প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ‘জল সঞ্চে জন ভাগীদারী’ থৌশিল হৌদোকখ্রে
“মীয়াম্না শরুক য়াদুনা অমসুং মীয়ামগী ইহৌগা লোয়ননা ভারত্তা ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং অকোইবগী ফিভম কন্নবা অখন্নবা কেম্পেন চত্থরি”
“ঈশিং য়োকশিনবা অসি শুপ্নগী পোলিসী অমা খক্তা নত্তে মসি খোঙথাং অমদি অমসুং অফবা থৌওং অমসু ওইরি”
“ভারত মচাশিং অসি ঈশিংবু ঈশ্বরগী শকলোন অমনি, তুরেলশিং অসি লাইরেম্বীনি অমসুং সরোভরশিং অসি ঈশ্বরগী লৈফমনি খল্লিবা নাৎ অমগী মনুং চল্লি”
“ঐখোয়গী সরকারনা হোল-ওফ-সোসাইতী, অমসুং হোল-ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচ অমগা লোয়ননা থবক তৌরি”
“ঈশিং য়োকশিনবা, অকোইবগী ফিভম কনবা, মসি ভারতকী কলচরেল কন্সিয়সনেসকী শরুক্নি”
“ঈশিং য়োকশিনবা অসি শুপ্নগী পোলিসীশিংগী ৱাফম খক্তা নত্তা মসি খুন্নাইগী ফিরেপ অমসু ওইরি”
“ঐখোয়না ‘রিদ্যুস, রিয়ুজ, রিচার্জ অমসুং রিসাইকল’গী মন্ত্র অসি লৈবাক্কী ঈশিংগী তুংলমচৎ সেক্যুর তৌনবা পায়খৎকদবনি”
“পুন্না, ঐখোয়না ভারত অসি মীওইবা খুন্নাই পুম্বগীদমক ঈশিং য়োকশিনবগী লমজিং মৈরা অমা ওইহনগদবনি”
06 SEP 2024 2:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা গুজরাতকী সুরত্তা 'জল সঞ্চয় জন ভাগীদারী' থৌশিল হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা রাজ্য শিনবা থুংবদা রেন্নৱাতর হার্ভেস্তিং হেনগৎহন্নবা অমসুং তুং কোইনা ঈশিংগী সস্তেনেবিলিতী লৈহন্নবা চাউরাক্না রেন্নৱাতর হার্ভেস্তিং স্ত্রকচর 24,800 শাবগী থবক পায়খৎলি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি গুজরাতকী লমদমদগী জল শক্তি মন্ত্রালয়না মরুওইবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লি। নোংজু থানা থোকহনবা মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা থৌদোকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্না মসিগী অৱাবা মায়োক্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈগী মতমদা তেহসিল খুদিংমক্তা অসিগুম্বা নোং কন্না চুবা মহাক্না উখিদে অমসুং তাখিদ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাতনা অসিগুম্বা মতম অসিদা য়াম্না অৱাবা অমা মায়োক্নখি অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা ফিভম অসি য়েংশিন্নবা মপুং ফানা থৌরাং তৌখিদে, অদুম ওইনমক, গুজরাতকী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অৱাবা ওইরবা ফিভম অসিদা অমগা অমগা মতেং পাংদুনা লেপখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা হৌজিক ফাওবা নোংজু থাগী শাফু নংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঈশিং য়োকশিনবা অসি পোলিসী অমা খক্তা নত্তে, মসি খোঙথাং অমসুং অফবা থৌওং অমনি। মসিদা থৌনা অমসুং থৌদাংসু য়াওরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোনশিংনা ঐখোয়বু এসেস তৌগদবা অহানবা পেরামিতর অসি ঈশিং ওইগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা ঈশিং অসি রিসোর্স অমা খক্তা নত্তে অদুবু মসি পুন্সি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচৎকী ৱাহং অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি তুং কোইনা চৎনগদবা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা ৱারেপ 9 অসিগী মনুংদা ঈশিং য়োকশিনবা অসি খ্বাইদগী মরুওইবনি। শ্রী মোদীনা ঈশিং য়োকশিনবগী পান্দমদা মীয়ামগী শরুক য়াবা হৌরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না জলশক্তি মন্ত্রালয়, গুজরাত সরকার অমসুং খোঙথাং অসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্তা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
অকোয়বগী ফিভম অমসুং ঈশিং য়োকশিনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমগী ফ্রেশৱাতরগী চাদা 4 খক্তমক শরুক তম্লি। মহাক্না শন্দোক্না হায়খি, লৈবাক অসিদা অচৌবা তুরেল কয়া অমা লৈজরবসু, মফম কয়াদা ঈশিং ফংদ্রি অমসুং ঈশিংগী লৈমায়সু য়াম্না থুনা হন্থরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঈশিংগী অৱাৎপা অমসুং অইং-অশা হোংলকপা অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা শাফু অমা পীরি।
শীংননিংঙাই ওইবা ফিভমশিং লৈজরবসু, ভারত খক্তনা মশামক অমসুং মালেমগীদমক্তা সোলুসন পুথোকপা ঙম্বগী মতিক লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ভারতকী অরিবা লাইরিকশিং খঙবা অসিবু থাগৎখি অমসুং হায়খি মদুদি ঈশিং অমসুং অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেনবা অসি লাইরিক্কী লৌশিং নৎত্রগা ফিভম অমদগী থোক্লকপা অমনি হায়না লৌনদে। ঈশিং অমসুং অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেনবা অসি ভারতকী নাৎকী ওইবা ৱাখল্লোনগী শরুক অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মীয়াম্না ঈশিংবু লাইগী মওং অমা ওইনা, তুরেলশিংবু লাইরেম্বী ওইনা অমসুং সরোভরশিংবু লাইফম ওইনা লৌরিবা চৎনবী অমগী মীওইশিংনি। গঙ্গা, নর্মদা, গোদাবরী অমসুং কবেরী অসি মমাশিং ওইনা ইকাই খুম্নৈ হায়না মহাক্না হায়খি। অরিবা মতমগী লাইরিকশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঈশিং শেন্থংহনবা অমসুং ঈশিং পীনবা অসি খ্বাইদগী ৱাংবা মওং অমনি মরমদি পুন্সিগী মওং পুম্নমক ঈশিংদগী হৌরকই অমসুং ঈশিং অদুগী মখা পোল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মমাংঙৈগী মীওইশিংনা ঈশিং অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেনবগী মরুওইবা অদু খঙলম্মি। রহিম দাসনা ইবা ৱারী অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী মীৎয়েং অদু পনখি অমসুং ঈশিং অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেন্নবা লাকপদা মাংজিল থাবা মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 'জল সঞ্চয় জন ভাগীদারি' থৌশিল অসি গুজরাত্তগী হৌরকখি অমসুং নাগরিকশিংগী অরোইবা শরুক ফাওবা ঈশিং ফংহন্নবা মায় পাক্না হোৎনখি। শ্রী মোদীনা চহি তরাগী খুজিং অনি অমসুং তরাগী মমাংদা সৌরাস্ত্রাগী ফিভম অদু নীংশিংখি। মমাংগী সরকারশিংনা ঈশিং য়োকশিনবাগী ভিজন লৈখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না অৱাবা অসি কোকহন্নবা ৱারেপ লৌখি অমসুং চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদা লোইশিন্দ্রিবা সরদার সরোভর দাম অসি শঙ্গাবা অমসুং কম্মিসন তৌনবা হোৎনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি সাউনি য়োজনা অসিসু ঈশিং মরাং কায়না লৈবা মফমশিংদগী ঈশিং লৌদুনা অমসুং ঈশিং মরাং কায়না লৈতবা মফমশিংদা থাদোক্তুনা হৌদোকখি। শ্রী মোদীনা গুজরাত্তা হোৎনখিবশিংগী মহৈ ঙসি মালেমগী মীয়ামদা উবা ফংবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঈশিং য়োকশিনবা অসি পোলিসীগী ৱাফম খক্তা নত্তে, মসি খুন্নাইগী ওইবা থৌদাং অমসু ওইরি। মমাংদা ঈশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত করোর লিশিং কয়া অমা পায়খৎলবসু, মসিগী মহৈ অসি হৌখিবা চহি 10 অসিদা উবা ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারনা অপুনবা খুন্নাই অমসুং অপুনবা সরকারগী থৌওংগা লোয়ননা থবক তৌরি।" হৌখিবা চহি 10দা পায়খৎখিবা থবকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা ঈশিংগা মরী লৈনবা ইসুশিংদা সিলোশিং থুগাইখি অমসুং গবর্নমেন্তকী থৌওং পুম্নমক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক জল শক্তি মন্ত্রালয় শেমখি। মহাক্না জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদা য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা ৱারেপ লৌখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা ইমুং করোর 3 খক্তদা থক্নবা ঈশিং ফংলম্মি অদুগা হৌজিক্তি ইমুং করোর 15 হেন্না লৈরি। লৈবাক অসিগী য়ুমথোং চাদা 75 হেনবদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগীদমক মহাক্না জল-জীবন মিসনবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না জল-জীবন মিসনদা তেংবাং পীরকপগীদমক মফম অদুগী জল সমিতিশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাতকী পানী সমিতিদা থবক তৌরিবা নুপীশিংগুম্না লৈবাক শীনবা থুংনা পানি সমিতিশিংদা নুপীশিংনা থবক তৌরি, “য়ামদ্রবদা শরুক য়ারিবশিংগী চাদা 50দি খুঙ্গংশিংগী নুপীশিং ওইরি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ঙসি জলশক্তি অভিয়ান অসি করম্না নেস্নেল মিসন অমা ওইরক্লিবগে হায়বগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৌশাগী ঈশিংগী সোর্সশিং নৌনা শেমগৎপা নত্ত্রগা অনৌবা স্ত্রকচরশিং শেমগৎপা ওইরবসু, স্তেকহোল্দরশিংদগী সিভিল সোসাইতীদগী পঞ্চায়ৎ ফাওবা, মীওই খুদিংমক্না মসিদা শরুক য়ারি। মীয়ামগী শরুক য়াবগী পাঙ্গল অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অমৃত সরোভরগী থবক অসি জিলা খুদিংমক্তা 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসব'কী মনুংদা হৌখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি লৈবাক অসিদা অমৃত সরোবর লিশিং 60 হেন্না শাখ্রে। মতৌ অসুম্না, অতল ভুজল য়োজনা অসি গ্রাউন্দৱাতর রিচার্জ তৌনবগীদমক্তা ঈশিংগী রিসোর্সশিং মেনেজ তৌবদা খুঙ্গংগী মীওইশিংগী থৌদাংসু য়াওরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মখা তানা, মহাক্না মখা তাখি, 2021দা হৌখিবা ‘কেচ দি রেন’ কেম্পেন অসিদা স্তেকহোল্দর মশিং য়াম্না শরুক য়াখ্রে। 'নমামী গঙ্গে' থৌশিলগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা নাগরিকশিংগীদমক ইমোস্নেল রিজোলুসন অমা ওইরক্লি অমসুং মীয়াম্না অরিবা চৎনবীশিং অমসুং মরী লৈনদবা চৎনবীশিং থাদোক্তুনা তুরেলশিং অসি মশা-মউ ফনা লৈহন্নবা হোৎনরি।
"এক পেদ মা কে নাম" কেম্পেনগী মখাদা নাগরিকশিংদা উ পাম্বী অমমম থানবগী আপিল তৌবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি উ পাম্বী থাবনা গ্রাউন্দ ৱাতর লেবেল য়াম্না থুনা হেনগৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা "এক পের মা কে নাম"গী মখাদা উ পাম্বী করোর কয়া থাখ্রে। শ্রী মোদীনা অসিগুম্বা কেম্পেনশিং অমসুং রিজোলুসনশিংদা মীয়াম শরুক য়াবগী তঙাইফদবা অদু মখা তানা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি ঈশিং য়োকশিনবাগী থবকশিং অসি নাগরিক করোর 140 শরুক য়াদুনা মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঈশিং য়োকশিনবাগী মতাংদা অথুবা মতমদা থবক লৌখৎনবা হায়খি অমসুং ঈশিংগা মরী লৈনবা ইসুশিংদা লৈবাক্কী তুংলমচৎকীদমক "রিদ্যুস, রিয়ুজ, রিচার্জ অমসুং রিসাইকল"গী মন্ত্র অসি লৌখৎপগী তঙাইফদবা অদুদা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঈশিংবু লান্না শীজিন্নবা লেপহন্দুনা, শীজিন্নবা হন্থহন্দুনা, ঈশিং অমুক হন্না শীজিন্নদুনা, ঈশিংগী সোর্সশিং অমুক হন্না চার্জ তৌদুনা অমসুং ঈশিং শোকহল্লবা অদু রিসাইকল তৌদুনা ঈশিং কনবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মিসন অসিদা ইন্নোবেতিব এপ্রোচশিং অমসুং মোদর্ন তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি। ভারতকী ঈশিংগী দরকার ওইবগী চাদা 80দি লৌউ-শিংউগী খুত্থাংদা ফংলি, মসিনা তুং কোইনা চৎনবগীদমক ঈশিং শীজিন্নবা লৌউ-শিংউবু মরুওইবা ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা তপ্না-তপ্না লৌউ-শিংউবগী পাম্বৈশিং অসি তুং কোইনা চৎনহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না "পর দ্রোপ মোর্ ক্রোপ" কেম্পেনগী মরমদসু ঙাংখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিনা ঈশিং কনবা অমসুং ঈশিং য়াম্না চংদবা মফমশিংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। শ্রী মোদীনা ঈশিং য়াম্না চংদবা মহৈ-মরোংশিং হায়বদি পলস, ওইল সীদ, অমসুং মিল্লেৎশিং থাবদা সরকারনা মতেং পাংলি হায়না ফোংদোকখি। রাজ্যগী থাক্তা হোৎনরিবশিং অদুগী মতাংদা মখা তানা খন্ন-নৈনদুনা শ্রী মোদীনা রাজ্যশিংদা ঈশিং য়োকশিনবগী থবকশিং লৌখৎনবা অমসুং খোঙজেল য়াঙখৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। রাজ্য খরনা লৌমীশিংদা ঈশিং য়াম্না শীজিন্নদবা অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিং থাবদা ইন্সেন্তিব পীরি হায়বা খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য পুম্নমকপু পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং মিসন মোদতা থবক তৌমিন্ননবা হায়খি। মহাক্না হায়খি, "ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা লৌবুক্কী মনাক্তা পুখ্রিশিং শেম্বা অমসুং রিচার্জ ৱেলশিং তৌবা অসিনচিংবা ত্রেদিস্নেল নোলেজশিং প্রমোৎ তৌগদবনি।"
“ অচৌবা ঈশিংগী শেন্মিৎলোন অমা অসি ঈশিং মরাং কায়না ফংহনবা অমসুং ঈশিং য়োকশিনবা তৌবদা মায় পাকপা অসিগা মরী লৈনৈ হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মখা তানা শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না হায়খি, জল জীবন মিসননা ইঞ্জিনীয়রশিং, প্লাম্বরশিং, ইলেক্ত্রিসিয়নশিং অমসুং মেনেজরশিংগুম্বা মীওই লাখ কয়াদা থবক ফংহনবগা লোয়ননা মখোয় মশানা থবক ফংহনবগী খুদোংচাবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি, WHOনা পান্দম থম্লিবা অসিগী মতুং ইন্না, য়ুমথোং খুদিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহন্দুনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর 5.5রোমগী পুন্সি কনবা ঙমগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি থৌরাং অসিনা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিন-ইনাওশিংগী মতম অমসুং হোৎনরিবশিং কনবা ঙমগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হকশেল অসি ঈশিংগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা শরুক অমনি। রিপোর্তশিংগী মতুং ইন্না, অঙাং লাখ 1.25 হেন্না মতম চানা লৈখিদবদা ঙাকথোকপা ঙম্লগনি, জল জীবন মিসননা চহি খুদিংগী মীওই লাখ 4 হেন্না দাইরিয়াগুম্বা লায়নাশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি। মসিনা পেকেতকী শেল থাদবা য়াম্না হন্থহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীশিংনা ভারতকী ঈশিং য়োকশিনবগী মিসন অসিদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু খঙখি অমসুং মখোয়গী থৌদাং অদুগীদমক মখোয়দা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না নেৎ জিরো লিক্বিদ দিসচার্জ স্তেন্দর্দশিং অমসুং ৱাতর রিসাইকলিংগী পান্দমশিং ফংলবা ইন্দস্ত্রীশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ঈশিংগী সস্তেনেবিলিতী কোকহন্নবা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংনা হোৎনরিবশিং অদুসু পনখি। মহাক্না মসিসু পনখি মদুদি ইন্দস্ত্রী কয়ানা মখোয়গী কোর্পোরেত সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতিগী শরুক অমা ওইনা ঈশিং য়োকশিনবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা গুজরাতনা ঈশিং য়োকশিনবাগীদমক সি.এস.আর. গুজরাতনা ঈশিং য়োকশিনবাগীদমক সি.এস.আর. শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সুরত, ৱালসাদ, দাং, তাপি অমসুং নভসারীগুম্বা মফমশিংদা চাউরাক্না বোর্দৱেল রিচার্জ স্ত্রকচর 10,000গী মশিং লোইশিনখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি থৌরাংশিং অসিনা ঈশিং ফংদবগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা অমসুং মরুওইবা মফমশিংদা গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্সশিং অমুক হন্না মপুং ফাহন্নবা মতেং পাংলি। সরকার অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী মরক্তা তেংবাং পীনদুনা হোৎনরিবশিং অদু মখা তানা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, 'জল সঞ্চয়-জন ভাগীদারী অভিয়ান'গী খুত্থাংদা, জল শক্তি মন্ত্রালয় অমসুং গুজরাত সরকারনা অসিগুম্বা স্ত্রকচর 24,000 হেন্না শেম্নবা অনৌবা মিসন অমা হৌদোক্লে। মহাক্না মসিগী কেম্পেন অসি মোদেল অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা তুংলমচৎতা অসিগুম্লবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি ঈশিং য়োকশিনবগী লমদা মালেমগী ওইনা ইথিল পীবা লৈবাক অমা ওইগনি। "ঐহাক্না থাজৈ মদুদি পুন্না হোৎনমিন্নরগা, ঐখোয়না ভারতপু মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা ঈশিং য়োকশিনবাগী লমজিং মৈরা অমা ওইহল্লগনি" হায়না ফোংদোক্লদুনা মহাক্না মিসন অসি মায় পাক্না চৎথনবা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
থৌরম অসিদা গুজরাতককী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সি. আর. পতেলনা অতৈশিংগা লোয়ননা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীগী ৱাতর সেক্যুরিতীগী মঙলানবু মখা তানা য়োকখৎনবগীদমক্তা, 'জল সঞ্চয় জন ভাগীদারি' থৌশিল অসিনা কম্ম্যুনিতি পার্তনরশিপ অমসুং ওনরশিপতা অকনবা মীৎয়েং থমদুনা ঈশিং য়োকশিন্নবা হোৎনরি। মসি খুন্নাই অমসুং সরকারগী অপুনবা থৌওংনা লমজিংলি। গুজরাত সরকারনা লুচিংবা জল সঞ্চয় থৌশিলগী মায় পাকপগী মখাদা রাজ্য সরকারগা খুৎশম্নদুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়না গুজরাত্তা 'জল সঞ্চয় জন ভাগীদারী' থৌশিল হৌদোক্লে। গুজরাত সরকারনা নাগরিকশিং, লোকেল বোদীশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংবু ঈশিং লৈহন্দনবা হোৎনরি।
প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, রাজ্য অসিদা চাউরাক্না রেনৱাতর হর্ভেস্তিং স্ত্রকচর 24,800 অসি কম্ম্যুনিতী পার্তনরশিপকা লোয়ননা শাগৎলি। রীচার্জ স্ত্রকচরশিং অসিনা নোংগী ঈশিং লৌশিনবা হেনগৎহনবদা অমসুং তুং কোইনা ঈশিংগী সস্তেনেবিলিতী লৈহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches ‘Jal Sanchay Jan Bhagidari’ initiative via video conferencing
“Unique campaign of water conservation and nature conservation is going on in India with public participation and public movement”
“Water conservation is not just a policy, It is an effort and a virtue too”
“Indians belong to a culture that considers water as a form of God, rivers as Goddesses and Sarovars as abode of the Gods”
“Our government has worked with a Whole-of-Society and Whole-of-Government approach”
“Water conservation, nature conservation, these are part of India's cultural consciousness”
“Water conservation is not just a matter of policies but also social commitment”
“We must adopt the mantra of ‘Reduce, Reuse, Recharge, and Recycle’ to secure the nation’s water future”
“Together, we will make India a beacon of water conservation for all of humanity”
06 SEP 2024 2:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the program marking the launch of the ‘Jal Sanchay Jan Bhagidari’ initiative at Surat, Gujarat via video conferencing today. Under this program, approximately 24,800 rainwater harvesting structures are being constructed across the state to enhance rainwater harvesting and ensure long-term water sustainability.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that an important campaign is commencing from the land of Gujarat by the Ministry of Jal Shakti today. Talking about the havoc wreaked by the monsoon season, Shri Modi said that almost all regions in the country had to face the adversities due to it. The Prime Minister pointed out that he had not seen or heard such torrential rainfall in almost every tehsil during his time as the Chief Minister of Gujarat. He said that Gujarat had to face an extreme crisis this time and the departments were not fully equipped to handle the situation, however, the people of Gujarat and the country stood shoulder to shoulder in such dire situations and helped each other. He further added that many parts of the country are still reeling under the effects of monsoon season.
The Prime Minister remarked that water conservation is not just a policy, it's an attempt and a virtue as well; it has generosity as well as responsibilities too. “Water will be the first parameter on which our future generations will assess us”, added Shri Modi. This, he said, was because water was not just a resource but a question of life and the future of humanity. He added that water conservation was, thus, the foremost among the 9 resolutions towards a sustainable future. Shri Modi expressed happiness towards the inception of public participation in the meaningful efforts of water conservation. He extended his best wishes to the Ministry of Jalshakti, Government of Gujarat and all the stakeholders in the initiative.
Highlighting the necessity of environment and water conservation, the Prime Minister pointed out that India is home to only 4 percent of the freshwater in the world. He explained, “Even though the country has several magnificent rivers, large geographical regions remain bereft of water and the water table is also receding at a fast pace.” He underlined that water scarcity combined with climate change has had a huge impact on the lives of people.
Despite the challenging conditions, the Prime Minister emphasized that only India has the potential to find solutions for itself and the world. He credited the understanding of India’s ancient scriptures and said that water and environment conservation is not considered bookish knowledge or something that arose out of a situation. “Water and environment conservation is part of India’s traditional consciousness”, PM Modi exclaimed. He said that the people of India belong to a culture that considers water as a form of God, rivers as Goddesses and Sarovars as the abode of the Gods. “Ganga, Narmada, Godavari and Kaveri are revered as mothers”, he said. Quoting ancient scriptures, the Prime Minister explained that saving and donating water is the highest form of service as all life forms began from water, and are dependent on it. He underlined that India’s ancestors knew the importance of water and environmental conservation. Referring to a couplet by Rahim Das, the Prime Minister highlighted the farsightedness of the nation and expressed the need to take the lead when it comes to water and environment conservation.
The Prime Minister highlighted that ‘Jal Sanchay Jan Bhagidari’ initiative was kicking off from Gujarat and has witnessed many successful efforts towards ensuring accessibility and availability of water to the last of the citizens. Shri Modi reminisced about the situation of Saurashtra two-and-a-half decades ago when the previous governments lacked the vision of water conservation. He added that he resolved to overcome this grave crisis and ensured the completion and commission of Sardar Sarovar Dam, pending for decades. He further added that Sauni Yojna was also started by drawing water from areas of excess and discharging it to areas facing shortages. Shri Modi expressed happiness that the results of the efforts made in Gujarat are today visible to the world.
“Water conservation is not just a matter of policies but also social commitment”, the Prime Minister said, highlighting the importance of a conscious citizen, public participation and people’s movement. He pointed out that even though water-related projects worth thousands of crores have been initiated in the past, the results are only apparent in the past 10 years. “Our government has worked with a Whole of Society and Whole of Government approach”, PM Modi remarked. Throwing light on the work done in the past 10 years, the Prime Minister said that silos were broken on issues related to water for the first time and the Ministry of Jal Shakti was created to fulfil the commitment of the whole of the government approach. He touched upon the resolve of tapped water supply to every home through Jal Jeevan Mission and informed that tapped water connection was available in only 3 crore households earlier compared to more than 15 crore today. He credited the Jal-Jeevan Mission for clean tap water reaching more than 75 percent of the households in the country. He lauded the local Jal Samitis for their contributions to Jal-Jeevan Mission and said that women are doing wonderful work in paani samitis all over the country just like the women who did wonders in the paani samitis of Gujarat “At least 50 percent of the participation in this is of village women”, he added.
Highlighting how Jalshakti Abhiyan has become a national mission today, the Prime Minister said that be it renovation of traditional water sources or construction of new structures, individuals from all walks of life, ranging from stakeholders to civil society to panchayats are involved in it. Explaining the strength of public participation, Shri Modi underlined that the work on Amrit Sarovar started in every district during the Azadi Ka Amrit Mahotsav and has resulted in construction of more than 60 thousand Amrit Sarovars in the country today. Similarly, he added, the Atal Bhujal Yojana also involved the responsibility of villagers in managing water resources for recharging groundwater. Further, he added, ‘Catch the Rain’ campaign started in 2021 has a large number of stakeholders involved today. Speaking of ‘Namami Gange’ initiative, Shri Modi underlined that it had become an emotional resolution for citizens and people were giving up old traditions and irrelevant customs to ensure the cleanliness of rivers.
Referring to his appeal to the citizens to plant one tree under the ‘Ek Ped Maa ke Naam’ campaign, the Prime Minister stated that groundwater level rapidly increases with afforestation. He highlighted that crores of trees have been planted under ‘Ek Ped Maa ke Naam’ in the past few weeks. Shri Modi further stressed the need for public participation in such campaigns and resolutions and said that the water conservation efforts are turning into a public movement with the participation of 140 crore citizens.
The Prime Minister called for urgent action on water conservation and emphasized the need to adopt the mantra of ‘Reduce, Reuse, Recharge, and Recycle’ to secure the nation’s future regarding water-related issues. He stated that water can only be saved when its misuse ends, consumption is reduced, water is reused, water sources are recharged and contaminated water is recycled. The Prime Minister highlighted the importance of embracing innovative approaches and modern technologies in this mission. He pointed out that around 80 percent of India’s water needs are met through agriculture, making water-efficient farming crucial for sustainability. He stated that the government is continuously promoting techniques like drip irrigation in the direction of sustainable agriculture. He also spoke about campaigns like ‘Per drop more crop’ and said that it is helping conserve water while also increasing farmers’ incomes in water-scarce regions. Shri Modi highlighted the government’s support for the cultivation of crops that require less water such as pulses, oilseeds, and millets. Furthering the discussion on state-level efforts, Shri Modi encouraged states to adopt and accelerate water conservation practices. Acknowledging that some states provide incentives to farmers for growing alternative crops that consume less water, the Prime Minister urged all states to come together and work in mission mode to drive these efforts forward. He said, “We must promote traditional knowledge, like creating ponds near fields and recharge wells, alongside new technologies.”
“A huge water economy is linked with availability of clean water & success of water conservation”, emphasized Shri Modi. Explaining further, he said, Jal Jeevan Mission had provided employment as well as self-employment opportunities to lakhs of people like engineers, plumbers, electricians and managers. The Prime Minister pointed out that, as per WHO estimate, about 5.5 crore human hours of the citizens of the country will be saved by providing piped water to every home. He added this initiative would help save the time and efforts of our sisters and daughters, which in turn would strengthen the country's economy. Shri Modi pointed out that health was also an important aspect of the water economy. He added that, according to reports, while untimely deaths of more than 1.25 lakh children can be prevented, more than 4 lakh people can be saved from diseases like diarrhea every year by Jal Jeevan Mission, which would lead to a significant reduction in out of pocket expenditure.
The Prime Minister acknowledged the significant role that industries have played in India’s mission for water conservation and thanked them for their contribution. He expressed gratitude to the industries that have met Net Zero Liquid Discharge Standards and Water Recycling Goals and highlighted the efforts of various sectors in addressing water sustainability. He also noted that many industries have initiated water conservation projects as part of their Corporate Social Responsibility. Shri Modi praised Gujarat’s innovative use of CSR for water conservation, describing it as a record-setting effort. “Gujarat has set a new benchmark by utilizing CSR for water conservation. Approximately 10,000 borewell recharge structures have been completed in places like Surat, Valsad, Dang, Tapi, and Navsari” Shri Modi emphasized. He further added that these initiatives are helping address water scarcity and recharge groundwater resources in critical regions. Further emphasizing the collaborative efforts between the government and the private sector, Shri Modi announced, “Through the 'Jal Sanchay-Jan Bhagidari Abhiyan,' the Ministry of Jal Shakti and the Gujarat government have now launched a new mission to create 24,000 more such structures.” He described this campaign as a model that will inspire other states to undertake similar initiatives in the future.
Concluding the address, Prime Minister Modi expressed the belief that India would become a global inspiration in water conservation. “I believe that together, we will make India a beacon of water conservation for all of humanity,” he said, extending his best wishes for the continued success of the mission.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Union Minister of Jal Shakti, Shri C R Patil were virtually present on the occasion among others.
Background
To further the Prime Minister’s vision of water security, the ‘Jal Sanchay Jan Bhagidari’ initiative seeks to conserve water with a strong emphasis on community partnership and ownership. It is driven by a whole-of-society and a whole-of-government approach. Building on the success of the Jal Sanchay initiative led by the Government of Gujarat, the Ministry of Jal Shakti, in collaboration with the State Government, is launching the ‘Jal Sanchay Jan Bhagidari’ initiative in Gujarat. The Government of Gujarat has endeavored to mobilize citizens, local bodies, industries and other stakeholders to ensure a water-secure future.
Under this program, approximately 24,800 rainwater harvesting structures across the State are being constructed with community partnerships. These recharge structures will be instrumental in enhancing rainwater harvesting and ensuring long-term water sustainability.