শুন্দ্রংগী বিভাগ
স্পেস সেক্তরগা মরী লৈনবা বজেৎকী লাউথোকখিবশিং অসিদা তুংলমচৎকী ওইবা ভিজন অমা য়াওরি হায়না স্পেস মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখ্রে
মোদী সরকাকরনা স্পেস সেক্তরবু মনীং তমহন্দুনা মমাংঙৈগী য়োৎলিং থদৎখি অমসুং মসিগী মনাদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা পীফম থোকই: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
2023গী অনৌবা স্পেস পোলিসী অসি মরু ওইবা মীকুপ অমা ওইখি, মসিনা ISROগী থবক-থৌরমশিংদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা শরুক য়াবা য়াহল্লি
স্পেস ইকনোমী অসি মথংগী চহি 10দা শরুক মঙা নত্ত্রগা দোল্লর বিলিয়ন 44 রোমদা হেনগৎলগনি হায়না পানরি
17 AUG 2024 7:02PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), PMO, এতোমিক ইনর্জী বিভাগ, স্পেস, পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্স অমসুং পেন্সনগী বিভাগকী MoS, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি মফম অসিদা হায়খি মদুদি স্পেস সেক্তরগা মরী লৈনবা 2024-25 গী বজেৎতা লাউথোকপশিং অসিদা তুংলমচৎকী ওইবা ভিজন অমা য়াওরি।
OPEN” মেগাজিনগী ইদিতর, রাজীব দেশপান্দেদা পীখিবা এক্সক্লুসিব ইন্তর্ভিয়ু অমদা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি স্পেস সেক্তরবু নীংতম্নবগীদমক মোদী সরকারনা মমাংঙৈগী য়োৎলিংশিং থুগাইখ্রে অমসুং মসিগী মনা অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা পীফম থোকই। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি চহি 60-70 রোমগী মমাংদগী স্পেস সেক্তরনা সেল্ফ-ইম্পোজ সেক্রেসীগী মখাদা থবক তৌদুনা লাক্লি। মসিনা সেক্তর অসিদা রিসোর্স অমসুং লৌশিংগী অৱাৎপা লৈতে। ঐখোয়দা তেলেন্তগী অৱাৎপা লৈতে হায়না মহাক্না হায়খি।
2023গী অনৌবা স্পেস পোলিসী অসি মরু ওইবা মীকুপ অমনি হায়না দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। মহাক্না হায়খি, অহানবা ওইনা প্রাইবেৎ সেক্তরনা ISRO গী থবক থৌরমশিংদা শরুক য়াবা য়াহনখ্রে। মদুগী মমাংদা, 2020দা, ইন-স্পেস কৌবা এজেন্সী অমা লিংখৎখি, মসি সরকার অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী মরক্তা ইন্তরফেস অমনি। মসিগী মতুংদা লঞ্চ ভেহিকলশিং পুথোক্নবা অমসুং এসেমবল তৌনবা ন্যু স্পেস ইন্দিয়া লিমিতেদনা থবক পায়খৎখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
স্পেস মিনিস্তরগী মতুং ইন্না, চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা য়াম্না থোইদোক হেন্দোক্না থৱায় য়াওরি। 2021দা, ঐখোয়না স্পেস সেক্তরদা দিজিৎ অমখক ওইবা স্তার্ত-অপশিং লৈরম্মি। হৌজিক্তি ঐখোয়না 300 য়ৌরক্লে। মখোয়গী মনুংদা খরদি মালেমগী থাক্কীনি, কয়া অমদি ওন্তপ্রিনোরশিপকী ৱারীশিংনি। অগ্নিকুল কোস্মোস কৌবা স্তার্তঅপ অমা লৈ অমসুং মসিনা ISRO মনুংদা প্রাইভেৎ লোঞ্চপেদ অমা শেমগৎখি হায়না মহাক্না হায়খি। মখোয়না ISROগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অহানবা প্রাইবেৎ সব-ওর্বিতেল হৌদোকখিবা স্কাইরুৎ লৈরি। মখোয়না প্রাইবেৎ সেক্তরদা রোকেত পুথোকপদা অহানবা ওইনবা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইদুনা স্পেস এক্সকুম্বা মালেমগী কম্পনীশিংনা ভারতকী কম্পনীশিংগা খুৎশম্নরি।
দা জিতেন্দ্র সিংহগী মতুং ইন্না, মসি পুম্নমক্না ভারতপু প্রাইবেৎ সেক্তরদা ফ্রন্তলাইন প্লেয়র অমা ওইহল্লি। মরম অসিনা, 2023দা ঐখোয়না লুপা করোর 1000গী ইনবেস্তমেন্ত অমা উখি। মথংগী চহি 10 অসিদা স্পেস ইকনোমী অসি শরুক মঙা হেনগৎলক্কনি নত্ত্রগা চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন 44 ওইরগনি।
স্পেস সেক্তরদা থবক্কী ওইথোকপা য়াবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুম পীরদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি মসিনা মপাল লমদা চৎখ্রবা তেলেন্তশিংদা থবক পীবা ঙমগনি। ঐখোয়গী হ্যুমেন রিসোর্সশিং অসি কৈদৌঙৈদসু ৱাৎতে হায়না মহাক্না হায়খি। ঐখোয়গী তিরুভানন্তপুরমদা স্পেস তেক্নোলোজীগী ইন্সতিত্যুৎ অমা লৈরি। সেলেক্সন অসি IIT-JEE পরিক্ষাদা য়ুম্ফম ওই। বেৎচশিং অসি চাদা 100 প্লেসমেন্ত পীগনি অদুবু চাদা 60-70 দি NASAদা চৎকনি। লম্বী অমত্তা লৈরমদে। হৌজিক্তি, মহাক্না হায়খি, থবক ফংবগী লম্বীশিং লৈবতা নত্তনা স্তার্তঅপ অমা হৌনবগী অচৌবা খুদোংচাবসু লৈরি। হিংনবগী অনৌবা লম অমা হাংদোক্লে।
মরুওইবা লাক্কদৌরিবা ISRO গী মিসনশিংগী মতাংদা হংবদা, স্পেস মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অথুবা মতমদা পাংথোক্কদৌরিবা অসি "গগনয়ান" ওইগনি, মসি কোবিদনা মরম ওইদুনা লেপখিবনি, অদুবু হৌজিক মথং চহিদা পাংথোক্লগনি। চাংয়েং ফ্লাইৎশিং চৎথরি। অদুগা ঐখোয়গী রোবোত ফ্লাইৎশিংসু লৈ, মফম অসিদা নুপী রোবোৎ, ভায়ুমিত্রা অমা 2025দা স্পেসতা থাগনি। রোবোত অসিনা এস্ত্রোনোত অমগী থবক থৌরম পুম্নমক পাংথোক্কনি অমসুং পৃথিবীদা হল্লক্কনি অমসুং লেন্দিং ক্রাফত্তগী ‌এক্সত্রেক্ত তৌগনি।
করিগুম্বা পুম্নমক ফজনা চত্থরদি, ঐখোয়না ভারতকী মীওইবা অমা স্পেসতা থারকপা ঙমগনি, 2025গী অনিশুবা শরুক্তা ওইরবা য়াই হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। ভারতকী স্পেস স্তেসন অসি 2035 ফাওবদা শেম শাবা লোইরনি। 2040 ফাওবদা থাদা অহানবা ভারত মচানা কাবা ঙম্লগনি।

Department of Space
Budget announcements relating to the Space sector have a futuristic vision, says Space Minister Dr Jitendra Singh
Modi government had broken the shackles of the past to liberate the Space Sector and the credit for this goes to Prime Minister Sh Narendra Modi: Dr Jitendra Singh
2023 New Space policy was a watershed moment, allowing private sector to participate in ISRO’s activities
The projection is that the space economy will grow five times in the next 10 years or around $44 billion
17 AUG 2024 7:02PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh said here today that the announcements in the Budget 2024-25 relating to the Space sector have a futuristic vision.
In an exclusive interview to the Editor of the ‘OPEN" magazine, Rajeev Deshpande, Dr Jitendra Singh said that the Modi government had broken the shackles of the past to liberate the Space Sector and the credit for this goes to Prime Minister Sh Narendra Modi. He further elaborated that for nearly 60-70 years, the Space sector was working behind a veil of self-imposed secrecy. That deprived the sector of resources and knowledge. We had no dearth of talent, he said.
The 2023 new space policy was a watershed moment, said Dr Jitendra Singh. For the first time, he said, the private sector was allowed to participate in ISRO’s activities. Just before that, in 2020, an agency called In- SPACe was set up, which is an interface between government and private sectors. This was followed by the New Space India Limited to produce and assemble launch vehicles, he added..
According to the Minister for Space, there is an amazing enthusiasm about the developments. In 2021 or so, we had just one digit StartUp in the Space sector, and now we are nearing 300. Some of them are world-class, many are entrepreneurial stories. There is a Startup called AgniKul Cosmos that has set up a private launchpad in the ISRO premises, he said. They are reinforcing the ISRO infrastructure. There is Skyroot, which carried out the first-ever private sub-orbital launch. They are working on being the first to develop a rocket in the private sector. As a result, global companies like SpaceX are reaching out to Indian companies.
According to Dr Jitendra Singh, all this is placing India as a frontline player in the private sector. Therefore, in 2023, we saw an in­vestment of Rs.1000 crore. The projection is that the space economy will grow five times in the next 10 years or around $44 billion.
Replying to a question regarding potential employment opportunities in the Space Sector, Dr. Jitendra Singh said, this might provide employment to talent that might have gone abroad. Our human resources were never lacking, he said. We have an institute in Thiruvananthapuram for space technology. The selection is on the basis of the IIT-JEE exam. The batches would get 100 percent placement, but 60-70 per cent would go to NASA. There were no avenues. Now, he said, there are not only avenues for employment, but exciting opportunities to begin a startup. A new area of livelihood has opened up.
When asked about the important upcoming ISRO missions, the Minister for Space said that the immediate one will be "Gaganyaan", which was delayed due to Covid, but will now happen next year. The trial flights are going on. Then we have our robot flights, where a female robot, Vayumitra, will be sent to space in 2025. The robot will do all the activities of an astronaut and return to Earth and be extracted from the landing craft.
If all goes well, says Dr Jitendra Singh, we can send an Indian human into Space, maybe in the second half of 2025. The Indian Space Station is planned by 2035. The first Indian to land on the moon may happen by 2040.