Ministry of Health and Family Welfare
Steps Taken to Strengthen Mental Healthcare Services
District Mental Health Programme component of the National Mental Health Programme has been sanctioned for implementation in 767 districts
Under the Tertiary care component of NMHP, 25 Centres of Excellence have been sanctioned to increase the intake of students in PG departments in mental health specialities as well as to provide tertiary level treatment facilities
Mental health services have been added in the package of services under Comprehensive Primary Health Care provided at Ayushman Arogya Mandirs
36 States/UTs have set up 53 Tele MANAS Cells and have started tele mental health services; More than 11,76,000 calls have been handled on the helpline number
09 AUG 2024 1:13PM by PIB Delhi
The Government conducted the National Mental Health Survey (NMHS) of India through the National Institute of Mental Health and Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru in 2016 as per which the prevalence of mental disorders in adults over the age of 18 years is about 10.6%.
The District Mental Health Programme (DMHP) component of the National Mental Health Programme (NMHP) has been sanctioned for implementation in 767 districts for which support is provided to States/UTs through the National Health Mission with the objectives that include suicide prevention services, work place stress management, life skills training and counselling in schools and colleges. Facilities made available under DMHP at the District Hospitals, Community Health Centre (CHC) and Primary Health Centre (PHC) levels, include outpatient services, assessment, counselling/ psycho-social interventions, continuing care and support to persons with severe mental disorders, drugs, outreach services, ambulance services etc. In addition to above services there is a provision of 10 bedded in-patient facility at the District level.
Further, to enhance the capacity of mental health services in the country, the Government of India is implementing the NMHP. Under the Tertiary care component of NMHP, 25 Centres of Excellence have been sanctioned to increase the intake of students in PG departments in mental health specialities as well as to provide tertiary level treatment facilities. The Government has also supported to establish / strengthen 47 PG Departments in mental health specialties in 19 Government medical colleges/institutions. Mental Health Services are also provisioned for in 22 new AIIMS.
As per the available information, there are 47 Government run mental hospitals in the country, including 3 Central Mental Health Institutions, viz. National Institute of Mental Health and Neuro Sciences, Bengaluru, Lokopriya Gopinath Bordoloi Regional Institute of Mental Health, Tezpur, Assam and Central Institute of Psychiatry, Ranchi.
In addition to the above, the Government is also taking steps to strengthen mental healthcare services at primary healthcare level. The Government has upgraded more than 1.73 lakh Sub Health Centres (SHCs) and Primary Health Centres (PHCs) to Ayushman Arogya Mandirs. Mental health services have been added in the package of services under Comprehensive Primary Health Care provided at these Ayushman Arogya Mandirs.
Besides the above, the Government has launched a “National Tele Mental Health Programme” (NTMHP) on 10th October, 2022, to improve access to quality mental health counselling and care services in the country. As on 23.07.2024, 36 States/ UTs have set up 53 Tele MANAS Cells and have started tele mental health services. More than 11,76,000 calls have been handled on the helpline number.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav stated this in a written reply in the Lok Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মেন্তেল হেল্থকিয়র সর্ভিসেস মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিং
নেস্নেল মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রামগী কম্পোনেন্ত দিস্ত্রিক্ত মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম অসি জিলা 767দা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা সেঙ্কসন তৌখ্রে
NMHPগী তর্সরী কিয়র কম্পোনেন্তগী মখাদা মেন্তেল হেল্থ স্পেসিএলিতীশিংদা PG দিপার্তমেন্তশিংদা মহৈরোয় লৌবা হেনগৎহন্নবা লোয়ননা তর্সরী লেভেল ত্রীৎমেন্ত ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্স 25 সেঙ্কসন তৌখ্রে
মেন্তেল হেল্থ সর্ভিসশিং অসি আয়ুশ্মান অরোগ্যা মন্দিরদা কম্প্রিহেন্সিব প্রাইমারী হেল্থ কিয়রগী মখাদা সর্ভিসেসকী পেকেজতা হাপচিনখ্রে
রাজ্য/UT 36তা তেলি মানাস সেল 53 হাংদোকখ্রে অমসুং তেলি মেন্তেল হেল্থ সর্ভিসেস হৌদোকখ্রে; হেল্পলাইন নম্বরনা কোল 11,76,000 হেন্না হেন্দল তৌখি
09 AUG 2024 1:13PM by PIB Imphal
সরকারনা 2016দা বেঙ্গলুরুগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ ন্যুরোসাইন্সেস (NIMHANS)কী খুত্থাংদা ভারতকী নেস্নেল মেন্তেল হেল্থ সর্ভে (NMHS) পাঙথোকখি, মসিগী মতুং ইন্না চহি 18গী মথক্কী মীয়াই চল্লবা মীওইশিংদা থেংনবা মেন্তেল দিসওর্দরশিং অসি 10.6%রোম ওই।
নেস্নেল মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম (NMHP) গী দিস্ত্রিক্ত মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম (DMHP) অসি নেস্নেল হেল্থ মিসনগী খুত্থাংদা রাজ্যশিং/UTশিংদা মতেং পীনবা দিস্ত্রিক্ত 767তা থবক পায়খৎনবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী পান্দমশিং অসিদা সুসাইদ প্রিভেন্সন সর্ভিসশিং, থবক মফমদা স্ত্রেস মেনেজমেন্ত, স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংদা লাইফ স্কিল ত্রেনিং অমসুং কাউন্সেলিং পীবা য়াওরি। দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল, কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর (CHC) অমসুং প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর (PHC) থাক্তা DMHPগী মখাদা ফংহল্লিবা ফেসিলিতীশিংদা এম্বুলেন্ত সর্ভিসশিং, এসেসমেন্ত, কাউন্সেলিং/ সাইকো-সোসিএল ইন্তর্ভেন্সনশিং, অকনবা মেন্তেল দিসওর্দরশিং লৈবা মীওইশিংদা লেপ্তনা কিয়র অমসুং সপ্পোর্ত পীবা, দ্রগশিং, আউতরিচ সর্ভিসশিং, এম্বুলেন্স সর্ভিসশিং অসিনচিংবা য়াওরি। মথক্তা পনখ্রিবা সর্ভিসশিং অসিগী মথক্তা দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা ফমুং 10 লৈবা ইন-পেসেন্ত ফেসিলিতীগী প্রোভিজন অমা লৈরি।
মখা তানা, লৈবাক অসিদা মেন্তেল হেল্থ সর্ভিসশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা, ভারত সরকারনা NMHP ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। NMHPগী তর্সরী কিয়র কম্পোনেন্তকী মখাদা, মেন্তেল হেল্থ স্পেসিএলিতিশিংদা PG দিপার্তমেন্তশিংদা মহৈরোইশিং লৌবা হেনগৎহন্নবা অমসুং তর্সরী লেভেলগী লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্স 25 অয়াবা পীখ্রে। সরকারনা সরকারগী মেদিকেল কোলেজ/ইন্সতিত্যুসন 19দা মেন্তেল হেল্থ স্পেসিএলিতিশিংদা PG দিপার্তমেন্ত 47 লিংখৎনবা/মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মতেং পাংলি। অনৌবা AIIMS 22দা মেন্তেল হেল্থ সর্ভিসশিংসু ফংহল্লে।
ফংলিবা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা সেন্ত্রেল মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুসন 3 য়াওনা সরকারনা চলাইবা মেন্তেল হোস্পিতাল 47 লৈরি মখোয়া অদুদি নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ ন্যুরো সাইন্স, বেঙ্গালুরু, লোকোপ্রিয়া গোপীনাথ বোর্দোলোই রিজনেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ, তেজপুর, অসাম অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইকিয়াত্রী, রাঞ্চী।
মথক্তা পনখ্রিবা অসিগী মথক্তা, সরকারনা প্রাইমরী হেল্থকিয়রগী থাক্তা মেন্তেল হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাংশিংসু লৌখৎলি। সরকারনা সব হেল্থ সেন্তর লাখ 1.73 হেন্না (SHCশিং) অমসুং প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং (PHCশিং) অসি আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দিরদা অপগ্রেদ তৌখ্রে। আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দিরশিং অসিদা পীরিবা কম্প্রেহেন্সিব প্রাইমরী হেল্থ কিয়রগী মখাদা পীরিবা সর্ভিসশিংগী পেকেজ অসিদা মেন্তেল হেল্থ সর্ভিসশিং হাপচিনখ্রে।
মথক্তা পনখ্রিবা অসিগী মথক্তা, সরকারনা লৈবাক অসিদা ক্বালিতী লৈবা মেন্তেল হেল্থ কাউন্সেলিং অমসুং কিয়র সর্ভিসশিং ফংহন্নবা ওক্তোবর 10, 2022দা 'নেস্নেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম' (NTMHP) লোঞ্চ তৌখি। 23.07.2024, ফাওবদা, রাজ্য/UT 36দা তেলি মানাস সেল 53 লিংখৎখ্রে অমসুং তেলি মেন্তেল হেল্থ সর্ভিসসশিং হৌখ্রে। হেল্পলাইন নম্বরদা কোল 11,76,000 হেন্না লাকখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রতাপরাও জাধবনা ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি।