কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
APEDA অমসুং IRRI সাউথ এসিয়া রিজনেল সেন্তরনা হেন্না শাফবা চেঙদা য়ুম্ফম ওইবা চিঞ্জাক্কী ইনোভেসনগী মতাঙদা ৱর্কসোপ পাঙথোকখ্রে
বাসমতী নত্তবা চেঙ মখলশিং মপান্দা থাদোকপগী থৌওং য়োকখৎনবা APEDA গী থৌরাং
02 SEP 2024 1:22PM by PIB Imphal
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মখাদা এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্তস এক্সপোর্ত দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী (APEDA) না IRRI সাউথ এসিয়া রিজনেল সেন্তর (ISARC)গা খুৎশম্নরগা ওগস্ত ২৯, ২০২৪দা নই দিল্লীদা “প্রোফাইলিং ওফ পোতেন্সিএল ভেরাইতিজ ওফ নন-বাসমতী রাইস এন্দ ভেল্যু-এদেদ প্রদক্স ওফ রাইস” হায়ববা হীরমদা ৱর্কসোপ অমা পাঙথোকখ্রে‍।
ৱর্কসোপ অদুদা, তোঙান তোঙানবা ভারতকী স্তেতশিংদগী জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (GI) তেগ য়াওবা জর্মপ্লাজমগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী মনম নুংশিবা, মচি ওইবা মচল মরাঙ কায়না য়াওবা গ্লাইসেমিক ইন্দেক্স (GI) নেম্না য়াওবা চেঙ মখলশিং মশক খঙদোকপদা মীৎয়েঙ থম্বা “কম্প্রিহেন্সিব গ্রেন এন্দ ন্যুত্রস্নেল ক্বালিতী প্রোফাইলিং ওফ নন-বাসমতী রাইস”; অমসুং মচি ওইবা মচল মরাঙ কায়না য়াওবা রাইস মুএস্লি, হোল গ্রেন রাইস কুকিজ পোপ রাইস, রাইস ফ্লেক্স, অমসুং ইন্সতেন্ত উপমানচিংবা ইনোভেতিব ওইবা, হেন্না শাফগদবা চেঙদা য়ুম্ফম ওইবা পোত্থোকশিংদা মীৎয়েঙ থম্লিবা প্রোজেক্ত “ভেল্যু-এদেদ প্রদক্তস ফ্রোম রাইস এন্দ রাইস-বেজ ফুদ সিস্তেম” হায়রিবা মাঙজিল থাবা প্রোজেক্ত অনিসিগী মহৈশিং উৎখি‍।
APEDA না প্রোজেক্তশিং অসি বরানসীদা লৈবা IRRI গী সাউথ এসিয়া রিজনেল সেন্তরদা লৈবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ইন রাইস ভেল্যু এদিসন লেবতা পায়খৎখিবনি‍। থৌরম অদুদা, IRRI না ভারত শিন্বা থুংনা লৈরিবা মতিং লৈবা বাসমতী নত্তবা চেঙগী প্রোফাইলিং পুথোকখি অমসুং মালেমগী কৈথেলদা পুথোকপা য়াগদবা ভেল্যু-এদেদ পোত্থোকশিং উৎখি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ কম্মর্সকী এদিস্নেল দাইরেক্তর, শ্রী রাজেস অগ্রৱালনা মহাক্কী ৱাহৌদোক্তা বাসমতী নত্তবা মতিং লৈবা চেঙ মখলদা মীৎয়েঙ থম্বা রিছর্চ অসি পুন্না পায়খৎমিন্নরকপগীদমক APEDA অমসুং IRRI অনিবু থাগৎখি‍। পুন্না পায়খৎমিন্নবা থৌরাং অসিদা অচৌবা মতিং লৈ অমসুং মশক খঙদোক্লবা বাসমতী নত্তবা চেঙ মখলশিং অসি মপান্দা থাদোকপগী শিংথানিংঙাই ওইবা মতিং চেন্বতা নত্তনা গ্লাইসেমিক ইন্দেক্স চাং নেম্না য়াওবনচিংবা হকচাঙদা কান্নগদবা মচলশিং য়াওই অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপদা হিংবা ঙম্মি‍ হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মহাক্না মখা তানা মপান্দা থাদোকপগী মতিং লোকশিন্নবা অমসুং মার্কেতেবিলিতী হেনগৎহন্নবগীদমক হায়রিবা বাসমতী নত্তবা চেঙ মখলশিং অসিদা ভেল্যু এদিসন অমসুং ব্রান্দিং তৌনবা পুক্নিং চিংশিনখি‍।
APEDA গী চেয়রমেন, শ্রী অভিসেক দেবনা ভারতকী চেঙগী ইন্দস্ত্রীগী মরুওইবা, ভেল্যু এদিসন তৌবা, অমসুং সস্তেনেবিলিতী অমসুং মালেমগী হিদান্নবগী চাং হেনগৎহন্নবা থিজিন হুমজিনবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থমখি‍। চেঙ মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং ভেল্যু চেন্দা লৈরিবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা হেন্না কান্নহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিংসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মহাক্না মখা তানা চেঙ অমসুং চেঙদা য়ুম্ফম ওইবা পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা লাল্লোংশিং য়াত্থোক্নবগী অহৌবগী মফম অমা থম্নবা ৱাফমসু ফোঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা, মহাক্কী ৱারোলদা APEDA চেয়রমেন্না ISARCনা হোৎনরিববু থাগৎলদুনা হায়খি, “প্রোজেক্তশিং অসিনা হেন্না শাফবা ফুদ চেন ওপসনগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দগী পাউখুম পীবতা নত্তনা লমদমসিগী ওইবা চেঙ মখলশিং ভেল্যু-এদেদ পোত্থোকশিং শেম্নবগীদমকসু শীজিন্নহনগনি‍‍।"
APEDA গী মায় পাক্লবা থৌরাংশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা, ইন্দস্ত্রিএল স্তেকহোল্দরশিংনা মার্কেতিংগী লমদা পান্দম থম্বগা লোয়ননা স্তেকহোল্দরশিংগা নীংথিনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবনা লমদমসিগী অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌশিন্নবা মরুওইবা ৱাফম ওইগনি, অমদি মসিনা প্রিমিয়ম ইকনমী পুরক্কনি অমসুং বাস্মতী নত্তবা কাঙলুপকী মখাদা মপান্দা থাদোকপগী মতিং হেনগৎহনগনি‍।
APEDA গী চৈঙাক্না প্রোজেক্তশিং অসিনা মায় পাকহন্বদা শিংথানিংঙাই ওইনা থৌদাং য়াদুনা, ISARC বু খুমাঙ চাওশিন্বা ঙমহন্দুনা ভারতকী চেঙগী ইন্দস্ত্রীগী তুংলমচৎ লেপকনি‍। GI নেম্না য়াওবা অমসুং মচি ওইবা মচল মরাঙ কায়না য়াওবা মখলশিং শেমগৎনবা পুন্না হোৎনমিন্নরিবা অসিনা ভারতকী মপান্দা থাদোকপগী মতিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং লৌউ-শিংউ অ্রমসুং ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা শেন্মিৎলোন নীংথিনা ফগৎহল্লগনি‍।

Ministry of Commerce & Industry
APEDA and IRRI South Asia Regional Centre organize workshop for healthier rice-based food innovations
APEDA’s initiative to promote export of non-basmati rice varieties
02 SEP 2024 1:22PM by PIB Delhi
The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) under the Ministry of Commerce and Industry jointly with IRRI South Asia Regional Centre (ISARC) organized a workshop on “Profiling of Potential Varieties of Non-Basmati Rice and Value-Added Products of Rice” at New Delhi on 29th August 2024.
The workshop showcased the outcome of two pioneering research projects, “Comprehensive Grain and Nutritional Quality Profiling of Non-Basmati Rice” focusing on identifying high-quality aromatic, nutrient-rich rice low glycemic index (GI) varieties with geographical indication (GI) tag germplasm from various Indian states; and “Value-Added Products from Rice and Rice-Based Food Systems”, a project aimed at creating innovative, healthier rice-based products like nutrient-dense rice muesli, whole grain rice cookies popped rice, rice flakes, and instant upma.
These significant projects, supported by APEDA, are conducted at the state-of-the-art Centre of Excellence in Rice Value Addition lab at IRRI’s South Asia Regional Centre in Varanasi. During the event, IRRI presented the profiling of potential non-basmati rice varieties across India and showcased value-added products with global market potential.
Additional Secretary, Department of Commerce, Shri Rajesh Agrawal in his keynote address acknowledged and appreciated the joint efforts of APEDA and IRRI for coming up with the focused research on the potential varieties of Non-Basmati Rice. He emphasised that this joint initiative has huge potential and the identified varieties of non-basmati rice not only possess significant export potential but also have health benefits such as low glycaemic index and is climate resilient. He further drew attention to the value addition and branding of the non-basmati rice varieties for tapping into the export potential and marketability of these varieties.
Chairman, APEDA, Shri Abhishek Dev shared some insights on the importance of rice industry in India, the need for value addition, and research to improve sustainability and global competitiveness. He also expressed the need for collective effort to increase rice exports and benefit all stakeholders in the value chain. Further he stressed upon a starting point for developing strategies for increasing rice exports and rice-based products. Additionally, during his address, Chairman, APEDA also appreciated ISARC’s efforts, stating, “These projects not only respond to the growing demand for healthier food options but also capitalize on traditional rice varieties to create value-added products.”
Building on the success of APEDA’s initiatives, the strategic collaboration with stakeholders, alongside targeted marketing efforts by the industrial stakeholders, will be key to expanding both domestic and international market reach, thereby contributing to the premium economy and enhancing export potential under the non-basmati category.
APEDA’s support has significantly contributed to the success of these projects, enabling ISARC to pioneer advancements that will shape the future of India’s rice industry. The combined approach of developing low GI rice varieties and nutrient-dense value-added products is set to boost India’s export capabilities and promote significant economic growth within the agricultural & food processing sector.