হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
হিদাকমনা শীজিন্নদবা মহৈলোয়শঙশিং ওইহন্নবা চৎন-কাংলোনশিং অমসুং মেনুএলশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা ইজুকেসন মিনিস্ত্রি অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার মিনিস্ত্রিনা অপুনবা চেকশিনৱা পীখ্রে
21 SEP 2024 5:28PM by PIB Imphal
নহারোলশিংগী মরক্তা হিদাকমনা শীজিন্নবা থিংনবা শিংথানিঙাই ওইবা খোঙথাং অমদা, ইজুকেসন মিনিস্ত্রি অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরিশিংনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা অপুনবা চেকশিনৱা অমা পীখ্রে। চীফ সেক্রেতরিশিংদা পীখিবা চেকশিনৱা অদুদা, সিগরেতস এন্দ অদর তোবেক্কো প্রদক্স এক্ত (কোতপা), ২০২৩গী প্রোবিজনশিংগী মতুংইন্না মহৈলোয়শঙশিংদা তোবেক্কো-ফ্রি ইজুকেসনেল ইন্সতিতুসন(তোফৈ) মেনুএল থবক ওইনা পাংথোক্নবা অকনবা পাউতাক পীখ্রে।
স্কুল ইজুকেসন দিপার্তমেন্ত, হয়র ইজুকেসন দিপার্তমেন্ত অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলিফিয়ার দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরিশিংনা খুৎয়েক পীবা অপুনবা চেকশিনৱা অদুদা, অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নহারোলশিংনা হিদাকমনা শীজিন্নবগী অমাঙবশিং পল্লি। গ্লোবেল য়ুথ তোবেক্কো সর্ভে(জি ৱাই তি এস) ২০১৯গী মতুংইন্না ভারত্তা চহি ১৩ দগী চহি ১৫ ফাওবগী মনুংদা লৈবা স্কুলগী মহৈরোয়শিংগী চাদা ৮.৫ তোঙান-তোঙানবা মওংগী হিদাকমনাশিং শীজিন্নৈ হায়রি। য়াম্না নুঙনাংনিঙাই ওইবা অমদা, ভারত্তা নুমিৎ খুদিংগী অঙাং ৫,৫০০ হিদাকমনা শীজিন্নবা হৌই হায়রি। মসিগী মথক্তা, পুন্সি চুপ্পা হিদাকমনা শীজিন্নবা মীওইশিংগী চাদা ৫৫, চহি ২০গী মমাঙদা হিদাকমনা শীজিন্নবগী হৈনবী লৈবা হৌখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ইনখৎলক্লিবা মীওই কয়া লাইচুখি।
নহারোলশিং হিদাকমনাদা লাইচুবদগী ঙাকথোক্নবা মরীলৈনবা খুদিংমক অপুনবা ওইনা থবক তৌমিন্নবগী দরকার ওইবা অদু চেকশিনৱা অদুদা পল্লি। মসিগী পান্দমদি হিদাকমনা শীজিন্নবগী অমাঙবশিং খঙবা হেনগৎহন্দুনা অমসুং মহৈলোয়শঙ মনুংদা হিদাকমনা থিংনবা থবকশিং হেন্না পায়খৎতুনা তুংগী মীরোলশিং ঙাক-শেনবনি।
নেসনেল তোবেক্কো কন্ত্রোল প্রোগ্রাম(এন তি সি পি), হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার, ভারত সরকারগী শরুক অমা ওইনা, নহারোলশিং অমসুং অঙাংশিং হিদাকমনা অমসুং ইলেক্ত্রোনিক সিগরেত শীজিন্নবা থিংনবা তোবেক্কো ফ্রি ইজুকেসনেল ইন্সতিতুসন্স (তোফৈ)গী চৎন-কাংলোনশিং ফোঙলে। মসিগী মথক্তা, সোসিও ইকোনোমিক এন্দ ইজুকেসনেল দিবলপমেন্ত সোসাইতি(সিদস) গা লোয়ননা মালেমগী হিদাকমনা শীজিন্নদবা নুমিত্তা স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্তনা তোফৈ ইমপ্লিমেন্তসন মেনুএল পুথোক্লে অমসুং ফোঙলে। দিপার্তমেন্তনা মে ৩১, ২০২৪ দা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা মেনুএল পীখ্রে।
হিদাকমনা শীজিন্নদনবা থবকশিং মপুংফানা পায়খৎনবা তোবেক্কো ফ্রি ইজুকেসনেল ইন্সতিতুসন্স মেনুএল অসি মহৈলোয়শঙশিংগী মরুওইবা রিছোর্স অমা ওইরে। মেনুএল অদুদা মখাগী পান্দমশিং অসি য়াওরি:
i. মহৈলোয়শঙশিংদা মহৈরোয়শিং, ওজাশিং, শিন্মীশিং অমসুং ওফিসিএলশিংদা হিদাকমনাগী অমাঙবশিংগী মরমদা হেন্না খঙহনবা;
ii. হিদাকমনাদগী লাপথোক্নবা তোঙান-তোঙানবা পাম্বৈশিংগী মরমদা খঙহনবা;
iii. মহৈলোয়শঙশিংদা মশা-মউ ফবা অমসুং হিদাকমনা শীজিন্নদবা ফিবম অমা লৈহনবা অমসুং মহৈলোয়শঙ খুদিংমক হিদাকমনা শীজিন্নদবা;
iv. মহৈলোয়শঙশিং, মীয়াম তিনবা মফমশিং, আইনগী চেকশিনৱা পীবা অমসুং অপীকপা অঙাংশিংগী মতাংদা, হিদাকমনা শীজিন্নবা অমসুং য়োনবগী মতাংদা আইন্না পীরিবা প্রোবিজনশিং থবক ওইনা পাংথোকপা।
সরকার অমসুং লনাইগী স্কুলশিং, কলেজশিং, য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং প্রোফেসনেল ইন্সতিতুসনশিংনা মহৈরোয়শিংগী য়াইনবা অমসুং হকশেল ঙাক-শেন্নবা তোবেক্কো ফ্রি ইজুকেসনেল ইন্সতিতুসন্স (তোফৈ)গী চৎন-কাংলোনশিং চৎন্নবা চেকশিনৱা অসিনা পুক্নিং থৌগৎলি।
অপুনবা থবকশিং পায়খৎতুনা, অঙাংশিংগী মরক্তা হিদাকমনা শীজিন্নবা হন্থহন্নবা অমসুং তুংগী মীরোলশিংদা লাইচুবদগী কলহৌনবা সরকারনা পান্দম থম্লি। হায়রিবা থবকশিং অসি মহৈলোয়শঙশিংদা মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা ইজুকেসন মিনিস্ত্রি অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা রাজ্য থাক্কী অমসুং জিলা থাক্কী ওফিসিএলশিংগা য়াম্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নগনি।
তোবেক্কো ফ্রি ইজুকেসনেল ইন্সতিতুসন্স (তোফৈ)গী চৎন-কাংলোনশিং ফংনবা য়ু.আর.এল : https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/update/im_tofel.pdf
তোবেক্কো ফ্রি ইজুকেসনেল ইন্সতিতুসন্স (তোফৈ)গী চৎন-কাংলোনশিং ফংনবা য়ু.আর.এল https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/update/im_tofel.pdf

Ministry of Education
Ministry of Education and Ministry of Health & Family Welfare Issue Joint Advisory to States/UTs for Effective Implementation of Tobacco-Free Educational Institutions Guidelines and Manual
21 SEP 2024 5:28PM by PIB Delhi
In a significant move to combat tobacco use among youth, the Secretaries of the Union Ministry of Education and the Ministry of Health & Family Welfare have jointly issued an advisory to all States and Union Territories. The advisory, addressed to Chief Secretaries, calls for the rigorous implementation of the Tobacco-Free Educational Institution (ToFEI) manual, in line with the provisions of the Cigarettes and Other Tobacco Products Act (COTPA), 2003 in educational institutions.
This joint advisory, signed by the Secretaries of the Department of School Education, the Department of Higher Education, and the Department of Health & Family Welfare, underscores the alarming effects of tobacco consumption, particularly on children and adolescents. It draws attention to the findings of the Global Youth Tobacco Survey (GYTS) 2019, which revealed that 8.5% of school students aged 13 to 15 in India consume tobacco in various forms. Of particular concern is the fact that over 5,500 children in India begin using tobacco every day. Moreover, 55% of lifelong tobacco users initiate the habit before the age of 20, with many adolescents turning to other addictive substances as a result.
The advisory emphasizes the need for collaborative efforts of all the stakeholders to safeguard young people from the dangers of tobacco addiction. The goal is to protect future generations by raising awareness of the harmful effects of tobacco use and promoting tobacco control measures within educational institutions.
As part of the National Tobacco Control Programme (NTCP), the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India, released the Tobacco Free Educational Institutions (ToFEI) Guidelines for safeguarding minors and youth from tobacco and electronic cigarette use. Further, the Department of School Education and Literacy has developed and launched the ToFEI Implementation Manual on World No Tobacco Day (WNTD) in collaboration with Socio Economic and Educational Development Society (SEEDS). The Department issued the manual on 31st May 2024 to all States/UTs for compliance.
The ToFEI manual serves as a key resource for educational institutions to implement these anti-tobacco measures effectively. The manual outlines the following objectives:
i. More awareness about the harmful effects and long-term health impact of tobacco use amongst the students, teachers, workers and officials in educational institutions;
ii. Awareness about various avenues available for tobacco cessation;
iii. A healthy and tobacco-free environment in educational institutions and all educational institutions becoming tobacco-free; and
iv. Better implementation of legal provisions regarding the sale and use of tobacco products, especially those related to educational institutions, public places, statutory warnings and minors.
The advisory encourages educational institutions including schools at all levels, colleges for higher or professional education and universities, both in the public and private sector to adopt the ToFEI manual and guidelines as a comprehensive guide to safeguard the health and well-being of students.
Through collaborative efforts, the government aims to reduce tobacco use among children and prevent future generations from falling prey to addiction. The Ministry of Education and the Ministry of Health & Family Welfare will work closely with state and district-level officials to ensure these measures are effectively implemented in educational institutions.
URL to access the Implementation Manual for ToFEI Manual: https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/update/im_tofel.pdf
URL to access the ToFEI Guidelines:
https://ntcp.mohfw.gov.in/assets/document/TEFI-Guidelines.pdf