Ministry of Tribal Affairs
PRESERVATION OF TRIBAL LANGUAGES
08 AUG 2024 1:13PM by PIB Delhi
Ministry of Tribal Affairs, Government of India, under the ‘Support to TRIs scheme’, provides financial support to the Tribal Research Institutes (TRIs) in States/UTs for the projects/activities undertaken for the preserving and promoting of tribal languages and dialects as mentioned below.
1. Preparing Bilingual Dictionaries and Trilingual Proficiency Modules in tribal languages.
2. Preparing Primers for students of Class I, II and III in tribal languages under Multi-Lingual Education (MLE) Intervention in the line of New Education Policy 2020. Publishing Varnamala, local rhymes, and stories in tribal languages.
3. Publishing books, journals on different tribal languages to promote tribal literature
4. Documenting folklore, and folktales of different tribes for preservation and promotion of tribal folk tradition. Collecting oral literature (songs, riddles, ballads etc.)
5. Translation and publication of Training module about Sickle cell Anaemia disease awareness Module I and Diagnosis & Treatment Module II in local Tribal Dialects
6. Conducting conferences, seminars, workshops, and poetic symposiums.
1. these projects and activities, tribal communities are encouraged to participate in conferences, seminars, workshops and exchange programs. Teachers from Government Ashram Schools along with language experts from respective communities are associated in developing the dictionaries and primers in tribal dialects and language, which not only preserves and conserve the tribal languages but help tribal students in basic learning from class I to III and help in smooth transition when they go to higher classes. TRIs also organise Tribal Language Training Programme for field functionaries (front-line workers).
Further, the New Education Policy also stipulates that young children learn and grasp quickly in their home language and mother tongue. Accordingly, Central and State Governments are encouraging multi-lingual policy for imparting education and preservation of language. As informed by the Ministry of Education, the Ministry initiated the ‘Scheme for Protection and Preservation of Endangered Languages (SPPEL)’ under the Central Institute of Indian Languages (CIIL), Mysuru in 2013. This project is documenting the language & culture of the mother tongues/languages of India spoken by less than 10,000 speakers in the form of primers, bi/trilingual dictionaries (electronic and print formats), grammatical sketches, pictorial glossaries and ethno-linguistic profile of the community.
Under the scheme ‘Support to Tribal Research Institutes’, based on the annual proposals received from the Tribal Research Institutes, Apex committee approves projects/activities. The budget allocation (BE) for the last 3 years under scheme is as under.
Name of the Scheme
BE for 2021-22
BE for 2022-23
BE for 2023-24
Support to TRI
120 Cr
121 Cr
118.64 Cr
For details of projects sanctioned to TRI, the minutes of Apex Committee may be viewed at website of the Ministry (tribal.nic.in).
Further, under another scheme ‘Tribal Research, Information, Education, Communication and Events (TRI-ECE)’ funds are given to reputed Institutions for carrying out research study programs including documentation of tribal languages and developing AI based translation tools for converting English/Hindi Text/Speech to selected tribal languages and vice-versa. The details of the projects are as under.
Name of the Organization
Name of Project Sanctioned
Total Approved Cost
Bhasha Research and Publication Centre, Vadodara
Study and Documentation of Adivasi Languages, Culture and Life-Skills
FY:2019-20
Rs. 58.70 Lakh.
BITS, Pilani and consortium of IITs and Bhashini
Development of an AI-based Translation Tool for Converting
English/Hindi Text/Speech to selected Tribal Languages and Vice-Versa
FY:2024-25
Rs.3.122 crore
This was informed by UNION MINISTER OF STATE FOR TRIBAL AFFAIRS, SHRI DURGADAS UIKEY, in a written reply to a question in Lok Sabha today.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল লোলশিং ঙাক শেন্বা
08 AUG 2024 1:13PM by PIB Imphal
ভারত লৈঙাক্কী ত্রাইবেল এফ্যার্স মন্ত্রালয়না, ‘সপ্পোর্ত তু তি.আর.আই.স স্কীম’গী মখাদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা ত্রাইবেল রীছর্চ ইন্সতিত্যুৎ (তি.আর.আই.)শিংদা মখাদা পীরিবা অসিগুম্না ত্রাইবেলগী লোলশিং অমসুং লোলথৈশিং ঙাক্তুনা থম্নবা অমদি য়োকখৎনবা প্রোজেক্ত/থবক থৌরমশিং পায়খৎনবগীদমক শেলগী তেংবাং পীরি‍।
1. ত্রাইবেল লোলশিংদা বাইলিঙ্গুএল দিক্সনরীশিং অমসুং ত্রাইলিঙ্গুএল প্রোফিসিএন্সী মোদ্যুলশিং শেম্বা‍।
2. নিউ এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী পরিংদা মল্তি লিঙ্গুএল এজুকেসন (এম.এলোই.) ইন্তরভেন্সনগী মখাদা ত্রাইবেল লোলশিংদা ক্লাস ১, ২ অমসুং ৩গী মহৈরোয়শিংগী প্রাইমরশিং শেম্বা
3. ত্রাইবেল লিতরেচর য়োকখৎনবগীদমক তোঙান তোঙানবা ত্রাইবেল লোলশিংদা লাইরিক, জর্নেলশিং ফোঙবা
4. ত্রাইবেলগী অরিবা চৎনবীশিং ঙাক শেন্দুনা থম্নবা অমদি য়োকখৎনবগীদমক তোঙান তোঙানবা ত্রাইবশিংগী অরিবা ৱারীশিং অমদি ফুঙ্গা ৱারীশিং দোকুমেন্ত তৌশিন্বা‍।
5. লম লমগী ত্রাইবেল লোলথৈশিংদা সিক্কল সেল এনেমিয়া লায়নাগী এৱ্যারনেসগী মোদ্যুল ১ অমসুং দাইগ্নোসিস & ত্রীতমেন্ত মোদ্যুল ২গী ত্রেনিং মোদ্যুলশিং হন্দোকপা অমদি ফোঙবা‍।
6. কন্ফরেন্স, সেমিনার, ৱর্কসোপ, অমসুং শৈরেংগী সিম্পোজিয়মশিং পাঙথোকপা‍।
হায়রিবা প্রোজেক্ত অমসুং থবক থৌওংশিং অসিগা লোয়ননা, ত্রাইবেল ফুরুপশিংবু কন্ফরেন্স, সেমিনার, ৱর্কসোপ অমসুং এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। লৈঙাক্কী আশ্রম স্কুলশিংদগী ওজাশিংগা লোয়ননা মরী লৈনবা ফুরুপশিংদগী লোলগী অখঙ অহৈশিং পুনশিন্দুনা ত্রাইবেল লোলথৈ অমসুং লোলশিংগী দিক্সনরিশিং অমসুং প্রাইমরশিং শেমহল্লি, মসিনা ত্রাইবেল লোলশিংবু ঙাক শেন্দুনা থম্বা য়োকখৎপখক্তা নত্তনা ত্রাইবেল মহৈরোলশিংবু ক্লাস ১দগী ৩ ফাওবদা মচং ওইবা মহৈ তম্বদা মতেঙ পাংই অমদি মখোয়না ক্লাস ৱাংখৎলকপদা অপন্বা লৈতনা চঙশিনখিবদা মতেঙ পাংই‍। তি.আর.আই.শিংনা ফীল্দ ফংস্নরীশিংগী (ফ্রন্ত-লাইন ৱর্কর) ওইবা ত্রাইবেল লেঙ্গুএজ ত্রেনিং প্রোগ্রামসু পাঙথোকই‍।
মখা তানা, নিউ এজুকেসন পোলিসীনা নৌরিবা অঙাংশিংবু মখোয়গী লমগী লোল অমদি মমালোলদা মহৈ তম্বনা থুনা খঙবা হেনগৎহল্লি‍। অসুম্না, কেন্দ্র অমসুং স্তেত লৈঙাক্না মহৈ মশিং তম্বিবা অমদি লোল য়োকখৎনবগী মল্তি-লিঙ্গুএল পোলিসীদা পুক্নিং থৌগৎলি‍। এজুকেসন মন্ত্রালয়না পাউদম্লকপগী মতুং ইন্না, মন্ত্রালয়না ২০১৩দা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়ন লেঙ্গুএজ (সি.আই.আই.এল.), মৈসুরুগী মখাদা ‘স্কীম ফোর প্রোতেক্সন এন্দ প্রিজর্বেসন ওফ ইনদেঞ্জর্দ লেঙ্গুএজ (এস.পি.ই.ই.এল.) পায়খৎখি‍। প্রোজেক্ত অসিনা লোল লোন্বা মীওই ১০,০০০ ফানা লৈতবা ভারত্তা ঙাংনরিবা মমালোল/লোলশিংগী লোল অমসুং নাৎশিংবু প্রাইমর, বাই/ত্রাইলিঙ্গুএল দিক্সনরীশিং (ইলেক্ত্রোনিক অমসুং প্রিন্ত ফোর্মেৎ), গ্রামাতিকেল স্কেত্চ, পিক্তোরিএল গ্লোসরীশিং, অমসুং ফুরুপ অদুগী ইথ্নো-লিঙ্গুইস্তিক প্রোফাইলগী মওংদা দোকুমেন্ত তৌশিল্লি‍।
‘সপ্পোর্ত তু ত্রাইবেল রীছর্চ ইন্সতিত্যুৎস’ স্কীমগী মখাদা, ত্রাইবেল রীছর্চ ইন্সতিত্যুৎশিংদগী লাকপা চহিগী প্রপোজেলদা য়ুম্ফম ওইরগা, এপেক্স কম্মিতীনা প্রোজেক্ত/থবক থৌরমশিং অয়াবা পী‍। স্কীম অসিগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমগী বজেৎকী চাকথুং (বি.ই.) মখাদা পীরি‍।
স্কীম মমিং
২০২১-২২গী বি.ই.
২০২২-২৩গী বি.ই.
২-২৩-২৪গী বি.ই.
তি.আর.আই.শিংদা পীবা মতেঙ
করোর ১২০
করোর ১২১
করোর ১১৮.৬৪
তি.আর.আই.শিংদা সেংসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিংগী মচা খায়বা ৱারোলগীদমক, এপেক্স কম্মিতীগী মাইনু্ৎশিং মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত (tribal.nic.in) দা উবা ফংবিগনি‍।
মখা তানা, ‘ত্রাইবেল রীছর্চ, ইনফোর্মেসন, এজুকেসন, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইভেন্তস (তি.আর.আই.-ই.সি.ই.) কৌবা অতোপ্পা স্কীম অমগী মখাদা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা ত্রাইবেল লোলশিং দোকুমেন্তেসন তৌনবা অমদি ইংলিস/হিন্দী ৱাহৈ/ৱারোলশিং খনগৎললবা ত্রাইবেল লোলশিংগগী মরক্তা হন্দোক্নবগী এ.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সলেসন তুলশিং শেমগৎপা য়াওনা রীছর্চ স্তদী প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্নবা শেন্ফম পী‍। প্রোজেক্তশিং অদুগী মচা খায়বা ৱারোলশিং মখাদা পীরি‍।
লুপকী মমিং
সেংসন তৌখ্রবা প্রোজেক্তকী মমিং
অয়াবা পীখিবা অপুন্বা শেঞ্জং
ভাসা রীছর্চ এন্দ পব্লিকেসন সেন্তর, বদোদরা
স্তদী এন্দ দোকুমেন্তেসন ওফ আদিবাসী লেঙ্গুএজেজ, কলচর্স এন্দ লাইফ-স্কিল্স
শেন্বা চহি: ২০১৯-২০
লুপা লাখ ৫৮.৭০
বি.আই.তি.এস., পিলানি এন্দ কন্সোরসিয়ম ওফ আই.আই.তি.জ এন্দ ভাসিনী
দিভেলপমেন্ত ওফ এ.আই. বেজ ত্রান্সলেসন তুল ফোর কনভর্তিং ইংলিস/হিন্দী তেক্স/স্পীচ তু সেলেক্তেদ ত্রাইবেল লেঙ্গুএজেজ এন্দ ভাই-ভর্সা
শেন্বা চহি: ২০২৪-২৫
লুপা করোর ৩.১২২
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা ত্রাইবেল এফ্যার্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী দুর্গাদাস উসকেনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।