লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
MoS শ্রী ভগিরথ চৌধরীনা দিজিতেল জিও-স্পাসিএল প্লেৎফোর্ম, কৃশি-দিসিজন সপ্পোর্ত সিস্তেম লোঞ্চ তৌখ্রে
জিও-স্পাসিএল প্লেৎফোর্ম, কৃশি-DSS অসি ৱেদর পেত্তর্নশিং, লৈহাওগী ফীভম, ক্রোপ হেল্থ, ক্রোপ এক্রেজ অমসুং এদভাইজরীশিংগী ওইবা রিএল-তাইম দেতা-দ্রিভন ওইবা ই-পাউশিংগা লোয়ননা স্তেকহোল্দরশিং এম্পাৱর তৌনবা শক্তি লৈরবা খুৎলাই অমা ওইনা পুথোকখি
DoAFWনা ঙসি “স্পেস-দ্রিভন সোল্যুসন্স ফোর এগ্রিকলচরেল ত্রান্সফোর্মেসন ইন ইন্দিয়া” হায়বা হীরমদা নোংমগী ওইবা কনফরেন্স পাংথোকখ্রে
16 AUG 2024 5:16PM by PIB Imphal
ওগস্ত 23, 2023দা থাদা চন্দ্রয়ান-3 মিসন মায় পাক্না থাগৎপা অমসুং বিক্রম লেন্দর অমসুং প্রগ্যান রোবর সোফ লেন্দিং তৌখিবা অসি পালন তৌনবা ভারত সরকারনা চহি খুদিংগী ওগস্ত 23বু নেস্নেল স্পেস দে (NSpD) হায়না লাউথোকখ্রে। মায়পাকপা অসিগা লোয়ননা ভারতনা স্পেস ফেয়রিং নেসনশিংগী ইলিৎ গ্রুপতা য়াওবা থাগী লৈমায়দা লেন্দ তৌখিবা মরিশুবা অমসুং থাগী খা থংবা পোলগী মনাক্তা লেন্দ তৌখিবা অহানবা লৈবাক ওইরে।
ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগী পুৱারীদা অখন্নবা নুমিৎ অসিবু নিংশিংদুনা স্পেস দিপার্তমেন্তনা 2024গী ওগস্ত থাদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংবু স্পেস সাইন্স অমসুং মসিগী এপ্লিকেসনশিংগী মায়কৈদা পুক্নিং থৌগৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা থৌরমশিং পাংথোক্কদৌরি, মসিগী থিমদি “তচিং লাইবস ৱাইল তচিং দি মুন: ইন্দিয়াস স্পেস সাগা”নি।
য়াইফরবা থৌরম অসিদা, লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগনা স্পেস তেক্নোলোজীনা ভারতকী এগ্রিকলচর সেক্তরবু মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎহন্নবা হোৎনবদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদুগী মতাংদা কনফরেন্স অমা শীনখি। কনফরেন্স অদুদা লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগকী সেক্রেতরী, দা. দিভেশ চতুর্বেদি য়াওদুনা লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী ভাগিতথ চৌধুরীনা দিজিতেল জিও-স্পেসিএল প্লেৎফোর্ম, কৃশি-দিসিজন সপ্পোর্ত সিস্তেম হৌদোকখি, মসি লৈবাক অসিগী এগ্রিকলচরেল ইন্নোবেসন লেন্দস্কেপকী মরুওইবা মাইলস্তোন অমনি।
কৃশি- DSS অসি ভারতকী লৌউ-শিংউগীদমক্তা অখন্ননা দিজাইন তৌরবা মখল অসিগী অহানবা জিওস্পেসিএল প্লেৎফোর্ম অমনি। প্লেতফোর্ম অসিনা সেতেলাইত ইমেজশিং, ৱেদর ইনফোর্মেসন, রিজর্বর স্তোরেজ, গ্রাউন্দ ৱাতর লেভেলশিং অমসুং সোইল হেল্থ ইনফোর্মেসন য়াওনা মপুং ফাবা দেতাদা লেপ্পা লৈতনা এক্সেস তৌবা ফংহল্লি, মসি মফম অমহেক্তদগী মতম অমহেক্তদা লায়না এক্সেস তৌবা য়াই।
কৃশি- DSSদা পাক-শন্না লৌউ-শিংউগী মেনেজমেন্তকী মতেং পাংনবা শেম্লবা এদভান্স মোদ্যুল কয়া য়াওরি। লৌউ-শিংউগী লমশিংদগী হৌরগা খ্বাইদগী পিকপা সোইল পার্তিকল ফাওবা, কৃশি- DSS না কভর তৌরি।
মহৈ-মরোংশিং মেপ্পিং অমসুং মোনিতরিং তৌবগা লোয়ননা ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা চহিশিংদা পার্সেললেভেলগী মহৈ-মরোংশিং মেপ্পশিং এনালাইসিস তৌদুনা মহৈ-মরোংশিংগী পেতর্নশিং খঙবা ঙমগনি। ইনফোর্মেসন অসিনা মহৈ-মরোং হোংদোক-হোংজিন তৌবগী থৌওংশিং খঙবদা মতেং পাংই অমসুং মখল কয়াগী মহৈ-মরোংশিং থাবদা পুক্নিং থৌগৎতুনা সস্তেনেবল এগ্রিকলচরদা মতেং পাংই।
ঈচাউ য়েংশিনবনা ঈচাউ মাংজৌননা খঙবদা মতেং পাংগনি। মসিনা তোঙান তোঙানবা ইন্দিকেতরশিং হায়বদি সোইল মোইচর, ৱাতর স্তোরেজশিং, ক্রোপ হেল্থ, ঈচাউ থোকপা অসিনচিংবগী মতাংদা রিএল-তাইমদা ইনফোর্মেসন পীগনি। অদুগা ক্রোপ ৱেদর ৱাতচনা মহৈ-মরোংদা নোংগী ফীভম্না করি শাফু পীবগে, মহৈ-মরোং লোকপগী ফীভম, ক্রোপ রেসিদ্যু মৈ থারকপা অসিনচিংবগী মতাংদা ঐখোয়দা পাউ পীগনি।
ফিল্দ পার্সেল সেগমেন্তেসনগা লোয়ননা ঐখোয়না ফিল্দ পার্সেল য়ুনিৎশিং এক্যুরেৎ ওইনা খঙবা ঙমগনি। মসিনা পার্সেল খুদিংমক্কী অখন্নবা মথৌ তাবশিং খঙবদা মতেং পাংগনি।
লৈবাক অমমমগী লৈহাওগী ইনফোর্মেসন সিস্তেমনা অদোমগী খুৎতা লৈহাওগী মখল, লৈহাওগী পি.ঐচ., লৈহাওগী হকশেল অসিনচিংবা মপুং ফাবা লৈহাওগী দেতা ফংহল্লি। লৈহাউগী দেতানা সোইল ৱাতর কঞ্জার্বেসনগী খোঙথাংশিং পায়খৎনবগীদমক্তা মহৈ-মরোংশিংগী মতিক চাবা অমসুং লম অদুগী তৌবা ঙম্বগী চাং য়েংশিনবদা মতেং পাংগনি।
কৃশি- DSS গী গ্রাউন্দ ত্রুথ দেতা লাইব্রেরীনা রিসর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীদা তোঙান তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংগী গ্রাউন্দ ত্রুথ দেতা অমসুং স্পেক্ত্রেল লাইব্রেরীগুম্বা মরুওইবা রিসোর্সশিং ফংহন্দুনা ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎকনি।
ঈশিং-ঈচাউগী ইম্পেক্ত এসেসমেন্ততগী হৌরগা মহৈ-মরোংগী ইন্সুরেন্স সোলুসনশিং অমসুং অতোপ্পা কয়া য়াওনা কৃশি- DSS অসি হোলিস্তিক সোলুসন অমনি। মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংবু শক্তি পীবা, ঐখোয়গী পোলিসীশিং খঙহনবা, অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু চাউখৎহনগনি।
কৃশি দিসিজন সপ্পোর্ত সিস্তেম (DSS) দা ফংলিবা দেতা সোর্স কয়া পুনশিন্নদুনা লৌমীশিংদা মশা মশাগী ওইবা এদভাইজরিশিং, পেস্ত এত্তেক, অকনবা নোং, লেন অসিনচিংবা আর্লী দিজাস্তরগী ৱার্নিং পীবা ঙম্বা ফার্মর-সেন্ত্রিক সোলুসন কয়া পুথোকপা ঙম্মি।
কৃশি- DSS অসি খুৎলাই অমা খক্তা নত্তে, মসি লৌউ-শিংউদা ইন্নোবেসন অমসুং সস্তেনেবিলিতীগীদমক কেতালাইজর অমনি। ঐখোয় পুন্না, ঐখোয়না ভারতকীদমক মপাঙ্গল কনবা, তুং কোইগদবা অমসুং চাউখৎপা লৌউ-শিংউ অমা শেম্লগনি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং, স্পেস দিপার্তমেন্ত, ISRO সেন্তরশিং, তোঙান তোঙানবা সেন্ত্রেল এজেন্সীশিং (IMD, CWC, NWIC, NIC, ICAR, SLUSI, MNCFC) গী ওফিসরশিং/ দেলিগেৎশিং, স্তেত রিমোৎ সেন্সিং সেন্তরশিং, স্তেত এগ্রিকলচর দিপার্তমেন্ত, ইন্সতিত্যুৎশিং/ য়ুনিভর্সিতীশিং, এগ্রি-তেক ইন্দস্ত্রীনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রোগ্রাম অসিদা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা স্পেস তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী হৌজিক লৈরিবা ফীভম অমসুং সেতেলাইৎ বেজ দেতা প্রদক্তশিং এক্সেস তৌনবগীদমক ISROগী তোঙান-তোঙানবা পোর্তেলগী দেমোনস্ত্রেসনশিং উৎলিবা তেক্নিকেল সেসন কয়া অমা য়াওখি। স্পেস তেক্নোলোজী অসি লৌউ-শিংউগী লমদা শীজিন্নবগী ওইথোকপা য়াবা কেসশিং খন্ননবা পেনেল দিস্কসনশিংসু পাংথোকখি।
পোলিসী মেকরশিং, সাইন্তিস্তশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, অমসুং রিসর্চরশিংগী অখন্নবা মীফম অসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী শীংনবশিং কোকহন্নবা অমসুং মীশিং হেনগৎলক্লিবা মীয়ামগীদমক চিঞ্জাক লৈহন্নবা স্পেস তেক্নোলোজীগী অচৌবা পোতেন্সিএল অদুদা মরুওইনা লৌরি।
কনফরেন্স অসিগী মরুওইবা হাইলাইৎশিং:
• এগ্রিকলচরেল চাউখৎহন্নবগীদমক স্পেস তেক্নোলোজী শীজিন্নবা: কনফরেন্স অসিনা সেতেলাইত রিমোৎ সেন্সিং, জিও-স্পেসিএল তেক্নোলোজী অমসুং মখোয়গী এপ্লিকেসনশিং অসি প্রেসিজন এগ্রিকলচর, ক্রোপ মোনিতরিং, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, অমসুং সোইল হেল্থ মেনেজমেন্তদা খ্বাইদগী নৌবা এদভান্সমেন্তশিং উৎখি।
• কৃশি- DSS হৌদোকপা: জিও-স্পেসিএল প্লেৎফোর্ম, কৃশি- DSS অসি, ৱেদর পেত্তর্নশিং, লৈহাওগী ফীভমশিং, মহৈ-মরোংগী হকশেল, মহৈ-মরোংগী এরিয়া অমসুং এদভাইজরীশিংদা রিএল-তাইম দেতা-দ্রিভেন ই-পাউশিংগা লোয়ননা স্তেকহোল্দরশিংবু শক্তি পীনবা শক্তি লৈবা খুৎলাই অমা ওইনা হৌদোকখি।
• পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ: কনফরেন্স অসিনা লৌউ-শিংউদা স্পেস তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা খোংজেল য়াংশিনবদা সরকার, প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা অদু পনখি।
• ফার্মর-সেন্ত্রিক এপ্রোচ: স্পেস তেক্নোলোজীগী কান্নবা অসি গ্রাসরুৎ লেভেলদা য়ৌহন্নবগীদমক য়ুজর-ফ্রেন্দলী সোলুসনশিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং শেমগৎপগী তঙাই ফদবা অদু থৌরম অসিদা পনখি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বিভাগ অসিনা স্পেস তেক্নোলোজীগী পোতেন্সিএল অসি তোঙান তোঙানবা এপ্লিকেসনশিং হায়বদি মহৈ-মরোং পুথোকপগী ফোর্কাস্তিং‌, ঈচাউগী মোনিতরিং, মহৈ-মরোংগী হকশেলগী এসেসমেন্ত অমসুং মহৈ-মরোংগী ইন্সুরেন্স সোলুসনশিংদা শীজিন্নবদা প্রো-এক্তিব ওইরি। তুংলমচৎতা বিভাগ অসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী ফীভম ফগৎহন্নবা স্পেস তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা ফিরেপ লৌরি অমসুং পান্দম অসি ফংনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোয়ননা থবক তৌমিন্ননবা কত্থোক্লি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
MoS Shri Bhagirath Choudhary launches the digital geo-spatial platform, Krishi-Decision Support System
The geo-spatial platform, Krishi-DSS, was unveiled as a powerful tool to empower stakeholders with real-time data-driven insights on weather patterns, soil conditions, crop health, crop acreage and advisories
DoAFW organizes One Day Conference on “Space-Driven Solutions for Agricultural Transformation in India” today
16 AUG 2024 5:16PM by PIB Delhi
To commemorate the successful launch of Chandrayaan-3 Mission, and soft landing of the Vikram Lander and deployment of the Pragyaan Rover on the Moon on 23rd August, 2023, the Government of India has declared 23rd Day of August of every year as the National Space Day (NSpD). With this achievement, India has joined the elite group of Space fairing nations becoming only the fourth to land on the surface of the Moon, and the first nation to land near the south pole of the Moon.
To mark this special day in the history of the Indian Space Program, the Department of Space is organizing nation-wide celebrations during August, 2024 to engage and inspire the youth of the Nation towards space science and its applications with the theme “Touching lives while touching the Moon: India's Space Saga”
On the auspicious occasion, Department of Agriculture & Farmers’ Welfare organized a conference on the pivotal role of space technology in propelling India’s agricultural sector towards unprecedented growth and development. The conference also marked the launch of the digital geo-spatial platform, Krishi-Decision Support System, a significant milestone in the country’s agricultural innovation landscape by Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Bhagirath Choudhary in the presence of Secretary, Department of Agriculture & Farmers’ Welfare Dr. Devesh Chaturvedi.
Krishi-DSS is a first-of-its-kind geospatial platform specifically designed for Indian agriculture. The platform provides seamless access to comprehensive data including satellite images, weather information, reservoir storage, groundwater levels and soil health information, which can be easily accessed from anywhere at any time.
Krishi-DSS includes several advanced modules designed to support comprehensive agricultural management. From the vast expanse of fields to the smallest soil particle, Krishi-DSS has it covered.
With crop mapping and monitoring, we will be able to understand cropping patterns by analysing parcel-level crop maps over the different years. This information helps in understanding crop rotation practices and promotes sustainable agriculture by encouraging the cultivation of diverse crops.
Drought monitoring will helps to stay ahead of the drought, which gives near real-time information on various indicators i.e soil moisture, water storages, crop condition, dry spells etc, while crop weather watch will keep us informed about how weather is impacting the crops, crop harvest status, crop residue burning etc.
With Field parcel segmentation, we will be able to accurate field parcel units which will help in understanding each parcels unique needs, cropping patterns for targeted interventions.
One nation-one soil information system gives a comprehensive soil data at your fingertips i.e soil type, soil pH, soil health etc. Soil data will help us in assessing crop suitability and land capability for implementing soil water conservation measures.
Ground truth data library of Krishi-DSS will foster innovation by providing essential resources like ground truth data and spectral libraries for different crops to the researchers and industry.
From flood impact assessment to Crop insurance solutions and many more, Krishi-DSS is a holistic solution. It's about empowering our farmers, informing our policies, and nourishing our nation.
By integrating various data sources available on the Krishi Decision Support System (DSS), various farmer-centric solutions can be developed such as right individual advisories to farmers, early disaster warning like Pest attack, Heavy rain, Hail storm etc.
Krishi-DSS is more than just a tool, it's a catalyst for innovation and sustainability in agriculture. Together, we'll build a resilient, sustainable, and prosperous agriculture for India.
Officers/delegates form Department of Agriculture & Farmers’ Welfare, Department of Space, ISRO centres, various central Agencies (IMD, CWC, NWIC, NIC, ICAR, SLUSI, MNCFC) State Remote sensing Centres, State agriculture department, Institutes/Universities, Agri-Tech industry participated in the Event.
The programme included various technical sessions showcasing the current status of utilization of Space Technology in agriculture sector and demonstration of the various Portal of ISRO for accessing the satellite based data products. The panel discussions were also organized to discuss the possible uses cases of the Space technology in the field of agriculture.
The distinguished gathering of policy makers, scientists, industry leaders, and researchers are emphasizing the immense potential of space technology to address the challenges of Indian agriculture and ensure food security for a growing population.
Key Highlights of the Conference:
• Harnessing Space Technology for Agricultural Advancement: The conference showcased the latest advancements in satellite remote sensing, Geo-spatial technology and their applications in precision agriculture, crop monitoring, disaster management, and soil health management.
• Launch of Krishi-DSS: The geo-spatial platform, Krishi-DSS, was unveiled as a powerful tool to empower stakeholders with real-time data-driven insights on weather patterns, soil conditions, crop health, crop acreage and advisories.
• Public-Private Partnerships: The conference underscored the importance of collaboration between the government, private sector and academia in accelerating the adoption of space technology in agriculture.
• Farmer-Centric Approach: The event emphasized the need to create user-friendly solutions and capacity building programs to ensure that the benefits of space technology reach the grassroots level.
Department of Agriculture & Farmers’ Welfare has been pro-active in harnessing the potential of Space Technology for the various Applications i.e Crop production forecasting, drought monitoring, Crop health assessment and in Crop insurance solutions and in future also Department is committed to leveraging space technology for the betterment of Indian agriculture and is dedicated to working closely with all stakeholders to achieve this goal.