কৃষি মন্ত্ৰালয়
কেবিনেটে ১৩,৯৬৬ কোটি টকা ব্যয়ৰে কৃষকসকলৰ জীৱন আৰু জীৱিকা উন্নত কৰাৰ বাবে সাতটা মুখ্য আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে
02 SEP 2024 4:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে মুঠ ১৩,৯৬৬ কোটি টকা ব্যয়ৰে সাতখন আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে।
1. ডিজিটেল কৃষি অভিযান : ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আধাৰিত ডিজিটেল কৃষি অভিযানে কৃষকসকলৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব। এই অভিযানৰ মুঠ ব্যয় ২.৮১৭ কোটি টকা হব। ইয়াত দুটা বুনিয়াদী স্তম্ভ আছে-
১. কৃষি স্তূপ
২. কৃষকপঞ্জী
৩. গাঁৱৰ ভূমিৰ মানচিত্ৰ পঞ্জীয়ন
৪. শস্য ৰোপণ পঞ্জীয়ন
৫. কৃষি সিদ্ধান্ত সমৰ্থন প্ৰণালী
৬. ভূ-স্থানিক তথ্য
৭. খৰাং/বান নিৰীক্ষণ
৮. বতৰ/উপগ্ৰহ তথ্য
৯. ভূগৰ্ভস্থ পানী/পানীৰ উপলভ্যতাৰ তথ্য
১০. শস্যৰ উৎপাদন আৰু বীমাৰ বাবে আৰ্হি
অভিযানৰ ব্যৱস্থাসমূহ
• মাটিৰ আলেখ্য
• ডিজিটেল শস্যৰ আকলন
• ডিজিটেল উৎপাদন আৰ্হি
• শস্য ঋণৰ বাবে সংযোগ স্থাপন
• কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু বিগ ডাটাৰ দৰে আধুনিক প্ৰযুক্তি
• ক্ৰেতাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন
• মোবাইল ফোনযোগে নতুন জ্ঞানৰ প্ৰসাৰ
২. খাদ্য আৰু পুষ্টিগত সুৰক্ষাৰ বাবে শস্য বিজ্ঞান: মুঠ ব্যয় ৩,৯৭৯ কোটি টকা ব্যয়ৰে এই উদ্যোগটোৱে কৃষকসকলক জলবায়ু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত খাদ্য সুৰক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰিব। ইয়াত সাতটা স্তম্ভ আছে-
১. গৱেষণা আৰু শিক্ষা
২. উদ্ভিদৰ আনুবংশিক সম্পদ ব্যৱস্থাপনা
৩. খাদ্য আৰু পশুখাদ্য শস্যৰ বাবে আনুবংশিক উন্নতি
৪. মাহজাতীয় আৰু তৈলবীজ শস্যৰ উন্নতি
৫. বাণিজ্যিক শস্যৰ উন্নতি
৬. পতংগ, জীৱাণু, পৰীক্ষাকাৰী আদিৰ ওপৰত গৱেষণা।
৩. কৃষি শিক্ষা, ব্যৱস্থাপনা আৰু সামাজিক বিজ্ঞান শক্তিশালী কৰা: মুঠ ২,২৯১ কোটি টকাৰ ব্যয়ৰে এই পদক্ষেপে কৃষি শিক্ষাৰ্থী আৰু গৱেষকসকলক বৰ্তমানৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব আৰু নিম্নলিখিতবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব
১. ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদৰ অধীনত
২. কৃষি গৱেষণা আৰু শিক্ষাৰ আধুনিকীকৰণ
৩. নতুন শিক্ষা নীতি ২০২০ৰ সৈতে সংগতি
৪. শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ... ডিজিটেল ডিপিআই, এআই, বিগ ডাটা, ৰিম'ট ইত্যাদি
৫. প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতা অন্তৰ্ভুক্তিকৰণ
৪. বহনক্ষম পশুধন স্বাস্থ্য আৰু উৎপাদন: মুঠ ১,৭০২ কোটি টকা ব্যয়ৰে এই সিদ্ধান্তৰ লক্ষ্য হৈছে পশুধন আৰু দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ পৰা কৃষকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰা। ইয়াত নিম্নলিখিতবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে
১. পশু স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা আৰু পশু চিকিৎসা শিক্ষা
২. দুগ্ধ উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশ
৩. পশুৰ আনুবংশিক সম্পদ ব্যৱস্থাপনা, উৎপাদন আৰু উন্নতি
৪. পশুৰ পুষ্টি আৰু সৰু চৰনীয়া স্তনপায়ী প্ৰাণী উৎপাদন আৰু বিকাশ
৫. উদ্যানশস্যৰ বহনক্ষম বিকাশ: মুঠ ৮৬০ কোটি টকা ব্যয়ৰে এই পদক্ষেপৰ উদ্দেশ্য হৈছে উদ্যান শস্য প্ৰকল্পৰ পৰা কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰা। ইয়াত নিম্নলিখিতবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে
১. ক্ৰান্তীয়, উপ-ক্ৰান্তীয় আৰু নাতিশীতোষ্ণ উদ্যানশস্য
২. শিপা, কন্দ, বাল্বযুক্ত আৰু শুকান শস্য
৩. পাচলি, পুষ্পপালন, আৰু কাঠফুলাৰ শস্য
৪. গছপুলি ৰোপণ, মচলা, ঔষধি আৰু সুগন্ধি উদ্ভিদ
৬. ১,২০২ কোটি টকাৰ ব্যয়ৰে কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰক শক্তিশালী কৰা
৭. ১,১১৫ কোটি টকা ব্যয়ৰে প্ৰাকৃতিক সম্পদ ব্যৱস্থাপনা

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Cabinet approves seven major schemes for improving farmers’ lives and livelihoods with total outlay of Rs 14,235.30 Crore
02 SEP 2024 4:23PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved seven schemes to improve farmers’ lives and increase their incomes at a total outlay of Rs 14,235.30 Crore.
1. Digital Agriculture Mission: based on the structure of Digital Public Infrastructure, Digital Agriculture Mission will use technology for improving farmers’ lives. The Mission has a total outlay of Rs 2.817 crores. It comprises two foundational pillars
1. Agri Stack
1. Farmers registry
2. Village land maps registry
3. Crop Sown Registry
2. Krishi Decision Support System
1. Geospatial data
2. Drought/flood monitoring
3. Weather/satellite data
4. Groundwater/water availability data
5. Modelling for crop yield and insurance
The Mission has provision for
• Soil profile
• Digital crop estimation
• Digital yield modelling
• Connect for crop loan
• Modern technologies like AI and Big Data
• Connect with buyers
• Bring new knowledge on mobile phones
2. Crop science for food and nutritional security: with a total outlay of Rs 3,979 crore. The initiative will prepare farmers for climate resilience and provide for food security by 2047. It has following pillars:
1. Research and education
2. Plant genetic resource management
3. Genetic improvement for food and fodder crop
4. Pulse and oilseed crop improvement
5. Improvement of commercial crops
6. Research on insects, microbes, pollinators etc.
3. Strengthening Agricultural Education, Management and Social Sciences: with a total outlay of Rs 2,291 Crore the measure will prepare agriculture students and researchers for current challenges and comprises the following
1. Under Indian Council of Agri Research
2. Modernising agri research and education
3. In line with New Education Policy 2020
4. Use latest technology … Digital DPI, AI, big data, remote, etc
5. Include natural farming and climate resilience
4. Sustainable livestock health and production: with a total outlay of Rs 1,702 crore, the decision aims to Increase farmers income from livestock and dairy. It comprises the following
1. Animal health management and veterinary education
2. Dairy production and technology development
3. Animal genetic resource management, production and improvement
4. Animal nutrition and small ruminant production and development
5. Sustainable development of Horticulture: with a total outlay of Rs 1129.30 crore the measure is aimed at increasing farmers’ income from horticulture plants. It comprises the following
1. Tropical, sub-tropical and temperate horticulture crops
2. Root, tuber, bulbous and arid crops
3. Vegetable, floriculture, and mushroom crops
4. Plantation, spices, medicinal, and aromatic plants
6. Strengthening of Krishi Vigyan Kendra with an outlay of Rs 1,202 crore
7. Natural Resource Management with an outlay of Rs 1,115 crore