ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ଉପରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ପିକେ ମିଶ୍ର
ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପର କଲେ ସମୀକ୍ଷା
ଇ-ଯାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳରେ ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ
ଜିଆରଏପିରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ
ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଧାନ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ ପୋଡ଼ିବା ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତୁ: ପ୍ରମୁଖ ଶାସନ ସଚିବ
ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ପ୍ରତିକୂଳ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଲାଗି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ସ୍ଥିର ହେଲା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ
23 SEP 2024 8:29PM by PIB Bhubaneswar
ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରରେ ବାୟୁର ଗୁଣବତ୍ତା ଖରାପ ହେବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆକଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ପିକେ ମିଶ୍ର ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ପିଏମଓ)ରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଶୀତ ଋତୁ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଧାନ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ ପୋଡ଼ିବା, ଯାନବାହନ ହେଉଥିବା ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ, ସଡ଼କ ଓ ନିର୍ମାଣସ୍ଥଳୀରୁ ସୃଷ୍ଟ ଧୂଳି, କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଡିଜେଲ ଜେନେରେଟର (ଡିଜି) ସେଟ୍ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସର ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ବୈଠକରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା। ଶୀତ ଋତୁରେ ବାୟୁର ଗୁଣବତ୍ତା ଖରାପ ହେବାରୁ ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସଂପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରେଡେଡ୍ ରେସପନ୍ସ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ (ଜିଆରଏପି)କୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଓ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗ (ସିଏକ୍ୟୁଏମ୍)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ. ରାଜେଶ ବର୍ମା ଆଗାମୀ ଫସଲ ଅମଳ ଋତୁରେ ଧାନ ନଡ଼ା ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ବିବରଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ପଞ୍ଜାବରେ ୧୯.୫୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଏବଂ ହରିୟାଣାରେ ୮.୧୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ନଡ଼ା ବାହାରିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ। ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ ପୋଡ଼ିବା ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ପଞ୍ଜାବ ଏହାର ୧୧.୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଧାନ ନଡ଼ାକୁ କ୍ଷେତରେ ହିଁ ଫସଲ ଅଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟକୁ ବାହାରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି। ସେହିଭଳି ହରିୟାଣା ୩.୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ କ୍ଷେତରେ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟକୁ ବାହାରେ ପରିଚାଳନା କରିବ। ପଞ୍ଜାବରେ୧.୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା (ସିଆରଏମ୍) ମେସିନ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ୨୪,୭୩୬ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟାରିଂ ସେଣ୍ଟର (ସିଏଚସି) ସମର୍ଥିତ ଥିବା ବେଳେ ହରିୟାଣାରେ ,୭୯୪ ସିଏଚସି ସମର୍ଥିତ ୯୦,୯୪୫ ସିଆରଏମ୍ ମେସିନ ରହିଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳର୧୧ଟି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଧାନ ନଡ଼ାକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। ବୈଠକରେ ଥର୍ମାଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡିକର ନିୟମିତ ତଦାରଖ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୋ-ଫାୟାରିଂ ଟାର୍ଗେଟ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ପାଳନ ନ କଲେ ଜରିମାନା ଦେବାକୁ ପଡିବ ।
ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦୂଷଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସିଏକ୍ୟୁଏମ୍ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳର ୨୪୦ଟି ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରୁ ୨୨୦ଟି ଏବେ ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଖୁଶୀଘ୍ର ସଂଯୋଗ କରାଯିବ। ୫୦୦ ବର୍ଗ ମିଟରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସହ ଏକ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଉଚ୍ଛେଦ (ସିଆଣ୍ଡଡି) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରୁ ଧୂଳିଜନିତ ପ୍ରଦୂଷଣ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଉଛି।
ଡକ୍ଟର ମିଶ୍ର ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ ପୋଡ଼ା ରୋକିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସିଆରଏମ ମେସିନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ, ବାହାରେ ଫସଲ ଅପଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଧାନ ନଡ଼ାର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ରିକେଟିଂ ଏବଂ ପେଲେଟାଇଜିଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଲ୍ଲଂଘନକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସହ ଉପଯୁକ୍ତ ଜରିମାନା ଓ ରେକର୍ଡ ଏଣ୍ଟ୍ରି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରମୁଖ ଶାସନ ସଚିବ ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସେମାନଙ୍କର ଇ-ବସ୍ ସେବା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବସ୍ ସେବା ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଦେଶରେ ଇ-ବସ୍ ସଂଖ୍ୟାକୁ ୧୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଇ-ବସ୍ ର ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ସେ ମା’ଙ୍କ ନାମରେ ଗଛଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଭାବନାତ୍ମକ ମୂଲ୍ୟକୁ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସବୁଜ କରିବାରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ବାଣ ପ୍ରଦୂଷଣ କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସଂସ୍ଥାକୁ କଟକଣାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ଲାଗୁ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିବା ବେଳେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବାୟୋମାସ୍ ସଂଗ୍ରହକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ କମ୍ପ୍ରେସ୍‌ଡ୍‌ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ (ସିବିଜି) ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ବୈଠକରେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ ଡ. ଟି.ଭି. ସୋମନାଥନ, ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ କମିଶନର ଏବଂ ପରିବେଶ, କୃଷି, ଶକ୍ତି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ସଡ଼କ ପରିବହନ, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ (ସିପିସିବି), ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ (ଏସପିସିବି)ର ପ୍ରତିନିଧି, ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister chairs High Level Task Force meeting on air pollution in Delhi-NCR
Reviews various measures being undertaken to prevent and abate air pollution in Delhi-NCR
Emphasized on the need to shift to e-vehicles and also develop EV charging infrastructure in NCR areas
Calls for strict implementation of the actions listed in GRAP
Ensure commitment in eliminating paddy stubble burning across Punjab, Haryana and Uttar Pradesh: Principal Secretary
Various steps to improve preparedness for dealing with the issue of adverse air quality in Delhi-NCR decided in the review meeting
23 SEP 2024 8:29PM by PIB Delhi
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, chaired a High-Level Task Force meeting today at the Prime Minister’s Office (PMO) to assess the readiness of stakeholders in addressing the issue of deteriorating air quality in Delhi-NCR, particularly as the winter season approaches.
The meeting focused on evaluating ongoing efforts to tackle pollution from various sources, including paddy stubble burning, vehicular emissions, road and construction dust, solid waste management, and diesel generator (DG) sets. Dr. Mishra emphasized the critical importance of strict and timely implementation of the Graded Response Action Plan (GRAP) by all relevant agencies to mitigate worsening air quality during the winter months.
Chairman, Commission for Air Quality Management (CAQM) Shri. Rajesh Verma presented details on the upcoming paddy straw generation, estimating 19.52 million tonnes in Punjab and 8.10 million tonnes in Haryana. Both states have committed to eliminating stubble burning this year. Punjab plans to manage 11.5 million tonnes of its paddy straw through in-situ crop residue management and the rest via ex-situ methods. Haryana will similarly manage 3.3 million tonnes in-situ and use ex-situ methods for the remainder. Over 1.50 lakh crop residue management (CRM) machines will be available in Punjab, supported by 24,736 Custom Hiring Centres (CHCs), while Haryana has 90,945 CRM machines supported by 6,794 CHCs.
In addition, 2 million tonnes of paddy straw will be co-fired in 11 thermal power plants across the NCR region. The meeting stressed the need for regular monitoring of thermal plants to ensure co-firing targets are met, with penalties for non-compliance.
Regarding industrial pollution, CAQM informed that 220 out of 240 industrial areas in the NCR region are now equipped with gas infrastructure, with the remaining areas set to be connected soon. Dust pollution from construction and demolition (C&D) activities is being remotely monitored through a web portal, with mandatory registration for projects over 500 square meters.
Dr. Mishra instructed Chief Secretaries of Punjab, Haryana, and Uttar Pradesh to rigorously monitor and implement action plans aimed at eliminating stubble burning as committed in their action plans. He stressed the need for full utilization of CRM machines, strengthening the supply chain for ex-situ management, and supporting small industries in briquetting and pelletizing operations to enhance the economic use of paddy straw. Strict enforcement actions against violators, with appropriate penalties and record entries, were also highlighted.
Principal Secretary also requested Chief Secretary’s of NCR region states to augment their e-Bus services in the region. PM eBus Sewa Scheme aims to increase the e-Buses in our country by 10,000 e-Buses. States/UTs should judiciously aim to use the scheme to increase their fleet of eBuses.
He also emphasized on the importance of Ek Ped Maa Ke Naam program and its sentimental value for every individual should be used in greening the City.
In terms of firecracker pollution, state governments and law enforcement agencies were asked to strictly enforce bans and restrictions, while the Ministry of Petroleum and Natural Gas was urged to expedite the collection of biomasses and accelerate the construction of compressed biogas (CBG) plants.
The meeting was attended by Cabinet Secretary Dr.T.V Somanathan, Delhi Police Commissioner and key officials from the Ministries of Environment, Agriculture, Power, Petroleum, Road Transport, Housing and Urban Affairs, and Animal Husbandry, along with representatives from the Central Pollution Control Board (CPCB), State Pollution Control Boards (SPCBs), and the Chief Secretaries and their representatives from the states of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Rajasthan, and UT of Delhi.