Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj, in partnership with the Indian Institute of Management, Amritsar, is conducting a five-day Management Development Programme from today
02 SEP 2024 12:52PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj, in partnership with the Indian Institute of Management Amritsar (IIM Amritsar), is conducting a five-day residential Management Development Programme (MDP) from 2nd to 6th September 2024.
The program involves Elected Representatives and Functionaries of Panchayati Raj Institutions (PRIs) from across ten States: Arunachal Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir (UT), Madhya Pradesh, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, and Uttarakhand. These participants are attending the training at IIM Amritsar.
The primary goal of this program is to strengthen the leadership, management and governance skills of Panchayat Representatives and Functionaries. The initiative reflects the Ministry’s dedication to improving local governance and enhancing the ability of Panchayats to provide better services to rural communities.
Over the course of the five days, the program will cover various topics, including leadership, management, ethics, rural innovation, Own Source Revenue (OSR), and Artificial Intelligence (AI). Participants will engage in expert-led sessions, case studies, and interactive discussions, which are intended to equip them with the necessary knowledge and tools to lead their communities more effectively. This program is anticipated to play a significant role in enhancing the effectiveness and efficiency of local governance in Grameen Bharat.
Panchayats are crucial at the grassroots level, responsible for providing essential services and governance to rural areas. The role of their elected representatives and officials is vital in meeting their constitutional responsibilities and contributing to the vision of a “Viksit Bharat” (Developed India). This program aims to boost their capabilities to better serve their communities.
A key focus of the program is on increasing Own Source Revenue (OSR), which is vital for achieving financial sustainability and empowering Panchayats to become “Saksham” (capable) Panchayats. Strengthening their financial independence will enable Panchayats to better address local needs and drive rural development.
The program also introduces participants to the latest management theories, tools, and skills, bringing corporate-level professionalism to rural governance.This approach is intended to ensure effective and efficient use of resources, enabling Panchayats to significantly contribute to rural prosperity.
Overall, this program is expected to greatly improve the effectiveness and efficiency of local governance in India, ultimately leading to faster rural development and a better quality of life for rural citizens.
Background:
The Leadership / Management Development Programme was launched by the Ministry of Panchayati Raj in January 2024 to enhance the leadership and management skills of Panchayat representatives and officials. The program has received positive feedback from participants, States/UTs, and management institutions, marking a significant achievement. It aims to foster effective governance and improve overall performance at the grassroots level by equipping Panchayat leaders with advanced skills.
This program facilitates the exchange of best practices and experiences among participants from different States/ UTs. The involvement of Ministry officials throughout the program ensures continuous improvement of the training framework.This initiative not only raises awareness of the Panchayati Raj system among IIM faculty and students but also helps to broaden the reach of the objectives of Management Development Programme (MDP).

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না অমৃতসরগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মেনেজমেন্তগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা নুমিৎ মঙানিগী ওইবা মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম ঙসিদগী পাংথোকখ্রে
02 SEP 2024 12:52PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না অমৃতসরগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মেনেজমেন্ত (IIM অমৃতসর)গা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা সেপ্তেম্বর 2দগী 6, 2024 ফাওবা নুমিৎ 5নিগী রেসিদেন্সিএল মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (MDP) পাংথোক্লি।
রাজ্য তরাগী পঞ্জায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসন (PRI)শিংগী মীহুৎশিং অমসুং ফঙ্কসনরীশিংনা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াখি: অরুনাচল প্রদেশ, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মির (য়ু.তি), মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, রাজস্থান, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ। শরুক য়ারিবাশিংনা IIM অমৃতসরদা পাংথোকপা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারি।
প্রোগ্রাম অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মীয়াম্না খল্লবা মীহুৎশিং অমসুং ফঙ্কসনরীশিংগী লুচিংবা, মেনেজমেন্ত অমসুং লৈঙাকপগী হৈ-শিংবা হেনগৎহন্নবনি। মসিগী খোঙথাং অসিনা পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না লোকেল গভর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী মীয়ামদা হেন্না ফবা সর্ভিসশিং ফংহন্নবা পঞ্চায়ৎশিংবু শক্তি লৈহন্নবা হোৎনরিবা অদু উৎলি।
নুমিৎ মঙানি অসিগী মনুংদা প্রোগ্রাম অসিদা লুচিংবা, মেনেজমেন্ত অমসুং ইথিক্স, রুরেল ইন্নোবেসন, ওন সোর্স রেভেন্যু (OSR) অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) শরুক য়ারিবশিংনা এক্সপর্তশিংনা লুচিংবা সেসনশিং, কেস স্তদীশিং, অমসুং মখোয়গী কম্যুনিতীশিংবু হেন্না ইফেক্তিব ওইনা লুচিংবদা মথৌ তাবা লৌশিং অমসুং খুৎলাইশিং পীনবা শেম-শারিবা ইন্তরেক্তিব দিস্কসনশিংদগী কান্নবা ফংগনি। প্রোগ্রাম অসিনা ভারত গ্রামিন্দা লোকেল গভর্নান্সকী ইফেক্তিবিতী অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবদা চাউনা মতেং পাংগনি হায়না পানরি।
পঞ্চায়ৎশিং অসি খুঙ্গংগী মীয়ামদা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অমসুং লৈঙাক লৈহনবগীদমক থৌদাং লৌরিবা গ্রাসরুত লেবেলদা মরু ওই। মখোয়গী মীহুৎশিং অমসুং ওফিসিএলশিং অসিনা সংবিধান্না পীরিবা থৌদাংশিং মপুং ফাহন্নবদা অমসুং "ভিকসিত ভারত" (দিবেলপ ইন্দিয়া) গী মঙলানবু মঙফাওনহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। প্রোগ্রাম অসিনা মখোয়গী কম্যুনিতিশিংদা হেন্না ফজনা সেবা তৌনবগীদমক্তা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রোগ্রাম অসিগী মরুওইবা মীৎয়েং অসি ওন সোর্স রেভেন্যু (OSR) হেনগৎহনবনি, মসি ফাইনান্সিএল সস্তেনেবিলিতী ফংনবগীদমক অমসুং পঞ্চায়ৎশিংবু "সক্ষম" (কান্নবা) পঞ্চায়ৎশিংদা ওন্থোক্নবগীদমক তঙাইফদবা অমনি। মখোয়গী শেল-থুমগী মনিংতম্বা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, পঞ্চায়ৎশিংনা লোকেলগী মথৌ তাবশিং হেন্না ফজনা খঙবা ঙমগনি অমসুং খুঙ্গংদা চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি।
প্রোগ্রাম অসিনা শরুক য়ারিবশিংদা খ্বাইদগী নৌবা মেনেজমেন্ত থিওরীশিং, খুৎলাইশিং, অমসুং স্কিলশিং খঙহন্দুনা কোর্পোরেৎ লেবেলগী প্রোফেস্নেলিজমবু রুরেল গবর্নান্সতা পুরক্লি। মসিগী এপ্রোচ অসিনা রিসোর্সশিংবু ইফেক্তিব অমসুং ইফিসিএন্ত ওইনা শীজিন্নবা ঙম্নবা, অসিগুম্বা অওনবা পুরক্কদবা থবকশিং অসি পায়খৎতুনা, পঞ্চায়ৎশিংনা রুরেল ইন্দিয়া চাউখৎপা পুরকপদা চাউনা মতেং পাংগনি।
প্রোগ্রাম অসিনা ভারত্তা লোকেল গভর্নান্সকী ইফেক্তিবিতী অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি হায়না পানরি। মসিনা খুঙ্গং খুমাং চাউশিনহনবদা য়াঙখৎহল্লগনি অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
চহি অসিগী হৌরকপদা 2024গী জনুৱারীদা হৌদোকখিবা লিদরশিপ/ মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অসি পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মীহুৎশিং অমসুং ওফিসিএলশিংগী লুচিংবা অমসুং মেনেজমেন্ত স্কিল হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবা থৌরাং অমনি। প্রোগ্রাম অসিনা শরুক য়ারিবশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুসনশিংদগী অফবা পাউখুমশিং ফংখি। প্রোগ্রাম অসিনা পঞ্চায়ৎকী লুচিংবশিংবু অৱাংবা থাক্কী স্কিলশিংগা লোয়ননা পুক্নিং থৌগৎতুনা ইফেক্তিব গভর্নান্স অমসুং গ্রাসরুৎ লেবেলদা অপুনবা পর্ফোমেন্স ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
শরুক য়ারিবশিংনা রাজ্যশিংগী পীয়রশিংগী মরক্তগী মমল য়াম্লবা ইনসাইৎশিং ফংলগনি, মসিনা মখোয়দা খ্বাইদগী ফবা থবক-থৌরমশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং শেয়র তৌনবগী খুদোংচাবা ফংলগনি হায়নসু পান্দম থম্লি। মসিগী মথক্তা, প্রোগ্রাম অসিগী মনুংদা মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিং য়াওবনা ত্রেনিং ফ্রেমৱার্ক অসিবু লেপ্পা লৈতনা ফগৎহনগনি। মসিগী খোঙথাং অসিনা ইন্সতিত্যুৎ অসিগী ফেকল্তী অমসুং মহৈরোয়শিংগী মরক্তা পঞ্চায়তী রাজ সিস্তেমগী মরমদা খঙহনবা খক নত্তনা মেনেজমেন্ত দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (MDP)গী পান্দমশিংবু হেন্না পাক শন্না শন্দোকপদসু মতেং পাংই।