କ୍ୟାବିନେଟ
ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ ଦେବା ପାଇଁ 'ବାୟୋ-ରାଇଡ୍' ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
18 SEP 2024 3:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ (ଡିବିଟି)ର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାକୁ ବାୟୋମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ବାୟୋଫାଉଣ୍ଡରୀ ନାମକ ଏକ ନୂତନ ଉପାଦାନ ସହିତ 'ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନୋଭେସନ ଆଣ୍ଡ ଏଣ୍ଟରପ୍ରେନରସିପ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ (ବାୟୋ-ରାଇଡ୍)' ଭାବେ ମିଶ୍ରଣ କରିବାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ତିନୋଟି ବ୍ୟାପକ ଉପାଦାନ ରହିଛି:
କ) ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ (ଆରଆଣ୍ଡଡି);
ଖ) ଶିଳ୍ପ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ (ଆଇଆଣ୍ଡଇଡି)
ଗ) ବାୟୋମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ବାୟୋଫାଉଣ୍ଡରୀ
୨୦୨୧-୨୨ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୫ତମ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅବଧି ରେ ଏକତ୍ରିକରଣ ଯୋଜନା 'ବାୟୋ-ରାଇଡ୍'ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୯୧୯୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି।
ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ ଯୋଜନା ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଜୈବ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗବେଷଣାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷି, ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭଳି ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜୈବ ଉଦ୍ଭାବନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମିଶନର ଏକ ଅଂଶ ହେଉଛି ଏହି ଯୋଜନା । ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ ସ୍କିମ୍ ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ହେବ –
ଜୈବ-ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ ଜୈବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବିହନ ପାଣ୍ଠି, ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସହାୟତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପୋଷଣ କରିବ।
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅଭିନବତା : ଏହି ଯୋଜନା ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ବାୟୋଲୋଜି, ବାୟୋଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍, ବାୟୋଏନର୍ଜି ଏବଂ ବାୟୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଶିଳ୍ପ-ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା: ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ ଜୈବ-ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବାଣିଜ୍ୟକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
• ସ୍ଥାୟୀ ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା: ଭାରତର ସବୁଜ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନରେ ପରିବେଶ ଗତ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ ।
ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା: ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଜୈବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରି ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
• ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନବ ସମ୍ବଳର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବହୁବିଭାଗୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଯୁବ ଗବେଷକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ବିକାଶ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶର ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିର ନୂତନ ଦିଗନ୍ତର ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦେଶରେ ଗତିଶୀଳ-ବାୟୋଅର୍ଥନୀତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା 'ଲାଇଫ୍ ଷ୍ଟାଇଲ୍ ଫର୍ ଦି ଏନଭାଇରନମେଣ୍ଟ୍ (ଳାଇଫ୍‍)' ଅନୁଯାୟୀ ବାୟୋମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ବାୟୋଫାଉଣ୍ଡରୀ ଉପରେ ଏକ ଉପାଦାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସବୁଜ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ସମାଧାନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଶମନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ବାୟୋ-ରାଇଡର ଏହି ନୂତନ ଉପାଦାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି, ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଜୈବ-ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦର ସ୍କେଲ୍-ଅପ୍ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ, ଭାରତର ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଅଭିନବ ସମାଧାନର ବିକାଶକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ 'ବାୟୋମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ'ର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପୋଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗବେଷଣା, ଉଦ୍ଭାବନ, ଅନୁବାଦ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବା ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୩୦୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ବାୟୋଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଡିବିଟିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ । ବାୟୋ-ରାଇଡ୍ ସ୍କିମ୍ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭'ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ (ଡିବିଟି) ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଜୀବବିଜ୍ଞାନରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଭିତ୍ତିକ ଆବିଷ୍କାର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।

Cabinet
Cabinet approves ‘Bio-RIDE’ scheme to support cutting edge research and development in Biotechnology
18 SEP 2024 3:27PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved continuation of the two umbrella schemes of Department of Biotechnology (DBT), merged as one scheme-‘Biotechnology Research Innovation and Entrepreneurship Development (Bio- RIDE)’ with a new component namely Biomanufacturing and Biofoundry.
The scheme has three broad components:
a) Biotechnology Research and Development (R&D);
b) Industrial & Entrepreneurship Development (I&ED)
c) Biomanufacturing and Biofoundry
The proposed outlay for the implementation of the unified scheme ‘Bio-RIDE’ is Rs.9197 crore during the 15th finance Commission period from 2021-22 to 2025-26.
Bio-RIDE scheme is designed to foster innovation, promote bio-entrepreneurship, and strengthen India’s position as a global leader in biomanufacturing and biotechnology. It aims to accelerate research, enhance product development, and bridge the gap between academic research and industrial applications. The scheme is part of the Government of India’s mission to harness the potential of bio-innovation to tackle national and global challenges such as healthcare, agriculture, environmental sustainability, and clean energy. Implementation of Bio-RIDE Scheme will -
· Promote Bio-Entrepreneurship: Bio-RIDE will nurture a thriving ecosystem for startups by providing seed funding, incubation support, and mentorship to bio-entrepreneurs.
· Advance Innovation: The scheme will offer grants and incentives for cutting-edge research and development in areas like synthetic biology, biopharmaceuticals, bioenergy, and bioplastics.
· Facilitate Industry-Academia Collaboration: Bio-RIDE will create synergies between academic institutions, research organizations, and industry to accelerate the commercialization of bio-based products and technologies.
· Encourage Sustainable Biomanufacturing: A significant focus will be placed on promoting environmentally sustainable practices in biomanufacturing, aligned with India’s green goals.
· Support researchers through Extramural funding: Bio-RIDE will play critical role in advancing scientific research, innovation, and technological development across diverse fields of biotechnology by supporting extramural funding to research institutions, universities, and individual researchers in areas such as agriculture, healthcare, bioenergy, and environmental sustainability.
· Nurturing Human Resource in Biotechnology sector: Bio-RIDE will provide holistic development and support to students, young researchers and scientists working in the multidisciplinary areas of Biotechnology. The integrated programme of Human Resource Development will contribute towards the capacity building and skilling of the manpower and make them competent to leverage the newer horizon of technological advancements.
Further, to enable Circular-Bioeconomy in the country a component on Biomanufacturing and Biofoundry is being initiated in alignment with ‘Lifestyle for the Environment (LiFE)’ launched by the Hon’ble PM to propel mitigation of global climate change by incorporating green and friendly environmental solutions in every aspect of life. This new component of Bio-RIDE aspires to nurture the immense potential of ‘Biomanufacturing’ to facilitate development of indigenous innovative solutions to improve healthcare outcomes, enhance agriculture productivity, foster growth of the bioeconomy, scale-up and commercialization of bio-based products, expanding India’s cohort of highly skilled workforce, and intensifying entrepreneurial momentum.
The DBT’s ongoing efforts align with its vision of harnessing the potential of Biotechnology as a precision tool for national development and well-being of society to fulfill its mission to make India globally competitive in Biotechnology research, innovation, translation, entrepreneurship, and industrial growth and be a US$300 billion Bioeconomy by 2030. The Bio-RIDE Scheme will contribute significantly towards realizing the vision of ‘Viksit Bharat 2047’.
Background:
Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, promotes excellence and innovation-driven discovery research and entrepreneurship in biotechnology and modern biology.