কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (FCI)না মখোয়গী দিপোৎশিংদা মোদর্ন ভিদিও সর্ভিলেন্স সিস্তেম ইনস্তোল তৌখ্রে
01 OCT 2024 1:10PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তকী নুমিৎ 100গী মায়পাকপশিংগী শরুক অমা ওইনা, ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (FCI) না মাগী স্তোরেজ দিপোৎশিংদা হৌজিক লৈরিবা এনালোগ CCTV সর্ভিলেন্স সিস্তেম অসি মোদর্ন IP-বেজ CCTV সর্ভিলেন্স সিস্তেমদা অপগ্রেদ তৌবা হৌখ্রে। FCIনা মপু ওইবা দিপো 561দা চাউরাক্না কেমেরা 23,750 ইনস্তোল তৌগনি। অসিগুম্বা ত্রাঞ্জিসন অসি FSD শ্যামনগরদা ক্বালিতী কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া (QCI) না পাংথোকপা প্রোফ ওফ কন্সেপ্ত (POC) গী মায় পাকপগী মখা পোল্লি। অনৌবা IPদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা মোনিতরিং কেপাসিতীশিং অসি রিমোত এক্সেস, হেন্না ফবা স্কেলিবিলিতী অমসুং অৱাংবা রিজোলুসন ইমেজিংগী খুত্থাংদা য়াম্না চাউনা হেনগৎহনগনি।
ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অসি ভারতকী ফুদ গ্রেন মেনেজমেন্তকীদমক য়াম্না মরু ওই। মসিনা ফুদ গ্রেনশিং পুথোকপা, থম্বা অমসুং য়েন্থোকপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগী ইফিসিএন্সি অসিনা লৈবাক অসিগী ফুদ সেক্যুরিতী হেনগৎহনবতা নত্তনা লৌউ-শিংউগী চাউখৎ থৌরাংদসু মতেং পাংই। মসিগী মথৌ কয়াগী মনুংদা, স্তোরেজ অসি পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী মথৌ তাবশিং অমসুং ভারত সরকারনা হৌদোক্লিবা তোঙান তোঙানবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক য়াম্না মরু ওই। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা বফর স্তোকশিং লৈহন্নবা হোৎনগনি। লৈবাক শিনবা থুংনা FCIগী মপু ওইবা দিপো 500 হেন্না লৈবনা, হায়রিবা স্তোরেজ ওপরেসনশিং অসি মতম পুম্নমক্তা ইফেক্তিব ওইনা য়েংশিনবা অসি য়াম্না মরু ওই।
চহি কয়াদগী, FCIনা CCTV কেমেরাশিং তোঙান তোঙানবা দিপোশিংদা ইনস্তোল তৌদুনা মখোয়গী ইফেক্তিব সর্ভিলেন্স অসি শোয়দনা লৈহল্লগনি। 2013-14দা CCTVকেমেরাশিং দিপো 61দা ইনস্তোল তৌখি, 2014-15দা মখোয়গী মশিং 67দা হেনগৎখি অমসুং 2018 ফাওবদা মশাগী দিপো 446দা হেনগৎখি। হৌজিক্কী ওইনা, FCI দিপো 516 অসি CCTVহায়রিবা কেমেরাশিং অসিগী লাইভ ৱেব ফিদ অসি FCI ৱেবসাইত্তা "অদোমগী দিপোত য়েংবিয়ু" হায়বা তেবতা ফংগনি।
অনৌবা সর্ভিলেন্স সিস্তেম অসিদা ইনস্তোল তৌরবা CCTV কেমেরাশিংনা কেমেরা তেম্পরিং, কেমেরাগী ভ্যু ফিল্দ হোংহনবা, কেমেরা ব্লর/ আউত ওফ ফোকস, মোসন দিতেক্ত তৌবা অমসুং ত্রিপ ৱায়র অসিনচিংবা ওনবোর্দ এনালাইতিক ফিচরশিং সপোর্ত তৌগনি। অনৌবা সর্ভেলেন্স সিস্তেম অসিদা সেন্ত্রেলাইজ কমান্দ কন্ত্রোল সেন্তর (CCC) অমসুং FCIগী হেদক্বার্তরদা নেৎৱার্ক ওপরেতিং সেন্তর (NOC) অমা লিংখৎকনি।
ইনস্তোল তৌরবা সিস্তেমগী হকশেল অসি কমান্দ কন্ত্রোল সেন্তর (CCC) গী খুত্থাংদা সেন্ত্রেল ওইনা মোনিতর তৌগনি। মসিগা লোয়ননা দিমান্দগী মতুং ইন্না ইনসিদেন্সিএল দেতা স্তোর তৌনবগী প্রোভিজন লৈগনি। মসিনা এদভান্স ওইবা ভিদিও এনালাইতিক্স অমসুং ফগৎলবা সেক্যুরিতী মেজরশিংসু ফংহল্লগনি। মসিনা FCIনা মসিগী দিপোশিংদা নুমিৎ খুদিংগী ওপরেসনশিংবু মপুং ফানা য়েংশিনবা অমসুং মেনেজ তৌবা ঙমহল্লগনি। প্রোপোজ তৌরিবা সিস্তেম অসিদা মসিগী মথৌনা হেন্না ফগৎহনগদবা, পাইলোৎ বেসিস অমদা অকোইবগী ফিভম অমসুং হ্যুমিদিতী সেন্সরশিংসু য়াওগনি। সেন্সরশিং অসিনা অকোয়বগী ফিভম য়েংশিনবা ঙমগনি, মসিনা মখোয়গী ইম্পেক্ত চাংয়েং তৌনবগীদমক মমল য়াম্লবা দেতা ফংহল্লগনি অমসুং তুংদা সিস্তেমগী পর্ফোমেন্সকীদমক খ্বাইদগী ফবা ফীভমশিং লৈহল্লগনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Food Corporation of India (FCI) installs modern video surveillance system in its depots
01 OCT 2024 1:10PM by PIB Delhi
As a part of 100 Days Achievements of Department of Food and Public Distribution under Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, the Food Corporation of India (FCI) has initiated the upgradation of the current analog CCTV surveillance system to a modern IP-based CCTV surveillance system in its storage depots. Approximately 23,750 cameras would be installed across 561 FCI-owned depots. This transition is based on a successful Proof of Concept (POC) conducted by the Quality Council of India (QCI) at FSD Shyamanagar. The implementation of this new IP-based system will significantly enhance monitoring capabilities through high-resolution imaging, improved scalability, and remote access.
The Food Corporation of India is crucial to India's foodgrain management, playing a key role in the procurement, storage, and distribution of food grains. This efficiency not only bolsters the nation’s food security but also supports agricultural development. Among its many functions, storage is vital for fulfilling the needs of the Public Distribution System and various welfare schemes initiated by the Government of India, ensuring that buffer stocks are maintained nationwide. With over 500 FCI-owned depots scattered across the country, effective surveillance of these storage operations is essential at all times.
Over the years, FCI has installed CCTV cameras across various depots to ensure their effective surveillance. In 2013-14 CCTV cameras were installed in 61 depots, with their number increasing to 67 in 2014-15 and extending to 446 own depots by 2018. Currently, a total of 516 FCI depots are under CCTV surveillance. Live Web Feed of these cameras is available on FCI website in “See your depot” tab.
CCTV Cameras installed in the new surveillance system will support onboard analytics features like camera tempering, camera field of view change, camera blur/out of focus, motion detection and trip wire etc. This new Surveillance system will feature the establishment of a centralized Command Control Centre (CCC) and a Network Operating Centre (NoC) at FCI Headquarters.
The health of the installed system will be centrally monitored through the Command Control Centre (CCC), along with a provision for storing incidental data on demand basis. It will also offer advanced video analytics and strengthened security measures, enabling FCI to effectively oversee and manage day-to-day operations across its depots. The proposed system will also include environmental and humidity sensors on pilot basis, which will further enhance its functionality. These sensors will enable the monitoring of environmental conditions, providing valuable data for assessing their impact and ensuring optimal conditions for the system's performance in the future.