आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रीमण्डलले 309 किलोमिटर लामो नयाँ लाइन परियोजनालाई अनुमोदन गर्‍यो: दुई प्रमुख व्यावसायिक केन्द्र - मुम्बई र इन्दौरबीचको छोटो रेल जडान प्रदान गर्नका लागि
अनुमोदित परियोजनाले वाणिज्यिक हब मुम्बई र इन्दोरलाई छोटो रेल मार्गबाट जोड्ने बाहेक, महाराष्ट्र र मध्य प्रदेशका असंबद्ध क्षेत्रहरू पनि महाराष्ट्रका 2 जिल्लाहरू र मध्य प्रदेशका 4 जिल्लाहरू हुँदै जोडिनेछ।
परियोजनाको कुल लागत 18,036 करोड रुपियाँ छ र 2028-29 सम्म पूरा हुनेछ।
परियोजनाले निर्माणको क्रममा करिब 102 लाख कार्यदिवसको प्रत्यक्ष रोजगारी पनि सृजना गर्नेछ
02 SEP 2024 3:30PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (उउए-) ले रेल मन्त्रालय अन्तर्गत 18,036 करोड रुपियाँ (लगभग) लागतको नयाँ रेलवे लाइन परियोजनालाई अनुमोदन गरेको छ। इन्दौर र मनमाड बीचको प्रस्तावित नयाँ लाइनले प्रत्यक्ष जडान प्रदान गर्नेछ र गतिशीलता सुधार गर्नेछ, भारतीय रेलवेको लागि वर्धित दक्षता र सेवा विश्वसनीयता प्रदान गर्नेछ। यो परियोजना प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीजीको नयाँ भारतको भिजनसँग मिल्दोजुल्दो छ जसले यस क्षेत्रका मानिसहरूलाई आत्मनिर्भर बनाउन यस क्षेत्रमा व्यापक विकासको माध्यमबाट उनीहरूको रोजगारी/स्व-रोजगारका अवसरहरू बढाउनेछ।
परियोजना बहु-मोडल कनेक्टिभिटीको लागि प्रधानमन्त्री-गति शक्ति राष्ट्रिय गुरु योजनाको परिणाम हो जुन एकीकृत योजनाबाट सम्भव भएको छ र यसले मानिसहरू, वस्तु र सेवाहरूको आवागमनमा सहज कनेक्टिभिटी प्रदान गर्नेछ।
यो परियोजनाले 2 राज्यका 6 जिल्लालाई समेट्छ अर्थात् महाराष्ट्र र मध्य प्रदेशले भारतीय रेलवेको विद्यमान सञ्जाललाई करिब 309 किलोमिटरले बढाउनेछ।
यस परियोजनाको साथ 30 नयाँ स्टेशनहरू निर्माण गरिनेछ, जसले महत्वाकांक्षी जिल्ला बरवानीलाई जोड्ने सुविधा प्रदान गर्नेछ। नयाँ लाइन परियोजनाले करिब एक हजार गाउँ र करिब 30 लाख जनसंख्यालाई जोड्ने छ।
परियोजनाले मध्य भारतसँग देशको पश्चिमी/दक्षिण-पश्चिमी भागहरू बीच छोटो मार्ग उपलब्ध गराई यस क्षेत्रमा पर्यटन प्रवर्द्धन गर्नेछ। यसले श्री महाकालेश्वर ज्योतिर्लिङ मन्दिर सहित उज्जैन-इन्दौर क्षेत्रका विभिन्न पर्यटक/धार्मिक स्थलहरूमा पर्यटकको चाप बढाउनेछ।
परियोजनाले जेएनपीएको गेटवे पोर्ट र राज्यका अन्य बन्दरगाहहरूबाट पिथमपुर अटो क्लस्टर (90 वटा ठूला इकाइहरू र 700 साना तथा मझौला उद्योगहरू) लाई प्रत्यक्ष जडान प्रदान गर्नेछ। परियोजनाले मध्य प्रदेशका कोदो उत्पादन गर्ने जिल्लाहरू र महाराष्ट्रका प्याज उत्पादन गर्ने जिल्लाहरूलाई पनि प्रत्यक्ष जडान प्रदान गर्नेछ जसले देशको उत्तरी र दक्षिणी भागहरूमा वितरणमा थप सुविधा दिन्छ।
कृषि उत्पादन, मल, कन्टेनर, फलाम, स्टिल, सिमेन्ट, पीओएल आदि जस्ता वस्तुहरूको ढुवानीका लागि यो अत्यावश्यक मार्ग हो। क्षमता अभिवृद्धि कार्यले करिब 26 एमटीपीए (मिलियन टन प्रतिवर्ष) परिमाणको अतिरिक्त माल ढुवानी हुनेछ। । रेलवे वातावरण मैत्री र ऊर्जा कुशल यातायातको मोड हो, यसले जलवायु लक्ष्यहरू प्राप्त गर्न र देशको रसद लागतलाई कम गर्न, तेल आयात (18 करोड लिटर) र कम उज2 उत्सर्जन (138 करोड किलोग्राम) लाई कम गर्न मद्दत गर्नेछ जुन 5.5 करोड बिरुवा लगाएको बराबर हो।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves a 309 Km long new line project: To provide the shortest rail connectivity between two major commercial hubs - Mumbai and Indore
The approved project apart from connecting commercial hubs Mumbai & Indore through the shortest rail route, will also connect the unconnected areas of Maharashtra and Madhya Pradesh passing through 2 Districts of Maharashtra and 4 Districts of Madhya Pradesh.
The total cost of project is Rs 18,036 crore and will be completed by 2028-29
The project will also generate direct employment for about 102 lakh man-days during construction
02 SEP 2024 3:30PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved new railway line project under Ministry of Railways with total cost of Rs. 18,036 crore (approx.). The proposed new line between Indore and Manmad will provide direct connectivity and improve mobility, providing enhanced efficiency and service reliability for Indian Railways. The project is in line with Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The project is result of PM-Gati Shakti National Master Plan for multi-modal connectivity which have been possible through integrated planning and will provide seamless connectivity for movement of people, goods and services.
The project covers 6 Districts in 2 States i.e., Maharashtra and Madhya Pradesh will increase the existing network of Indian Railways by about 309 Kms.
With this project 30 New Stations will be constructed, providing enhancing connectivity to Aspirational District Barwani. New Line project will provide connectivity to approx. 1,000 villages and about 30 Lakh population.
Project will promote tourism in the region by providing shorter route between Western/ South-Western part of the country with Central India. This will increase the tourist footfall to various tourist/ religious places of Ujjain – Indore region including Sri Mahakaleshwar Jyotirlinga Temple.
Project will provide direct connectivity to Pithampur Auto Cluster (houses 90 large units and 700 small and medium industries) from gateway port of JNPA and other state ports. Project will also provide direct connectivity to millet producing districts of Madhya Pradesh and Onion producing districts of Maharashtra which further facilitates in the distribution of the same to northern and southern parts of the country.
This is an essential route for transportation of commodities such as agriculture products, fertilizer, containers, iron ore, steel, cement, POL etc. The capacity augmentation work will result in additional freight traffic of magnitude of about 26 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (18 Crore Litres) and lower CO2 emissions (138 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 5.5 Crore trees.