পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুৎশিংগী নুপী ইলেক্তেদ ওইরবা মীহুৎশিংগী লুচিংগী মতাংদা নেসনেল ৱার্কশোপ অমা ঙসি দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেসনেল সেন্তর, নৈ দিল্লীদা পাঙথোকখ্রে
দা. কিরন বেদিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অমা প্রধান মন্ত্রীনা মঙজরিবসি মঙফাওননবা হোৎনবদা পঞ্চায়তি রাজদা লৈরিবা শক্তিনা পুরকপা ঙম্বা অহোংবশিংগী মতাংদা থমখি
সেক্রেতরী শ্রী বিএক ভর্দ্বাজনা দ্রোন দিদি অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগুম্বা অনৌবা থৌরাংশিংদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংবু শিংথারদুনা মখোয়না শরুক য়ারিবা অসি আত্মনির্ভর ভারত অমসুং বিকশিত ভারত অমগী মঙলান্দা য়াম্না মরু ওই হায়খি
14 AUG 2024 6:30PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুৎশিংগী নুপী ইলেক্তেদ ওইরবা মীহুৎশিংগী লুচিংগী মতাংদা নেসনেল ৱার্কশোপ অমা ঙসি দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেসনেল সেন্তর, নৈ দিল্লীদা পাঙথোক্লদুনা মখোংদগী হৌনা নুপীশিংগী লুচিংদা হেন্না শক্তি পীবগী অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিনখ্রে অমসুং বিক্সিত ভারত অমা ওইহন্নবগী অপুনবা থৌরাংদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়বসি শকখঙলে। ৱার্কশোপ অসি ৭৮শুবা নীংতম নুমিৎ পালনগী মাংওইননা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন (পি.আর.আই.)গী ইলেক্তেদ ৱিমেন রিপ্রজেন্তেতিব (ই.দব্ল্যু.আর.) অমসুং ইলেক্তেদ রিপ্রজেন্তেতিব (ই.আর.)চাউরাক্না ৪০০ রোম্বু অখন্নবা মীথুংলেন ওইনা চেবাউ পীদুনা পাঙথোকখি।
ৱার্কশোপ অসি হান্নগী লেফতনেন্ত গবর্নর, পুদুচেরী অমসুং নবজ্যোতি ইন্দিয়া ফাউন্দেসন অমসুং ইন্দিয়া ভিজন ফাউন্দেসনগী ফাউন্দর দা. কিরন বেদী, শ্রী বিবেক ভরদ্বাজ, সেক্রেতরী, পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়, দা. চন্দ্র শেখর কুমার, স্পেসল সেক্রেতরী, পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়, শ্রীমতি মমতা ভর্ম, জোইন্ত সেক্রেতরী, পঞ্চায়তি রাজ, অমসুং শ্রী বিকাস অনন্দ, জোইন্ত সেক্রেতরী, পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না হৌদোকখি। মরুওইনা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন (পি.আর.আই.)গী ইলেক্তেদ ৱিমেন রিপ্রজেন্তেতিব (ই.দব্ল্যু.আর.) গা মখোয়গী মপুরোইবশিংগা লোইননা দিল্লীদা নীংতম নুমিৎ পালন্দা শরুক য়ারিবা ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
দা. কিরন বেদিনা পঞ্চায়ত্তা নুপী লুচিংবীশিংগী অহোংবা পুরকপা ঙম্বা শক্তিশিংগী মরমদা ৱাখল্লোন ফোংদোকখি। মহাক্না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অমা প্রধান মন্ত্রীনা মঙজরিবসি মঙফাওননবা হোৎনবদা পঞ্চায়তি রাজগী মরুওইবগী মতাংদা ফোংদোকখি। দা. বেদিনা পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংবু চাং নাইনা মখোয়গী লমদমদুগী মীওইশিংগা লোইনগদবনি, মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্সীশিং চাউখৎনবগীদমক লৈরিবা লৈঙাক্কী থৌশিল অমসুং থবকশিং অসিবু খঙনবা হোৎনগদবনি হায়খি। মহাক্না পঞ্চায়তি রাজপু ৱার্কশোপ অসি শীনবীবগীদমক শিংথাখি, মসিবু মতম চাবা অমসুং লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা তুং কোইনা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনবদা নুপীশিংগী মরুওইবা থৌদাংশিং পুখৎলিবা অফবা ফল লৈগদবা থৌরাং অমনি হায়খি।
দিরন বেদিনা মহাক্কী ৱারোলদা মহাক্না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অমা প্রধান মন্ত্রীনা মঙজরিবসি মঙফাওননবা হোৎনবদা পঞ্চায়তি রাজগী মরুওইবগী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্না পঞ্চায়ৎকী মীহুৎশিংবু চাং নাইনা ওল ইন্দিয়া রেদিওগী পাউ তাদুনা লৈঙ্গাক্কী থৌশিলশিং খঙনবা অমসুং মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্সীদা পাউশিং অসি শন্দোক্নবা পুক্নিং চিংশিনখি। দা. বেদিনা ফীল্দদা চৎপগী মরুওইবা অমসুং লোকেলগী ওইবা সমশ্যাশিং কোকহন্নবা অমসুং খঙদোক্নবা মীয়ামগা ৱারী লেপতনা শাবগী মরুওইবশিংগী মতাংদা থমখি।
শ্রী বিবেক ভরদ্বাজনা থৌরম অদুগী মরুওইবা ৱারোল পীরদুনা লোকেল গবর্নান্স অমসুং মীয়ামগী থবক মখোংদগী হৌনা য়ৌহন্নবা হোৎনবদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা থমখি। মহাক্না পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনগী ইলেক্তেদ ৱিমেন রিপ্রজেন্তেতিবশিং, মহিলা সর্পঞ্চ, ব্লোক প্রমুখ অমসুং দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়ত প্রেজিদেন্তশিং য়াওনা তরাম্না ওকখি অমসুং ভারতকী মীশিংগী অহুম্থোকপগী অনিদি খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈ হায়রদুনা পঞ্চায়তি রাজগী পথাপ অসিবু মপাঙ্গল কলহনবগী মরুওইবগী মতাংদা থমখি। মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী ভরদ্বাজনা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন্দা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলকপগী মতাংদা পনলদুনা মসি প্রধান মন্ত্রীগী মঙম শাল্লবা থৌরাং, "বেতি মচাও, বেতি পদাও"না ওইহল্লকপনি হায়রদুনা মসিনা নুপীশিংবু গ্রাসরুত গবর্নান্সতা শরুক য়াহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি হায়খি। মহাক্না দ্রোন দিদি অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগুম্বা অনৌবা থৌরাংশিংদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংবু শিংথারদুনা মখোয়না শরুক য়ারিবা অসি আত্মনির্ভর ভারত (ইরোমদোম লেপচবা ভারত) অমসুং বিকশিত ভারত (চাউখৎলবা ভারত) অমগী মঙলান্দা য়াম্না মরু ওই হায়খি।
সেক্রেতরী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় শ্রী বিবেক ভরদ্বাজনা পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংবু "সর্পঞ্চ প্তি" নত্ত্রগা "প্রধান পতি"গী থবক লোইশিন্দুনা মশাগী লৌশিং, মান্দবগী মাইয়োক্তা ৱারেপ লৌনবা অমসুং পুন্না চাউখৎমিন্ননবা ফিরেপ লেপনবা পুক্নিং চিংশিনখি। সেক্রেতরী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় শ্রী বিবেক ভরদ্বাজনা নুপীশিংগী অহোংবা পুরকপা ঙম্বা শক্তি অসি মপাঙ্গল লৈরবা ভারত অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা য়াম্না তঙাইফদবা ওইরি হায়খি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী বিবেক ভরদ্বাজনা ভারত সরকারনা হন্দক্তা হৌদোকখিবা থাক অহুম লৈবা পঞ্চায়তি রাজগী খল্লবা মীহুৎশিংবু নীংতম নুমিৎ অমসুং গনতন্ত্র দিবস পালনগুম্বা তাঙলবা ভারতকী জাতিগী থৌরমশিং অসিদা বার্তোন তৌবগী চৎনবী অসিবু শিংথাখি। অসিগুম্বা থবক অসিনা পঞ্চায়তশিংদা ইনোৎ হাপ্পী, মসিনা লুচিংবগী মওংদা অনৌবা মশক অমা পীরি হায়খি। মহাক্না পঞ্চায়ত চাউখৎপা হায়বসি লৈবাক অসিনা চাউখৎপগা মান্নৈ অমসুং মসিনা কনা অমত্তবু নাথৈবীরমদে।
শ্রী বিবেক ভরদ্বাজ, সেক্রেতরী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না ই.দব্ল্যু.আর.গী চাদা লৈবা শরুক অসি পি.আর.আই.দা য়ামখৎতুনা হেন্না ফবা লুচিংবগী মশক অমা পুরকপগী অপাম্বা ফোংদোক্লদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি। মহাক্না মীহুৎশিংবু মখোয়গী থৌদাংশিং অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা পাঙথোক্নবা হায়রদুনা খুঙ্গংগী লম্না চাউখৎপা হায়বসি লৈবাক অসিগী মপুং ওইবা চাউখৎপদা মরুওইবা অমনি হায়খি।
দা. চন্দ্র শেখর কুমারনা তিল্লিবা মীয়ামদা মহাক্কী ওইবা ৱারোল পীরদুনা অখন্নবা মীথুংলেনশিং অমসুং অতৈ শরুক য়ারিবা ময়াবু ৭৮শুবা নীংতম নুমিৎ পালনগীদমক য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না নুপীশিংনা পঞ্চায়ৎতা শরুক য়াবা হায়বসি লৈবাক অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবা হোৎনরিবা অসিবু মঙাওননবগী পাম্বৈ অমনি হায়খি। দা. কুমারনা মন্ত্রালয় অসিনা পঞ্চায়ত খুদিংদা খ্বাইদগী ফবা থবক পায়খৎনবা হোৎনরি, হেন্না মপাঙ্গল লৈবা, শক্তি লৈবা লুচিংবগী মশক পুরক্তুনা মখোঙদগী হৌনা তুং কোইনা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনরি হায়খি।
শ্রীমতি উমা মহাদেবন, এদিসনেল চীফ সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওব রুরেল দিবেলপমেন্ত & পঞ্চায়তি রাজ কর্নাতাকা লৈঙাক, মিস তেরেসী ভনলালহুরাই, সেক্রেতরী, দিরেক্তোরেত ওব লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন দিপার্ত্মেন্ত, মিজোরম সরকার, দাআ. শরমিলা মেরী জোসেফ, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, লোকেল সেল্ফ গবর্নমেন্ত দিপার্ত্মেন্ত, কেরলা সরকার, শ্রীমতি প্রভিনাবেন সঞ্জয়ভাই রঙ্গানি, প্রেজিদেন্ত, রাজকোত দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়ত, গুজরাত, শ্রীমতি রেখা দেবী, মুখিয়া, আথর গ্রাম পঞ্চায়ত, নৱানগর ব্লোক, বক্সার দিস্ত্রিক্ত, বিহার অমসুং শ্রীমতি সনয়োগিতা সিংহ চৌহন, গ্রাম প্রধান, অতারি গ্রাম পঞ্চায়ত, মাল ব্লোক, লখনৌ দিস্ত্রিক্ত, উত্তর প্রদেশনা পঞ্চায়ত্তা নুপী লুচিংবীশিংনা থেংনরিবা শিংনবা অমসুং খুদোংচাবশিংগী পেনেল দিস্কসন্দা শরুক য়াখি।
পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংনা নেসনেল কেপিতেলদা চৎখিবা খোঙচৎ অদু য়াম্না নুংঙাইবা ওইখি। মদুদা প্রধান মন্ত্রী সঙ্গ্রহলয় (পি.এম. ম্যুজিয়ম)গী খোংচৎ অমা য়াওখি, মদুদা ভারতকী গনতন্ত্রগী খোঙচৎ অমসুং হান্নগী শক্নাইরবা প্রধান মন্ত্রীশিংনা তৌবীরম্বশিং উবা ফংখি। খোংচৎ অদুগী ক্লাইমেক্স অসিনা লাল কিলাদা মরুওইবা নীংতম নুমিৎকী পালন্দা শরুক য়ারবা মতুংদা দি.এ.আই.সি., নৈ দিল্লীদা চাক্লেন য়াওবা থৌরম অমা, পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওনা চাবনা ওইরগনি।
পঞ্চায়ততা নুপীগী লুচিংগী মতাংদা নেসনেল ৱার্কশোপ অসিগী লাইব ৱেবকাস্তিং অসি মন্ত্রালয় অসিগী য়ুত্যুব চেনেল অমসুং সোসিএল মীদিয়া পেজশিংদা ফংগনিঃ এন.আই.সি.
ৱেবকাস্তঃ https://webcast.gov.in/mopr; X (ত্বীতর): https://x.com/MoPR_GoI; ফেসবুক: https://www.facebook.com/MinistryOfPanchayatiRaj; ইন্সতাগ্রাম: https://www.instagram.com/MinistryOfPanchayatiRaj; য়ুত্যুব: https://www.youtube.com/@MinistryOfPanchayatiRaj.

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj organises National Workshop on Leadership by Women Elected Representatives of Panchayati Raj Institutions today at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi
Dr. Kiran Bedi emphasizes transformative power of Panchayati Raj Institutions in realizing the Prime Minister’s vision for a developed India
Secretary, Shri Vivek Bhardwaj lauds role of women in innovative initiatives like Drone Didi and Self-Help Groups, emphasizing their participation is crucial for vision of an AtmaNirbhar Bharat and a Vikshit Bharat
14 AUG 2024 6:30PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj organised the National Workshop on Leadership by Women Elected Representatives of Panchayati Raj Institutions at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi, marking a significant milestone in empowering women leaders at the grassroots level and acknowledging their important role in collective efforts towards Viksit Bharat. This workshop was organized in the lead-up to the 78thIndependence Day celebrations, where approximately 400 Elected Women Representatives (EWRs) and Elected Representatives (ERs) of Panchayati Raj Institutions (PRIs) have been invited as Special Guests.
The workshop was inaugurated by Dr. Kiran Bedi, Former Lt. Governor, Puducherry & Founder, Navjyoti India Foundation & India Vision Foundation, Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Dr. Chandra Shekhar Kumar, Special Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Smt. Mamta Varma, Joint Secretary, Ministry of Panchayati Raj and Shri Vikas Anand, Joint Secretary, Ministry of Panchayati Raj. Approximately 400 Special Guests, primarily Elected Women Representatives (EWRs) of Panchayati Raj Institutions (PRIs) along with their spouses, participating in the Independence Day celebrations in Delhi as well senior officers of the Government of India and State Governments were present on this occasion.
Dr. Kiran Bedi shared her insights on the transformative power of women leaders in Panchayats. She emphasized the importance of Panchayati Raj Institutions in realizing the Prime Minister’s vision of a Viksit Bharat (developed India). Dr. Bedi urged Panchayat representatives to regularly engage with their communities, remain informed about government schemes and work towards the betterment of their constituencies. She commended the Ministry of Panchayati Raj for organizing this workshop, describing it as a timely and impactful initiative that highlights the critical role of women in grassroots governance and sustainable development in rural areas across the country.
In her remarks, Dr. Kiran Bedi emphasized the transformative power of Panchayati Raj Institutions in realizing the Prime Minister’s vision for a developed India. She urged Panchayat representatives to regularly listen to All India Radio news bulletins to stay informed about government schemes and share this information with their constituents. Dr. Bedi also stressed the importance of field visits and continuous dialogue with the public to understand and address local issues effectively.
Shri Vivek Bhardwaj delivered a keynote address, emphasizing the critical role that women play in local governance and public service delivery at the grassroots level. He welcomed the Elected Women Representatives of Panchayati Raj Institutions, including Mahila Sarpanches, Block Pramukhs and District Panchayat Presidents and emphasized the importance of strengthening of Panchayati Raj system, noting that two-thirds of India's population resides in rural areas. In his remarks, Shri Bhardwaj highlighted the increasing participation of women in Panchayati Raj Institutions, crediting the Prime Minister’s visionary initiative, “Beti Bachao, Beti Padhao” which has significantly encouraged women's involvement in grassroots governance. He lauded the role of women in innovative initiatives like Drone Didi and Self-Help Groups (SHGs), emphasizing that their participation is crucial to realizing the vision of an AtmaNirbhar Bharat (Self-Reliant India) and a Vikshit Bharat (Developed India).
Secretary, Ministry of Panchayati Raj Shri Vivek Bharadwaj called upon Panchayat representatives to take personal initiatives to end practices such as “Sarpanch Pati” or “Pradhan Pati”, urging them to make decisions with their own wisdom, impartiality, and a commitment to collective progress. Secretary, Ministry of Panchayati Raj Shri Vivek Bharadwaj eloquently stated that the transformative power of women is essential to building a stronger, more inclusive India.
In his address, Shri Vivek Bharadwaj lauded the inspiring tradition recently initiated by the Government of India, where the elected representatives of the three-tier Panchayati Raj institutions are invited to prestigious national events like Independence Day and Republic Day. This practice, he noted, has sparked tremendous enthusiasm and positivity across Panchayats, giving Panchayat leadership a newfound identity and recognition. He stressed that the development of Panchayats is synonymous with the progress of the nation, ensuring that no one is left behind.
Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj concluded by calling for the percentage of EWRs in PRIs to become a symbol of strong, efficient, and effective leadership. He urged all elected representatives to discharge their duties with resolve and determination, emphasizing that the prosperity of rural areas is key to the nation’s overall progress.
Dr. Chandra Shekhar Kumar addressed the gathering, extending his best wishes to all the Special Guests and other participants for the 78thIndependence Day. He highlighted the significance of women’s participation in Panchayats as a means to fulfil the nation’s aspiration for a developed India. Dr. Kumar emphasized the Ministry's continuous efforts to propagate best practices across Panchayats, aiming to create a strong, efficient, and effective leadership that drives sustainable development at the grassroots level.
Smt. Uma Mahadevan, Additional Chief Secretary, Department of Rural Development & Panchayat Raj Government of Karnataka, Ms. Teresy Vanlalhruaii, Secretary, Directorate of Local Administration Department, Government of Mizoram, Dr. Sharmila Mary Joseph, Principal Secretary, Local Self-Government Department, Government of Kerala, Smt. Pravinaben Sanjaybhai Rangani, President, Rajkot District Panchayat, Gujarat, Smt. Rekha Devi, Mukhiya, Aathar Gram Panchayat, Nawanagar Block, Buxar District, Bihar and Smt. Sanyogita Singh Chauhan, Gram Pradhan, Atari Gram Panchayat, Mal Block, Lucknow District, Uttar Pradesh participated in the panel session on Challenges and Opportunities before Women Leadership in Panchayats.
The visit of Panchayat representatives to the National Capital has been designed as an enriching experience. It included a visit to the Pradhan Mantri Sangrahalaya (PM Museum), offering insights into India’s democratic journey and the contributions of incumbent and former Prime Ministers. The climax of the visit would be the participation in the main Independence Day function at Red Fort, followed by a Lunch Function at DAIC, New Delhi, attended by senior officials of the Ministry of Panchayati Raj.
The live webcasting of the National Workshop on Women’s Leadership in Panchayats was available on the Ministry’s YouTube channel and social media pages: NIC Webcast: https://webcast.gov.in/mopr; X (Twitter): https://x.com/MoPR_GoI; Facebook: https://www.facebook.com/MinistryOfPanchayatiRaj; Instagram: https://www.instagram.com/MinistryOfPanchayatiRaj;YouTube: https://www.youtube.com/@MinistryOfPanchayatiRaj.