of Covid. He was so scrupulous about the legal regime that he wouldn't move, even though I undertook to facilitate.
Then came a very sensitive moment and that moment was that someone known to him, he wanted to visit him because he was ailing, Just 300 metres away. But since there were restrictions Kumar wouldn't negotiate those 300 metres without legal sanction. I had the occasion to have a conversation with him on several occasions on that time. He followed only the path of love. THAT reminds me what someone said rightly, If you wish to make democracy flourish and blossom. Never take shortcuts. These shortcuts are very painful. In times of need that turn out to be the most challenging and the longest and never ending. These shortcuts lead you into a tunnel when you need, when you don't see light.
Then, I came to occupy this position and came another occasion to interact with the family. I spent some of the most rewarding moments of my life along with family members and had the occasion to personally interact with the family. The credit for that invariably goes to the awardee. Awardee of this prestigious award!
For three decades with commitment that exemplifies our civilisational depth and ethos, She has been serving Humanity in a varied of forms of education and health care in a very spread out manner and least giving importance to public domain coverage. It is rightly said that wisdom is reflected not by what is written but by….
The best Ambassador is the one who propels an idea through word of mouth. So I can say she stands out tall amongst those at the moment who are serving humanity BY optimal utilisation of corporate social Responsibility by following its funding where it is most needed and therefore this award Is well earned Well deserved.
She has got many awards as I indicated Padam Bhushan. Her son has got Padam Bhushan, when I had the occasion to greet the family by virtue of being Vice- President. But there are some people who do justice. It makes us reflect Yes it has been given to the right person and therefore my congratulations to the jury for having picked up one at the right time because we need in this country In this challenging scenario, when the country is on the rise, the rise is as never before, the rise is exponential and incremental.
In the process we must not lose the guiding principle, the lighthouse that reminds us of our values. What we see is simplicity defined, disarming charm, a connect that makes the other person at ease and then I come to the person whose memory the award is Lal Bahadur Shastri. The very name reminds of patriotism, the very name reminds of a system that yes this is commitment.
Shastriji Defines public service, Shastriji stood for self-sacrifice, Shastriji exemplified by conduct by practise not my sermonising. The entire nation stood with him when we faced the near hunger crisis. He was the first one to innovate Participation of the people by a clarion call. Avoid a meal, if I am not mistaken.
Diminutive like there but a tall figure there are personalities that are not required we sustained by event management or systemic acting. They live in our memory, they guide us, they inspire us, they motivate us. His clarion call I belong to both categories as a matter of fact, jawan and kisan was not just a call. The call was generated by then contemporaneous scenario, a threat of unimaginable dimension.
Imagine the scene, under which he took charge, he was the only one who could take it. Look at the highest standards of public life, when he was holding a ministerial portfolio and then there was a lapse not because of him but he went beyond the copybook. He took the entire responsibility and was persuaded to be minister without portfolio. I see the family continue in the same stream, they have lived by his principles.
We are living in times where iconic status is accorded by event management on parameters that are baffling. People are elevated to a level which we can't digest. They occupy public space but a paradigm shift has taken place. For instance, Padma Awards, our civilian Awards, our prestigious Civilian awards. They are being conferred on people who imminently deserve it, and that is why the award carries a greater credibility.
This one also is in the same stream, I have been associated on two occasions, maybe more and for me, what can be a greater attainment in life, that who was just in Sainik School class seven when we lost Shastri ji. The one who looked at in great awe the traditions of the great Bidla family is now in a position. A moment that will ever be etched in my memory that I am honouring one of the greatest contributors of the Birla family to humanity, Smt. Rajashree Birla and the award carries the tag of one of the finest sons of the soil whose memory will never fade.
I will always be by your side, as you were by my side when were holding the ministerial portfolio. Once again, I feel humbled, honoured, and highly privileged one of the rare moments of privilege for me to confer an award in the name of Lal Bahadur Shastri on Smt. Rajashree Birla.
Namaskar!
Thank You.