হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর য়ুনিৎশিংনা ক্লিনলিনেস তার্গেৎ য়ুনিৎশিং শীজিন্ননবা খোঙথাং লৌখৎলি
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রীনা ওর্গনাইজেসনশিংদা মরু ওইনা শীংনানীংঙাই ওইরবা অমোৎপা হুন্দোকফমশিং শীজিন্ননবা হায়খ্রে
19 SEP 2024 9:54AM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর 17তা উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনকরনা স্বচ্ছতা হী সেভে 2024 কেম্পেনগী নেস্নেল রোল-আউৎ তৌখ্রবা মতুংদা, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী এম.এল. খাত্তরনা সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর য়ুনিৎশিংগী লুচিংবশিংগা লোয়ননা ক্লিনলিনেস তার্গেৎ য়ুনিৎশিং (CTUশিং) চৎনহন্নবা খন্নখ্রে।
নেস্নেল রোল আউৎকী শরুক অমা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা প্রজা পুম্নমক, রাজ্য সরকারশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং, NGOশিং, CPSUশিং, মকোক থোংবা ওর্গানাইজেসনশিং অসিনচিংবশিংনা অখন্নবা মওংদা শরুক য়াখি। অপুনবা খোঙথাংশিং অসি ক্লিনলিনেস তাস্ক য়ুনিৎশিং (CTU) গী মশীং হেনগৎলকপদা উবা ফংই। ক্লিনলিনেস তাস্ক য়ুনিৎশিং অসি ক্লিনিং অমসুং ত্রান্সফোর্মেসনগীদমক মশক খঙদোকখ্রে। তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ক্লিনলিনেস ইনিসিএতিবশিং হান্ননা পায়খৎলি, মফম খরদদি নোংমগী মনুংদা মায়পাক্না ত্রান্সফোর্ম তৌখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী এম.এল. খাত্তরনা DMRC, NRCTC, রেলতেল, RITES, IRCTC, এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া, NTPC, পৱার গ্রিদ, BSNL, পৱার ফাইনান্স কোরপোরেসন, HUDCO, NBCC অমসুং অতৈ য়াওনা CPSU 45 গী ময়াগী মকোক থোংবশিংনা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা শরুক য়াখি। মীফম অদুদা সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রীশিংগী নোদেল ওফিসরশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি। মসিগী পান্দমদি লৈবাক শীনবা থুংনা স্বচ্ছতাগী পান্দম থম্লিবা য়ুনিৎশিং শেমগৎপদা মখোয়গী থৌদাং লৌনবা পুক্নিং থৌগৎপনি।
হৌজিক ফাওবদা, CTU লাখ 5 হেন্না লুনানবা, ফজরবা ফেসিলিতীশিংদা রিজুভেনেসনগীদমক দেজিগনেৎ তৌখ্রে। ক্লিনলিনেস তার্গেৎ য়ুনিৎশিং পায়খৎতুনা, CPSUশিংনা মেনপাৱর অমসুং মেছিনরীগী মতেং য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা মরুওইবা মতেং পীবা ঙমগনি। মখোয়না সাফাই মিত্র সুরক্ষা শিভিরশিংদা থৌনা ফনা শরুক য়াবা, স্বচ্ছ ভারত কলচরেল ফেস্তিবেলশিংদা শরুক য়াবা, স্বচ্ছ ফুদ স্ত্রীৎশিংদা তেংবাংনবা, অমসুং ত্রান্সফোর্মেসন তৌরবা মফমশিংদা ৱেস্ত-তু-আর্ত প্রোজেক্তশিং ইনস্তোল তৌদুনা ক্লিনলিনেস অমসুং ফজবা ওইহন্নবা হোৎনবদা চাউনা মতেং পাংবা ঙম্মি।
SHS 2024দা CTUশিং শিজিন্নবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা পাংথোকপা ইন্তরেক্তিব ওপন হাউস খন্ন-নৈনবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী এম.এল. খাত্তনা CTUশিংদা থবক অসি কেম্পেন মতমগীদমক্তা নত্তে অদুবু তুংগীদসু মখা চত্থগদবনি হায়না ফোংদোকখি। খন্ন-নৈনবগী মনুংদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা CPSUশিংদা CTUশিং পায়খৎনবা তকশিনখি অমসুং মখোয়দা ৱেস্ত তু ৱেল্থ ইনিসিয়েতিবশিংবু মরুওইনা লৌনবা খঙহনখি। মসিনা ৱেস্ত প্রোসেসিং অমসুং ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং মফমশিংবু ফজহনবদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
চাং নাইনা অপদেৎশিং ফংনবগীদমক স্বচ্ছ ভারত মিসনগী ওফিসিএল ৱেবসাইৎ অমসুং সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিং ফোল্লো তৌবীয়ু:
ৱেবসাইৎ: www.sbmurban.org | https://swachhbharatmission.ddws.gov.in/
ফেদবুক: স্বচ্ছ ভারত মিসন - অর্বান | স্বচ্ছ ভারত মিসন, ভারত
ত্বিত্তর: @SwachhBharatGov |@swachhbharat
ইনস্তাগ্রাম: @sbmurbangov | @swachhbharatgrameen
য়ুত্যুব: স্বচ্ছ ভারত অর্বান | স্বচ্ছ ভারত মিসন গ্রামিন
লিঙ্কইন: স্বচ্ছ ভারত অর্বান | স্বচ্ছ ভারত মিসন গ্রামিন

Ministry of Housing & Urban Affairs
Central Public Sector Units Step Forward to Adopt Cleanliness Target Units
Housing and Urban Affairs Minister urges organizations to adopt particularly challenging garbage spots
19 SEP 2024 9:54AM by PIB Delhi
After the national rollout of the Swachhata Hi Seva 2024 campaign on 17th Sept. by the Vice President, Shri Jagdeep Dhankar, Minister of Housing and Urban Affairs, Shri M.L. Khattar, engaged with the leadership of Central Public Sector Units to discuss the adoption of Cleanliness Target Units (CTUs).
There has been exceptional participation from all Citizens, State governments, Central Ministries, NGOs, CPSUs, lead organizations etc. across the country as part of the national roll out. This collective effort is evident in the remarkable increase in the number of Cleanliness Task Units (CTUs) identified for cleaning and transformation, now recognized as a crucial pillar of the initiative. Cleanliness initiatives are already in progress in various locations, with some areas successfully transformed in just one day.
Union Minister, Shri M.L. Khattar convened a high-level meeting with the top leadership of nearly 45 CPSUs, including DMRC, NRCTC, RailTel, RITES, IRCTC, Airports Authority of India, NTPC, Power Grid, BSNL, Power Finance Corporation, HUDCO, NBCC, and others. The meeting also included nodal officers from Central Ministries and senior officials, aiming to encourage them to take a leading role in adopting Cleanliness Target Units across the nation to tackle challenging and neglected areas and enhance them.
So far, over 5 lakh CTUs have been designated for rejuvenation into clean, beautiful facilities. By adopting Cleanliness Target Units, CPSUs can offer vital support through various initiatives, including manpower and machinery assistance, as well as plantation drives. They can actively participate in Safai Mitra Suraksha Shivirs, engage in Swachh Bharat Cultural Festivals, collaborate on Swachh Food Streets, and install waste-to-art projects at transformed locations, contributing significantly to the cleanliness and beautification efforts.
In the Interactive open house discussion on SHS 2024 with specific focus on adoption of CTUs, the Union Minister, Shri M.L. Khattar highlighted that work on CTUs is not just for the campaign period but has to be continued in future. During the discussions, Union Minister urged CPSUs to step forward to adopt CTUs and suggested them to prioritize waste-to-wealth initiatives to ensure effective waste processing & transformation and beautification of the spots.
For regular updates, please follow the Swachh Bharat Mission’s official website and social media platforms:
Website: www.sbmurban.org | https://swachhbharatmission.ddws.gov.in/
Facebook: Swachh Bharat Mission - Urban | Swachh Bharat Mission, India
Twitter: @SwachhBharatGov |@swachhbharat
Instagram: @sbmurbangov | @swachhbharatgrameen
YouTube: Swachh Bharat Urban | Swachh Bharat Mission Grameen
LinkedIn: swachh-bharat-urban | Swachh Bharat Mission Grameen