Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the inauguration of Tuticorin International Container Terminal, Tamil Nadu
“With three major ports and seventeen non-major ports, Tamil Nadu has become a major hub for maritime trade”
“India is showing the world the path to sustainable and forward-thinking development”
“Innovation and collaboration are India’s greatest strengths on its development journey”
“India is becoming a major stakeholder in the global supply chain and this growing capacity is the foundation of our economic growth”
16 SEP 2024 3:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inauguration of Tuticorin International Container Terminal via video message today. Speaking on the occasion, the Prime Minister underlined that today marks a significant milestone in India’s journey towards becoming a developed nation and hailed the new Tuticorin International Container Terminal as the ‘new star of India's marine infrastructure’. Highlighting its role in expanding the capacity of the V.O. Chidambaranar Port, the Prime Minister said, “With a deep draft of more than 14 meters and a berth over 300 meters long, this terminal will play a crucial role in enhancing the capacity of the V.O.C. port”. He further added that the new terminal is expected to reduce logistics costs at the port and save foreign exchange for India. He congratulated the people of Tamil Nadu and recalled several projects related to V.O.C. Port that had been initiated during his visit two years ago. He expressed satisfaction with the rapid completion. He emphasized that one of the terminal's key achievements is its commitment to gender diversity with 40% of its employees being women, symbolizing women-led Development in the maritime sector.
Acknowledging the vital role that Tamil Nadu’s coastline has played in driving India’s economic growth, Shri Modi noted “With three major ports and seventeen non-major ports, Tamil Nadu has become a major hub for maritime trade”. He added that to further boost the port-led development, India is investing over Rs 7,000 crore in the development of an Outer Harbour Container Terminal, and the capacity of the V.O.C. Port continues to grow. “The V.O.C. Port is ready to write a new chapter in the maritime development of India”, Shri Modi affirmed.
Shri Modi spoke about India’s broader maritime mission, which extends beyond infrastructure development. “India is showing the world the path to sustainable and forward-thinking development,” he said, pointing out that the V.O.C. Port is being recognized as a Green Hydrogen hub and a nodal port for offshore wind energy. These initiatives will play a significant role in tackling the global challenges of climate change.
“Innovation and collaboration are India’s greatest strengths on its development journey”, the Prime Minister remarked, highlighting that the inauguration of the terminal is a testament to the collective strength. Shri Modi underlined that India is now well-connected with a vast network of roadways, highways, waterways and airways strengthening the nation’s position in global trade. “India is becoming a major stakeholder in the global supply chain and this growing capacity is the foundation of our economic growth”, the Prime Minister emphasized. Shri Modi concluded his address by expressing confidence that this momentum will propel India to become the world’s third-largest economy soon and Tamil Nadu is playing a pivotal role in driving this growth.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର ଟୁଟିକୋରିନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
“୩ଟି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଏବଂ ୧୭ଟି ଅଣ-ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ସହ ତାମିଲନାଡୁ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ”
“ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ଥିର ବିକାଶ ଓ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି”
“ନୂତନତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ହେଉଛି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶକ୍ତି”
“ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ଆମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ”
16 SEP 2024 3:59PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଟୁଟିକୋରିନ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାର ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ରୂପେ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି । ସେ ଟୁଟିକୋରିନ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲକୁ ‘ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନୂତନ ତାରକା’ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଭି.ଓ. ଚିଦାମ୍ବରନାର ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “୧୪ ମିଟର ଅଧିକ ଗଭୀର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଏବଂ ୩୦୦ ମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବ ବର୍ଥ ସହିତ, ଏହି ଟର୍ମିନାଲ ଭି.ଓ.ସି.ର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।” ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂଆ ଟର୍ମିନାଲ ବନ୍ଦରରେ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସେ ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଭି.ଓ.ସି ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମନେ ପକାଇଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମାପନ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଲିଙ୍ଗ ବିବିଧତା ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଟର୍ମିନାଲର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ କର୍ମଚାରୀ ମହିଳା ଅଟନ୍ତି, ଯାହା ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ତାମିଲନାଡୁର ସାମୁଦ୍ରିକ ଉପକୂଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି “୩ଟି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଏବଂ ୧୭ଟି ଅଣ-ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ସହ ତାମିଲନାଡୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ହବ୍ ପାଲଟିଛି ।” ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦର ନେତୃତ୍ୱାଧିନ ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ବାହ୍ୟ ବନ୍ଦର କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ ବିକାଶ ପାଇଁ ୭,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରୁଛି, ଏବଂ ଭି.ଓ.ସି. ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ଲଗାତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଭି.ଓ.ସି. ବନ୍ଦର ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।”
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ସାମୁଦ୍ରିକ ମିଶନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବାହାରେ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି। ଭି.ଓ. ବନ୍ଦରକୁ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ହବ୍ ଏବଂ ଉପକୂଳ ପବନ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ନୋଡାଲ୍ ବନ୍ଦର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିକାଶର ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ।” ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
“ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଯାତ୍ରାରେ ନୂତନତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ହେଉଛି ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶକ୍ତି” ବୋଲି କହିବା ସହ ଏହି ଟର୍ମିନାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏକ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରୁଥିବା ସଡ଼କପଥ, ରାଜପଥ, ଜଳପଥ ଏବଂ ବାୟୁପଥଗୁଡିକର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭଲ ଭାବେ ସଂଯୁକ୍ତ । ଏଥିସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ଆମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ।” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ତାଙ୍କର ସମ୍ବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗତି ଭାରତକୁ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।