পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহনা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২৪দা নই দিল্লীগী দোক্তর অম্বেদকর ইন্তরনেস্নেল সেন্তরদা পীপল্স প্লান কেম্পেন (সবকী য়োজনা সবকা বিকাস)কী মতাঙদা নেস্নেল ৱর্কসোপ হৌদোক্কনি
29 SEP 2024 12:46PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তী রাজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহ এলিয়স ললন সিংহনা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২৪দা নই দিল্লীগী দোক্তর অম্বেদকর ইন্তরনেস্নেল সেন্তরদা পীপল্স প্লান কেম্পেন (সবকী য়োজনা সবকা বিকাস)কী মতাঙদা নেস্নেল ৱর্কসোপ হৌদোক্কনি‍। পঞ্চায়তী রাজকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফ: এস.পি. বঘেল, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী বিবেক ভরদ্বাজ, জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসনগী সেক্রেতরী শ্রীমতী বিনি মহাজন, রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ রুরেল দিভেলপমেন্তকী সেক্রেতরী শ্রী সাইলেস কুমার সিংহ, অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদগী পঞ্চায়তকী মীহুৎ অমসুং থৌমীশিংসু থৌরমসিদা শরুক য়াগনি‍। পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না অৱাংবা ক্বালিতীগী মতিং লৈবা পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লানশিং শেম্নবা মথৌ তাবা স্কিল অমসুং লাল্লোংশিং ওফিসিএলশিং, মীখল মায় পাক্লক্লবা মীহুৎশিং, অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংদা লৈহন্নবগীদমক ‘সবকী য়োজনা সবকা বিকাস’ হায়না খঙনবা পীপল্স প্লান কেম্পেনগী মরমদা নেস্নেল ৱর্কসোপ অমা পাঙথোক্কদৌরি‍।
ৱর্কসোপ অসিনা তোঙান তোঙানবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং, স্তেত দিপার্তমেন্তশিং, ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিংগী ফেকল্তী মেম্বরশিং, অমসুং পঞ্চায়তকী তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরিবা মীখল কারক্তুনা মীহুৎ ওইরিবশিং পুনশিন্দুনা স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা শীজিন্ননবা মখোয় মখোয়গী খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং তাথোক তাশিন তৌনগনি‍। পীপল্স প্লান কেম্পেন (২০২৪-২৫) ফোর প্রিপেরেসন ওফ পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লান্স ফোর ফাইনেন্সিএল ইয়র (২০২৫-২৬) অমসুং এনুএল এক্সন প্লান ২০২৪-২৫ রিপোর্ত ওফ রাস্ত্রিয় গ্রাম স্বরাজ অভিয়ান (RGSA)গী বুকলেতশিং থৌরম অসিদা ফোঙগনি‍। পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়গী হিন্দী ভর্জন ৱেবসাইতসু লোঞ্চ তৌগনি‍।
বেকগ্রাউন্দ
“সবকী য়োজনা সবকা বিকাসস” হায়না খঙনবা পীপল্স প্লান কেম্পেন অসি মীখল কারক্লবা মীহুৎশিং, মরী লৈনবা লাইন দিপার্তমেন্তশিংগী ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHGs), কম্ম্যুনিতী বেজ ওর্গনাইজেসনশিং (CBOs) অমসুং অতৈ মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংনা মশানা য়ানিংনা শরুক য়াহন্দুনা মথঙগী শেনবা চহিগী পার্তিসিপেতরী পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লান (PDP) শেম্নবগীদমক ২০১৮দা পঞ্চাতী রাজ মন্ত্রালয়না হৌদোকখিবা লৈবাক পুম্বগী ওইবা অওনবা পুরক্কদবা থৌরাং অমনি‍। কেম্পেন অসি, পঞ্চায়তশিংগী চাওখৎ থৌরাং শেম শাবদা মীয়াম্না শরুক য়াহল্লিবা, সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস, সবকা প্রয়াসকী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন পরিংদা মাঙদা থাংজিনবা খোঙথাঙ অমনি‍।
পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লান শেম্বগী থবক থৌওং অসি চহি খুদিংগী পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংনা পায়খৎপনি অমসুং অনম্বনা ওক্তোবর ২দা পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না পীপল্স প্লান কেম্পেন হৌদোকপগা ইরোয়ননা শুকশোয় শোয়দনা গ্রাম সভা ফমদুনা হৌই‍। মসি মীয়ামগী ফোরম ওইরিবা গ্রাম সভাদা মখোয় মখোয়গী গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা মথৌ তারিবা অমসুং লৈরিবা মচাক মথুমশিং খন্নদুনা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎনবা মথঙগী শেনবা চহিগী গ্রাম পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লানশিং শেম্বা কেম্পেন অমনি‍।
পঞ্চয়ত প্লান্নিংগী থৌওং অসি ওক্তোবর ২দা শুকশোয় শোয়দনা গ্রাম সভা ফমদুনা হেক হেক হৌই, অমদি মসিদা চৎলিবা চহিদুগী থৌরাংশিংগী খোঙজেল, লাক্কদৌরিবা চহিগী লৈরিবা মচাক মথুমশিং, লাক্কদৌরিবা চহিগী প্লান শেম্বদা হাপকদবা থবক থৌওংশিং অতৈ হীরমশিংগা লোয়ননা খন্নৈ‍। লাক্কদৌরিবা চহিদা হাপকদবা থবক থৌওংশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্মি অমসুং মতুং তারকপা মীফম(শিং)দা অয়াবা পীনবগীদমক গ্রাম সভাদা পুথোকই‍। অয়াবা পীরবা গ্রাম পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লান অদু, হেন্না ত্রান্সপেরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী পুরক্নবা পুনশিল্লবা ৱর্ক ফ্লো ইনেবল্দ তৌরিবা পোর্তেল, ইগ্রামস্বরাজতা থাগৎলি‍।
কেম্পেন অসিগী মনুংদা, লাইন দিপার্তমেন্তশিংদা লৈরিবা ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিংবু গ্রাম সভাদা মখোয়গী স্কীমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং, লৈরিবা মচাক মথুমশিং, বেনিফিসরীশিংগী মচা খায়বা ৱারোল থম্লনবা কৌই‍। অসুম্না, কেম্পেন অসি পুনশিল্লবা প্লান শেম্নবা অমসুং মচং ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অৱাৎপা শেমগৎনবা অমদি খুন্নাইগী চাওখৎপগী পান্দমশিং ফংননবা পঞ্চায়তকী মচাক মথুংশিং মশিং হেনগৎহন্নবা কান্নরবা খুৎলায় অমসু ওইরি‍।
পুন্না চাওখৎপা পুরক্নবা মায়কৈদা থাংজিনবা মশক থোকপা খোঙথাঙ অমা ওইনা, কেম্পেন অসি মালেমগী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং (SDGs)গী পরিংদা চুনহল্লি‍। হায়রিবা পান্দমশিং অসি লম-লমদুগী মতুং ইন্না শেমদোক শেমজিন তৌরবা, লোকেলাইজেসন ওফ সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল্স (LSDGs) হায়না হেক হেক হায়নবা থৌওংসি পায়খত্তুনা, কেম্পেন অসিনা লৈবাক শিন্বা থুংনা পায়খৎলিবা চাওখৎ থৌরাংশিং অসি মালেমগী লৈরিবা পান্দমশিংগা চুনবা ওইহল্লি‍। খোঙজেল য়াঙনা মীৎয়েঙ থম্নবগগীদমক লায়রবা কোকহন্বা, হকশেল, মহৈ মশিং, এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতী অসিনচিংবা মরুওইবা হীরমশিং য়াওহন্দুনা মরুওইবা থীম মাপল মশক খঙদোক্লে‍।
স্তেত পঞ্চায়তী রাজ দিপার্তমেন্তশিং অমসুং স্তেত ইন্সতিত্যুৎ ওফ রুরেল দিভেলপমেন্ত এন্দ পঞ্চায়তী রাজ (SIRD&PRs)শিংনা হায়রিবা থৌওংশিং অসি পায়খৎপদা মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরি‍। মখোয়না ৱর্কসোপ অমসুং ত্রেনিং সেসনশিং পাক শন্না পাঙথোক্তুনা লোকেল লুচিংবা অমসুং মীয়ামবু প্লান্নিং প্রোসেসতা মতিং লৈনা শরুক য়াহন্নবা ৱাখল লৌশিং অমসুং খুৎলায়শিং ফংহল্লি‍। গ্রাম সভা মীফমশিং অসি ৱা খন্ননবা অমসুং তাননবা মতিং লৈবা ফোরমশিং ওইরক্তুনা মসিদা ৱাখল্লোনশিং তাথোক তাশিন তৌই, নৈনৈ অমসুং ফজনবা শেমদোকই‍।
পীপল্স প্লান কেম্পেন অসি এদমিনিস্ত্রেতিব এক্সরসাইজ অমা ওইবখক নত্তনা; মসি পার্তিসিপেতরী দিমোক্রেসী অমসুং পুন্না চাওখৎমিন্নবগী মায়কৈদা চঙশিনবা ইহৌ অমনি‍। মসিনা মীয়ামবু মখোয়গী তুংলমচৎ শেম্লিবা মীশক ওইহন্নবা মপাঙ্গল হাপ্পি, মচাক মথুমশিং মতিং লৈনা শীজিন্নবগী থৌওং য়োকখৎলি, অমসুং চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংদা মপু ওইবা অমসুং একাউন্তেবিলিতীগী ৱাখল্লোন অমা ফাওহল্লি‍। পীপল্স প্লান কেম্পেন অসিনা “বিক্সিত ভারতকীদমক বিক্সিত পঞ্চায়ত” হায়রিবা ৱাখল পরিংসিদা চত্তুনা খুঙ্গং চাওখৎনবগী পুক্না চঙশিন্বা লম্বী অমা ওইরি‍।

Ministry of Panchayati Raj
MoS Prof. S. P. Singh Baghel to inaugurate National Workshop on People’s Plan Campaign 2024 – Sabki Yojana Sabka Vikas Abhiyan tomorrow at New Delhi
Ministry of Panchayati Raj is gearing up to launch this year’s edition of the People’s Plan Campaign on 2nd October 2024, with a National Workshop scheduled for 30th September 2024 to build momentum in the lead-up to the campaign
Workshop aims at orienting the officials, Elected Representatives, faculties/ trainers of Panchayat Raj and other stakeholders of Panchayats about strategies, approaches and roadmap regarding the preparation and uploading of Panchayat Development Plans
Around 400 participants expected to attend the workshop from Union Ministries/ Departments, States/UTs, State Panchayati Raj Department
In view of the vast reach of the ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ Abhiyan, covering nearly 65% – 68% of India’s population, its success is vital in realizing the goals of holistic rural development and national progress during the Amrit Kaal
29 SEP 2024 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel will inaugurate National Workshop on People’s Plan Campaign 2024 – Sabki Yojana Sabka Vikas Abhiyan tomorrow (30th September, 2024) at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi.
The Ministry of Panchayati Raj is organizing a National Workshop on 30th September, 2024 on People’s Plan Campaign–2024 (Sabki Yojana Sabka Vikas) being launched nationwide on 2nd October 2024 to mark the beginning of annual exercise for preparation of Development Plans in Panchayats at all three tiers of Panchayati Raj Institutions (PRIs).
Union Minister of Panchayati Raj Shri Rajiv Ranjan Singh’s video message will be screened during the inaugural session of the National Workshop to emphasize the need for wholehearted support and active engagement from Panchayati Raj Institutions (PRIs) and stakeholders in the participatory process of Panchayat Development Plans, an annual initiative focused on the holistic development of Panchayats and the achievement of Sustainable Development Goals, embodying the true spirit of ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’. Secretary, Ministry of Panchayati Raj Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Rural Development Shri Shailesh Kumar Singh and Additional Secretary & Mission Director, Jal Jeevan Mission, Department of Drinking Water & Sanitation Shri Chandra Bhushan Kumar will also be present on the occasion.
The Booklet on People’s Plan Campaign (2024–25) for Preparation of Panchayat Development Plans for Financial Year (2025–26) and Annual Action Plan 2024–25 Report of Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA) will be released on this occasion. The Hindi version of the website of the Ministry of Panchayati Raj will also be launched.
This workshop is aimed at orienting the officials, Elected Representatives, faculties/ trainers of Panchayat Raj and other stakeholders of Panchayats about strategies, approaches and roadmap regarding the preparation and uploading of Panchayat Development Plans. The best practices of few States will also be presented during the workshop, for cross learnings and replication/ adoption by other States/UTs.
It is expected that around 400 participants from Union Ministries/ Departments, States/UTs, State Panchayati Raj Department, National Institute of Rural Development & Panchayati Raj (NIRD&PR), State Institutes of Rural Development & Panchayati Raj, District and Block level officials, Elected Representatives of three tiers of Panchayati Raj Institutions will be attending the said workshop. The Ministry in collaboration with the Team of National Rural Livelihood Mission of Ministry of Rural Development and States/UTs has also been giving continuous thrust to the integration of plan for livelihood generation and roping in the Self Help Groups in the States/UTs for the same. Approaches towards integration of Village Poverty Reduction Plan (VPRP) into GPDP and the role of SHGs will also be discussed in detail.
The National Workshop will witness all the stakeholders working towards planning for development in Panchayats. Ministry of Panchayati Raj is also coordinating with the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) for leveraging the network of services developed under Jal Jeevan Mission and Swachh Bharat Mission, and the officials of DDWS will enlighten the participants for effective and judicious use of tied grants under FFC towards this end and improving the public service delivery at the grassroots.
In coordination with the States/UTs, Ministry of Panchayati Raj is making efforts to build capacity of the PRIs for using Gram Manchitra facility for planning at the Gram Panchayat level and to prepare village-wise plan in PESA Panchayats. Certain changes have been effected in the PRI Annual Planning portal i.e., eGramSwaraj for robust validation process for improving the quality of data related with the profile of the Panchayats. The workshop will be utilised for orientation of such changes and to sought suggestions for further improvements following the spirit of cooperative federalism. Ministry of Panchayati Raj has also taken some new initiatives such as collaboration with Unnat Bharat Abhiyan (UBA) wherein the students of Academic Institutes will provide handholding supports to the Panchayats in preparation of quality Panchayat Development Plan, it will also be a learning experience for the students.
Background
The People's Plan Campaign known as “Sabki Yojana Sabka Vikas” is a transformative nationwide initiative launched by the Ministry of Panchayati Raj in 2018 for the preparation of participatory Panchayat Development Plans (PDP) for next financial year with voluntary involvement of Elected Representatives, Frontline workers of respective Line Departments, Self Help Groups (SHGs), Community Based Organization (CBOs) and other related Stakeholders. This campaign is a step towards aligning with the core principles of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas, ensuring participation of people in preparation of developmental plan of Panchayats.
The exercise for the preparation of Panchayat Development Plan is undertaken by the Panchayati Raj Institutions every year and the process usually start with the launch of People's Plan Campaign by the Ministry of Panchayati Raj on 2nd of October through mandatory Gram Sabha. It is a campaign where the people’s forum i.e. Gram Sabha discuss felt needs and available resources of their Gram Panchayat followed by preparation of Gram Panchayat Development Plan for the coming financial year to carry out developmental works.
The Panchayat Planning process usually start with the mandatory Gram Sabha on 2nd October, wherein progress of the plan of current year, availability of resources for coming year, activities/ works to be incorporated in the Plan of coming year are discussed along with other issues. The activities / works to be incorporated in the Plan of coming year are prioritised and placed before Gram Sabha for the approval in subsequent meeting(s). The approved Gram Panchayat Development Plans are uploaded on eGramSwaraj, a unified works flow enabled portal for better transparency, accountability.
During the Campaign, the frontline workers of Line Departments are invited to present the details of their schemes and programmes, resource availability, beneficiaries, etc. in Gram Sabha. Hence, the campaign is also an effective tool for preparation of convergent Plan and to amplify the resource of Panchayats to address basic infrastructure needs and social development goals.
In a significant step towards holistic development, the campaign has been aligned with the global Sustainable Development Goals (SDGs). By localizing these goals, often referred to as Localization of Sustainable Development Goals (LSDGs), the campaign ensures that development initiatives in rural areas across the country are in harmony with global objectives.