Ministry of Labour & Employment
eShram achieved over 30 crore registrations in the span of just 3 years
Ministry of Labour and Employment is coordinating with different Ministries/ Department to develop eShram as “One-Stop-Solution” for Unorganised Workers
Integration of social security schemes on eShram will help in saturation of schemes and access of schemes to left out eligible eShram workers
02 SEP 2024 7:58PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour & Employment (MoLE) launched the eShram portal on 26th August 2021. In the short span of three years since its launch, eShram has registered more than 30 crore unorganised workers, showcasing its rapid and widespread adoption among the unorganised workers. This achievement highlights the social impact and the Government's commitment to support unorganised workers across the country.
The Government envisages to establishing the eShram portal as a "One-Stop-Solution" for Country’s unorganised workers. During Budget speech 2024-25 it has been announced that, “A comprehensive integration of eShram portal with other portals will facilitate such One-Stop-Solution.” This initiative aims to facilitate access of various social security schemes being implemented by different Ministries/ Departments to unorganised workers through the eShram portal. The eShram-One Stop Solution will serve as a facilitator to ensure seamless access of various Government schemes to the unorganised workers. This will help in creating awareness of the schemes meant for unorganised workers while ensuring saturation of the schemes through identification of left-out potential beneficiaries.
As part of the ‘eShram - One Stop Solution’ project, Ministry of Labour and Employment (MoLE) has been working to integrate major schemes like Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY), Pradhan Mantri Street Vendor’s Atmanirbhar Nidhi (PM-SVANidhi), Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin (PMAY-G), Ration Card scheme etc. for the benefit of the unorganised workers.
A two-way integration of Skill India Digital Hub (SIDH) and eShram is also a focus area of One-Stop-Solution project of MoLE and is making a significant progress. This integration will help eShram and SIDH registrants to seamlessly register on either portal and access the services being offered by these portals.
To ensure that the benefits of welfare schemes reach all workers at the grassroots level, it is important to onboard all unorganised workers, including health workers like ASHA workers, Anganwadi workers and those in working in villages/ Gram Panchayats/ Sabhas/ Parishads, building and construction projects including MGNREGA workers and other similar workers. For this purpose, regular inter-ministerial meetings are being held by MoLE with senior officers from various Ministries/ Departments including Department of Financial Services (DFS), Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Ministry of Rural Development (MoRD), Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH), Department of Fisheries (DoF), National Health Authority (NHA), State BOCW boards etc. Respective Ministries/Departments have been requested to integrate their schemes with eShram portal for the comprehensive development of the unorganised workers.
The Ministry of Labour and Employment has also approached different Ministries like Ministry of Panchayati Raj (MoPR), Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), Ministry of Rural Development (MoRD), etc. to register the unorganised workers under their ambit on eShram portal, at the earliest.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
eShramনা চহি 3গী মনুংদা রেজিস্ত্রেসন করোর 30 হেন্না এচিব তৌখি
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না অনওর্গনাইজ ৱার্করশিংগীদমক eShramবু “ৱান স্তোপ সোলুসন” ওইনা দেবেলপ তৌনবা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগা লোয়ননা কোওর্দিনেত তৌরি
EShramদা সোসিয়েল সেক্যুরিতী স্কিমশিং পুন্সিনবনা স্কিমশিংগী সেচুরেসনদা মতেং ওইরগনি অমসুং চিত্থহৌরবা মতিকচাবা eShram ৱার্করশিংদা স্কিমশিং এক্সেস তৌহল্লগনি
02 SEP 2024 7:58PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ লেবর & এমপ্লোইমেন্ত (MoLE)না 2021গী ওগস্ত 26দা eShram পোর্তেল হৌদোকখি। মসি হৌদোকখিবদগী হৌরগা চহি অহুমগী অতেনবা মতমগী মনুংদা eShramনা অনওর্গনাইজ ৱার্কর করোর 30 হেন্না রেজিস্তার তৌরে, মদুনা অনওর্গনাইজ ৱার্করশিংগী মরক্তা মসিবু খোংজেল য়াংনা অমসুং পাক শন্না এদোপ্ত তৌবা অদু খংবা ঙম্লে। এচিবমেন্ত অসিনা সোসিয়েল ইম্পেক্ত অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা অনওর্গনাইজ ৱার্করশিং সপোর্ত তৌনবা সরকারগী ৱাশক অদু উৎলি।
সরকারনা লৈবাক্কী অনওর্গনাইজ ৱার্করশিংগীদমক “ৱান স্তোপ সোলুসন” ওইনা eShram পোর্তেলবু লিংখৎনবা মীৎয়েং থমখি। 2024-25কী বজেতকী ৱারোলদা মসি লাউথোকখি মদুদি “অতোপ্পা পোর্তেলশিংগা লোয়ননা eShram পোর্তেলবু মপুং ফানা পুন্সিনবনা ৱান স্তোপ সোলুসনগুম্বা খুদোংচাবা ফংগনি।” ইনিসিয়েতিব অসিনা eShram পোর্তেলগী খুত্থাংদা অনওর্গনাইজ ৱার্করশিংদা তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা তোঙান তোঙানবা সোসিয়েল সেক্যুরিতী স্কিমশিং ফংহনবা ঙমহন্নবা পান্দম থম্লি।
‘eShram - ৱান স্তোপ সোলুসন’ প্রোজেক্তকী শরুক ওইনা, মিনিস্ত্রী ওফ লেবর & এমপ্লোইমেন্ত (MoLE)না প্রধান মন্ত্রী জীবন বিমা য়োজনা (PMJJBY), প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (PMSBY), আয়ুশ্মান ভারত – প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (AB-PMJAY), প্রধান মন্ত্রী স্ত্রীৎ ভেন্দর্স আত্মনির্ভর নিধি (PM-SVANidhi), মহাত্ম গান্ধী নেস্নেল রুরেল এনপ্লোইমেন্ত গরেন্তী এক্ত (MGNREGA), প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা গ্রামিন (PMAY-G), রেসন কার্দ স্কিম অসিনচিংবা মরুওইবা স্কিমশিং পুন্সিন্নবা থবক তৌরি।
স্কিল ইন্দিয়া দিজিতেল হব (SIDH) অমসুং eShramগী নাকল অনিগী পুন্সিনবসি MoLEগী ৱা-স্তোপ-সোলুসন প্রোজেক্তকী ফোকস এরিয়া অমসুনি অমসুং মশক নাইবা প্রোগ্রেস অমা ওইহল্লি। পুন্সিনবা অসিনা eShram অমসুং SIDH রিজিস্ত্রান্তশিংবু পোর্তেল অমা হেক্তদা অপনবা লৈতনা রেজিস্তার তৌবা অমসুং পোর্তেলশিং অসিনা ওফর তৌরিবা সর্বিসশিং ফাওবা য়ৌহনবদা মতেং ওইগনি।
ৱেলফেয়র স্কিমশিংগী কানবশিং গ্রাসরুত থাক্তা ৱার্কর পুম্নমক্তা শোইদনা য়ৌহন্নবগীদমক অনওর্গনাইজ ৱার্কর পুম্নমক মসিগী মনুং চলহনবা মরু ওই, মদুদা ASHA ৱার্করশিংবু হেল্থ ৱার্করশিং, আঙ্গনৱারী ৱার্করশিং অমদি খুঙ্গংশিং/ গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং/ সভাশিং/ পরিশদশিংদা থবক তৌরিবশিং, বিলদিং অমসুং কন্সত্রক্সন প্রোজেক্তশিংদা থবক তৌরিবা MGNREGA ৱার্করশিং অমসুং অতোপ্পা মানবা ৱার্করশিং য়াওরি। পান্দম অসিগীদমক MoLEনা দিপার্তমেন্ত ওফ ফাইনান্সিয়েল সর্বিস (DFS), মিনিস্ত্রী ওফ হাউজিং এন্দ অর্বান এফিয়ার্স (MoHUA), মিনিস্ত্রী ওফ রুরেল দেবেলপমেনম্ত (MoRD), মিনিস্ত্রী ওফ রোদ ত্রান্সপোর্ত & হায়ৱেজ (MoRTH), দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজ (DoF), নেস্নেল হেল্থ ওথোরিতী (NHA), স্তেত BOCW বোর্দশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী মকোকথোবা ওফিসরশিংগা লোয়ননা চাং নায়না ইন্তর-মিনিস্ত্রীয়েল মীফমশিং পাংথোকই। অনওর্গনাইজ ৱার্করশিগী মপুংফাবা দেবেলপমেন্তগীদমক মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংদা মখোয়গী স্কিমশিং eShram পোর্তেলগা পুন্সিন্নবা হায়জৈ।
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না অনওর্গনাইজ ৱার্করশিংবু অথুবা মতমদা eShram পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌনবগীদমক মিনিস্ত্রী ওফ পঞ্চায়তী রাজ (MoPR), মিনিস্ত্রী ওফ হেল্থ এন্দ ফেমিলী ৱেলফেয়র (MoHFW), মিনিস্ত্রী ওফ রুরেল দেবেলপমেন্ত (MoRD) অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগসু ৱারী শাই।