Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Greening in India gets a boost with Green Tug Transition Program (GTTP) SOP launched by Shri Sarbananda Sonowal
Phase 1 of the GTTP will begin on October 1, 2024, and continue until December 31, 2027
The program is expected to involve an investment of around INR 1000 Crores in building these green tugs
The Green Tug Transition Program is a pivotal initiative towards realizing our vision of a sustainable and green maritime sector in India: Shri Sarbananda Sonowal
GTTP aims at replacement of existing diesel-powered tugs with zero-emission tugs
16 AUG 2024 3:42PM by PIB Delhi
The Union Minister of Port Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal officially launched the SOP for Green Tug Transition Program (GTTP) today in New Delhi. This landmark initiative is set to drive the transition from conventional fuel-based harbour tugs to greener, more sustainable alternatives, marking a major step in India's commitment to environmental sustainability and the advancement of its maritime sector.
The Green Tug Transition Program (GTTP) as a key initiative under the ‘Panch Karma Sankalp’. The program, announced on May 22, 2023, by the Union Minister of Ports, Shipping, and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, during the ‘Chintan Shivir’ event, marks a significant step towards decarbonizing maritime operations in India. The GTTP is designed to phase out conventional fuel-based harbour tugs operating in Indian Major Ports and replace them with green tugs powered by cleaner and more sustainable alternate fuels.
Phase 1 of the GTTP will begin on October 1, 2024, and continue until December 31, 2027. During this phase, four Major Ports—Jawaharlal Nehru Port Authority, Deendayal Port Authority, Paradip Port Authority, and V.O. Chidambaranar Port Authority—will procure or charter at least two green tugs each, based on standardized designs and specifications issued by the Standing Specification Committee (SSC). The program is expected to involve an investment of around INR 1000 Crores in building these green tugs. The first set of tugs will be battery-electric, with provisions for adopting other emerging green technologies such as hybrid, methanol, and green hydrogen as the industry evolves.
Speaking on the launch, Shri Sarbananda Sonowal said, “The Green Tug Transition Program is a pivotal initiative towards realizing our vision of a sustainable and green maritime sector in India. This program not only aligns with our environmental goals but also strengthens our commitment to ‘Make in India,’ promoting domestic innovation and manufacturing in the maritime industry.”
‘The GTTP will be a major boost to the domestic tug industry, with all tugs built under this program constructed in Indian shipyards as part of the Government of India's ‘Make in India’ initiative. The program is also expected to create significant employment opportunities in shipbuilding and ship design, mentioned Shri TK Ramachandran, Secretary, MoPSW.
By the end of 2040, all tugs operating in Indian Major Ports are envisioned to transition to green tugs, ensuring a standardized, eco-friendly fleet across the country. Furthermore, beyond 2033, any new tug built in India for use in Indian ports will need to comply with the ASTDS-GTTP standards.
The Maritime India Vision 2030 (MIV 2030), launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi in 2020, outlines key strategies to enhance India’s maritime sector, aiming to make it a global leader in safety, sustainability, and environmental responsibility. This vision includes ambitious targets such as sourcing 60% of each major port’s power demand from renewable energy and achieving a 30% reduction in carbon emissions per ton of cargo by 2030. Building on this, the Maritime Amrit Kaal Vision 2047, introduced in 2023, sets a specific goal for Major Ports to reduce greenhouse gas emissions from port vessels by 30% by 2030. Harbor tugs, vital for port operations like berthing, unberthing, and ship assist functions, are ideal candidates for adopting green technologies, such as electric propulsion and alternative fuels, which can significantly cut emissions while maintaining operational efficiency.
The GTTP reflects the Government's broader commitment to sustainability and innovation in the maritime sector, paving the way for a cleaner, greener future for India’s ports and maritime operations.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আৰম্ভ কৰা গ্ৰীণ টাগ ট্ৰেঞ্জিচন প্ৰগ্ৰেম (জিটিটিপি) এছঅ’পিৰ জৰিয়তে ভাৰতত সেউজীকৰণে লাভ কৰিলে উদ্গনি
জিটিটিপিৰ প্ৰথম পৰ্যায় ২০২৪ চনৰ ১ অক্টোবৰৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আৰু ২০২৭ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰলৈকে চলি থাকিব
এই কাৰ্যসূচীত এই সেউজ টাগ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰায় ১০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে
ভাৰতত বহনক্ষম আৰু সেউজ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ আমাৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত গ্ৰীণ টাগ ট্ৰেঞ্জিচন প্ৰগ্ৰেম এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
জিটিটিপিৰ লক্ষ্য হৈছে বৰ্তমানৰ ডিজেল চালিত টাগসমূহৰ ঠাইত শূন্য নিৰ্গমন টাগ ব্যৱহাৰ কৰা
16 AUG 2024 3:42PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি নতুন দিল্লীত গ্ৰীণ টাগ ট্ৰেঞ্জিচন প্ৰগ্ৰেম (জিটিটিপি)ৰ এছঅ’পি আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি কৰে। এই উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপে গতানুগতিক ইন্ধন ভিত্তিক বন্দৰ টাগসমূহৰ পৰা সেউজ, অধিক বহনক্ষম বিকল্পলৈ পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিব, যিয়ে পৰিৱেশৰ বহনক্ষমতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা আৰু ইয়াৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিব।
‘পঞ্চ কৰ্ম সংকল্প’ৰ অধীনত গ্ৰীণ টাগ ট্ৰেঞ্জিচন প্ৰগ্ৰেম (জিটিটিপি) মূল পদক্ষেপ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ২০২৩ চনৰ ২২ মে’ত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ‘চিন্তন শিৱিৰ’ অনুষ্ঠানৰ সময়ত ঘোষণা কৰা এই কাৰ্যসূচী ভাৰতত সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ কাৰ্বন মুক্ত কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ। ভাৰতৰ প্ৰধান বন্দৰসমূহত চলি থকা গতানুগতিক ইন্ধন ভিত্তিক বন্দৰ টাগসমূহ পৰ্যায়ক্ৰমে বন্ধ কৰি ইয়াৰ ঠাইত স্বচ্ছ আৰু অধিক বহনক্ষম বিকল্প ইন্ধনৰ দ্বাৰা চালিত সেউজীয়া টাগ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ জিটিটিপিৰ জৰিয়তে ডিজাইন কৰা হৈছে।
.
২০২৪ চনৰ ১ অক্টোবৰৰ পৰা জিটিটিপিৰ প্ৰথম পৰ্যায় আৰম্ভ হ’ব আৰু ২০২৭ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰলৈকে চলিব। চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ প্ৰাধিকৰণে—স্থায়ী নিৰ্দিষ্টকৰণ সমিতি (এছএছচি)ৰ দ্বাৰা জাৰি কৰা প্ৰামাণিক ডিজাইন আৰু স্পেচিফিকেশনৰ ভিত্তিত কমেও দুটাকৈ সেউজীয়া টাগ ক্ৰয় বা চাৰ্টাৰ কৰিব। এই কাৰ্যসূচীত এই সেউজ টাগ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰায় ১০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। প্ৰথমটো টাগ বেটাৰী-ইলেক্ট্ৰিক হ’ব, উদ্যোগটোৰ বিকাশৰ লগে লগে হাইব্ৰিড, মিথানল আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ দৰে অন্যান্য সম্ভাৱনাপূৰ্ণ সেউজ প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ ব্যৱস্থা থাকিব।
উন্মোচনী অনুষ্ঠানত আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “ভাৰতত বহনক্ষম আৰু সেউজ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ আমাৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত গ্ৰীণ টাগ ট্ৰেঞ্জিচন প্ৰগ্ৰেম এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই কাৰ্যসূচীয়ে কেৱল আমাৰ পৰিৱেশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে মিল থকাই নহয়, ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সামুদ্ৰিক উদ্যোগত ঘৰুৱা উদ্ভাৱন আৰু উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰে।”
‘জিটিটিপি ঘৰুৱা টাগ উদ্যোগৰ বাবে এক ডাঙৰ সহায় হ’ব কিয়নো এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত নিৰ্মিত সকলো টাগ ভাৰত চৰকাৰৰ ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। এই কাৰ্যসূচীয়ে জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰতো উল্লেখযোগ্য নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে বুলি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী টি কে ৰামচন্দ্ৰনে উল্লেখ কৰে।
২০৪০ চনৰ শেষভাগত ভাৰতীয় প্ৰধান বন্দৰসমূহত চলি থকা সকলো টাগ সেউজ টাগলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে এক মানক, পৰিৱেশ অনুকূল বহৰ নিশ্চিত কৰা হৈছে। তদুপৰি ২০৩৩ চনৰ পাছত ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা যিকোনো নতুন টাগ ভাৰতীয় বন্দৰত ব্যৱহাৰৰ বাবে এএছটিডিএছ-জিটিটিপি মানদণ্ড মানি চলিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২০ চনত আৰম্ভ কৰা মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন ২০৩০ (এমআইভি ২০৩০)ত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক সুৰক্ষা, বহনক্ষমতা আৰু পৰিৱেশৰ দায়বদ্ধতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অগ্ৰণী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে মূল কৌশলসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হৈছে। এই দৃষ্টিভংগীত অভিলাষী লক্ষ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যেনে-প্ৰতিটো ডাঙৰ বন্দৰৰ শক্তিৰ চাহিদাৰ ৬০% নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ পৰা আহৰণ কৰা আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত প্ৰতি টন মালবাহী সামগ্ৰীৰ কাৰ্বন নিৰ্গমন ৩০% হ্ৰাস কৰা। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত বন্দৰ জাহাজৰ পৰা সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন ৩০% হ্ৰাস কৰাৰ বাবে মুখ্য বন্দৰসমূহৰ বাবে এটা নিৰ্দিষ্ট লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। একেদৰে বিকল্প ইন্ধনৰ চিন্তা কৰা হৈছে যিয়ে কাৰ্য্যক্ষমতা বজাই ৰাখি কাৰ্বন নিৰ্গমন যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
জিটিটিপিয়ে সামুদ্ৰিক খণ্ডত বহনক্ষমতা আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ অটল দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ বন্দৰ আৰু সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে স্বচ্ছ আৰু সেউজ ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে।