Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
India hold bilateral meetings with USA, Brazil, Germany, UK, Japan, Spain, UAE on the sidelines of G20 Agriculture Ministerial Meeting on 12 and 13th September 2024 in Cuiabá, Brazil
Shri Ram Nath Thakur leads the Indian delegation along with Ambassador of India to Brazil and Joint Secretary during the bilateral meetings
15 SEP 2024 1:46PM by PIB Delhi
Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Ram Nath Thakur led the Indian delegation along with Ambassador of India to Brazil Shri Suresh Reddy and Joint Secretary Shri Franklin L. Khobung, Department of Agriculture & Farmers during the bilateral meetings. A bilateral meeting between Shri Thakur and Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan Shri Sakamoto was held on 12 September 2024, in Brazil.
Both sides expressed their commitment to cooperate in mutually beneficial areas including such as use of technology, food processing, cold storage etc, sustainability and productivity of agriculture in India also through private investment.
Market access issues were discussed where Indian Minister Shri Thakur asked to expedite the market access of Indian Pomegranate and grapes in Japan while Japan Minister Shri Sakamoto raised the market access of Japanese cedar.
A bilateral meeting between Shri Thakur and Minister of Agriculture and Livestock of Brazil Shri Host Carlos Fávaro was held on 13 September 2024, in Brazil.
Shri Favaro underscored learnings from Indian Presidency and friendly relation between two countries. Sh. Thakur congratulated Brazilian Presidency on successful completion of AWG meetings.
During the meeting, both sides discussed issues related to cooperation in science and technology, cooperation in ethanol production and market access.
Both sides agreed to cooperate in science and technology and expressed the hope that the Memorandum of Understanding between ICAR India and EMBRAPA Brazil would be completed before G20 leaders meeting in November. Brazil side showed commitment to cooperate in ethanol production technology which will help the climate change action.
India’s seeks access to Brazilian market for its Sorghum, Rapeseed, Cotton, Wheat, Barley and Onion bulbs. Brazilian side seeks access to India market for Citrus etc. Ministers expressed optimism to resolve the pending issues which will remove the obstacle in trade.
A bilateral meeting between Shri Thakur and Ms. Xochitl Torres Small, Deputy Secretary of Agriculture, USA was held on 13 September 2024, in Brazil.
Both sides agreed to follow up action on USDA and MA&FW Dialogue initiative. Both sides agreed to take forward the cooperation in areas of Climate-smart agriculture; Agricultural productivity growth; Agricultural innovation; Forecasting & production reporting and Agriculture & crop risk protection and agricultural credit. US appreciated the concept note and it’s continuing evolution.
USDA agreed to share learnings through visits in crop insurance sector. Shri Thakur highlighted the market access issues of fruits and vegetables etc. US requested to expedite market access for Alfalfa hay fodder to India. Both sides agreed to resolve the pending issues related to market access as per agreed strategies.
A bilateral meeting between Indian delegation headed by Shri Thakur and delegation headed by Ms. Ophelia Nick, Parliamentary State Secretary, Germany was held on 13 September 2024, in Brazil.
Shri Thakur expressed the happiness on ongoing regular engagements of Indo-German Joint Working Group and expressed the hope that the next upcoming meeting of JWG will be fruitful. Ms. Ophelia Nick suggested to have the IND-GER working group parallel to the next Aahar food fair in New Delhi. Both sides agreed to progress on agroecology, technical exchanges, and cooperation through triangular development projects.
Both sides agreed to collaborate in the sectors such as application of Artificial Intelligence in farming and support to small farmers, agroecology and organic farming. Ms. Ophelia Nick extended invitation to Shri Thakur to participate in the Global forum for food and agriculture and the Agriculture ministers conference in Berlin.
A bilateral meeting between Indian delegation headed by Shri Thakur and delegation headed by Shri Daniel Zeichner, Minister for Food Security and Rural Affairs, UK was held on 13 September 2024, in Brazil.
Both sides expressed their interest to cooperate in transformation of agriculture food system into sustainable agriculture, research and science- precision breeding, gene editing, and extension services.
Shri Zeichner appreciated the role of KVKs and ATMA that they are playing for taking science to farmers and showed interest to learn from the Indian model through joint workshop with ICAR and share UK’s experience of Agritech centre. UK also showed interest to have an institutional mechanism to take the bilateral partnership in the agriculture sector forward.
A bilateral meeting between Indian delegation headed by Shri Thakur and delegation headed by Minister for Agriculture, Fisheries and Food of Spain H.E. Luis Planas was held on 13 September 2024, in Brazil.
Shri Planas thanked Indian Minister for the approval of veterinary certificate for dairy products and expressed interest to engage on such protocols in future. He also showed interest to resolve the sanitary and veterinary certificate for meat and meat products and expressed hope to get confirmation of the validity of cold storage in transit for oranges.
Both sides desired to have cooperation in technology, new genomic techniques, practices and technology of water use efficiency, climate resilient agriculture, technical and scientific solutions for seeds and plants, and exchange between the research institutions of both the countries. Shri Planas invited Shri Thakur to visit Madrid.
A bilateral meeting between Indian delegation headed by Shri Thakur and delegation headed by H. E Dr Amna Al Dahak, Ministry of Environment and Climate held on 12 September 2024, in Brazil.
Both sides expressed the need to increase trade in agriculture sector. Both sides agreed to discuss market access related issues by technical teams.
UAE showed interest to collaboration in research and technology, share experience on vertical farming, high yield technologies.
Both sides also discussed the issues related to sustainable agriculture, resilient food systems.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ব্রাজিলগী কুইআবাদা সেপ্তেম্বর 12 অমসুং 13, 2024দা পাংথোকখিবা G20 এগ্রিকলচর মিনিস্ত্রিএল মীতিংগী নাকলদা ভারতনা USA, ব্রাজিল, জর্মনী, UK, জপান, স্পেন, UAEগা লোয়ননা বাইলেতরেলগী মীফমশিং পাংথোকখ্রে
শ্রী রাম নাথ থাকুরনা বাইলেতরেল মীফমশিংগী মনুংদা এম্বেসেদর ওফ ইন্দিয়া তু ব্রাজিল অমসুং জোইন্ত সেক্রেতরীগা লোয়ননা ভারতকী মীহুৎপু লুচিংখি
15 SEP 2024 1:46PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রাম নাথ থাকুরনা এম্বেসেদর ওফ ইন্দিয়া তু ব্রাজিল শ্রী সুরেশ রেদ্দি অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বিভাগ, জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী ফ্রেঙ্কলিন এল. কোবুংনা বাইলেতরেলগী মীফমশিং লমজিংখি। শ্রী থাকুর অমসুং জপানগী লৌউ-শিংউ, ফোরেস্ত্রী অমসুং ফিশরিজকী মন্ত্রী শ্রী সাকামোতোগী মরক্তা সেপ্তেম্বর 12, 2024দা ব্রাজিলদা বাইলেতরেলগী মীফম অমা পাংথোকখি।
নাকল অনিমক্না তেক্নোলোজী শীজিন্নবা, ফুদ প্রোসেসিং, কোল্দ স্তোরেজ অসিনচিংবা, ভারতকী লৌউ-শিংউগী সস্তেনেবিলিতী অমসুং প্রদক্তিবিতী য়াওনা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তগী খুত্থাংদা নাকল অনিদা কান্নবা লমশিংদা তেংবাং পীননবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোকখি।
মার্কেৎ এক্সেসকী মতাংদা খন্ন-নৈনখি মসিদা ভারতকী মন্ত্রী শ্রী থাকুরনা জপানদা ভারতকী কম্ফোই অমসুং অঙ্গুরশিংগী মার্কেৎ এক্সেসকী হেনগৎহন্নবা থবক অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা হায়খি অমরোমদনা জপানগী মন্ত্রী শ্রী সাকামোতোনা জপানিজ সেদরগী মার্কেৎ এক্সেস হেনগৎহন্নবা ফোংদোকখি।
শ্রী থাকুর অমসুং ব্রাজিলগী লৌউ-শিংউ অমসুং লাইবস্তোক্কী মন্ত্রী শ্রী হোস্ত কার্লোস ফাভারোগী মরক্তা সেপ্তেম্বর 13, 2024দা ব্রাজিলদা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি।
শ্রী ফাভরোনা ভারতকী প্রেসিদেন্সীদগী লৌরকখিবা মহৈশিং অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অদু পনখি। AWGগী মীফমশিং মায় পাক্না লোইশিনবগীদমক শ্রী থাকুরনা ব্রাজিলগী প্রসিদেন্সীদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মীফম অদুদা নাকল অনিমক্না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা তেংবাং পীনবা, ইথানোল পুথোকপদা তেংবাং পীনবা অমসুং কৈথেলগী খুদোংচাবা ফংহনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মতেং পীননবা নাকল অনিমক্না য়ানখি অমসুং ICAR ইন্দিয়া অমসুং EMBRAPA ব্রাজিলগী মরক্তা এম.ও.য়ু. অসি G20 লীদর্স মীতিংগী মমাংদা লোইশিনগনি। ব্রাজিলগী নাকলনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এক্সনদা মতেং পাংগদবা ইথানোল পুথোকপগী তেক্নোলোজীদা মতেং পীননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
ভারতনা মহাক্কী সোরগুম, রেপসীদ, লশিং, গেহু, বর্লী অমসুং তিলহৌশিংগীদমক ব্রাজিলগী কৈথেলদা চঙনবা হোৎনরি। ব্রাজিলগী নাকলনা সাইত্রস অসিনচিংবগীদমক ভারতকী কৈথেলদা চঙবা পাম্লি। মন্ত্রীশিংনা ললোন-ইতিক্তা লৈরিবা অৱাবা অসি কোকহল্লগদবা পন্দুনা লৈরিবা ইসুশিং অসি কোকহন্নবা হোৎনবা ফোংদোকখি।
শ্রী থাকুর অমসুং USAগী দিপুতি সেক্রেতরী ওফ এগ্রিকলচর, এক্সোচিতল তরেস স্মোলনা অসি সেপ্তেম্বর 13, 2024দা ব্রাজিলদা বাইলেতরেলগী মীফম অমা পাংথোকখি।
নাকল অনিমক্না USDA অমসুং MA&FW দাইলোগকী খোঙথাং অসিগী মখা তাবা থবক পায়খৎনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না ক্লাইমেৎ-স্মার্ত এগ্রিকলচর, এগ্রিকলচরগী প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবা, এগ্রিকলচর ইনোভেসন, ফোর্কাস্তিং অমসুং প্রদক্সন রিপোর্তিং অমসুং এগ্রিকলচর অমসুং ক্রোপ রিস্ক প্রোতেক্সন অমসুং এগ্রিকলচর ক্রেদিৎকী লমশিংদা মতেং পীনবা য়ানখি। US না কন্সেপ্ত নোৎ অমসুং মসিনা মখা তানা অওনবা পুরক্লিবা অসিবু থাগৎখি।
USDAনা ক্রোপ ইন্সুরেন্স সেক্তরদা ভিজিৎশিং তৌবগী খুত্থাংদা লৌশিং শেয়র তৌনবা য়ানখি। শ্রী থাকুরনা মহৈ-মরোং অমসুং মনা-মশিংনচিংবগী মার্কেৎ এক্সেসকী খুদোংচাদবশিং পনখি। ভারতকী অলফালফা হে ফোরদরগীদমক মার্কেৎ এক্সেস অথুবা মতমদা ফংহন্নবা য়ু.এস.না হায়জখি। নাকল অনিমক্না য়ানরবা স্ত্রেতেজীশিংগী মতুং ইন্না মার্কেৎ এক্সেসকা মরী লৈনবা পন্দুনা লৈরিবা ইসুশিং অসি ৱারোইশিন পুরক্নবা য়ানখি।
শ্রী থাকুরনা লুচিংবা ভারতকী মীহুৎ কাংবু অমসুং ওফেলিয়া নিক, পার্লিয়ামেন্তরী স্তেৎ সেক্রেতরী, জর্মনী না লুচিংবা মীহুৎ কাংবুগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমা সেপ্তেম্বর 13, 2024দা ব্রাজিলদা পাংথোকখি।
শ্রী থাকুরনা ইন্দো-জর্মন জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী লেপ্তনা পাংথোক্লিবা মীফমশিং অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। শ্রীমতী ওফেলিয়া নিকনা অনৌবা দিল্লীদা লাক্কদৌরিবা অহর ফুদ ফেয়রগা মান্ননা IND-GERগী ৱার্কিং গ্রুপ অমা পাংথোক্নবা ৱাফম থমখি। নাকল অনিমক্না এগ্রো-ইকোলোজী, তেক্নিকেল একচেঞ্জ অমসুং ত্রাইএঙ্গুলার দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা মতেং পীননবা য়ানখি।
লৌউ-শিংউদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স শীজিন্নবা অমসুং অপীকপা লৌমীশিংদা মতেং পীনবা, এগ্রো-ইকোলোজী অমসুং ওর্গানিক ফার্মিংগুম্বা সেক্তরশিংদা মতেং পীননবা নাকল অনিমক্না য়ানখি। শ্রীমতী ওফেলিয়া নিকনা শ্রী থাকুরবু গ্লোবেল ফোরম ফোর ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর অমসুং বার্লিনদা পাংথোক্কদৌরিবা এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংগী কনফরেন্সতা শরুক য়ানবা কৌখি।
শ্রী থাকুরনা লুচিংবা ভারতকী মীহুৎ কাংবু অমসুং UKগী ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং রুরেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রী দানিএল জাইচনারনা লুচিংবা মীহুৎ কাংবুগী মরক্তা সেপ্তেম্বর 13, 2024দা ব্রাজিলদা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি।
নাকল অনিমক্না এগ্রিকলচর ফুদ সিস্তেমবু সস্তেনেবল এগ্রিকলচর, রিসর্স অমসুং সাইন্স-প্রিসিজন ব্রীদিং, জিন ইদিতিং অমসুং এক্সতেন্সন সর্বিসশিংদা ত্রান্সফোর্ম তৌবদা মতেং পাংনবগী অপাম্বা ফোংদোক্নখি।
শ্রী জাইচনারনা KVKs অমসুং ATMA না লৌমীশিংদা সাইন্স য়ৌহন্নবগীদমক লৌরিবা থৌদাং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ICARগা লোয়ননা জোইন্ত ৱার্কশোপকী খুত্থাংদা ভারতকী মোদেলদগী তমগদবা অমসুং UK গী এগ্রিতেক সেন্তরগী এক্সপরিয়েন্সকা শরুক য়ানবা অপাম্বা ফোংদোকখি। UKনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা লৈবাক অনিগী ওইবা পার্তনরশিপ অসি মাংলোমদা চংশিন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা লৈহন্নবা পুক্নিং চিংশিনখি।
শ্রী থাকুরনা লুচিংবা ভারতকী মীহুৎ কাংবু অমসুং স্পেনগী লৌউ-শিংউ, ফিশরিজ অমসুং ফুদকী মন্ত্রী ঐচ.ই. লুইস প্লানাসনা সেপ্তেম্বর 13, 2024দা ব্রাজিলদা নাকল অনিগী মীফম অমা পাংথোকখি।
শ্রী প্লানাসনা দাইরী পোত্থোকশিংগীদমক ভেতেরিনরী সর্তিফিকেৎ অয়াবা পীরকপগীদমক ভারতকী মন্ত্রীদা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং তুংদা অসিগুম্বা প্রোতোকোলশিং অসিগা মরী লৈননবা অপাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না শা অমসুং শাগী পোত্থোকশিংগীদমক সেনিতরী অমসুং ভেতেরিনরী সর্তিফিকেৎকী মতাংদা ৱারোইশিন পুরকপদা পুক্নিং চিংশিনখি অমসুং কোমলাগীদমক ত্রান্সিৎকী মতমদা কোল্দ স্তোরেজকী ভেলিদিতীগী মতাংদা অয়াবা ফংলগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি।
নাকল অনিমক্না তেক্নোলোজী, অনৌবা জেনোমিক তেক্নিকশিং, ঈশিং শীজিন্নবগী মতিক চাবা থৌওং অমসুং তেক্নোলোজী, ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত এগ্রিকলচর, সিদ অমসুং পাম্বীশিংগী তেক্নিকেল অমসুং সাইন্তিফিক সোলুসনশিং অমসুং লৈবাক অনিগী রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অপাম্বা ফোংদোকখি। শ্রী প্লানাসনা শ্রী থাকুরবু মাদ্রিদতা লাক্নবা কৌখি।
শ্রী থাকুরনা লুচিংবা ভারতকী মীহুৎ কাংবু অমসুং এনভাইরনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেৎ মন্ত্রী, ঐচ.ই. দা. অমনা অল দাহাককা ব্রাজিলদা সেপ্তেম্বর 12, 2024দা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি।
নাকল অনিমক্না লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা ললোন-ইতিক হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা অদু ফোংদোকখি। তেক্নিকেল তীমশিংনা মার্কেৎ এক্সেসকা মরী লৈনবা ৱাফমশিং খন্ননবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
UAEনা রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীদা তেংবাং পীনবা, ভর্তিকেল ফার্মিং, হায়-য়িল্দ তেক্নোলোজীশিংদা এক্সপরিয়েন্স শেয়র তৌনবা অপাম্বা ফোংদোকখি।
নাকল অনিমক্না সস্তেনেবল এগ্রিকলচর, রেসিলিয়েন্ত ফুদ সিস্তেমশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংসু খন্নখি।