কল্চর মন্ত্রালয়
অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোয়ননা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম
08 AUG 2024 2:03PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়না কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রামশিং খুৎয়েক পীনদুনা ভারত অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মরক্তা ভারতকী সোফ্ত পৱার প্রমোত তৌনবা অমসুং কলচরেল রিলেসনশিং দেবেলপ তৌনবা অনৌবা তেরিতোরীশিংদা ভারতকী আর্ত অমসুং কলচর শন্দোকপদা পান্দম থম্লি। ম্যুজিক, দান্স, থিয়েতর, ম্যুজিয়মশিং অমসুং সাইন্স ম্যুজিয়মশিং, লাইব্রেরীশিং, অর্কাইবশিং, হিস্তোরিক মোনুমেন্তশিং অমসুং আর্কিওলোজিকেল সাইতশিংগী প্রোতেক্সন অমসুং কঞ্জার্ভেসন, লিতরেচর, রিসর্স অমসুং দোকুমেন্তেসন, ফেস্তিবেল এন্থ্রোপোলোজী অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা কোলাবোরেসনগীদমক লৈবাক 78গা লোয়ননা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রামশিং খুৎয়েক পীনখ্রে। কলচর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারনা হৌজিক ফাওবা মতম লোইদ্রিবা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রামশিং লৈরিবা লৈবাকশিংগী লিস্ত অমা এনেক্সচর-I দা পীরি।
কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রামশিংগী ঙমখৈগী মখাদা, অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোয়ননা পার্তনরশিপ অমসুং কোলাবোরেসনগীদমক করচর মন্ত্রালয়গী লমজিং মখাদা তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংনা য়ানা ৱারোলশিং খুৎয়েক পীনখি। য়ানা ৱারোলশিং অদুগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-II দা পীরি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা পীখিবনি।
***
BY/SKT
এনেক্সচর-I
কলচর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারনা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রামশিংগীদমক খুৎয়েক পীখ্রবা লৈবাকশিংগী লিস্ত
মথং মনাও
লৈবাকশিং
মথং মনাও
লৈবাকশিং
1
অলজেরিয়া
40
মালি
2
অর্মেনিয়া
41
মোরিসস
3
ওস্ত্রেলিয়া
42
মেক্সিকো
4
বহরেন
43
মোরোকো
5
বঙ্গলাদেশ
44
নেদরলেন্দস
6
বেলারুস
45
নোর্ৱে
7
বেনিন
46
ওমান
8
বোলিবিয়া
47
পানামা
9
বোতসৱানা
48
পেরু
10
ব্রাজিল
49
পোর্তুগাল
11
ব্রুনৈ
50
রোমানিয়া
12
বুলগেরিয়া
51
রসিয়ান ফেদরেসন
13
কম্বোদিয়া
52
রৱান্দা
14
কানাদা
53
সাউদি অরাবিয়া
15
চিলী
54
সেনেগল
16
চাইনা
55
সর্বিয়া
17
কোলম্বিয়া
56
সীচেল্লেস
18
কোমোরোস
57
সৈরা লিওন
19
ক্রোয়েসিয়া
58
স্লোভাকিয়া
20
ক্যুবা
59
স্লোভেনিয়া
21
চেক রিপব্লিক
60
সাউথ আফ্রিকা
22
দেনমার্ক
61
সাউথ কোরিয়া
23
দজিবৌতি
62
স্পেন
24
ইক্বাদোর
63
শ্রী লঙ্কা
25
ইজিপ্ত
64
সুদান
26
ইথোপিয়া
65
সুরিনাম
27
ফিনলেন্দ
66
তাজিকিস্তান
28
ফ্রান্স
67
তাঞ্জানিয়া
29
ঘনা
68
থাইলেন্দ
30
গুয়ানা
69
তুনিসিয়া
31
হঙ্গেরি
70
তুর্কমেনিস্তান
32
আইসলেন্দ
71
য়ু.এ.ই.
33
ইতালি
72
উগান্দা
34
জোর্দান
73
য়ুনাইতেদ কিংদম
35
কাজখস্তান
74
উজবেকিস্তান
36
কেনিয়া
75
ভেনেজ্যুলা
37
কির্গীজস্তান
76
ভ্যেতনাম
38
লিথুৱানিয়া
77
জাম্বিয়া
39
মালদীবস
78
জিম্বাবৱে
এনেক্সচর II
কলচর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিংনা কোওপরেসনগী মরী লৈনবা লমশিংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী করেস্পোন্দিং ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ননা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানা ৱারোলগী অকুপ্পা ৱারোল
মথং মনাও
ভারতকী ওর্গনাইজেসনগী মমিং
লৈবাক্কী মমিং
কোওপরেসনগী এরিয়া
1
2
3
4
1.
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল সেন্তর ফোর আর্তস, নই দিল্লী
ওস্ত্রেলিয়া
কলচরেল হেরিতেজ কলেক্সনশিংগী প্রোতেক্সন অমসুং কঞ্জর্ভেসন
1.
কম্বোদিয়া
অঙ্কোর ৱাত লাইশংদা ইন্তরেক্তিব মল্তিমেদিয়া প্রোজেক্ত অমা হৌদোকপা
1.
ভ্যেতনাম
কলচরেল হেরিতেজ কঞ্জর্ভেসনগী লমদা ত্রেনিং ৱার্কশোপশিং, জোইন্ত রিসর্স অমসুং কঞ্জর্ভেসন প্রোজেক্তশিং, মহৈরোইশিং, প্রোফেস্নেলশিং অমসুং ওজাশিংগীদমক ইনতর্নশিপশিং
1.
ফ্রান্স
ফ্রান্স-সাউথ এসিয়া দিজিতেল লাইব্রেরী
1.
থাইলেন্দ
থাইলেন্দদা প্রিজর্ব তৌবা ইন্দিক ওরিজিন মেনুস্ক্রিপ্তশিংগী দোকুমেন্তেসন, কঞ্জর্ভেসন অমসুং দিজিতাইজেসন
1.
ভ্যেতনাম
ভ্যেতনামদা প্রিজর্ব তৌবা ইন্দিক ওরিজিন মেনুস্ক্রিপ্তশিংগী দোকুমেন্তেসন, কঞ্জর্ভেসন অমসুং দিজিতাইজেসন
1.
জপান
জপানদা প্রিজর্ব তৌবা ইন্দিক ওরিজিন মেনুস্ক্রিপ্তশিংগী দোকুমেন্তেসন, কঞ্জর্ভেসন অমসুং দিজিতাইজেসন
1.
আর্কিওলোজিকেল সর্ত্রে ওফ ইন্দিয়া, নই দিল্লী
ইজিপ্ত
মোনুমেন্তশিং অমসুং আর্কিওলোজিকেল সাইতশিং অমসুং লেমহৌবশিং ঙাক্তুনা থম্বা অমসুং য়োকখৎপা
1.
ইতালি
মোনুমেন্তশিংগী রেস্তোরেসন অমসুং প্রোতেক্সনগীদমক নেতৱার্ক অমসুং শেয়ারিং স্কিলস অমা শেম্বা
1.
য়ু.এস.এ.
অর্কিওলোজিকেল অমসুং ইথনোলোজিকেল মেতরিয়েল ওফ ইন্দিয়াগী কেতেগোরীশিংদা ইমপোর্ত রেস্ত্রিক্সনশিং থম্বগা মরী লৈননা কলচরেল প্রোপর্তী এগ্রীমেন্ত
1.
নেস্নেল অর্কাইবস ওফ ইন্দিয়া, নই দিল্লী
মেজাম্বিক
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
পোর্তুগাল
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
সর্বিয়া
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
সাউদি অরাবিয়া
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
সুরিনেম
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
ইরান
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
য়ুনাইতেদ অরব ইমিরেতস
অর্কাইবেল কোওপরেসন
1.
সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ হায়র তিবেতান স্তদিদ (ইন্দিয়া, সরনাথ, বরানাসি)
রসিয়ান ফেদরেসন
রিসর্স কোলাবোরেসন
1.
নেস্নেল গেলরী ওফ মোদর্ন অর্তস, নই দিল্লী
সাউথ কেরিয়া
2024গী সেপ্তেম্বর 3দগী 2025গী মার্চ 3 ফাওবা কোরিয়াগী নেস্নেল ম্যুজিয়ম ওফ মোদর্ন এন্দ কন্তেমপোরেরী আর্ত্তা একজিবিসন অমগীদমক NGMA দিল্লীগী কলেক্সনদগী শক্নাইরবা কলাকার মৃনালিনী মুখর্জীগী ‘বসন্তি’ কৌবা আর্তৱার্ক অমগী লোনিং।
1.
সাহিত্য একাদেমী, নই দিল্লী
নেপাল
লিতরেচর
1.
সীরিয়া
লিতরেচর
1.
ললিত কলা একাদেমী, নই দিল্লী
ক্রোয়েসিয়া
দেলেগেসনশিং একচেঞ্জ তৌনবগী থোংদা ফাইন আর্তস একাদেমিসিয়ানশিং, ক্রিয়েতিব আর্তিস্তাশিং, কলচর এদমিনিস্ত্রেতরশিং, স্কোলরশিং অমসুং ইন্তেলেকচুয়েলশিংগী মরক্তা কলচরেল রিলেসনশিপ হেনগৎপা
1.
নেস্নেল স্কুল ওফ দ্রমা, নই দিল্লী
রসিয়ান ফেদরেসন
অসিগুম্বা এরিয়াশিংদা একাদেমিক একচেঞ্জ অমসুং কোওপরেসন প্রমোত তৌবা অদুবু ফেকল্তী মেম্বরশিং অমসুং রিসর্স তৌরিবশিং একচেঞ্জ তৌবা, মহৈরোইশিং, একাদেমিক রিসর্সশিং, লেকচরশিং, ৱার্কশোপশিং, ফোরমশিং অমসুং জোইন্ত প্রদক্সনশিং অসিনচিংবদা অকক্নবা থমদবা।
1.
রসিয়ান ফেদরেসন
কলচরেল অমসুং থিয়েত্রিকেল আর্ত কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং চাউখৎহনবা প্রমোত তৌবা।
1.
য়ুনাইতেদ কিংদম
মহৈরোইশিংগী একচেঞ্জ প্রোগ্রাম
1.
ফ্রান্স
একাদেমিক অমসুং প্রোফেস্নেল স্তাফ, রিসর্স তৌরিবশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী একচেঞ্জ থৌগৎপা, অমসুং কোলাবোরেতিব ত্রেনিং অমসুং রিসর্স প্রোগ্রামশিং দেবেলপ অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
1.
সঙ্গীত নাতক একাদেমী, নই দিল্লী
নেপাল
ICH লিঙ্কস-বিলদিং- সিয়া-পেসিফিক রিজনদা ইন্তেগ্রেতেদ ICH ইনফোর্মেসন শেয়ারিং প্লেতফোর্ম অমা
1.
ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়াল হোল, কোলকতা
ফ্রান্স
ম্যুজিক্কী লমদা কলচরেল একচেঞ্জ প্রমোত তৌনবা 2024গী নবেম্বরদগী 2025গী মার্চ ফাওবা ৱেস্তর্ন ক্লাসিকেল ম্যুজিক কনসর্ত ৫গী সেরিজ অমা ওর্গনাইজ তৌবা অমসুং ভারতকী ভাবকশিংদা মখোয়গী কলচর তাক্নবা ফ্রান্সকী আর্তিস্তশিংদা প্লেৎফোর্ম অমা পীবা।

Ministry of Culture
CULTURAL EXCHANGE PROGRAMME WITH OTHER COUNTRIES
08 AUG 2024 2:03PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture aims at disseminating Indian art and culture in new territories to promote India’s soft power and developing cultural relations between India and other countries by signing Cultural Exchange Programmes (CEPs). The Cultural Exchange Programmes have been signed with 78 countries for collaboration in different areas like music, dance, theatre, museums & science museums, libraries, archives, protection and conservation of historic monuments and archaeological sites, literature, research & documentation, festival anthropology, etc. A list of the Countries with whom Ministry of Culture, Government of India have valid CEPs as of now is given at Annexure-I.
Under the ambit of Cultural Exchange Programmes, Memorandum of Understandings (MoUs) have been signed by different Organisations under the aegis of Ministry of Culture for partnership and collaboration with other Countries. The details of such MoUs are given at Annexure-II.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Rajya Sabha today.
***
BY/SKT
Annexure-I
List of Countries with whom Ministry of Culture, Government of India has signed Cultural Exchange Programmes
S.No.
Countries
S.No.
Countries
1
Algeria
40
Mali
2
Armenia
41
Mauritius
3
Australia
42
Mexico
4
Bahrain
43
Morocco
5
Bangladesh
44
Netherlands
6
Belarus
45
Norway
7
Benin
46
Oman
8
Bolivia
47
Panama
9
Botswana
48
Peru
10
Brazil
49
Portugal
11
Brunei
50
Romania
12
Bulgaria
51
Russian Federation
13
Cambodia
52
Rwanda
14
Canada
53
Saudi Arabia
15
Chile
54
Senegal
16
China
55
Serbia
17
Colombia
56
Seychelles
18
Comoros
57
Sierra Leone
19
Croatia
58
Slovakia
20
Cuba
59
Slovenia
21
Czech Republic
60
South Africa
22
Denmark
61
South Korea
23
Djibouti
62
Spain
24
Ecuador
63
Sri Lanka
25
Egypt
64
Sudan
26
Ethiopia
65
Suriname
27
Finland
66
Tajikistan
28
France
67
Tanzania
29
Ghana
68
Thailand
30
Guyana
69
Tunisia
31
Hungary
70
Turkmenistan
32
Iceland
71
UAE
33
Italy
72
Uganda
34
Jordan
73
United Kingdom
35
Kazakhstan
74
Uzbekistan
36
Kenya
75
Venezuela
37
Kyrgyzstan
76
Vietnam
38
Lithuania
77
Zambia
39
Maldives
78
Zimbabwe
Annexure II
Details of the active Memorandum of Understanding signed by the organizations of Ministry of Culture, Government of India with corresponding organizations in other countries in respective areas of cooperation
S.NO.
Name of Indian Organization
Name of the Country
Area of Cooperation
1
2
3
4
1.
Indira Gandhi National Centre for Arts, New Delhi
Australia
Protection and Conservation of Cultural Heritage Collections
1.
Cambodia
To initiate an interactive multimedia project on Angkor Wat temple
1.
Vienna
Training workshops in the field of cultural heritage conservation, Joint Research and conservation projects, Internships for students, professionals and teachers
1.
France
France-South Asia Digital Library
1.
Thailand
Documentation, Conservation and Digitization of Indic Origin Manuscripts preserved in Thailand
1.
Vietnam
Documentation, Conservation and Digitization of Indic Origin Manuscripts preserved in Vietnam
1.
Japan
Documentation, Conservation and Digitization of Indic Origin Manuscripts preserved in Japan
1.
Archaeological Survey of India, New Delhi
Egypt
Protection and Preservation of Monuments and Archaeological Sites and Remains
1.
Italy
Creating a Network and Sharing Skills for Restoration and Protection of Monuments
1.
USA
Cultural Property Agreement Concerning the imposition of import restrictions on categories of Archaeological and Ethnological Material of India
1.
National Archives of India, New Delhi
Mozambique
Archival Cooperation
1.
Portugal
Archival Cooperation
1.
Serbia
Archival Cooperation
1.
Saudi Arabia
Archival Cooperation
1.
Suriname
Archival Cooperation
1.
Iran
Archival Cooperation
1.
United Arab Emirates
Archival Cooperation
1.
Central Institute of Higher Tibetan Studies (India, Sarnath, Varanasi)
Russian Federation
Research collaboration
1.
National Gallery of Modern Arts, New Delhi
South Korea
Loaning of an artwork entitled ‘Basanti’ by eminent artist Mrinalini Mukherjee from the collection of NGMA Delhi for an exhibition at the National Museum of Modern and Contemporary Art, Korea from 3rd Sep 2024 to 3rd March 2025.
1.
Sahitya Akademi, New Delhi
Nepal
Literature
1.
Syria
Literature
1.
Lalit Kala Akademi, New Delhi
Croatia
To enhance Cultural Relationship between the Fine Arts academicians, creative artists, culture administrators, scholars and intellectuals through the exchange of delegations
1.
National School of Drama, New Delhi
Russian Federation
To promote academic exchange and cooperation in area such as but not limited to exchange of faculty members and researchers, exchange of students, academic researches, lectures, workshops, forums and joint productions etc.
1.
Russian Federation
To promote strengthening and development of cultural and theatrical art co-operation.
1.
United Kingdom
Student Exchange Programme
1.
France
To foster exchange of academic and professional staff, researchers and students, and to develop and implement collaborative training and research programs.
1.
Sangeet Natak Akademi, New Delhi
Nepal
ICH Links-Building- an integrated ICH information sharing platform in the Asia-Pacific region
1.
Victoria Memorial Hall, Kolkata
France
To organise a series of 5 Western Classical Music Concerts from November 2024 to March 2025 to promote cultural exchange in the field of music and give a platform to French artists to portray their culture to an Indian audience.