নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
২ৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৪লৈ বিশেষ অভিযান ৪.০ৰ বাবে সাজু বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়
অনাময় ব্যৱস্থাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ আৰু লেহেমীয়া গতি ৰোধৰ বাবে প্ৰাৰম্ভিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ এমঅ’পিএছডব্লিউ আৰু ইয়াৰ সংস্থা/পিএছইউৰ
অভিযানৰ সময়ত ১৬৪টা স্বচ্ছতা অভিযান আৰু ২১,০০০ৰো অধিক ফাইল পৰ্যালোচনাৰ বাবে চিনাক্ত
26 SEP 2024 3:57PM by PIB Guwahati
স্বচ্ছতাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ আৰু লেহেমীয়া গতি ৰোধৰ বাবে বিশেষ অভিযান ৪.০ৰ জৰিয়তে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে এই মূল্যবোধসমূহক দৈনন্দিন কাৰ্য্যকলাপত সন্নিৱিষ্ট কৰাৰ বাবে ব্যাপক প্ৰাৰম্ভিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই অভিযানৰ নিৰ্দেশনা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰশাসনিক নিয়ন্ত্ৰণত থকা সকলো সংগঠন আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে ভাগ কৰা হৈছে। অনাময় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবে মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়া আৰু সকলো সংস্থা/ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ মুৰব্বীৰ সৈতে কেইবাখনো পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি অভিযানৰ প্ৰস্তুতি আৰু লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত (১৬ৰ পৰা ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪) বাকী থকা ৰেফাৰেন্স, ভৌতিক আৰু ইলেক্ট্ৰনিক ফাইল/ৰেকৰ্ডসমূহ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে ১৬৪টা স্বচ্ছতা অভিযানৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে৷ এই সময়ছোৱাত পৰ্যালোচনাৰ বাবে প্ৰায় ২১,২০০টা ভৌতিক আৰু ইলেক্ট্ৰনিক ফাইল চিনাক্ত কৰা হৈছে।
অভিযানৰ পূৰ্বৰ সংস্কৰণ বিশেষ অভিযান ৩.০ত সাংসদ, ৰাজ্য চৰকাৰ, অন্যান্য মন্ত্ৰালয় আৰু জনসাধাৰণৰ পৰা ৰেফাৰেন্সৰ বেকলগ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে সংসদীয় আশ্বাস নিষ্পত্তি কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো মন্ত্ৰালয়ে যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰে। এই সময়ছোৱাত প্ৰায় ২,১২,০০০ ফাইল পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল, ইয়াৰে প্ৰায় ২৮,০০০ ফাইল আঁতৰোৱা হৈছিল। তদুপৰি, প্ৰায় ১,১৮,০০০ ই-ফাইল বন্ধ কৰা হৈছিল আৰু ৩৬টা নিয়ম সৰল কৰা হৈছিল। আৱৰ্জনা নিষ্কাশনৰ জৰিয়তে মন্ত্ৰালয়ে ২১.২৫ কোটি টকাৰ ৰাজহ লাভ কৰি প্ৰায় ৭২ হাজাৰ বৰ্গফুট ঠাই মুকলি কৰে৷
বিশেষ অভিযান ৪.০ সফল ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ত নিয়মীয়াকৈ উচ্চ পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Ministry of Ports, Shipping & Waterways Gears Up for Special Campaign 4.0 from 2nd October to 31st October 2024
Preparatory Steps Taken to Institutionalize Swachhata and Reduce Pendency across MoPSW and its Organizations/PSUs
164 Cleanliness Drives Targeted and Over 21,000 Files Identified for Review during Campaign Phase
26 SEP 2024 3:57PM by PIB Delhi
In alignment with the Special Campaign 4.0 for institutionalizing Swachhata (cleanliness) and reducing pendency, the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) is taking comprehensive preparatory steps to ensure these values are embedded into daily operations. The guidelines of the campaign have been shared with all organizations and PSUs under the Ministry’s administrative control. Secretary MoPSW has held multiple review meetings with Ministry officials and the heads of all organizations/PSUs to facilitate campaign readiness and target setting.
During the Preparatory Phase (16th September to 30th September 2024), reviews of pending references and physical and electronic files/records are being conducted across MoPSW and its organizations/PSUs to determine the targets to be achieved during the campaign phase, which runs from 2nd October to 31st October 2024. So far, 164 cleanliness campaigns have been planned, and approximately 21,200 physical and electronic files have been identified for review during this period.
In the previous iteration of the campaign, Special Campaign 3.0, the Ministry achieved substantial progress in reducing the backlog of references from Members of Parliament, State Governments, other Ministries, and the public, as well as clearing Parliamentary Assurances. Approximately 2,12,000 files were reviewed, with around 28,000 files weeded out. Additionally, about 1,18,000 e-files were closed, and 36 rules were simplified. The Ministry generated revenue of Rs. 21.25 crore through scrap disposal, freeing up nearly 72,000 sq. ft. of space.
Regular high-level reviews are being conducted within the Ministry to ensure the successful execution of Special Campaign 4.0.