Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the flagging off of three Vande Bharat trains
31 AUG 2024 2:32PM by PIB Delhi
My esteemed colleagues in the Central Government, including Ashwini Vaishnaw Ji; the Governor of Uttar Pradesh, Anandi Ben Patel Ji; the Governor of Tamil Nadu, RN Ravi; the Governor of Karnataka, Thaawarchand Gehlot; Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath; my other Cabinet colleagues; Deputy Chief Ministers of the states; Ministers; Members of Parliament; and other public representatives from across the country, ladies and Gentlemen!
Today, from north to south, we are witnessing yet another significant chapter in our nation's development journey. As of today, Vande Bharat trains will begin operating on the Madurai-Bengaluru, Chennai-Nagercoil, and Meerut-Lucknow routes. This expansion, this embrace of modernity, and the increased speed of the Vande Bharat trains signify our nation's steady progress towards the goal of a 'developed India'. The three Vande Bharat trains inaugurated today will enhance connectivity to key cities and historical sites across the country. The temple city of Madurai is now directly connected to the IT hub of Bengaluru via Vande Bharat. This train service will greatly facilitate travel between Madurai and Bengaluru during festivals and weekends, as well as serving the needs of pilgrims. The Vande Bharat train on the Chennai to Nagercoil route will benefit students, farmers, and IT professionals alike. We are already seeing an increase in the number of tourists in regions where the Vande Bharat Express operates. This surge in tourism translates into increased income for local businesses and shopkeepers, and the creation of new employment opportunities. I extend my congratulations to the citizens of our nation for these new trains.
Friends,
Achieving the goal of a developed India requires the rapid development of our southern states. South India is a region rich in talent, resources, and opportunities. Therefore, the development of the entire southern region, including Tamil Nadu and Karnataka, is a top priority for our government. The progress made by the railways in these states over the past 10 years is a testament to this commitment. In this year’s budget, we have allocated over Rs 6,000 crore to the railway budget for Tamil Nadu, which is more than 7 times the budget in 2014. Six Vande Bharat trains are already operating in Tamil Nadu, and with the addition of these two new trains, the number will now increase to eight. Similarly, over Rs 7,000 crore have been allocated for Karnataka, which is 9 times more than the budget in 2014. Today, 8 pairs of Vande Bharat trains are connecting the entire state of Karnataka.
Friends,
The significantly increased budget has further strengthened rail transport in the southern states, including Tamil Nadu and Karnataka. In these states, railway tracks are being upgraded, electrification projects are underway, and many railway stations are being modernized. These developments have not only enhanced the ease of living for the people but have also facilitated 'Ease of Doing Business'.
Friends,
Today brings good news for the people of Uttar Pradesh, particularly those in Western UP, with the launch of the Vande Bharat train on the Meerut-Lucknow route. Meerut and Western UP, historically known as the land of revolution, are now witnessing a new revolution in development. On one hand, Meerut is being connected to the capital, Delhi, through the RRTS; on the other hand, the Vande Bharat train has significantly reduced the travel time to the state capital, Lucknow. With modern trains, a network of expressways, and the expansion of air services, the NCR is becoming a prime example of how the PM Gati Shakti vision is transforming the country's infrastructure.
Friends,
Vande Bharat represents the new face of a modernizing Indian Railways. There is a growing demand for Vande Bharat in every city and on every route. The introduction of high-speed trains has instilled confidence in people to expand their businesses, create jobs, and pursue their dreams. Today, 102 Vande Bharat services are operational across the country, and over 3 crore people have already travelled on these trains. This number not only reflects the success of Vande Bharat but also symbolizes the aspirations and dreams of an aspiring India.
Friends,
Modern rail infrastructure is a key pillar of our vision for a developed India. Significant progress is being made on various projects, whether it be the doubling of rail lines, electrification of rail lines, the introduction of new trains, or the construction of new routes. This year’s budget has allocated over Rs 2.5 lakh crore to the railways. We are transforming Indian Railways with high-tech services, moving it beyond its traditional image. Alongside the expansion of Vande Bharat trains, Amrit Bharat trains are also being introduced. Moreover, the sleeper version of Vande Bharat will be launched very soon. For the convenience of metro commuters, Namo Bharat trains are now operational, and to address urban traffic issues, Vande Metro services will be introduced soon.
Friends,
Our cities are often defined by their railway stations. Through the Amrit Bharat Station Yojana, these stations are being revitalized, giving cities a new identity. Over 1,300 railway stations across the country are currently undergoing renovation. In many locations, railway stations are being developed to the standards of airports, even the smallest stations are being equipped with state-of-the-art facilities. This transformation is greatly enhancing the ease of travel.
Friends,
When connectivity infrastructure such as railways, roadways, and waterways is strengthened, the nation becomes stronger. This development benefits the common citizens, particularly the poor and the middle class. The country is witnessing that as modern infrastructure is being established, the poor and middle class are being empowered with more employment opportunities. The expansion of infrastructure is also bringing new opportunities to villages. The availability of affordable data and digital infrastructure is creating new possibilities in rural areas. The construction of hospitals, toilets, and concrete houses in record numbers ensures that even the poorest benefit from the nation’s progress. The growth of infrastructure such as colleges, universities, and industries further enhances the prospects for youth advancement. Due to these concerted efforts, 25 crore people have been lifted out of poverty over the last 10 years.
Friends,
Over the years, the Indian railways has worked tirelessly to address long-standing issues, raising hopes for lasting solutions. However, there is still much to be done in this regard. We will not rest until Indian Railways becomes a symbol of comfortable travel for everyone, particularly the poor and the middle class. I firmly believe that this infrastructure development across the country will play a significant role in eradicating poverty. Once again, I extend my heartfelt congratulations to the people of Tamil Nadu, Karnataka, and Uttar Pradesh on the inauguration of the three new Vande Bharat trains. My best wishes to all of you, and thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বন্দে ভারত ত্রেন অহুম লম্থাবদা থমখিবা ৱারোল
31 AUG 2024 2:32PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, অশ্বিনী বৈশ্নবজী, উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল আনন্দিবেন পতেলজী, তমিল নাদুগী রাজ্যপাল আর্য়ন রবী, কর্নাতকাগী রাজ্যপাল থাৱরচান্দ গেহলোত, য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী অদিত্যনাথ, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী অতোপ্পা মরুপশিং, রাজ্যশিংগী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, এম.পি., লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমদগী থৌরম অসিদা পুল্লিবা মীয়ামগী অতোপ্পা মীহুৎশিং অমদি ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং!
ঙসিগী মতমসিদা অৱাংদগী খা মায়কৈ ফাওবনা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচত্তা অনৌবা তাঙ্কক অমা হাপচিল্লি। ঙসিদগী মদুরাই-বেঙ্গালুরু, চেন্নৈ-নগরকোইল অমসুং মীরত-লখনৌগী মরক্তা বন্দে ভারত ত্রেনগী সর্বিস হৌরে। ভারতকী ত্রেনশিং পাকথোক চাউথোকহল্লিবা, মোদর্ন ওইহল্লিবা, খোঙজেল য়াঙহল্লিবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু 'বিক্সিত ভারত' অমা ওইহনবগী পান্দমগী মায়কৈদা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঙসি হৌদোকখিবা বন্দে ভারত ত্রেন অহুম অসিনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা শহরশিং অমসুং পুৱারী ওইরবা মফমশিংগা শম্নহল্লে। লাইশঙগী কোনুং শহর হায়নরিবা মদুরাই অসি হৌজিক্তি আই.তি. সিতী বেঙ্গালুরুগা বন্দে ভারতনা হকথেংননা শম্নহল্লে। কুম্মৈশিং অমসুং ৱিকেনদতা মদুরাই অমসুং বেঙ্গলোরগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা বন্দে ভারত ত্রেননা য়াম্না লাইথোকহল্লগনি। মসিগা লোইননা, বন্দে ভারত ত্রেন অসি লাইনীংবা চৎপশিংগীদমক্তসু য়াম্না কান্নগনি। চেন্নৈদগী নগরকোইল ফাওবগী লম্বী অসিদগী ভারতকী মহৈরোইশিং, লৌমীশিং অমসুং আই.তি. প্রোফেস্নেলশিংসু কান্নবা ফংলগনি। বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী খুদোংচাবা ফংলিবা মফমশিং অসিদা তুরিস্তশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। তুরিস্ত মশিং হেনগৎলকপা হায়বদি ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং, দুকান ফম্লিবশিংগী শেন্থোক হেনগৎলকপা হায়বনি। ঐখোয়গী মফম অসিদা অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংসু লৈরি। ত্রেনশিং অসিগীদমক্তা লৈবাক মীয়াম্বু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারতকী পান্দম অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক খাগী রাজ্যশিং অসি য়াম্না থুনা চাউখৎপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। ভারতকী খা থংবা শরুক অসি মপুং ফানা শিজিন্নদ্রিবা তেলেন্ত, মপুং ফানা শিজিন্নদ্রিবা রিসোর্স অমসুং মপুং ফানা লৌদ্রিবা খুদোংচাবশিংগী লমদম অমনি । মরম অদুনা, তমিল নাদু অমসুং কর্নাতকা য়াওনা অপুনবা খাগী চাউখৎ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী সরকারগী মরুওইবা পীবা হীরম অমনি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা রাজ্যশিং অসিদা চঙশিল্লিবা রেলৱেজকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎ অসিনা মসিগী খুদম অমনি। চহি অসিগী বজেৎতা ঐখোয়না তমিল নাদুদা রেলৱেজকীদমক লুপা করোর 6000 হেন্না পীরি। মসি বজেৎ 2014গা চাংদম্নবদা শরুক তরেৎ হেনখ্রে। তমিল নাদুদা বন্দে ভারত ত্রেন 6 হান্ননা চৎথরি। হায়রিবা ত্রেন অনি অসিগা লোইননা হায়রিবা মশিং অসি হৌজিক 8 ওইগনি। অসিগুম্বা মওংদা, কর্নাতকাগীদমকসু চহি অসিদা চাউরাক্না করোর 7,000গী বজেৎ লেপখ্রে। মসিগী বজেৎ অসিসু 2014গী চাংদগী শরুক 9 হেন্না হেল্লি। ঙসি, বন্দে ভারত ত্রেনগী জোইন 8না কর্নাতকা শিনবা থুংনা শম্নহল্লে।
মরুপশিং,
মমাংগী মতমদগী শরুক কয়া হেন্না চাউবা বজেৎ অসিনা তমিল নাদু, কর্নাতকা য়াওনা খা ভারতকী রাজ্যশিংদা রেল লম্বীগী খুদোংচাবা হেনগৎহনখ্রে। রাজ্যশিং অসিদা রেলৱে ত্রেকশিং অসি ফগৎলক্লি, রেলৱে ত্রেকশিংগী ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরক্লি... রেলৱে স্তেসন কয়াবু মোদর্নাইজ তৌবগী থবক পায়খৎলি। মসিনা মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা নুংঙাইবা হেনগৎহনখ্রে অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসতা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঙসি মীরত-লখনৌ লম্বীদা বন্দে ভারত ত্রেনগী খুত্থাংদা য়ু.পি. অমসুং মরু ওইনা নোংচুপ য়ু.পি.গী মফমশিংদগী লাকপা মীয়ামদা নুংঙাইবা পাউ অমা ফংলে। মীরত অমসুং নোংচুপ থংবা য়ু.পি. ঙসিদি লমদম অসিনা চাউখৎপগী অনৌবা খোংজেলগী শাক্ষী ওইরক্লি। মীরত অসি আর.আর.তি.এস.কী খুত্থাংদা রাজধানী দিল্লীগা শম্নরি। অমরোমদা বন্দে ভারতকী রাজধানী লখনৌগী অরাপ্পা হন্থরে। অনৌবা ত্রেনশিং, এক্সপ্রেসৱেজশিংগী নেৎৱর্ক, এয়র সর্ভিসশিং পাকথোক চাউথোকহনবা.... পি.এম. গতিশক্তিগী ভিজননা করম্না লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহোংবা পুরক্কনি হায়বগী খুদম অসিদি এন.সি.আর.না ঙসি ওইরে।
মরুপশিং,
বন্দে ভারত অসি ভারতকী অনৌবা রেলৱেজগী অনৌবা মশক অমনি। ঙসি শহর খুদিংমক্তা, লম্বী খুদিংমক্তা বন্দে ভারতকী দিমান্দ লৈরে। হাই স্পীদ ত্রেনশিং লাকপনা মীয়ামদা মখোয়গী ললোন-ইতিক অমসুং থবক ফংহন্নবা, মখোয়গী মঙলানশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা থাজবা পোকহল্লি। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা বন্দে ভারত রেল সর্বিস 102 মথৌ তৌরি। হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর অহুমদগী হেনবনা হায়রিবা ত্রেনশিং অসিদা চৎখ্রে। মশিং অসি ভারতকী ত্রেনগী মায় পাকপগী খুদম্নি। মসি আশা লৈবা ভারতকী আশা অমসুং মঙলানগী মশক অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
মোদর্ন রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি চাউখৎপা ভারতকী ভিজনগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমনি। রেল লাইনশিং দবল তৌবা, রেল লাইনশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা, অনৌবা ত্রেনশিং পুথোকপা, অনৌবা লম্বীশিং শেমগৎপগী থবকশিং অসি খোঙজেল য়াংনা পায়খৎলি। চহি অসিগী বজেৎতা রেলৱেজদা লুপা লাখ 2.5 হেন্না বজেৎ পীখ্রে। ঐখোয়না ইন্দিয়ন রেলৱেজবু মসিগী অরিবা ইমেজ অসিদগী লৌথোক্নবা হায়তেক সর্ভিসশিংগা শম্নহল্লি। ঙসি, বন্দে ভারতকা লোয়ননা অমৃত ভারত ত্রেনশিংসু পাকথোক চাউথোক্লি। য়াম্না থুনা বন্দে ভারতকী স্লিপর ভর্জনসু লাক্কদৌরি। মহানগরশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগী খুদোংচাবগীদমক্তা নমো ভারত ত্রেন চৎথরি। অমসুং সহরশিংগী মনুংদা ত্রাফিক্কী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অথুবা মতমদা বন্দে মেত্রোসু হৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শহরশিং অসি রেলৱে স্তেসনশিংগা শকখঙনরি। অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমনা স্তেসনশিংবুসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, সহরশিংদা অনৌবা মশক অমসু ফংহল্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিগী রেলৱেজ স্তেসন 1300 হেন্না রেনোবেৎ তৌরি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা মফম মফমদা এয়রপোর্তশিংগুম্না রেলৱে স্তেসনশিংসু শেমগৎলক্লি। অপীকপা স্তেসনশিং অসিসু মতমগা চুনবা অফবা থাক্কী ফেসিলিতীশিংগা শম্নহল্লি। মসিনা ইজ ওফ ত্রাভেলসু হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
রেলৱেজ, রোদৱেজ, ৱাতরৱেজ অসিনচিংবা কনেক্তিবিতীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কল্লবা মতমদা লৈবাক অসি মপাঙ্গল কল্লি। মসিনা লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাদা কান্নবা ফংহল্লি, লৈবাক অসিগী লায়রবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংদা কান্নবা ফংহল্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা ভারতনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলকপগা লোয়ননা লাইরবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মখোয়গীদমক্তা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবনা খুঙ্গংশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। অহোঙবা দেতা অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মরম ওইদুনা খুঙ্গংশিংদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং শেমগৎলি। হোস্পিতাল, অমাংশঙ, অমসুং রেকোর্দ মশিং য়াম্লবা য়ুমশিং শেমগৎপা মতমদা, খ্বাইদগী লাইরবশিংনসু লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী কান্নবা ফংলি। কোলেজ, য়ুনিভর্সিতী অমসুং ইন্দস্ত্রীগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎলকপা মতমদা, মসিনা নহারোলশিংগী চাউখৎপগী ওইথোকপা হেনগৎহল্লি। অসিগুম্বা থৌওং কয়া অসিনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি 10দা মীওই করোর 25না লাইরবগী খয়াত্তগী মপান থোকখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা রেলৱেজনা মখোয়গী কন্না হোৎনবনা চহী কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা শিংনবশিং কোকহন্নবগী আশা পুখৎলক্লি। অদুবু, হৌজিক ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা য়াম্না শাংবা লম্বী অমা চৎকদবনি। ইন্দিয়ন রেলৱেজনা লায়রবশিং, ময়াই ওইবা কাংলুপকী মীপুম খুদিংমক্কীদমক নুংঙাইবা খোঙচৎকী গেরেন্তী ওইদ্রিবা ফাওবা ঐখোয়না লেপ্লোই। লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি চাউখৎহনবনা লাইরবা মুত্থৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অনৌবা বন্দে ভারত অহুম অসিগীদমক তমিল নাদু, কর্নাতকা অমসুং উত্তর প্রদেশকী মীয়ামদা ঐনা অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।