মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা বাইওতেক্নোলোজীগী লমদা কত্তিং এদ্জ রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত শৌগৎনবা ‘বাইও-রাইদ’ স্কীম অয়াবা পীখ্রে
18 SEP 2024 3:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ঙসি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (DBT)গী অমব্রেলা স্কীম অনি স্কীম অমত্তদা পুনশিন্বা ‘বাইওতেক্নোলোজী রিছর্চ ইনোভেসসন এন্দ ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ দিভেলপমেন্ত (বাইও-রাইদ) স্কীম, বাইওমেনুফেকচরিং এন্দ বাইওফাউন্দ্রী কৌবা অনৌবা কম্পোনেন্ত অমগা লোয়ননা অয়াবা পীখ্রে‍।
স্কীম অসিগী মপুং ওইবা কম্পোনেন্ত অয়ুম লৈ:
ক) বাইওতেক্নোলোজী রিছর্চ এন্দ দিভেলপমেন্ত (R&D)
খ) ইন্দস্ত্রিএল এন্দ ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ দিভেলপমেন্ত (I&ED)
গ) বাইওমেনুফেকচরিং অমসুং বাইওফাউন্দ্রী
পুনশিল্লবা স্কীম ‘বাইও-রাইদ’ অসি পায়খৎনবগী প্রপোজ আউতলে অসি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ২০২১-২২ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ৯১৯৭নি‍।
বাইও-রাইদ স্কীম অসি বাইওমেনুফেকচরিং অমসুং বাইওতেক্নোলোজীগী লমদা ইনোভেসন পুরক্নবা, বাইও-ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ য়োকখৎনবা, অমসুং মালেমগী লুচিংবা অমা ওইবগী ভারতকী খোঙফম চেৎশিলহন্নবা শেম্বনি‍। মসিনা থিজিন হুমজিনবগী থবক খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা, প্রদক্তি দিভেলপমেন্তকী ফীভম ফগৎহন্নবা, অমসুং একাদমিক রিছর্চ অমসুং ইন্দস্ত্রিএল এপ্লিকেসনগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা মেনশিন্নবা পান্দম থম্লি‍। স্কীম অসি হেল্থকেয়র, লৌউ-শিংউ, এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতী, অমসুং ক্লীন ইনর্জীনচিংবা হীরমশিংদা লৈরিবা লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী শিংনবশিং লাকশিনবদা বাইও-ইনোভেসনগী মতিং লোকশিন্নবা ভারত লৈঙাক্কী মিসনগী শরুক অমনি‍। বাইও-রাইদ স্কীম পায়খৎপনা পুরক্কদবা কান্নবশিং –
- বাইও-ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ য়োকখৎপা: বাইও-রাইদনা বাইও-ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা সীদ ফন্দিং, ইনক্যুবেসনগী ঙাক্লৌ, অমসুং মেন্তোরসিপ পীদুনা স্তার্তঅপশিংগী কান্নরবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি‍।
- ইনোভেসন খুমাঙ চাওশিলহন্বা: স্কীম অসিনা সিন্থেতিক বাইওলোজী, বাইওফার্মাসিউতিকেল, বাইওইনর্জী, অমসুং বাইওপ্লাস্তিক্নচিংবা লমশিংদা কত্তিং-এদ্জ রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত তৌননবা গ্রান্ত অমসুং ইন্সেন্তিবশিং পীগনি‍।
- ইন্দস্ত্রী-একাদমিয়া কোলাবোরেসন্দা তেংবাংবা: বাইও-রাইদনা বাইও-বেজ প্রদক্ত অমসুং তেক্নোলোজীশিং কম্মর্সিএলাইজেসন তৌবদা খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্নবগীদমক একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিং, রিছর্চ ওর্গনাইজেসন, অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা মরী ফগৎহনগনি‍।
- সস্তেনেবল বাইওমেনুফেকচরিং পুক্নিং থৌগৎপা: ভারতকী গ্রীন গোল পরিংদা বাইওমেনুফেকচরিংগী লমদা অকোয়বগী ফীভমগী মতুং ইন্না সস্তেনেবল ওইবা থৌওং য়োকখৎপদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমগনি‍।
- এক্সত্রামরেল ফন্দিংগী খুত্থাঙদা রিছর্চরশিংদা ঙাক্লৌ পীবা: লৌউ-শিংউ, হেল্থকেয়র, বাইওইনর্জী, অমসুং এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীনচিংবা হীরমশিংদা রিছর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং, অমসুং লনাই রিছর্চরশিংদা এক্সত্রামরেল ফন্দিংগী ঙাক্লৌ পীদুনা বাইওতেক্নোলোজীগী তোঙান তোঙানবা লমশিংদা সাইন্তিফিক রিছর্চ, ইনোভেসন, অমসুং তেক্নোলোজিকেল দিভেলপমেন্ত খুমাঙ চাওশিহন্বদা বাইও-রাইদনা মরুওইবা শক্লোন লৌগনি‍।
- বাইওতেক্নোলোজী সেক্তরদা হ্যুমেন রিসোর্স মখোঙ শোম্বিবা: বাইও-রাইদনা বাইওতেক্নোলোজীগী মল্তিদিসিপ্লিনরী এরিয়াশিংদা থবক তৌরিবা মহৈরোয়, নহা ওইরিবা রিছর্চরশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংগী হোলিস্তিক দিভেলপমেন্ত অমসুং সপ্পোর্ত ফংহনগনি‍। হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্তকী ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম্না কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং মেনপৱার স্কিলিংগী লমদা থৌদাং য়াগনি অমসুং মখোয়বু তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্তকী হেন্না নৌবা হোরাইজন শীজিন্নবদা হেন্না মতিক চাহনগনি‍।
মখা তানা, লৈবাকসিদা সর্কুলর-বাইওইকনমী লৈহন্নবা, পুন্সিগী হীরম খুদিংদা গ্রীন অমসুং ফ্রেন্দলী এনভাইরনমেন্তেল সোলুসন পুরক্তুনা মালেমগী অইং অশাগী খল হোংলকপগী চৈথেংশিং হন্থহন্নবা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা ‘লাইফস্তাইল ফোর দি এনভাইরনমেন্ত (LiFE) পরিংদা বাইওমেনুফেকচরিং অমসুং বাইওফাউন্দ্রীগী কম্পোনেন্ত অমা হৌদোক্লি‍। বাইও-রাইদকী অনৌবা কম্পোনেন্ত অসিনা হেল্থকেয়র আউতকম ফগৎহন্নবা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক ফগৎহন্নবা, বাইওইকনমী গ্রোথ পুরক্নবা, বাইও-বেজ প্রদক্তশিং স্কেল-অপ অমসু কম্মর্সিএলাইজেসন তৌনবা, ভারতকী নীংথিনা খঙ-হৈরবা ৱর্কফোর্স হেনগৎহন্নবা, অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী খোঙজেল চেৎশিনহন্নবা লমদমসিগী ওইবা ইনোভেতিব ওইবা পাম্বৈশিং শেমগৎপদা ‘বাইওমেনুফেকচরিং’গী চাউরবা মতিংবু মখোঙ শোম্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
DBT গী থৌরাং অসি ভারতপু বাইওতেক্নোলোজী রিছর্চ, ইনোভেসন, ত্রান্সলেসন, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ, অমসুং ইন্দস্ত্রিএল গ্রোথকী লমদা মালেমগী ওইনা হিদান্নবা ঙম্বা অমসুং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা US$300 বিলিয়ন বাইওইকনমী ওইহন্নবা মিসন মপুং ফাহন্নবা লৈবাক চাওখৎহন্নবা অমসুং খুন্নাই নুংঙাই য়াইফহন্নবা মপা চুম্বা খুৎলায় অমা ওইনা বাইওতেক্নোলোজীগী মতিং লোকশিন্নবা থম্লিবা মঙলান পরিংদা লৈরি‍। বাইও-রাইদ স্কীম অসিনা ‘বিক্সিত ভারত ২০৪৭’গী মঙলান মঙফাওনহন্নবগী লমদা মশক থোক্না থৌদাং য়াগনি‍।
বেকগ্রাউন্দ:
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (DBT), সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়না বাইওতেক্নোলোজী অমসুং মোদর্ন বাইওলোজীগী লমদা অথোই অহেন্বা অমসুং ইনোভেসন্না থৌদুনা পুবা রিছর্চ অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ য়োখৎলি‍।

Cabinet
Cabinet approves ‘Bio-RIDE’ scheme to support cutting edge research and development in Biotechnology
18 SEP 2024 3:27PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved continuation of the two umbrella schemes of Department of Biotechnology (DBT), merged as one scheme-‘Biotechnology Research Innovation and Entrepreneurship Development (Bio- RIDE)’ with a new component namely Biomanufacturing and Biofoundry.
The scheme has three broad components:
a) Biotechnology Research and Development (R&D);
b) Industrial & Entrepreneurship Development (I&ED)
c) Biomanufacturing and Biofoundry
The proposed outlay for the implementation of the unified scheme ‘Bio-RIDE’ is Rs.9197 crore during the 15th finance Commission period from 2021-22 to 2025-26.
Bio-RIDE scheme is designed to foster innovation, promote bio-entrepreneurship, and strengthen India’s position as a global leader in biomanufacturing and biotechnology. It aims to accelerate research, enhance product development, and bridge the gap between academic research and industrial applications. The scheme is part of the Government of India’s mission to harness the potential of bio-innovation to tackle national and global challenges such as healthcare, agriculture, environmental sustainability, and clean energy. Implementation of Bio-RIDE Scheme will -
· Promote Bio-Entrepreneurship: Bio-RIDE will nurture a thriving ecosystem for startups by providing seed funding, incubation support, and mentorship to bio-entrepreneurs.
· Advance Innovation: The scheme will offer grants and incentives for cutting-edge research and development in areas like synthetic biology, biopharmaceuticals, bioenergy, and bioplastics.
· Facilitate Industry-Academia Collaboration: Bio-RIDE will create synergies between academic institutions, research organizations, and industry to accelerate the commercialization of bio-based products and technologies.
· Encourage Sustainable Biomanufacturing: A significant focus will be placed on promoting environmentally sustainable practices in biomanufacturing, aligned with India’s green goals.
· Support researchers through Extramural funding: Bio-RIDE will play critical role in advancing scientific research, innovation, and technological development across diverse fields of biotechnology by supporting extramural funding to research institutions, universities, and individual researchers in areas such as agriculture, healthcare, bioenergy, and environmental sustainability.
· Nurturing Human Resource in Biotechnology sector: Bio-RIDE will provide holistic development and support to students, young researchers and scientists working in the multidisciplinary areas of Biotechnology. The integrated programme of Human Resource Development will contribute towards the capacity building and skilling of the manpower and make them competent to leverage the newer horizon of technological advancements.
Further, to enable Circular-Bioeconomy in the country a component on Biomanufacturing and Biofoundry is being initiated in alignment with ‘Lifestyle for the Environment (LiFE)’ launched by the Hon’ble PM to propel mitigation of global climate change by incorporating green and friendly environmental solutions in every aspect of life. This new component of Bio-RIDE aspires to nurture the immense potential of ‘Biomanufacturing’ to facilitate development of indigenous innovative solutions to improve healthcare outcomes, enhance agriculture productivity, foster growth of the bioeconomy, scale-up and commercialization of bio-based products, expanding India’s cohort of highly skilled workforce, and intensifying entrepreneurial momentum.
The DBT’s ongoing efforts align with its vision of harnessing the potential of Biotechnology as a precision tool for national development and well-being of society to fulfill its mission to make India globally competitive in Biotechnology research, innovation, translation, entrepreneurship, and industrial growth and be a US$300 billion Bioeconomy by 2030. The Bio-RIDE Scheme will contribute significantly towards realizing the vision of ‘Viksit Bharat 2047’.
Background:
Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, promotes excellence and innovation-driven discovery research and entrepreneurship in biotechnology and modern biology.