অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
নেত জিরো ইমিসন ফংনবগী খোঙথাংশিং
08 AUG 2024 1:18PM by PIB Imphal
অকোইবগী ফিভম হোংলকপা হায়বসি হৌজিক লৈরিবা গ্রীনহাউজ গ্যাস (জি.ঐচ.জি.) থাদোকপা খক্তনা মরুওইনা থোকহনবদা নত্তনা, চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা অরিবা মতমদগী থাদোক্তুনা লাকখিবা জি.ঐচ.জি.নসু ওইহনবা মালেম অপুনবা খুজিন্থৌরাংনা থোকহনবা সমশ্যা অমনি। ভারতকী পার কেপিতা জি.ঐচ.জি. ইমিসনগী চাং অসি নেমজবা তারবসু ভারতনা লৈবাক অসিগী ওইরিবা ফিভম অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেসন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ (য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি.) দা য়াওরিবা কমন বত দিফরেন্সিএতেদ রেস্পোন্সিবিলিতীজ এন্দ রেস্পেক্তিব কেপেবিলিতীজ (সি.বি.দ.আর.-আর.সি.)গী নিয়ম কাংলোন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা মলতিলেতরেলিজমদা চেৎনা থাজবা থম্লগা শিংনবা অসিবু থেংননবা লেপ্লি। চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী জি.ঐচ.জি. হন্থহন্নবা হোৎনবদা লুচিংগদবনি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা শেলথুম, তেক্নোলোজী অমসুং কেপাসিতী শেমগৎপগী মতেং পীগদবনি।
নবেম্বর ২০২১দা পাঙথোকখিবা য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি.গী পার্তীশিংগী ২৬শুবা কনফরেন্সতা ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা নেত জিরো ফংনবগী পান্দম লাউথোকখি। মসিগী মতুং তারকপা ওইনা ভারতনা লোং-তার্ম লো গ্রীনহাউজ গ্যাস ইমিসন দিবেলপমেন্ত স্ত্রেতেজিস (এল.তি.-লেদস) য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি.দা নবেম্বর ২০২২দা শেমদুনা থাংগৎখি, মসিনা ২০৭০ দা নেত জিরো ফংনবগী হোৎনরিবা পান্দম্বু হেন্না নৌনা চেৎশিলহনখি। ভারতকী খোংথাং অসি মতম শাংনা কার্বোন নেম্না পুথোকপগী খোঙথাংদা য়ুম্ফম ওইবা মচাক মরিদা তুং ইন্দুনা থাংজিল্লিঃ
1. ভারতনা মালেমগী ওইনা শাবা হেনগৎলকপগী চাংদা খরা খজিক্তমক মতেং পাংইঃ ভারতকী অরিবা মতমদগী হৌনা মালেমগী ওইনা জি.ঐচ.জি. পুথোকপদা শরুক তম্বগী চাং অসি ১৮৫০ অমসুং ২০১৯ দেতাদাগী মরক্তা মালেমগী মীশিংগী ~17% তমক লৈজরবসু ৪% তমক ওইখি।
2. ভারতনা চাখৎনবা হোৎনবদা চঙবা এনর্জীগী চাং মতীক চানা লৈজৈঃ ভারতকী চহিগী ওইবা মী অমদা পাবদা লৈবা মরুওইবা এনর্জীগী কঞ্জুম্পসনগী চাং অসি ২৮. গিগাজুল (জি.জে) ওইরম্মি, মসি চাউখৎলবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা পানবদা কা হেন্না নেম্না লৈ।
3. ভারতনা চাউখৎনবা হোৎনবদা কার্বোন নেম্না পুথোক্নবা হোৎনরি অমসুং মসিগী মায়কৈদা লৈবাক অসিগী ফিভম য়েংদুনা মপুং ফানা চঙশিল্লিঃ ভারতনা কার্বোন নেম্না পুথোক্নবগী লম্বী খঙদোক্নবা অমসুং মসিগী খুদোংচাবা থিদোক্নবা লম্বীদা চংশিল্লি, অদুগা য়ুম্থোংগী তঙাইফদবা এনর্জীগী চাং, এনর্জী সেক্যুরিতী, অমসুং শেন্মিৎলোনগী সেক্তরশিংনা চাউখৎপদা চঙবা এনর্জীগী চাং চপ চানা পীনবসু হোৎনরি।
4. ভারতনা ক্লাইমেত রেজিলিএন্ত শেমগৎপা তঙাইফদেঃ ভারত্তা তোঙান তোঙানবা জিওগ্রাফী লৈ, মসিদা পাক চাউরবা একোসিস্তেমশিং হায়বদি লৈকংলাদগীনা উমং ফাওবা য়াওরি, অমসুং মসি অইং অশা হোংলকপনা পীবা শাফুনা অমাং অতা কয়া পীনবগী ঙাইদুনা লৈরি। অইং অশা হোংলকপনা পীগদবা শাফুদগী ঙাকথোকনবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা হায়বসি ভারতকী চাউখৎপগী গেন অমসুং হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত আউৎকমশিং খল চানা লৈহন্নবা হোৎনবদা অমসুং গ্রোথ অমসুং দিবেলপমেন্ত তুং কোইনা চৎহন্নবা হোৎনবদা তঙাইফদবা ওইরি।
ভারতকী এল.তি.-লেদস হায়বসিদা মরুওইবা স্ত্রেতেজিক ত্রাঞ্জিসন তরেৎ লৈ, মমিং ওইনাঃ (i) ইলেক্ত্রিসিতী সিস্তেম চাউখৎহনবদা কার্বোন নেম্না পুথোকপা; (ii) অপুনবা, ইফিসিএন্ত, ইনক্লুসিব ওইবা কার্বোন নেম্না পুথোকপা চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ পুথোকপা; (iii) বিল্দিংশিংদা অর্বান দিজাইন, এনর্জী অমসুং মতিরিএল ইফিসিএন্সী লৌখৎহনবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা য়াবা অর্বানাইজেসন পুথোকপা; (iv) কান্নবগী চাং ৱাংবা, ইন্নোভেতিবা ওইবা লো ইমিসন ইন্দস্ত্রিএল সিস্তেম শেমগৎপা অমসুং ইমিসনদগী একনোমী ৱাইদ ওইবা চাউখৎপগী শেন্মিৎলোন অমা শেমগৎপা; (v) CO2 লৌথোকপা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ইঞ্জিনীয়রিংগী পাম্বৈ; (vi) উমং অমসুং মনা মশীংনা কুপ্পগী চাং অসি সোসিও একনোমিক অমসুং ইকোলোজিকেল কন্সিদরেসনগা চুননা হেনগৎহনবা; অমসুং (vii) কার্বোন নেম্না পুথোকপগী শেন্মিৎলোন অমসুং শেলথুমগী মওং অমসুং ২০৭০ ফাওবদা নেত জিরোদা তুং কোইনগী ওইগদবা মওংদা হোংবা।
কার্বোন কেপচর য়ুতিলাইজেসন এন্দ স্তোরেজ (সি.সি.য়ূ.এস.)কী শেন্মিৎলোন, তেক্নিকেল অমসুং পোলিতিকেলগী ওইবা মওংদা পায়খৎপা য়াবগী চাং অসি য়াম্না তম্বা ঙমদে। হৌজিক্কী ওইনা হৌজিক লৈরিবা থর্মেল পাৱর জেনরেতিং য়ুনিৎশিংদা সি.সি.য়ু.এস. পানবা হায়বসি তেক্নোলোজী অসিনা শেল চংদবা অসুং এনর্জী য়াম্না চাদবা মতম অদু য়ৌদ্রিবা ফাওবদি চৎনবা য়াবা ওইদ্রি। ভারত্তা সি.সি.য়ু.এস. চাউনা চলাইনবা হোৎনবদা মতীক চানা ক্লাইমেত ফাইনান্স তৌবা অমসুং অন্তর্জাতিগী থাক্তা খুৎশম্নদুনা তেক্নোলোজী পীনবগী থৌরাং চাউনা চঙলি। রিন্যুএবল এনর্জী শুংনবগী লম্বীদা হোংজিনবা হায়বসি এল.তি.-লেদস খোংথাংগী মরুওইবা মচাক অমনি। অদুমওইনমক, নুমিৎকী মৈশা অমসুং নুংশিৎকী শক্তি শুংনবা য়েংবা মতমদা মসিগী ইন্তর্মিতেন্ত ওইবা মতৌ অসিদা, পুংজা খুদিং তুংশিন্দুনা থম্বা য়াবা স্তোরেজ সিস্তেম অমদি তঙাইফদনা চঙলি। পম্প স্তোরেজ প্রোজেক্ত (পি.এস.পি.) অমসুং বেত্তরি এনর্জী স্তোরেজ সিস্তেম (বেস) হায়বসিনা লৈবাক অসিদা ফংবা মরুওইবা স্তোরেজ তেক্নোলোজীশিং ওইরি।
ইন্তরগবর্ন্মেন্তেল পেনেল ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ (আই.পি.সি.সি.)গী তরুকশুবা এসেস্মেন্ত রিপোর্তকী মতুং ইন্না, 'কার্বোন লিকেজ' অসি লৈবাক অমদা/সেক্তর অমদা চলাইরিবা থৌরাং অদুনা অতোপা লৈবাক/সেক্তরদা ইমিসন হেনগৎলকপা মতমদা থোকই। মালেমগী কম্মোদিতী ভেল্যু চেন অমসুং মরী লৈনবা ইন্তরনেসনেল ত্রান্সপোর্তনা কার্বোন লিকেজ থোকহনবা য়াবা মরুওইবা মেকানিজমশিংগী মরক্তা অমা ওইরি। অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসিবু য়েংশিন্নবা, চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী রিসোর্স কঞ্জুম্পসন তৌবগী চাং অসি চাউনা হন্থবা অমসুং অকোইবা অমসুং অইং অশাদা কায়দবা পুন্সি মহিং লৌখৎপা তঙাইফদে। ভারতনা ২০২২দা হৌদোকখিবা 'মিসন লাইফ'না লনাই অমসুং খুনাইগী থৌরাংশিংবু রিসোর্স ভাপ তাদনা শীজিন্নবদগী ভাপ তানা শীজিন্ননবগী মায়কৈদা লৈবা পোলিসীশিং পুরক্নবা মালেমগী মীয়ামগী ঈহৌ ওইনা ওন্থোক্নবা হোৎনরি। মসিনা লৈঙাক অমসুং প্রাইবেত সেক্তর অমসুং মীয়াম পুন্না শরুক য়াবা মীয়ামগী ঈহৌ অমা ওইহন্নবা কৌরি। মসিমসু পনবদা মতীক চাই মদুদি ভারতনা নেসনেল্লী দিতর্মিন্দ কন্ত্রিব্যুসন (এন.দি.সি.)বু 'মশা মউ ফবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা মহৌশাগী চৎনবী অমসুং ঙাকপী শেনবীবা অমসুং য়াইমরপ ওইনা শীজিন্নবা অমসুং 'লাইফ'-'লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরোন্মেন্ত'বু অইং অশা হোংলকপদা থেংননবা মীয়ামগী ঈহৌ অসি য়াওনা হিংবা পুন্সি মহিং অসিবু পান্দমশিং অসিগী মনুংদা অমা ওইনা লৌখৎনবা শেমদোকখ্রে।
ঈ পাউ অসি রাজ্যগী এনভাইরোন্মেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রী শ্রী কির্তি ভর্ধন সিংহনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Strategies for achieving net-zero emissions
08 AUG 2024 1:18PM by PIB Delhi
Climate change is a global collective action problem which is primarily caused by not only the current Greenhouse Gas (GHG) emissions but also by the historical cumulative GHG emissions mainly contributed by developed countries. Even though India’s per capita GHG emission is minimal, India is committed to addressing the challenge with firm adherence to multilateralism keeping in mind the national circumstances and based on equity and the principle of Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities (CBDR-RC), as enshrined in the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Developed countries have to take lead in reducing their GHG emissions and by providing finance, technology and capacity building support to developing countries.
India, at the 26th Conference of Parties to the UNFCCC in November 2021, announced its target to achieve net zero by 2070. In pursuance thereof, India formulated and submitted its Long-Term Low Greenhouse Gas Emission Development Strategies (LT-LEDS) to the UNFCCC in November 2022, which reaffirms the goal of reaching net-zero by 2070. India’s approach is based on the following four key considerations that underpin its long-term low-carbon development strategy:
1. India has contributed little to global warming: India’s historical contribution to cumulative global GHG emissions is 4% despite having a share of ~17% of the world’s population between 1850 and 2019 data.
2. India has significant energy needs for its development: India’s annual primary energy consumption per capita in 2019 was 28.7 gigajoules (GJ), considerably lower than both developed and developing country peers.
3. India is committed to pursuing low-carbon strategies for development and is actively pursuing them, as per national circumstances: India seeks to identify and explore opportunities to shift to low-carbon development pathways, while ensuring adequate access to household energy, energy security, and energy for the development of all sectors of the economy.
4. India needs to build climate resilience: India has a diverse geography that encompasses a wide range of ecosystems, from mountains to deserts, from inland to coastal areas, and from plains to forests, and is vulnerable to impacts of climate change. Adaptation measures and building resilience to potential climate impacts are necessary to maintain India’s development gains and human development outcomes and sustain its growth and development.
India’s LT-LEDS involves seven key strategic transitions, namely: (i) Low carbon development of electricity systems consistent with development; (ii) Developing an integrated, efficient, inclusive low-carbon transport system; (iii) Promoting adaptation in urban design, energy and material-efficiency in buildings, and sustainable urbanisation; (iv) Promoting economy-wide decoupling of growth from emissions and development of an efficient, innovative low-emission industrial system; (v) CO2 removal and related engineering solutions; (vi) Enhancing Forest and vegetation cover consistent with socio-economic and ecological considerations; and (vii) Economic and financial aspects of low-carbon development and Long-Term Transition to Net-Zero by 2070.
The economic, technical and political feasibility of Carbon Capture Utilisation and Storage (CCUS) is highly uncertain. At present, retrofitting of existing thermal power generating units for CCUS implementation is not a viable option, until the technology is cost effective and less energy intensive. India requires considerable climate finance and technology transfer with effective international collaboration to implement CCUS on any significant scale. Transitioning to renewable energy generation is an important component of the LT-LEDS strategy. However, looking to the variability in generation of solar and wind power and its intermittent nature, round the clock energy storage system is also required. Pumped Storage Projects (PSP) and Battery Energy Storage Systems (BESS) are the major types of storage technologies available in the country.
As per the Sixth Assessment Report of Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), ‘carbon leakage’ occurs when mitigation measures implemented in one country/sector leads to increased emissions in other countries/sectors. Global commodity value chains and associated international transport are important mechanisms through which carbon leakage occurs. To address this issue, developed countries need to drastically reduce their consumption of resources and adopt climate friendly lifestyles. ‘Mission LiFE’ launched by India in 2022 seeks to channelise the efforts of individuals and communities into a global mass movement of positive behavioural change leading to change in demand and consequent change in policies to bring about paradigm shift from mindless and destructive consumption to mindful and deliberate utilisation of resources. It calls for a People’s movement involving the Government as well as the private sector and above all public at large. It is relevant to mention that India has revised its Nationally Determined Contribution (NDCs) by including, “to put forward and further propagate a healthy and sustainable way of living based on traditions and values of conservation and moderation, including through a mass movement for ‘LIFE’– ‘Lifestyle for Environment’ as a key to combating climate change” as one of the goals.
This information was given by the Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Rajya Sabha today.